emir Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 [quote name='ARKA']Jak wiosna byla sprawa krzyczek, padl w pewnym momencie pomysl aby zrobic protest...jakos sie rozmylo. W Polsce, teraz, goni afera za afera, temat nr. 1 obecnie szpitale, nie przebijemy sie-jestem bezsilna, wsciekla, zła, załamana ogormem nieszczesia.....takie schroniska-mniej lub wiecej gorsze i lepsze dzialaja. Sprawy ciagna sie miesiacami lub prokuratura umarza.........błedne koło.... Burmistrzowie, urzednicy, powiatowi, czuja sie bezkarni-gehenna zwierzat trwa, niezmiennie, caly czas....w schroniskach wlasnie tych komercyjnych, głownie. ZRÓBMY protest pod sejmem,kancelarią premiera! -Beda wtedy wszystkie media-nie mozemy zostawic tego tak, bez radykalnej i szybkiej pomocy! Ligota czeka i inne takie miejsca, zwierzeta. Co przygasimy jakis pozar, nastepny wybucha..... W Krzyczkach juz postawiono zarzuty i kierownictwo schroniska oraz prezes "Eko-Fauny" będą odpowiadać przed sądem EMIR Quote
andzia69 Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 zaba14 napisał(a):a ja ponawiam pytanie w zwiazku z tym psem, czy to sunia czy pies? Jeśli bedziecie mieli okazje sprawdzic to prosze... :roll: rudzkie schronisko wydalo bardzo podobnego jak nie takiego samego psa (suczke) do wroclawia... :roll: a ja niestety nie mam kontaktu do właścicieli tego psa...:roll: to jest pies, na 90% to jużak Quote
emir Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 [quote name='VitisVini']Słuchajcie, oczywiście pani z Ligoty podpada prawie pod wszytkie paragrafy Ustawy o Ochronie zwierząt i na tej podstawie zwierzęta mogą być jej odebrane- fakt że czasowo, i przekazane podmiotowi który wyrazi zgodę na przyjęcie ich- może to być również osoba fizyczna- czyli adopcje sa możliwe i jak sądze pani na pewno nie będzie ubiegac sie o zwrot psów. Decyję niekoniecznie musi podjąć wójt albowiem w Ustawie jest napisane" w przypadkach niecierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawanie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego żcyiu, policjant, a także upoważniony przedstawiciel organizacji społecznej, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta( burmistrza) itd" Czyli przedstawiciel jakiejkolwiek " zwierzęcej" fundacji ma prawo tam wejść i zabrać zwierzę.Oczywiście powinien to zrobić wójt ale jak słusznie zauważyliście nie ma on pojęcia co zrobić z tyloma zwierzętami. Niemniej jednak nie ma prawa tego zabronić- tak sądze. Po drugie Arko- twój list z żądaniem do wójta o wykarmienie psów jest bardzo dobry, tylko jedna sprawa- dopóki psy nie są zewidencjonowane to przyciśnięty do muru wójt raczej w majestacie prawa doprowadzi do eutanazji wszytkich zwierząt niz wyda pieniadze na karmę. Z trzeciej strony nie można przecież pozwolić aby na oczach społeczeństwa te dziesiątki psów po prostu umarły z głodu i ktoś musi się tym zająć- najlepiej jakas fundacja albo TOZ. I własnie- proponuję zorganizować na początek pikietę pod wrocławskim i/lib warszawskim oddziałem TOZ bo to jest skandal nad skandale , że oni w ogóle nie zareagowali. Tragedia na miarę Ligoty i milczenie TOZ-u kwalifikuje do zlikwidowania tej niepotrzebnej nikomu organizacji bo tylko przynosi wstyd. Proponuję wystosować na początek list protestacyjny do TOZu i zażądać natychmiastowego działania w sprawie Ligoty. Bardzo Cię przepraszam, ale list do TOZu w Warszawie - to strata czasu i pieniedzy wyrzuconych na znaczek. Pan Sekretarz i całe to towarzystwo palcem nie kiwnie , tak jak nie reaguje na inne alarmujące infromacje o tragicznej sytacji zwierząt w wielu schroniskach w Polsce EMIR Quote
