Jump to content
Dogomania

Ligota-KONIEC PSIEGO DRAMATU!!! A jednak jest jeszcze coś do zrobienia!!! :(

Recommended Posts

Posted

Szanowny Panie Prezydencie,

Apelujemy o poczynienie stanowczych kroków, zmian ustawodawczych, ktore zlikwidują w Polsce zorganizowaną grupe przestępczą zajmujacą sie wyłapywaniem, skupem bezdomnych zwierząt z gmin i albo je usmiercają albo umieszczają w pseudo schroniskach. W pseudo schroniskach, gdzie bezdomne zwierzęta nie maja należytej opieki, nie są leczone, umierają z chorób i niedożywienia, w cierpieniu i męczarniach. To są polskie obozy zagłady zwierzat.

Czy Polskę, członka UE, nie stać jest na humanitaryzm wobec zwierząt bezdomnych? Czy w Polsce muszą funkcjonować obozy koncentracyjne dla zwierząt za aprobatą urzedników gminnych i służb nadzoru, do tego powołanych?
Obecnie, Nowa Ligota gmina Oleśnica, jest tego jakże bolesnym, naocznym
przykładem, bulewersujacym nie tylko Polskę, a takich miejsc w Polsce jest dużo, dużo wiecej.
Jesteśmy przekonani, że Pan i Pan Premier, znani jako wielcy miłośnicy zwierząt, nie przejdziecie obojętnie obok tak wielkiej krzywdy zwierząt bezdomnych, która dzieje się w Polsce.
Z powazaniem,

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak rozumiem chodzi o umieszcenie petycji w postaci elektronicznej na stronie www w języku francuskim ? To pytaj Kaisa, która właśnie powoli ładuje stronę na serwer. Myślę że do zrobienia. Przy okazji kto przetłumaczy na angielski, niemiecki czy inny język ?
Myśle że tekst Arki jest jak najbardziej OK, jeśli ktoś ma zastrzeżenia to lepiej teraz niż potem jak wrzucimy na stronę :-)

Posted

[quote name='iwop']Pisałam apele do was o pomoc w napisaniu petycji do strony francuskiej.Jestem nowa na dogo więc odzew był niewielki. Rozumiem. Pomijając maile, które dostaje w sprawie wątków zrobionych przeze mnie na francuskim forum animalistów, to dzisiaj (pisałam o takiej możliwośći) przeprowadziłam rozmowę z vice president dużej organizacji animals z Nantes (Francja). Ogladała to co jej wysłałam wczoraj

http://www.protection-des-animaux.org/ipb/index.php?showtopic=13731

http://www.protection-des-animaux.org/ipb/index.php?showtopic=13754

i jest zaszokowana. Musze wysłać jej materiały itp które może przedstawić
na zebraniu stowarzyszenia w celu ustalenia KONKRETNEJ pomocy schroniskom polskim. Chodzi o stałą wspólpracę i dotacje dla polskich animalistów. Ale oczywiśćie nie może byc mowy o dotacji dla prywatnej osoby tylko organizacji, która jest PEWNA tzn. która nie przywłaśzczy sobie ewentualnych dotacji. Ponieważ jest to znajoma bliskiej mi osoby więc ma zaufanie do mnie i to ja mam skontaktowac ich z taką organizacją. Nie musze zaznaczać, że jestem pod wrażeniem działania fundacji które tu działaja, dogomaniaków ale to BARDZO konkretna sprawa, która wymaga poważnego podejśćia. Proszę tych, którzy znają sytuację od sprawy formalnej o skontaktowanie sie ze mną mailowo.

[email protected]

materialy sa gotowe-np. caly raport hycel 2004 i 2005, ktory przygotowal fundacja "Pod psim aniolem'. Jesli do nich napiszesz to wysla ci ten raport poczta. A to sa konkretne dane mowiace o sytuacji i losie zwierzat bezdomnych w Polsce.
Jednoczesnie jest to raport-tam gdzie widac,ze maja schroniska umowy z kilkoma/klikunastoma gminami-mowicy o tym, ktorym schroniskom nie nalezy pomogac bo trudnią się skupem zwierzat bezdomnych. Poki bedzie skup-nie będą powstawaly nowe schroniska dla zwierząt a taka własnie potrzeba jest a nie skup zwierząt.

Posted

Dzieki za wszystko. Jutro zabiorę sie do roboty. Będę musiała to wszystko przetłumaczyc.Trzymajcie kciuki za rozmowy z Francuzami :) Oni maja się zając tym, żeby zainteresować tym inne organizacje francuskie.

