Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 25.03.2026 o 14:31, Tianku napisał:

Znowu się źle dzieje w schronisku? Nie ma wcale wolontariatu? 

Jest wolontariat, psy są wyprowadzane. Rozpadł się ten pierwszy stary wolontariat, część wolontariuszy odeszła,  pisałam o tym już dawniej. Ale nadal są boksy ogólne, a w nich psy, które z różnych względów nie wychodzą na spacery. Najczęściej są to te z wieloletnim stażem w schronisku, po  traumie z tamtych czasów, stare. 😥

Posted

Dzisiaj też byłam w schronisku; przy okazji jeszcze takiego starutkiego owczarka pokażę, bardzo przyjazny  (on w boksie  wolontariackim). 

IMG-20260325-WA0011.jpg

IMG-20260325-WA0008.jpg

IMG-20260325-WA0009.jpg

IMG-20260325-WA0007.jpg

IMG-20260325-WA0006.jpg

Posted

Mój boże, jak nasza Dianka.... Bardzo żałuję, że  nie mogę dać domu owczarkowi, choć serce się wyrywa 😞  mam 3 psy, zawsze jakiś tymczas,  nie zmieści się więcej 😞

Posted

A ja wkroczę z kotkami.

Merida i Fiona - chciałam im więcej zdjęć zrobić razem, ale one nie są jakoś wyjątkowo zżyte ze sobą, często śpią osobno i na zdjęciach też nie chciały razem pozować. Poza tym są różne charakterowo: Merida (bez oczka) jest bardziej odważna, śmielsza, zabawowa, aktywna, nie usiedzi na rękach czy kolankach. Fiona jest spokojniejsza. Obie przymilne, miziaste, mruczące.

meridaifiona.jpg

meridaifiona1.jpg

meridaifiona2.jpg

meridaifiona3.jpg

• Like 1
Posted
Dnia 25.03.2026 o 15:57, Tola napisał:

Ta suczka ma ok.11 lat ( wpisany 2015 rok urodzenia ), w schronisku 7 lat 

IMG-20260323-WA0030.thumb.jpg.21f0fb4a56290ea02054a00826273788.jpg

Nie spałam pół nocy.... i nie zasnę chyba, jeśli ona tam zostanie. Jutro piąta rocznica śmierci Feniksa ... tej suni trzeba pomóc już teraz, bo "za jakiś czas" znów może być za późno. Może to ta rocznica sprawia, że jestem "roztrzęsiona"...

Chciałam wziąć obie sunie do siebie i już prawie podjęłam decyzję, rozmawiałam z Tolą i Aśką.  Ale po przemyśleniu "za i przeciw" - z moimi schodami i brakiem jakiejkolwiek "fizycznej" pomocy chyba nie dam rady zapewnić im obu jak najlepszej opieki. Najgorsze te schody-  Milusia i wiele innych nosiłam, Biedusia noszę, ale jej nie udźwignę nawet, jeśli mój chory kręgosłup wytrzyma, mam od 6 lat bardzo chore stawy. No i opieka weterynaryjna, nawet nie koszty, a wyjazdy - przy dwóch chorych nowych suniach i szóstce (z mojej psiej siódemki) starych i  chorych psów plus stara chora na nerki kotka -  to chyba ponad moje możliwości. Bardzo, bardzo chcę zabrać je obie....ale chyba nie będzie to dobre dla nich obu. Co prawda psów po ostatnich pożegnaniach mam "tylko" 7, ale jednak zostałam tu sama, bez pomocy, no i lat mam sporo więcej, niż wtedy, gdy było ich u mnie prawie dwadzieścia.

W sobotę Aśka7 będzie wiozła do mnie chorą na serce sunię z 10-letnim stażem w schronisku. Mój dom jest trochę "po drodze" do kikou i transport byłby wspólny, tylko miejsce potrzebne. A może miejsce u Kasi - po Wolfiku(*)... to nie musi być u kikou, jeśli znajdzie się inne miejsce... I deklarowiczów Wolfika bardzo proszę o przeniesienie swojej deklaracji na sunię...

Ja pokryję brakującą kwotę deklaracji i zapłacę za pierwszy miesiąc z tej swojej wdowiej renty....bo ona tam nie może zostać, tylko proszę...błagam! Pomóżmy jej już teraz!

Czy ktoś "usłyszy mój głos"? 

