Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, Elisabeta napisał:

Kochana Nesiowata, będziemy nadal pitolić bladym świtem. Razem. Bisous14.gif

I ja chętnie do Was dołączę,   kochane Dziewczynki, ale tak wczesnym świtem to nie, trochu później :)

Poproszę nr ten prywatny. Na fundację już wpłaciłam, teraz nieco kasy od "mojej" Agnieszki na prąd, czy inne potrzeby podrzucę.

• Like 3
  • Upvote 1
Posted

Bardzo dziękuję, sylwija za ten ostatni post. Chyba jest jednym z najkonkretniejszych, które tu są. Nie umiem zrozumieć decyzji z kozami, ale próbuję i szanuję decyzję. Trzymam kciuki za domki dla szczeniąt, kotów i psów. I za decyzję z MOPSu...

Tak "by the way"... Dla mnie osobiście, pisanie na wątku o niczym, codzienne meldowanie się na wątku dodaje sporo sił. Obecnie przechodzę załamanie nerwowe, na które wpływają też sprawy adopcyjne, a pozbierać się pomaga świadomość, że ktoś obok jest. Ten ktoś, kto melduje się rano na wątku, więc i od rana myślami jest z psiakiem. Dlatego to "pitolenie" na wątku (tak btw - jak zaczynałam przygodę na dogomanii widziałam, że na każdym wątku się tak każdy meldował i witał, nawet w galeriach, to nie nowa moda) to miły obyczaj i ja go popieram.

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

Reasumując potrzebne są pieniądze na:

1. Kredyt dom - około 4000 miesięcznie + na cito 3 raty

2. Inne kredyty (samochód, chwilówki) - nie wiadomo ile

3. Spłatę zaległych faktur wet?

4. Elektryczność i gaz - około 900zł raz na miesiąc? dwa miesiące? + ewentualne zaległe

5. Koty - karma bytowa, żwirek, karma weterynaryjna - nie wiadomo ile (w tej chwili jest, ale kiedyś się skończy)

6. Koty - wet - nie wiadomo ile

7. Psy - karma - nie wiadomo ile (w tej chwili jest, ale kiedyś się skończy)

8. Psy - wet - badania którejś suczki, konsultacja neurologiczna i kardiologiczna Ashera - nie wiadomo ile

9. Kozy - słoma, siano, zimą owies? - nie wiadomo ile

10. Szczepienia wszystkich zwierząt, zabezpieczenie na kleszcze - nie wiadomo ile

11. Samochód - benzyna, OC - nie wiadomo ile

12. Telefon, internet

13. Sylwia też musi mieć co jeść, ale może renta zostanie przyznana.

14. Opał na zimę?

Mogłam coś pominąć. Oprócz pieniędzy potrzebne są ogłoszenia kilku psów i kotów, to załatwione. Oprócz tego moim zdaniem potrzebna pomoc fizyczna, bo Sylwia pisze, że z powodu chorych rąk np. nie daje rady sama rozpakować przysłanej karmy, czy umyć okien, więc oporządzanie grupy prawie 60-ciu zwierząt, w tym sprzątanie domku kóz, jest okupione ogromnym wysiłkiem, który odbija się na zdrowiu. A w zimie będzie tej roboty jeszcze więcej. I oprócz tego wszystkiego nie wiem w jakim stanie jest dom, ale coś mi mówi, że przydałoby się ocieplić.

Posted
10 godzin temu, Sara2011 napisał:

małagos to chyba Maków Mazowiecki

Tak, ja okolice Makowa Maz., a Nowy dwór Maz. to Kejciu, MarysiaO i Nutusia

Posted

Zgadza się, ja mam do Nowego Dworu rzut beretem ale niestety dzisiaj wyjeżdżam i wrócę dopiero w sobotę, więc nie dam rady zrobić wizyty na szybko :/ Ale może kejciu albo Florentyna będą mogły :)

• Upvote 1
Posted
11 godzin temu, elik napisał:

Poproszę nr ten prywatny. Na fundację już wpłaciłam, teraz nieco kasy od "mojej" Agnieszki na prąd, czy inne potrzeby podrzucę.

Przypominam się :) Zostało trochu kasy z tego miesiąca i chciałabym ją dobrze spożytkować.