:mad:

magdina będzie tłumaczyć na włoski :) i ona robi poszukiwania " na włoskich forach animalistów :)

Posted

Zobaczcie do watku Malinki- to nie wyobrazalny dramat!
Normalnie, w XXI, wieku, my, Polacy, mam obozy koncentracyjne, zaglady zwierzat!:-( :-( :angryy: :angryy: :angryy:

Posted

[quote name='kaisa']Słuchajcie, strona Ligoty prawie gotowa. Czekamy na serwer i wykupienie domeny.

W miare mozliwosci dzis i jutro bede aktualizować to co poznajduje na stronie, ale oczywiscie bedzie potrzebna jakas pomoc/sugestie co do tresci. Ale to juz jek bedzie adres strony ustalony.

Aha, jeszcze wymyslilam zeby dac dostępy do wprowadzania np. nowych zdjec, informacji do psów i aktualnosci. Potrzebne będą ze 2 osoby, które by po przez taki "edytor" jak na dogomani wprowadzaly na bierząco dane.
Ktoś chętny?

Pozdrawiam,
kaisa

nie mam czasu przelecieć całego wątku!!! wiem że LIGOTA TO PIEKŁO!!! ale proszę o info odnośnie postu (cytat)- czy już działa stronka? jeżeli tak- proszę o adres www. W tym tygodniu- na mojej firmowej www. ruszy dział "POMÓŻMY JE URATOWAĆ", GDZIE UMIESZCZAĆ BĘDĘ BANERY NAJ OKRUNIEJSZYCH PRZYPADKÓW, stosunku człowieka do psiaków!!! chyba tylko tak mogę pomóc :-(, chyba że mogę zrobić coś jeszcze???

pzdr!

Posted

Strona w trakcie ładowania, prosze pamietajcie że siedzimy w pracy i niezręcznie się nam zająć tylko tym w tej chwili. Załatwione równierz tłumaczenie na angielski.

Posted

clockwork,

strona juz jest, adres juz jest tylko wszystko nie jest jeszcze zebrane "do kupy", dlatego nie chce podawac jeszcze adresu póki nie działa.

Teraz niestety jestem w pracy i mnie gonią. Postaram cie ok godz 17 juz oficjalnie podac adres.

pozdrawiam,
kaisa

Posted

[quote name='kaisa']clockwork,

strona juz jest, adres juz jest tylko wszystko nie jest jeszcze zebrane "do kupy", dlatego nie chce podawac jeszcze adresu póki nie działa.

Teraz niestety jestem w pracy i mnie gonią. Postaram cie ok godz 17 juz oficjalnie podac adres.

pozdrawiam,
kaisa

ok. nie spiesz się... nasz webmaster dopiero tworzy dział, więc ewentualnie przypomnę się w trakcie zamykania szczegółów do stronki. Ja z kolei jestem na kompie tylko w pracy do 17.00 więc jakby coś- wrzuc tu linka lub na PW.

a wogóla mam doła... moja bezradność... chore przepisy, i bezduszność ludzi!! właśnie dotarło do mnie że te kilka tysięcy dogomaniaków, to zbyt mało wobec okrucieństwa zarówno "właścicieli" psów jak i instytucji żekomo dbających o dobro zwierząt :placz:

dział na mojej stronce to moja forma buntu!!!
:angryy: buntu, którego i tak nikt nie chce słuchać...:placz: :placz: :placz: przykre...

Posted

dziewczyny.
Informacje zostały przekopiowane na zaprzyjaźnione forum gazety (AO).Koleżanka z tego forum pokopiowała i wiem, że kilka przelewów zostało już puszczonych na psiaki (z dopiskiem psy z ligoty).
Może to niewiele, ale zawsze jakiemuś psiakowi pomoże.
Ech.

Posted

Witam
Przepraszam, ale nie mam teraz czasu zeby przeczytac uwaznie calusienki watek.Przelecialam na wyrywki. Zastanawiam sie nad umieszczeniem tematu na pewnym forum graczy w gry sieciowe. Tlum mlodych ludzi tam jest, a wielu z nich na pewno jest dobrymi ludzmi i moze marza o psie...
Uda sie czy nie sprobowac warto.
Tylko mam klopot. Calego watku chyba nie ma co kopiowac. Najlepiej by bylo gdybym podala link do koszmarnych zdjec z Ligoty. A pozniej link do miejsca gdzie sa fotografie i opisy psow, ktore mozna adoptowac.
Mozliwe, ze juz jest takie miejsce, a ja o tym nie wiem :oops:
Dlatego pytam tutaj.
Pozniej w nocy polatalabym w sieci i poszukalabym innych "publicznych" miejsc, gdzie ewentualnie znalezlibysmy zainteresowanie.
Moze jest jakies psie forum sznaucerow? Poszukam.
Czy ten piekny sznaucer znalazl juz dom? Zaluje, ze sama nie moge go zabrac( Mam dwie suki, kota ...itd.
Pytam akurat o niego, bo mialam takiego przez 14 lat...
Moze zle sie do tego zabieram, ale chyba kazda szansa jest tu cenna.
Prosze o odpowiedz.