Azyl_Cichy_Kąt Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 Supergoga:tam jest bardzo wiele małych piesków - niektórre to na prawdę istne miniaturki. Zobacz Mimi (na watku adopcyjnym, 8 strona) - ona jest malutka, a takich psiaków jest tam wiecej. Kilku pisakom zrobilismy zdjęcia, są na wątku adopcyjnym - http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=41876 Z Ligoty do "Cichego Kąta" zabraliśmy dziś malutką suczkę Mimi w ciązy i zaniedbanego kaukaza z łysym ogonem. Kaukaz w sobote jedzie do Krakowa do Kasie. Dwa życia uratowane..na dom czeka pozostałe 150..niektóre sa na prawdę w fatalnym stanie.. Quote
ARKA Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 emir napisał(a):W Krzyczkach juz postawiono zarzuty i kierownictwo schroniska oraz prezes "Eko-Fauny" będą odpowiadać przed sądem EMIR To jedyna dobra wiadomosc, od paru miesiecy, od paru strasznych, ostatnich dni, swiatełko nadziei. Dziekuje Ci Emir. Quote
ARKA Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 Ja dzisiaj wyslam e-mial, w sprawie Ligoty do Wojewody Dolnośląskiego, z prosbą o pomoc dla bidul i interwencje :-( Zadałam tez pytanie, jak to jest mozliwe, aby gminy podpisały umowe ze schroniskiem, które nie bylo zarejestrowane, nie miało pozwolenia na działalność. I jak to jest mozliwe aby wójt Olesnicy wiedząc o tym, dopuscil do zwożenia zwierząt z tych gmin i swojej?! Wojewoda Wojewoda jest przedstawicielem Rady Ministrów w województwie. Jest odpowiedzialny za wdrażanie i wprowadzanie w regionie programów rządowych oraz nadzór nad rządowymi instytucjami działającymi w regionie. Prowadzi także nadzór prawny nad działalnością gmin i powiatów (czy decyzje podejmowane przez władze samorządowe województwa są zgodne z obowiązującym prawem). Wojewoda reprezentuje także w danym regionie Skarb Państwa. Wojewoda realizuje swoje zadania przy pomocy wicewojewody oraz kierowników jednostek administracji zespolonej, dyrektora generalnego urzędu oraz dyrektorów poszczególnych wydziałów Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego. Dokładne zadania Wojewody precyzuje Statut Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego. Wojewoda Dolnośląski Krzysztof Grzelczyk e-mail: [email protected] Sekretariat: Pokój: 1016 tel.: 0 71 340 63 01 faks: 0 71 340 68 95 ja wysyłałam na adres: [email protected] Quote
dziuba Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Dziekuje wszystkim za pomoc i zaangazowanie!! Nie jestem w stanie sledzic watku na biezaco :( wiec konkrety najlepiej na maila lub telefonicznie (pw szybko sie zapycha). Wczoraj z Ligoty wyjechaly 4 kolejne psy + Malinka (w sumie 5). Dziekuje Azylowi Cichy Kat za zaopiekowanie sie czarna kruszyna, przewiezienie szkieletora i gore prezentow :) Dzieki Mrowa za uzyczenie samochodu i kierowcy :) dla Malinki i tego malego przerazonego facecika. Wczoraj zostala przeprowadzona ewidencja (dzisiaj cd). Kazdy pies zostal oznakowany numerkiem i wpisany do karty, kazdemu zostal podany lek na skore. Zaden pies nie zostal uspiony!!!! Lekarz, ktory zostal przez nas wybrany do sprawowania opieki nad tym miejscem, jest normalnym, rzeczowym weterynarzem, z duzym poswieceniem ganial z nami za psami i mimo naciskow z roznych stron :angryy: powiedzial, ze na dzien dzisiejszy zadnej takiej "ostatecznej" decyzji nie podejmie. Pojawil sie nowy problem - dwa szkieletory zabrane z Ligoty MUSZA DO JUTRA opuscic kliniki AR. Na gwaltu rety szukamy dla nich miejsca, foty sprzed 8 dni: Quote
iwop Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Chciałabym umieścic petycje do prezydenta RP w sprawie Ligoty i innych schronisk polskich na stronie animalistów francuskich, tam gdzie załozony jest wątek Ligoty. Ja jej nie napiszę bo nie mam pojęcia jak ma wyglądac. Czy ktos z was dobrze zorientowanych mógłby mi podesłać tekst do przetłumaczenia? BARDZO PROSZĘ!!! Quote
