Tola Posted August 18, 2016 Author Posted August 18, 2016 Dzisiaj również pod opiekę fundacji trafił maleńki, bardzo wychudzony, brudny 2.5 mies. kocurek ze złamaną łapką ( stare złamanie ). Dzisiaj miał robione prześwietlenie, jutro decyzja o operacji, potrzebne kciuki za maluszka. Quote
Bogusik Posted August 18, 2016 Posted August 18, 2016 Tolu,tak jak rozmawiałyśmy,dopytaj proszę o ta właśnie sunię rudaskę i jeszcze tą co była/jest na kwarantannie Quote
Tola Posted August 18, 2016 Author Posted August 18, 2016 2 minuty temu, Bogusik napisał: Tolu,tak jak rozmawiałyśmy,dopytaj proszę o ta właśnie sunię rudaskę i jeszcze tą co była/jest na kwarantannie Oczywiscie, dopiero dzisiaj po rozmowie z Tobą dowiedziałam się, ze to dziewczynka! Czeka na sterylkę, jest na wybiegu z sunia elik i z ta dropiatką. Quote
Tola Posted August 18, 2016 Author Posted August 18, 2016 U Baldo wszystko dobrze :) Chłopak był wczoraj na badaniu, został zaszczepiony p/ wściekliżnie, wet wyznaczyl datę kolejnego szczepienia i kastracji. Znalazł stara bliznę na uchu i ślad na siatkówce po dawnym urazie, reszta Baldo zdrowiusieńka. Przed kastracją będzie robione badanie krwi. Mam wciąż zapytania o Baldo i wszyscy chcą tylko Baldo! Quote
Gabi79 Posted August 18, 2016 Posted August 18, 2016 37 minut temu, Bogusik napisał: Tolu,tak jak rozmawiałyśmy,dopytaj proszę o ta właśnie sunię rudaskę i jeszcze tą co była/jest na kwarantannie Anulko, czy dobrze myślę, że planujecie wyciągnąć 2 sunieczki? Mnie, jak już wspominałam zapadła w serce ta ale na razie niestety nie zdecyduję się na wyciągnięcie jej. Quote
Tola Posted August 18, 2016 Author Posted August 18, 2016 4 minuty temu, Gabi79 napisał: Anulko, czy dobrze myślę, że planujecie wyciągnąć 2 sunieczki? Mnie, jak już wspominałam zapadła w serce ta ale na razie niestety nie zdecyduję się na wyciągnięcie jej. Tam jest jeszcze jedna, bardzo podobna - podobno zostały znalezione obie... Quote
Gabi79 Posted August 18, 2016 Posted August 18, 2016 3 minuty temu, Tola napisał: Tam jest jeszcze jedna, bardzo podobna - podobno zostały znalezione obie... O nie.... Teraz tak trudno o deklaracje, na bazarkach mały ruch. A ja przez tę sunię nie zasnę... Quote
Tola Posted August 18, 2016 Author Posted August 18, 2016 1 minutę temu, Gabi79 napisał: O nie.... Teraz tak trudno o deklaracje, na bazarkach mały ruch. A ja przez tę sunię nie zasnę... Faktycznie, taka w Twoim typie.. Quote
Gabi79 Posted August 18, 2016 Posted August 18, 2016 3 minuty temu, Tola napisał: Faktycznie, taka w Twoim typie.. To prawda i bardzo podobna do mojego Kajtunia, którego maiłam od AgusiP Quote
Tola Posted August 18, 2016 Author Posted August 18, 2016 Uciekam, padam dzisiaj, jutro napiszę więcej o córci sagi, bo Ika tez wybiera się przecież do domku! Quote
konfirm31 Posted August 18, 2016 Posted August 18, 2016 36 minut temu, Tola napisał: U Baldo wszystko dobrze :) Chłopak był wczoraj na badaniu, został zaszczepiony p/ wściekliżnie, wet wyznaczyl datę kolejnego szczepienia i kastracji. Znalazł stara bliznę na uchu i ślad na siatkówce po dawnym urazie, reszta Baldo zdrowiusieńka. Przed kastracją będzie robione badanie krwi. Mam wciąż zapytania o Baldo i wszyscy chcą tylko Baldo! Baldo przebojem sezonu;). Pytaj, proszę, czy nie chcą Zeldy. Cieszę się, że chłopak zdrowy :))) Quote
Tola Posted August 18, 2016 Author Posted August 18, 2016 Teraz, konfirm31 napisał: Baldo przebojem sezonu;). Pytaj, proszę, czy nie chcą Zeldy. Cieszę się, że chłopak zdrowy :))) Właśnie pytam i wszyscy chca tylko Baldo! To prawie jak jakaś zbiorowa histeria! Quote