Posted

Tyle tu się dzieje, że trudno nadążyć.Popieram list Arki do wojewody, niech jak najwięcej ludzi go wyśle, podpisany oczywiście imieniem i nazwiskiem.Ale co do petycji do prezydenta to chyba dałabym sobie spokój. Czy wy nie widzicie co się dzieje w tym kraju? Szpitale bankrutują, przecież niedawno była sprawa tej kliniki onkologicznej we Wrocławiu. W rządzie co chwila ktoś wylatuje na zbity pysk, afera za aferą a szanowny pan Premier i Prezydent :diabloti: to chyba mają inne zmartwienia niż bezdomne zwierzęta.Prędzej mi kaktus wyrośnie niż którykolwiek z nich zareaguje.Szkoda naszej pracy.Jak to mówią- umiesz liczyć licz na siebie.
Iwop ma dobre pomysły i być może udałoby mu się doprowadzić, że jakieś zagraniczne organizacje wesprą finansowo nasze zwierzęta, skoro na TOZ nie ma co liczyć. Sprawa schronisk w Polsce i nie tylko w Ligocie jest jak wrzód który właściwie już pękł. Tylko jak sie skonsolidować aby pokierował tym ktoś jeden, jedna zaufana fundacja- wiem, że te co są dobre i tak mają roboty ponad siły.
Acha i wpisujecie się kto wysłał list do wojewody,zobaczymy ile ich będzie, ja trzecia bo wcześniej chyba już Maciaszek był.

Posted

VitisVini napisał(a):
Acha i wpisujecie się kto wysłał list do wojewody,zobaczymy ile ich będzie, ja trzecia bo wcześniej chyba już Maciaszek był.

Maciaszek był, Maciaszek wysłał ;) i Maciaszek dostał odpowiedź. Następującej treści:
"Wojewoda Dolnośląski Krzysztof Grzelczyk zareagował na sygnały o tragicznej sytuacji zwierząt w schronisku w Nowej Ligocie. Skontaktował się z wójtem gminy Oleśnica Andrzejem Proszkowskim i Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii Zbigniewem Sucheckim, którzy zrelacjonowali podjęte działania w sprawie losu psów ze schroniska w Nowej Ligocie. Psy są w tej chwili leczone i dokarmiane. Zatrudnione zostały dodatkowe osoby, które zajmują się
zwierzętami. Służby w tej chwili szukają bezpiecznych miejsc dla bezpańskich
psów. Do Ligoty zgłaszają się osoby, które deklarują pomoc i chęć opieki nad
zwierzętami."

Posted

Naprawdę MAciaszek dostałas odpowiedź?:multi: No to świetnie. Znaczy coś ich jednak rusza.To trzeba wysyłać dalej niech wiedzą, że jest sporo takich osób które nie pozwola sprawie przyschnąć. LUDZIE WYSYŁAJCIE!!!
Arko, nie obrazisz się prawda:oops: , troszkę zmieniłam ten list, tak kosmetycznie, np w pierwsze osobie skoro mam sie podpisać jako ja. wkleję go tu jeszcze raz , żeby ludziska mieli. Acha i ja do swojego dołączam zdjęcie jakiegoś ligockiego psa, to okropne z tą umierającą bokserką. Więc wy też jakieś doklejajcie.

Wojewoda Dolnośląski
Krzysztof Grzelczyk

e-mail: [email protected]
[email protected]

tel.: 0 71 340 63 01
faks: 0 71 340 68 95

Szanowny Panie Wojewodo,

Proszę o podjęcie natychmiastowych kroków, aby władze lokalne, które zwoziły bezdomne zwierzęta do pseudo-schroniska w Nowej Ligocie, bezzwłocznie przeznaczyły środki finansowe na pomoc weterynaryjną jak i zabezpieczenie bytu poszkodowanym i zniedbanym przez urzedników i ludzi zwierzętom,które obecnie przebywaja w tym haniebnym miejscu kaźni.

