Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,07_k8_orig.gifU nas dzisiaj bardzo zimno, to taki kolejny wietrzny i mrozny dzień, rano było - 13

Nie mogę przestać myśleć o bezdomniakach, nadaremnie próbujących znalezc jakiś ciepły kąt, w schronisku  w taki czas tez tragedia - nieogrzewany betonowy barak tyko potęguje to zimnohttp://pu.i.wp.pl/bloog/84069394/51194094/beksa_V6_orig.gif

Posted

Dzisiaj TZ dostał informację o 2 psach, które gdzieś pod Zamosciem zostały same na posesji po śmierci właścicielahttp://pu.i.wp.pl/bloog/84069394/51194094/beksa_V6_orig.gif

Posesja to podobno ruina, a i los psów nikogo nie obchodzi.

Wyczekują. Tęsknią - psi świat kręci się przecież wokół człowieka.

A teraz muszą  zmierzyć się nie tylko z tęsknotą, ale i z głodem i chłodem.  http://pu.i.wp.pl/bloog/84069394/51194094/beksa_V6_orig.gif

Jutro z TZ chcemy tam podjechać, podrzucić na razie  chociaż karmę...

Posted
9 minut temu, konfirm31 napisał:

A sąsiadów, którzy by psom pomogli, pewnie jak zwykle, nie ma? "A może to jakieś odludzie?" Tak, czy inaczej, dobrze, że jesteście. 

Sąsiadów nie ma, gmina czeka na kogoś z rodziny, a psy bez opieki 1.5 tyg. ehh :(

Posted
1 godzinę temu, Tola napisał:

Sąsiadów nie ma, gmina czeka na kogoś z rodziny, a psy bez opieki 1.5 tyg. ehh :(

Nie rozumiem.Gmina powinna zakupić karmę i podawać im a w między czasie ustalać z rodziną opiekę.To nie jest mebel,który może stać i stać,nie potrzebuje jedzenia.

Jeżeli psy nie są 1,5 tyg.karmione to trzeba z wetem jechać.

Posted
17 godzin temu, Anula napisał:

Nie rozumiem.Gmina powinna zakupić karmę i podawać im a w między czasie ustalać z rodziną opiekę.To nie jest mebel,który może stać i stać,nie potrzebuje jedzenia.

Obawiam sie Anulko, że masz rację :(

Posted
23 godziny temu, konfirm31 napisał:

A sąsiadów, którzy by psom pomogli, pewnie jak zwykle, nie ma? "A może to jakieś odludzie?" Tak, czy inaczej, dobrze, że jesteście. 

22 godziny temu, Anula napisał:

4 godziny temu, elik napisał:

Obawiam sie Anulko, że masz rację :(

Bardzo dziękuję,  że zajrzałyście po tym moim wpisie, zawsze  mi łatwiej tutaj z Waszą obecnością i  wsparciem ....

Zobaczyłam dzisiaj oczy tego jednego psa i już ze mną zostaną...

Posesja to ruina, na całkowitym odludziu, w pobliżu nie ma żadnych innych gospodarstw.

Facet żył samotnie, nieźle popijał; ostatnio chorował - miał być oddany do hospicjum, a psy na ten czas do schroniska, ale  zmarł 2 dni przed wyznaczonym terminem.

Teraz gmina nie wyda grosza na psy, bo są spadkobiercy  - wszyscy w podeszłym wieku (spadkobiercy ziemi, bo chałupa lada moment sama się rozleci).

Na posesji są dwa psy -  jeden nieduży, siedział dzisiaj przerażony bez ruchu; ten drugi podobno mniejszy, ale dzisiaj go nie było, albo schował się gdzieś w tym bajzlu. 

Chałupa jest cały czas otwarta, psy mają się gdzie skryć, gorzej na pewno z jedzeniem;  raz na dwa dni przyjeżdża je karmić jakiś daleki kuzyn faceta.

Nikt więcej losem psów się nie interesuje.

TZ ma kontakt do chłopaka, dzisiaj z nim rozmawiał (chłopak pracuje w Warszawie, teraz ma urlop do końca lutego i potem wyjeżdża).

Pomysłu na pomoc na razie nie mam:(

Posted

O, matko! Jakie śliczne biedactwo! Dobrze, że tam pojechaliście. Pewnie takich sytuacji jest sporo, ale o nich nie wiemy. Ten daleki kuzyn, to porządny facet. Jedyny, który chociaż trochę zainteresował się losem psów.... 

Posted

Psy łatwego życia nie miały, na pewno dobrze wiedzą, co to głód, a może i chłód, chociaż podobno mieszkały w domu...

Facet pił, widać, ze nie potrafił o siebie zadbać a tu jeszcze były psy...

Na pewno teraz są przerażone, tęsknią.

Niektóre zwierzaki to całe życie mają "pod górkę" http://pu.i.wp.pl/bloog/84069394/51194094/beksa_V6_orig.gif

Posted

Pijak pijakowi nierówny. Czasami tacy menele mają więcej  serca dla zwierzaków, niż ci "porządni" . Ale rzeczywiście, nie potrafią zadbać ani o siebie, ani o nie..... 

Też myślę, co zrobić z tymi psiakami, no bo wysłać je do schroniska, żeby je potem z niego wyciągać? 

Posted
2 minuty temu, konfirm31 napisał:

Pijak pijakowi nierówny. Czasami tacy menele mają więcej  serca dla zwierzaków, niż ci "porządni" . Ale rzeczywiście, nie potrafią zadbać ani o siebie, ani o nie..... 

Też myślę, co zrobić z tymi psiakami, no bo wysłać je do schroniska, żeby je potem z niego wyciągać? 

Schronisko teraz raczej im nie grozi - gmina nie da kasy, bo są spadkobiercy, a rodzina nie wyjmie ponad 3 tys. żeby zapłacić za pobyt psów w  schronie.

Boje się, ze spadkobiercy zaczną kombinować, jak pozbyć się psów:(

Posted
13 minut temu, Anula napisał:

Szkoda,że nie było tego drugiego pieska.Byśmy chociaż wiedzieli jak wygląda.A czy ten kuzyn by zrzekł się psów czy to musi zrobić ktoś inny?

Anulka - to do ustalenia, bezpośrednim spadkobiercą jest brat zmarłego, mieszka w Zamościu, to staruszek i na pewno psów nie zatrzyma. 

Zdjęcia drugiego pieska będą, aby tylko był na posesji - chłopak jedzie tam jutro lub w sobotę, a mój TZ w poniedziałek

Posted
2 minuty temu, Havanka napisał:

Nie mam pomysłu, gdzie można by je zabrać...

Ona tam w tych nieogrzewanych pomieszczeniach długo nie wytrzymają :( Straszne to :(

Posted

Problem nie tylko w braku ogrzewania. Zrozumiałam, że Pan który przyjeżdża i  je karmi co drugi dzień, z końcem miesiąca wyjedzie do pracy do Warszawy. A psiaki wyglądają na w miarę zsocjalizowane. Bez ludzi, - szybko zdziczeją :((.