konfirm31 Posted August 18, 2016 Posted August 18, 2016 Teraz, Tola napisał: Właśnie pytam i wszyscy chca tylko Baldo! To prawie jak jakaś zbiorowa histeria! Też tak miałam z Bafi. Chciano tylko ją. No cóż.... Quote
Bogusik Posted August 18, 2016 Posted August 18, 2016 Godzinę temu, Tola napisał: Oczywiscie, dopiero dzisiaj po rozmowie z Tobą dowiedziałam się, ze to dziewczynka! Czeka na sterylkę, jest na wybiegu z sunia elik i z ta dropiatką. Ok.A o tą dropiatą to też proszę jak możesz dopytaj :) Cieszę się,że Baldo ma swój wspaniały domek i wreszcie słoneczko zaświeciło w adopcjach dla zamojszczaków :) Trzymam mocno kciuki! Quote
elik Posted August 19, 2016 Posted August 19, 2016 14 godzin temu, Tola napisał: Elik - na razie nie miala, jutro znowu koleżanka jedzie schronu, jutro podobno kastracje chlopaków i moze dziewczyny tez pojadą... Tutaj jest Twoja sunia Tutaj z koleżanką Dwie ślicznotki :) Zabiegi sterylizacji/kastracji odbywają się poza schroniskiem ? Kiedy będzie mogła odbyć podróż bez zagrożenia dla zdrowia ? Quote
Tola Posted August 20, 2016 Author Posted August 20, 2016 22 godzin temu, elik napisał: Dwie ślicznotki :) Zabiegi sterylizacji/kastracji odbywają się poza schroniskiem ? Kiedy będzie mogła odbyć podróż bez zagrożenia dla zdrowia ? Zabiegi odbywają się w nowym, wybudowanym ze środków unijnych gabinecie przy ZOO (schron podlega pod Ogród Zoologiczny), tam tez urzęduje wet. Zaraz po zabiegu psy odwożone są do schronu. Tak jak pisałam - być może uda się zabrać sunię jeszcze przed zdjęciem szwów, ale to wszystko jeszcze potrwa, ponieważ suczki nadal czekaja na zabiegi, wet dopiero wrócił z urlopu. Na razie w schronie nikt nic nie wie na temat wieku; będzie on określony dopiero przy zabiegu, wtedy tez odbywa się czipowanie. Mój wyjazd do schronu w niedzielę nie ma więc sensu, bo i tak nie uzyskam informacji na temat wieku sunieczek. Musimy czekać :( Quote
Tola Posted August 20, 2016 Author Posted August 20, 2016 Saga w nowym domu ma się dobrze, zjadła ze smakiem po podrózy, nie ma kłótni z rezydentką. Na razie największą radość sprawia jej zwiedzanie ogrodu ;). A wczoraj do własnego domku w Opolu pojechała też Iga - córcia Sagi. Nowa rodzina dołożyła 3/4 ceny transportu ( koszt paliwa) no i malutka jest już u siebie. Decyzja zapadła po tym jak okazało się, ze sterylka może być dopiero pod koniec września (mała jest po cieczce), nie było więc sensu, aby sunia czekała tyle w dt, jak domek taki stęskniony. Sterylizacja odbędzie się juz w Opolu, o czym na pewno tutaj napiszę. Iga jeszcze w dt Pierwszy poranek(dzisiaj) w nowym domciu 1 Quote
Poker Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Cudna Igunia i na dodatek ma moje ulubione imię. Powodzenia sunieczki. Quote
Tola Posted August 20, 2016 Author Posted August 20, 2016 Jeszcze opowiem Wam o pewnym bocianie z naszych stron. Przedwczoraj napisała do mnie pani z bałaganiem o pomoc dla tego ptaka - podobno pozostał sam w gniezdzie - ucząc się latać uderzył o słup i chyba uszkodził skrzydło. Od tygodnia nie opuszcza gniazda. Z dnia na dzień jest bardziej wycieńczony i głodny. UM w Zwierzyńcu nie reaguje na jej telefony, pani próbowała wezwać weta - bezskutecznie. Skontaktowałam się z panią z Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Przyrody "pro Natura", podałam jej stronę, na której mozna obserwować boćka, poprosiłam o pomoc