Polska, a tym samym jej władze samorządowe, jako członek UE, winna przestrzegać praw zwierząt i ustawowo zagwarantować tymże pomoc i opiekę!
Niewiarygodne wprost jest, że w naszym kraju tak okrutnie traktuje się bezdomne zwierzęta i umieszcza je w obozie koncentracyjnym podczas gdy
Artykuł 1 Ustawy o Ochronie Zwierząt mówi wyrażnie -
"Zwierzę jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, NIE JEST RZECZĄ!!!! CZłowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę."

Liczę na to, że ze srodków gminnych przeznaczonych ustawowo na opiekę nad bezdomnymi zwierzętami, zostanie udzielona wszechstronna pomoc weterynaryjna oraz zapewnione podstawowe wyżywienie zwierzętom ,którym nieodpowiedzialny opiekun przy cichej zgodzie lokalnych władz,stworzył piekło na ziemi. Ufam, że te nieszczęsne stworzenia zostaną otoczone należytą opieką nie zaś poddane eutanazji aby szybko i "czysto" rozwiązać problem.
To człowiek zawinnił i człowiek jest teraz winnien naprawić wszelkie krzywdy wobec tych zwierząt.

Jestem przekonana, że Pan Wojewoda doprowadzi do surowego ukarania wszystkich tych urzedników , ktorzy swoimi zniedbaniami w wypełnianiu powierzonych im obowiązków (brak nadzoru nad losem wyłapywanych zwierząt bezdomnych, przyzwolenie na istnienie pseudo- schroniska , gdzie prawdopodobnie miała miejsce defraudacja i tak więcej niż skromnych funduszy przeznaczanych na utrzymanie psów) ) doprowadzili do tak wielkiej tragedi, cierpienia i śmierci w męczarniach niczemu niewinnych istot.

Z poważaniem

Posted

[quote name='VitisVini']. LUDZIE WYSYŁAJCIE!!!
Wojewoda Dolnośląski
Krzysztof Grzelczyk
e-mail: [email protected]
[email protected]

tel.: 0 71 340 63 01
faks: 0 71 340 68 95

Szanowny Panie Wojewodo,

Proszę o podjęcie natychmiastowych kroków, aby władze lokalne, które zwoziły bezdomne zwierzęta do pseudo-schroniska w Nowej Ligocie, bezzwłocznie przeznaczyły środki finansowe na pomoc weterynaryjną jak i zabezpieczenie bytu poszkodowanym i zniedbanym przez urzedników i ludzi zwierzętom,które obecnie przebywaja w tym haniebnym miejscu kaźni.

Polska, a tym samym jej władze samorządowe, jako członek UE, winna przestrzegać praw zwierząt i ustawowo zagwarantować tymże pomoc i opiekę!
Niewiarygodne wprost jest, że w naszym kraju tak okrutnie traktuje się bezdomne zwierzęta i umieszcza je w obozie koncentracyjnym podczas gdy Artykuł 1 Ustawy o Ochronie Zwierząt mówi wyrażnie -
"Zwierzę jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, NIE JEST RZECZĄ!!!! CZłowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę."

Liczę na to, że ze srodków gminnych przeznaczonych ustawowo na opiekę nad bezdomnymi zwierzętami, zostanie udzielona wszechstronna pomoc weterynaryjna oraz zapewnione podstawowe wyżywienie zwierzętom ,którym nieodpowiedzialny opiekun przy cichej zgodzie lokalnych władz,stworzył piekło na ziemi. Ufam, że te nieszczęsne stworzenia zostaną otoczone należytą opieką nie zaś poddane eutanazji aby szybko i "czysto" rozwiązać problem.
To człowiek zawinnił i człowiek jest teraz winnien naprawić wszelkie krzywdy wobec tych zwierząt.

Jestem przekonana, że Pan Wojewoda doprowadzi do surowego ukarania wszystkich tych urzedników , ktorzy swoimi zniedbaniami w wypełnianiu powierzonych im obowiązków (brak nadzoru nad losem wyłapywanych zwierząt bezdomnych, przyzwolenie na istnienie pseudo- schroniska , gdzie prawdopodobnie miała miejsce defraudacja i tak więcej niż skromnych funduszy przeznaczanych na utrzymanie psów) ) doprowadzili do tak wielkiej tragedi, cierpienia i śmierci w męczarniach niczemu niewinnych istot.

Z poważaniem
:klacz: :klacz: :klacz:
A ten drugi do prezydenta? Moze tez 'podszlifujesz'?;)

Posted

dziuba napisał(a):
Służby :angryy:

Jak to brzmi- służby-bezpańskie psy:angryy:

Juz sama nie wiem czy nie powinnno sie zlozyc do prokurtury pisma o zabezbieczeniu psow 'jako dowodu w sprawie', wtedy nie bedą mogly psy gdzies poznikac, bez śladu!:angryy: