Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Serce płacze jak się czyta tekst o kotach. Oby znalazły wspólny dom.

Zajrzałam na zbiórkę konkursową i  widzę wpłatę od p. Marii Keller, która adoptowała 2 lata temu  moją podopieczną Julcię i właścicieli kota Linxa, u których byłam na wizycie PA. Obie po 200 zł !

Posted

Strasznie smutne. Biedactwa nie wiedzą, co je czeka. Jeszcze liczą, że będzie jak wcześniej. Nie dość, że Pani nie żyje, to czeka je wyprowadzka. Dla kota podwójne nieszczęście. 

Tolu, przekaż osobie która szuka im domu, żeby je pokazać koniecznie na Miau. Może tam coś pomogą.

My sami mamy 10 kotów, wiec pomoc nie mam jak.

Posted

Biedactwa    😭                  

Jest tu na dogo Alvenka, która jest zalogowana też na Miau. Poproszę ją, żeby pokazała kotki na tamtym forum.

• Like 1
Posted
Dnia 26.11.2022 o 10:40, elik napisał:

Biedactwa    😭                  

Jest tu na dogo Alvenka, która jest zalogowana też na Miau. Poproszę ją, żeby pokazała kotki na tamtym forum.

Bardzo Ci Elu dziękuję. To tragedia kotów i ludzi😢 Córka tej pani to bliska mi osoba, całe życie pomaga kotom, są Jej wielką miłością, ma swoje w domu, wszystkie zabrane z ulicy. Ale teraz oprócz śmierci matki ma swój własny inny osobisty dramat, stąd błaganie o pomoc😢. Tyle kotów w życiu uratowała, a teraz nie może pomóc tym swojej matki.😓 Ja pokaże je jeszcze na FB, zrobię olx, ale  teraz trudno wyadoptowac kociaka, a tu do adopcji dwa starsze, nie liczę na dom z ogłoszenia na olx. 

Posted
Dnia 26.11.2022 o 11:01, Tola napisał:

nie liczę na dom z ogłoszenia na olx. 

Czasem niemożliwe staje się możliwe  🙂  Oby znalazły dobry, wspólny dom.

Posted
Dnia 25.11.2022 o 16:54, rozi napisał:

Macie rozeznanie w bazach?

Perlittę moją hodowca zarejestrował, chip znaczy, w bazie identyfikacja.pl

Dziś się zabrałam do przepisania na siebie i zdumiało mnie, że mogę to bez problemu zrobić, po opłaceniu oczywiście. Czyli co - ktoś znajdzie mojego psa i na siebie przepisze? Byłam przekonana, że potrzebna jest zgoda poprzedniego właściciela/hodowcy

W Safe-animal.eu można gmerać w treści do woli o ile samemu zarejestrowało się psa. Jesli zrobił to wet lub kto inny to w Safe-animal robią to sami, ale potrzebny jest skan umowy adopcyjnej lub kupna.

Posted
Dnia 26.11.2022 o 17:57, Mazowszanka13 napisał:

W Safe-animal.eu można gmerać w treści do woli o ile samemu zarejestrowało się psa. Jesli zrobił to wet lub kto inny to w Safe-animal robią to sami, ale potrzebny jest skan umowy adopcyjnej lub kupna.

W S-A niestety nie zawsze proszą o skan umowy. Nie wiem od czego to zależy, ale znajoma jakiś czas temu miała podobną historię jak rozi z identyfikacja.pl, że chciała zmienić dane na siebie i zrobili jej to od ręki, bez żadnego potwierdzenia że to jej pies. Może teraz coś się zmieniło.

Posted
Dnia 27.11.2022 o 17:02, Tyśka) napisał:

W S-A niestety nie zawsze proszą o skan umowy. Nie wiem od czego to zależy, ale znajoma jakiś czas temu miała podobną historię jak rozi z identyfikacja.pl, że chciała zmienić dane na siebie i zrobili jej to od ręki, bez żadnego potwierdzenia że to jej pies. Może teraz coś się zmieniło.