• Like 3
Posted

dogomania.com/forum/topic/414079-te-oczy-błagają-o-ratunek-7-lat-w-schronisku-chore-łapy-czy-ktoś-jej-pomoże/

mam coś z głową...tu w mojej miejscowości wszyscy o tym wiedzą 😉

Jako pierwsza deklaruję stałą 50 zł i zapłacę za pierwszy miesiąc w hoteliku.

• Like 1
Posted
Dnia 26.03.2026 o 08:48, Onaa napisał:

Mari a czy Bartuś też jedzie do Ciebie ?

mari pisała, ze miejsce na niego czeka u niej.

Posted
Dnia 26.03.2026 o 08:48, Onaa napisał:

Mari a czy Bartuś też jedzie do Ciebie ?

Ma jechać, ale nie -też-  🙂  Bartuś pojedzie do mari23, a sunia pojedzie do kikou. 

Posted
Dnia 26.03.2026 o 15:15, rozi napisał:

Ogarnijcie się. Bałagan się robi.

Dnia 26.03.2026 o 14:52, Poker napisał:

mari pisała, ze miejsce na niego czeka u niej.

Dnia 26.03.2026 o 14:57, elik napisał:

Ma jechać, ale nie -też-  🙂  Bartuś pojedzie do mari23, a sunia pojedzie do kikou. 

Czyli do mari23 ma jechać Bartuś i ta mniejsza sunia z zamojskiego schroniska a ta większa z wykrzywionymi łapkami - do kikou. Jeśli dobrze rozumiem 🤔

Posted

Bardzo dziekuję Murce za piękne zdjęcia Metody i Fionki,🌹postaram się jej najszybciej zrobić chociaż po jednym olx. U nas dzisiaj były ciężkie chwile, bo Aura wczoraj trochę zaniemogła, obawialiśmy się najgorszego, bo jest w DT dopiero od tygodnia. Na szczęście to tylko jakaś niestrawność, skończyło się na kroplówce i lekach.

Posted
Dnia 26.03.2026 o 15:56, AlfaLS napisał:

IMG-20250807-WA0016.jpgTolu a wiesz co z tą sunią?

Jak robiłam to zdjęcie to sunia miała opinię bardzo wystraszonej. Od wolontariuszki w poniedziałek dostałam info, że została przeniesiona do boksu wolontariackiego, dziewczyny pracowały z nią no i udało się jej znaleźć dom w Rzeszowie. Poszperałam trochę na profilu schroniska i to chyba ta sunia, tak wypiękniala po zabraniu z boksów ogólnych. Te boksy ogólne to zawsze była tragedia. 

https://www.facebook.com/share/v/1CFmfGbCvL/.  https://www.facebook.com/share/p/1CgVGsYi7e/.  https://www.facebook.com/share/p/18FNLkHXW6/

FB_IMG_1774541470088.jpg

FB_IMG_1774541457144.jpg

FB_IMG_1774541466467.jpg

FB_IMG_1774541463360.jpg

FB_IMG_1774541451902.jpg

FB_IMG_1774541714378.jpg

Posted
Dnia 26.03.2026 o 06:30, mari23 napisał:

dogomania.com/forum/topic/414079-te-oczy-błagają-o-ratunek-7-lat-w-schronisku-chore-łapy-czy-ktoś-jej-pomoże/

mam coś z głową...tu w mojej miejscowości wszyscy o tym wiedzą 😉

Jako pierwsza deklaruję stałą 50 zł i zapłacę za pierwszy miesiąc w hoteliku.

Dołożę 60 zł stałej.

• Like 2
Posted
Dnia 26.03.2026 o 17:46, Aska7 napisał:

Bartuś na razie nie jedzie. Jedzie jedna sunia do mari23, jedna do kikou i kotek do Łodzi.

No i mamy pełną jasność w tym temacie. Dzięki  🙂
Spora ekipa się utworzyła, super.

Posted
Dnia 26.03.2026 o 17:27, elficzkowa napisał:

Dołożę 60 zł stałej.

Wielkie dzięki      depositphotos_31901483-stock-illustration-love-background.jpg.fe78fd8f7d774699f7b68c1cb0f84d73.jpg  Zapisuję na wątku suni.
Bardzo Cię proszę potwierdź Twoją decyzję na wątku suni.

Posted

FB_IMG_1774541466467.jpgTolu, bardzo dziękuję!

Dopiero na takim przykładzie jak ta sunia widać, jak bardzo potrzebni są wolontariusze w schronisku. Wcześniej była tragedia, później piękna sunia... Fantastycznie, że ma dom stały!