beka Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Dziuba a jak ze zdrowiem owczarka (chodzi mi o skórę). Ludzie w większości zapsieni.... Przekleje Twój apel na owczarki gdzie założyłam wątek Quote
dziuba Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Zarowno owczarek jak i ten czarnuch nie maja objawow choroby skory, od tamtego czasu ich nie widzialam, dzisiaj bede miala dokladniejsze dane co do ich stanu zdrowia, wiem ze mialy b duze problemy z przewodem pokarmowym (trudno sie dziwic). Owczarek ma zlamana gorna szczeke (stara sprawa, kilka przdnich zebow jakby wisi tylko na kawalku skory), ale jest w stanie samodzielnie jesc. Nie wiem, czy mial w tym kierunku robione jakies dokladniejsze badania, bo najpierw ich stan musial sie troche ustabilizowac. Napisze, jak bede miala dokladniejsze info o ich stanie, narazie kombinujemy jakas lecznice we wrocku. Quote
LALUNA Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Napisze, jak bede miala dokladniejsze info o ich stanie, narazie kombinujemy jakas lecznice we wrocku. Jezeli sprawy chirurgiczne to polecam dr Janusza Bieżyńskiego na Tarnogórskiej właśnie próbuje uratować łapke Słonka z dogo. Moge Ci podac namiary na priv Quote
dziuba Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 LALUNA napisał(a):Jezeli sprawy chirurgiczne to polecam dr Janusza Bieżyńskiego na Tarnogórskiej właśnie próbuje uratować łapke Słonka z dogo. Moge Ci podac namiary na priv na pewno do dr Biezynskiego skierowalabym pierwsze kroki :) Quote
ARKA Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 dziuba-napisz nam czy mamy gdzies pisac, interweniowac, wyzej i nizej! Quote
kaisa Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Słuchajcie, strona Ligoty prawie gotowa. Czekamy na serwer i wykupienie domeny. W miare mozliwosci dzis i jutro bede aktualizować to co poznajduje na stronie, ale oczywiscie bedzie potrzebna jakas pomoc/sugestie co do tresci. Ale to juz jek bedzie adres strony ustalony. Aha, jeszcze wymyslilam zeby dac dostępy do wprowadzania np. nowych zdjec, informacji do psów i aktualnosci. Potrzebne będą ze 2 osoby, które by po przez taki "edytor" jak na dogomani wprowadzaly na bierząco dane. Ktoś chętny? Pozdrawiam, kaisa Quote
ARKA Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 iwop napisał(a):Chciałabym umieścic petycje do prezydenta RP w sprawie Ligoty i innych schronisk polskich na stronie animalistów francuskich, tam gdzie załozony jest wątek Ligoty. Ja jej nie napiszę bo nie mam pojęcia jak ma wyglądac. Czy ktos z was dobrze zorientowanych mógłby mi podesłać tekst do przetłumaczenia? BARDZO PROSZĘ!!! Szanowny Panie Prezydencie, Apelujemy o poczynienie stanowczych kroków, zmian ustawodawczych, ktore zlikwidują w Polsce zorganizowaną grupe przestępczą zajmujacą sie wyłapywaniem, skupem bezdomnych zwierząt z gmin i albo je usmiercają albo umieszczają w pseudo schroniskach. W pseudo schroniskach, gdzie bezdomne zwierzęta nie maja nalezytej opieki, nie leczone, umierają w męczarniach. Czy Polskę, członka UE, nie stać jest na humanitaryzm wobec zwierząt bezdomnych? Czy w Polsce muszą funkcjonować obozy koncentracyjne dla zwierząt za aprobatą urzedników gminnych i służb nadzoru, do tego powołanych? Nowa Ligota gmina Oleśnica, jest tego jakze bolesnym, naocznym przykładem obecnie, a takich miejsc w Polsce jest dużo, dużo wiecej. Jesteśmy przekonani ,że Pan i Pan Premier, znani jako wielcy miłośnicy zwierząt, nie przejdziecie obojętnie obok tak wielkiej krzywdy zwierząt bezdomnych, która obecnie dzieje się w Polsce. Z powazaniem, Quote
dziuba Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Arka - "ja tu tylko sprzatam" :) Nie wiem, na jakim etapie sa teraz rozmowy z tymi wyzej i nizej, kolega ktory sie tym zajmuje jest wlasnie w Ligocie, skonsultuje z nim jak wroci i dam znac w jakim kierunku warto uderzac Quote
