Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
14 godzin temu, elik napisał:

Fred wspaniale wygląda. Poszczęściło się chłopakowi :)

Fred jest kopią naszej Dianki!  Śliczny, szczęśliwy pies :)

• Upvote 1
Posted

U nas trochę zmian, własne domy mają już Kreska i Marcysia - obie zostają w swoich domach tymczasowych, obie zostały już  wysterylizowane. 

Koteczki piękne, ale jakoś nie było o nie zapytań, bardzo mnie to dziwiło.

Co prawda w sprawie Marcysi zgłosili się  w styczniu młodzi ludzi, Jo37 była u nich na wizycie, kotka miała jechać do Warszawy po zdjęciu szwów, ale Dt nie mógł rozstać się z Marcysią.

Proponowałam młodym Szafranka, tez czarny kocurek, ale  wymarzyli sobie czarną koteczkę ze srebrnym nalotem i takiej będą szukać.

Cieszę się z domów dla kotek;  szkoda tylko, ze przynajmniej w jednym przypadku tracimy Dt.

Bardzo dziękuję za pomoc w ogłoszeniach:)

Marcysia

received_1548785451845214.jpg

Kreska

23131913_1733643783353733_5756621289129478991_n.jpg

• Upvote 1
Posted

Chcę jeszcze napisac o naszym jednej koteczce - Rozalce, której tutaj nie pokazywałam. 

Kotka trafiła do nas w lutym 2017 w bardzo złym stanie, testy wykazały, ze jest nosicielem białaczki;  jakby tego było mało to  jeszcze pojawiły się ataki padaczki.

Kotka przebywała ponad  2 miesiące w gabinecie, wydawało się, ze znalezienie jej domu jest niemożliwe.

A jednak udało się -  co prawda nie DS ale Dt; zgłosiła się do nas wspaniała kobieta, która ma już swojego białaczkowego kota i zaproponowała zaopiekowanie się Rozalką w zamian za karmę, leki.

W kwietniu 2017 Rozalka gabinet zamieniła na  dom;  z atakami padaczki jest różnie, raz lepiej raz gorzej, kotka  cały czas jest pod opieką wetki. 

Tz dowozi wszystko co potrzeba i  i jakoś udaje się - teraz jest czas remisji i bardzo się wszyscy z tego cieszymy.

Rozalka w Dt

WP_20180125_12_41_26_Pro.jpg

WP_20180125_12_41_41_Pro.jpg

WP_20180125_12_43_23_Pro.jpg

WP_20180125_12_42_08_Pro.jpg

Posted

Mam jeszcze zapytanie, może spotkałyście się  z podobną sytuacją choroby gawronów...

Dzisiaj dostaliśmy tel.  o pojawiających się na osiedlu martwych ptakach;  podobno umierają w męczarniach.

Pomimo, że w pobliżu są kaczki, gołębie, to padają tylko gawrony.

Myśleliśmy, ze to może jakaś choroba, ale wśród mieszkańców krąży plotka, ze z piwnic w blokach znika trutka na szczury.

Trudno uwierzyć, że jakiś debil truje w ten sposób ptaki, ale być może rzeczywiście tak jest.

TZ dzwonił dzisiaj do weta, zawiadomi IW,  może uda się coś ustalić.

Posted

Cieszę sie z domków dla Marcysi i Kreski a czuje, ze i Rozalka zakotwiczy na stałe w domu tymczasowym. Dobrze, ze teraz będzie miała możliwość życia w normalnym domu, wśród ludzi i z innym kotkiem. Może choroba zapomni o Rozalce ?

Posted
25 minut temu, Havanka napisał:

Cieszę sie z domków dla Marcysi i Kreski a czuje, ze i Rozalka zakotwiczy na stałe w domu tymczasowym. Dobrze, ze teraz będzie miała możliwość życia w normalnym domu, wśród ludzi i z innym kotkiem. Może choroba zapomni o Rozalce ?

Nie szukamy domu dla Rozalki, zostanie już u p. Małgosi; nie będziemy narażać koteczki na dodatkowy stres, jzdenerwowanie powoduje częstrze ataki padaczki, kotka cierpi. 

Trzeba będzie wspierać dt, zaopatrywać w karmę, leki, żwirek.

Posted
49 minut temu, Tola napisał:

Mam jeszcze zapytanie, może spotkałyście się  z podobną sytuacją choroby gawronów...

Dzisiaj dostaliśmy tel.  o pojawiających się na osiedlu martwych ptakach;  podobno umierają w męczarniach.

Pomimo, że w pobliżu są kaczki, gołębie, to padają tylko gawrony.

Myśleliśmy, ze to może jakaś choroba, ale wśród mieszkańców krąży plotka, ze z piwnic w blokach znika trutka na szczury.

Trudno uwierzyć, że jakiś debil truje w ten sposób ptaki, ale być może rzeczywiście tak jest.

TZ dzwonił dzisiaj do weta, zawiadomi IW,  może uda się coś ustalić.