i otrzymałam taką odpowiedz: Dzień dobry, po zapoznaniu się z treścią maila oraz po obserwacji gniazda wraz z bocianem pragnę poinformować, że na dzień dzisiejszy żadna pomoc nie jest potrzebna. Bocian jest w dobrej kondycji, ćwiczy skrzydła i nic nie wskazuje na to, że jest osłabiony lub cos mu dolega. Nie przeżyłby tygodnia bez wody i jedzenia – wskazuje to na to, że jest dokarmiany przez rodziców, którzy w gnieździe pojawiają się już 1 lub 2 razy dziennie – robią to po to, aby zmobilizować bociana do lotu. W obecnej sytuacji i kondycji ptaka gdyby ktoś na wysięgniku chciał mu pomoc, to ptak bardzo by się bronił – celowałby dziobem w oczy a w stresie mógłby wyskoczyć z gniazda. Jeżeli zauważymy symptomy osłabienia a ptak dalej nie podejmie próby lotu, to będzie możliwa ingerencja ludzi i zabranie tego osobnika do ptasiego azylu. Pozdrawiam Przy okazji rozmowy dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o bocianach. Boćka można obserwować tutaj - zapraszam http://eltrax.pl/index.php/bocianie-gniazdo-bagno-kolo-zwierzynca-na-roztoczu/ Quote
terra Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Zaglądam i bardzo się cieszę, że suńki już w swoich domkach Quote
Alaskan malamutte Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 9 godzin temu, Tola napisał: Saga w nowym domu ma się dobrze, zjadła ze smakiem po podrózy, nie ma kłótni z rezydentką. Na razie największą radość sprawia jej zwiedzanie ogrodu ;). A wczoraj do własnego domku w Opolu pojechała też Iga - córcia Sagi. Dużo szczęścia w nowych domkach cudne sunieczki Quote
Havanka Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 Udało się ! Kolejne ogonki maja wspaniałe domy ! Kochających opiekunów, zawsze pełnych misek i długiego, szczęśliwego życia ! Quote
elik Posted August 20, 2016 Posted August 20, 2016 10 godzin temu, Tola napisał: Zabiegi odbywają się w nowym, wybudowanym ze środków unijnych gabinecie przy ZOO (schron podlega pod Ogród Zoologiczny), tam tez urzęduje wet. Zaraz po zabiegu psy odwożone są do schronu. Tak jak pisałam - być może uda się zabrać sunię jeszcze przed zdjęciem szwów, ale to wszystko jeszcze potrwa, ponieważ suczki nadal czekaja na zabiegi, wet dopiero wrócił z urlopu. Na razie w schronie nikt nic nie wie na temat wieku; będzie on określony dopiero przy zabiegu, wtedy tez odbywa się czipowanie. Mój wyjazd do schronu w niedzielę nie ma więc sensu, bo i tak nie uzyskam informacji na temat wieku sunieczek. Musimy czekać :( My wracamy do siebie już we wtorek więc będziemy czekać na sunię. Szkoda, że nie można jej wysterylizować już u nas. Na pewno miałaby lepszą opiekę weterynaryjną i warunki powrotu do zdrowia. Spróbuj Tolu, może wyrażą zgodę, jeśli obiecasz im zaświadczenie od weta o wykonaniu zabiegu. 10 godzin temu, Tola napisał: Saga w nowym domu ma się dobrze, zjadła ze smakiem po podrózy, nie ma kłótni z rezydentką. Na razie największą radość sprawia jej zwiedzanie ogrodu ;). A wczoraj do własnego domku w Opolu pojechała też Iga - córcia Sagi. Wspaniała wiadomość :) Kolejna dwie sunie będą miały swoje domy, z w nich swoich kochających Ludzi. Wszystkiego najlepszego sunie :) 9 godzin temu, Tola napisał: Jeszcze opowiem Wam o pewnym bocianie z naszych stron. . . . Boćka można obserwować tutaj - zapraszam http://eltrax.pl/index.php/bocianie-gniazdo-bagno-kolo-zwierzynca-na-roztoczu/ Ja chyba nie umiem obserwować tego bociana :( Cały czas stoi na jednej nodze w dodatku na kraju gniazda :( Quote
Recommended Posts