dziuba Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 [quote name='kaisa']Słuchajcie, strona Ligoty prawie gotowa. Czekamy na serwer i wykupienie domeny. W miare mozliwosci dzis i jutro bede aktualizować to co poznajduje na stronie, ale oczywiscie bedzie potrzebna jakas pomoc/sugestie co do tresci. Ale to juz jek bedzie adres strony ustalony. Aha, jeszcze wymyslilam zeby dac dostępy do wprowadzania np. nowych zdjec, informacji do psów i aktualnosci. Potrzebne będą ze 2 osoby, które by po przez taki "edytor" jak na dogomani wprowadzaly na bierząco dane. Ktoś chętny? Pozdrawiam, kaisa Kaisa - dzieki za pomoc!! Wlasnie konczy sie ewidencja w Ligocie, kazdy pies bedzie mial swoje lepsze lub gorsze zdjecia, moze podrzucimy je wszystkie do Ciebie na plytce? Tylko jeszcze ich fizycznie nie posiadam, aparat jest w Ligocie. Moze udaloby sie zrobic podzial np psy/suki i umiescic miniaturke kazdej fotki? Quote
kaisa Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Słuchajcie, strona Ligoty prawie gotowa. Czekamy na serwer i wykupienie domeny. W miare mozliwosci dzis i jutro bede aktualizować to co poznajduje na stronie, ale oczywiscie bedzie potrzebna jakas pomoc/sugestie co do tresci. Ale to juz jek bedzie adres strony ustalony. Aha, jeszcze wymyslilam zeby dac dostępy do wprowadzania np. nowych zdjec, informacji do psów i aktualnosci. Potrzebne będą ze 2 osoby, które by po przez taki "edytor" jak na dogomani wprowadzaly na bierząco dane. Ktoś chętny? Pozdrawiam, kaisa Quote
Dorothy Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 jesli tylko bede dostawala te dane moge umieszczac. D Quote
KWL Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 No pewnie ja troszkę, skoro i tak się przy tym kręcę, ale najwyżej na 1/4 etatu, za często offline jestem. Zaraz się powinno wyjaśnić z serwerem. Quote
maciaszek Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Ja też. Ktoś musiałby mi tylko podrzucać dane. I mogę wprowadzać :) Quote
basia0607 Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Petycja do Prezydenta bardzo rzeczowa.Dobry pomysł Myślę,że zdjęcia będą dołączone. Quote
iwop Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Pisałam apele do was o pomoc w napisaniu petycji do strony francuskiej.Jestem nowa na dogo więc odzew był niewielki. Rozumiem. Pomijając maile, które dostaje w sprawie wątków zrobionych przeze mnie na francuskim forum animalistów, to dzisiaj (pisałam o takiej możliwośći) przeprowadziłam rozmowę z vice president dużej organizacji animals z Nantes (Francja). Ogladała to co jej wysłałam wczoraj http://www.protection-des-animaux.org/ipb/index.php?showtopic=13731 http://www.protection-des-animaux.org/ipb/index.php?showtopic=13754 i jest zaszokowana. Musze wysłać jej materiały itp które może przedstawić na zebraniu stowarzyszenia w celu ustalenia KONKRETNEJ pomocy schroniskom polskim. Chodzi o stałą wspólpracę i dotacje dla polskich animalistów. Ale oczywiśćie nie może byc mowy o dotacji dla prywatnej osoby tylko organizacji, która jest PEWNA tzn. która nie przywłaśzczy sobie ewentualnych dotacji. Ponieważ jest to znajoma bliskiej mi osoby więc ma zaufanie do mnie i to ja mam skontaktowac ich z taką organizacją. Nie musze zaznaczać, że jestem pod wrażeniem działania fundacji które tu działaja, dogomaniaków ale to BARDZO konkretna sprawa, która wymaga poważnego podejśćia. Proszę tych, którzy znają sytuację od sprawy formalnej o skontaktowanie sie ze mną mailowo. [email protected] Quote
mimiś Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Iwop- na poprzedniej stronie masz propozycję petycji od Arki! Quote
Recommended Posts