Smutne to co napiszę, ale na pewno tak jest. U nas to żywcem zamurowali ptaki i na wiosnę też będzie akcja zamurowania otworów w szczytach bloków, a że w środku zostaną ptaki nikogo to nie obchodzi.  Ludzie się cieszą, że już nie chodzą i nie kraczą.

Posted
17 godzin temu, malagos napisał:

Najlepiej zobaczyć takiego ptaka post mortem - po trutce na szczury są ogromne krwawe wylewy, krew z dzioba, otworów,...

Potworem trzeba być, żeby zadawać taką śmierć zwierzęciu, nawet jeśli to jest nielubiany szczur :(

Posted
1 godzinę temu, elik napisał:

Potworem trzeba być, żeby zadawać taką śmierć zwierzęciu, nawet jeśli to jest nielubiany szczur :(

eliku, niestety, w ludziach siedzi tyle nienawiści...

Mój tata, po wylewie, dla którego jedyną atrakcją było siedzenie na osiedlowej ławeczce i dokarmianie gołębi, został 'zaskarżony" do spółdzielni...bo gołębie brudzą....

Posted
1 godzinę temu, Alaskan malamutte napisał:

eliku, niestety, w ludziach siedzi tyle nienawiści...

Mój tata, po wylewie, dla którego jedyną atrakcją było siedzenie na osiedlowej ławeczce i dokarmianie gołębi, został 'zaskarżony" do spółdzielni...bo gołębie brudzą....

masz zupełną rację a ja nie raz zastanawiam się nad rozumowaniem takich ludzi bo na pewno nie przyjdzie im do głowy, że to człowiek jest największym trucicielem i brudasem na tej planecie

Posted
1 godzinę temu, Jolanta08 napisał:

masz zupełną rację a ja nie raz zastanawiam się nad rozumowaniem takich ludzi bo na pewno nie przyjdzie im do głowy, że to człowiek jest największym trucicielem i brudasem na tej planecie

Straszne to wszystko, niektórym przeszkadzają wszystkie żywe stworzenia.

U mnie w bloku też jest pełno takich skurw...

Posted

Straszne, co ludzie potrafią zrobić zwierzętom. Czy naprawdę chcą pozostać sami na planecie? I myślą, że bez innych żywych istot i roślin sami zginą?

Ja uwielbiam wszystkie krukowate, są inteligentne, mam tego trochę wokół siebie, nie boją się ani ludzi ani psów, na szczęście u mnie jakoś nie przeszkadzają ludziom.

Posted
6 godzin temu, elik napisał:

Trutkę wysypują pracownicy spółdzielni mieszkaniowej  - mają to w zakresie swoich obowiązków i nie można z tym walczyć w żaden sposób; wiem coś o tym...

Obawiam się, że to trucie ptaków to faktycznie może być kolejny akt bestialstwa wobec zwierząt na tym osiedlu; w ubiegłym roku była to zatruta kiełbasa:(

Posted

Dzisiaj byłam w Dt naszego Szafranka (to ten kocurek znaleziony w lipcu przez malagos), woziliśmy z TZ karmę i żwirek.

Szafranek to bardzo ładny kociak, a nadal bez domu; urósł, jest już po zabiegu kastracji.

Udało mi się wreszcie zrobić trochę nowych zdjęć, chociaż nie jestem z nich w pełni zadowolona, na żadnym nie widać w pełni pieknych oczu kocurka. 

Zdjęcia można wykorzystać w ogłoszeniach (terra ogłasza go chyba jako Onyksa).

Szafranek dzisiaj

IMGP1152.JPG

IMGP1154.JPG

IMGP1155.JPG

IMGP1169.JPG

IMGP1177.JPG

Posted
47 minut temu, Tola napisał:

Trutkę wysypują pracownicy spółdzielni mieszkaniowej  - mają to w zakresie swoich obowiązków i nie można z tym walczyć w żaden sposób; wiem coś o tym...

Obawiam się, że to trucie ptaków to faktycznie może być kolejny akt bestialstwa wobec zwierząt na tym osiedlu; w ubiegłym roku była to zatruta kiełbasa:(

Uważam, że żadnego zwierzęcia nie można w tak okrutny sposób uśmiercać. Także i szczura. Czy to nie jest znęcanie się nad zwierzęciem ze szczególnym okrucieństwem ? Przercież te stworzenia giną zapewne w strasznych męczarniach :(

Posted
42 minuty temu, elik napisał:

Co za miłość 5a6e0f734772b_serce9bijce.gif.6841d19df356bcd6f7dba1e5a6336550.gif     Wzajemna zapewne :)

IMGP1211.JPG

6 lat temu to TZ wiózł Olinkę z hoteliku u Murki do p. Alicji  - Olinka długo potem bała się TZ, bo kojarzył się z wyjazdem z ukochanego miejsca...

Ale wszystko zmieniło się, jak p. Alicja została naszym DT dla kotów - zawsze przy okazji dowozu karmy kociej dla kotów, TZ wiezie jakieś smaczki dla Olinki;)

A miłość wzajemna jak najbardziej:).

16 minut temu, Tyś(ka) napisał:

Szafranek śliczny... ale i Olinka cuuudo :)

Ale Olinka nie do adopcji;)