To powinno być tak, że jeśli ktoś zczytuje chip, to sygnał idzie do bazy, i baza od razu kontaktuje się z właścicielem pytając, czy pies nie zaginął. Ja mam jeszcze kółeczko do przyczepienia do obroży, na tym kółeczku jest numer chipa i nazwa bazy. Nic tylko wejść na stronę i przepisać, koszt 49zł. Wet też chyba poda numer znalazcy.

Napiszę do nich jutro i dowiem się. Przytkało mnie, prawdę mówiąc.

Posted
Dnia 27.11.2022 o 17:34, rozi napisał:

To powinno być tak, że jeśli ktoś zczytuje chip, to sygnał idzie do bazy, i baza od razu kontaktuje się z właścicielem pytając, czy pies nie zaginął. Ja mam jeszcze kółeczko do przyczepienia do obroży, na tym kółeczku jest numer chipa i nazwa bazy. Nic tylko wejść na stronę i przepisać, koszt 49zł. Wet też chyba poda numer znalazcy.

Napiszę do nich jutro i dowiem się. Przytkało mnie, prawdę mówiąc.

Tego nie da się zrobić, bo praktycznie każdy hodowca ma czytnik chipów. Taki czytnik nie ma nic wspólnego z bazą rejestracji chipów. Często, zamiast szukać książeczki, odczytuję chip, a przy miocie maltanczykow robie to co najmniej po kilka razy, jeśli są podobne. Do tego każde badanie weterynaryjne,  badania na certyfikaty w kierunku chorób typowych dla rasy, zwykłe wykonanie testu giardia czy badanie kału u każdego szczeniaka tez wiąże się z odczytywaniem i potwierdzeniem chipa. Nawet każde krycie zewnętrzne czy potwierdzenie zgodności chipu ze szczeniakiem przy  przekazaniu go klientowi. Czipy sa odczytywane w różnych celach, najczęściej zupelnie innych niż identyfikacja zagubionego/znalezionego zwierzęcia. 

Posted
Dnia 27.11.2022 o 19:00, Jaaga napisał:

Tego nie da się zrobić, bo praktycznie każdy hodowca ma czytnik chipów. Taki czytnik nie ma nic wspólnego z bazą rejestracji chipów. Często, zamiast szukać książeczki, odczytuję chip, a przy miocie maltanczykow robie to co najmniej po kilka razy, jeśli są podobne. Do tego każde badanie weterynaryjne,  badania na certyfikaty w kierunku chorób typowych dla rasy, zwykłe wykonanie testu giardia czy badanie kału u każdego szczeniaka tez wiąże się z odczytywaniem i potwierdzeniem chipa. Nawet każde krycie zewnętrzne czy potwierdzenie zgodności chipu ze szczeniakiem przy  przekazaniu go klientowi. Czipy sa odczytywane w różnych celach, najczęściej zupelnie innych niż identyfikacja zagubionego/znalezionego zwierzęcia. 

Czyli zaginięcia to taka boczna, niepewna gałązka. Pewna wtedy, kiedy znalazca uczciwy.

Posted

Dzisiaj o 9,15 odszedł mój pekinek Miki.

Po Mikim zostały leki na serduszko, chętnie podaruję: 

Cardisure 2,5mg - 5 listków po 10tabl. i 2 tabl.

UpCard 0,75mg - lek moczopędny - 1 listek cały-10tabl. i 8 tabl.

Hedylon 5mg - na stany zapalne - 1 listek cały-10tabl. i 9 tabl.

Posted
Dnia 28.11.2022 o 17:17, Aska7 napisał:

I ja przytulam 😞

Nie mam multicytowania. Wszystkim bardzo dziękuję za pamięć.Na nasze szczęście Miki nie cierpiał,zmarł we śnie.Serduszko nie wytrzymało już.

Posted
Dnia 28.11.2022 o 18:35, Anula napisał:

Nie mam multicytowania. Wszystkim bardzo dziękuję za pamięć.Na nasze szczęście Miki nie cierpiał,zmarł we śnie.Serduszko nie wytrzymało już.

Bardzo współczuję i mocno przytulam😢