Posted
19 godzin temu, Nadziejka napisał:

Sylwio calem sercem za Ciebie zycie Twoje i lapeniek

sciskamy

Marcin Rozal

ukochany moj wojownik ...nie mojcie .. ale ale ...

pomaga wielu fundacjom

bulpwatym

czesto zbiera

na swoich walkach pieniadze dla najbiedniejszych zwierzunkow

po walce  czasem staje i chodzi poza ringiem

proszac sercem calem

o grosz na istoty ktore same sie ne obronia

Sylwija

aby na Twojej drodze

pojawil sie taki ksiaze

taki Marcin

serdecznie ogromnie zycze

nie zaalalmuj Sylwio 

podloscia  ktora i tutaj sie panoszy

...w moim podpisie reszta

na brozowo

a lajkowac i ciuciunkac

bedziemy ile sil

Nadziejka - dziękuję :) i najbardziej za kontakt z Usiatą :)

18 godzin temu, agat21 napisał:

Sylwia, mam nowe piękne klapeczki od siostry, która je sobie sprawiła w sklepie internerowym i okazały się ciut za duże.  Komu podesłać zdjęcia i opis, żeby trafiły na bazarek? 

do mnie - jeśli na fb bazarek :) jeden się skończył właśnie, teraz jest międzybazarkowa atrakcja i niedługo nowy zainicjujemy, tylko ogrom roboty z wysyłką :)

a może kogoś interesuje żużel albo chciałby prezent zrobić np. mężowi? ;)

40161776_2044208908932064_75412428941709

" Międzybazarkowo i bez licytacji – może jest tu jakiś miłośnik sportów żużlowych?
Do przygarnięcia bilety na Rundę Finałową TAURON SPEEDWAY EURO CHAMPIONSHIP!!!
15 września na Stadionie Śląskim w Chorzowie.
Atrakcyjna cena KUP TERAZ - za jeden bilet 30 zł."

7 godzin temu, rozi napisał:

Reasumując potrzebne są pieniądze na:

1. Kredyt dom - około 4000 miesięcznie + na cito 3 raty

2. Inne kredyty (samochód, chwilówki) - nie wiadomo ile

3. Spłatę zaległych faktur wet?

4. Elektryczność i gaz - około 900zł raz na miesiąc? dwa miesiące? + ewentualne zaległe

5. Koty - karma bytowa, żwirek, karma weterynaryjna - nie wiadomo ile (w tej chwili jest, ale kiedyś się skończy)

6. Koty - wet - nie wiadomo ile

7. Psy - karma - nie wiadomo ile (w tej chwili jest, ale kiedyś się skończy)

8. Psy - wet - badania którejś suczki, konsultacja neurologiczna i kardiologiczna Ashera - nie wiadomo ile

9. Kozy - słoma, siano, zimą owies? - nie wiadomo ile

10. Szczepienia wszystkich zwierząt, zabezpieczenie na kleszcze - nie wiadomo ile

11. Samochód - benzyna, OC - nie wiadomo ile

12. Telefon, internet

13. Sylwia też musi mieć co jeść, ale może renta zostanie przyznana.

14. Opał na zimę?

Mogłam coś pominąć. Oprócz pieniędzy potrzebne są ogłoszenia kilku psów i kotów, to załatwione. Oprócz tego moim zdaniem potrzebna pomoc fizyczna, bo Sylwia pisze, że z powodu chorych rąk np. nie daje rady sama rozpakować przysłanej karmy, czy umyć okien, więc oporządzanie grupy prawie 60-ciu zwierząt, w tym sprzątanie domku kóz, jest okupione ogromnym wysiłkiem, który odbija się na zdrowiu. A w zimie będzie tej roboty jeszcze więcej. I oprócz tego wszystkiego nie wiem w jakim stanie jest dom, ale coś mi mówi, że przydałoby się ocieplić.

zapomnij rozi, że ja tutaj podam dokładne dane

- po pierwsze, jak wiemy, nie zostaną między nami

- po drugie - dogo nie jest najbezpieczniejszym miejscem, a to są tzw dane wrażliwe..

chcesz przyjechać, obejrzeć, pogadać, pomóc - zapraszam..

czy ktoś umiałby, zechciałby przygotować opis dla zbiórki ? - sytuacja jest dramatyczna, ale najpoważniejszym problemem jest kredyt hipoteczny. bo tu chodzi o dom. no i i jest to największe obciążenie. szczegółowo o wszystkim  nie jest zalecane wspominać /konsultacja z prawnikiem/tylko ogólnikowo, że są kłopoty, ale sen z powiek spędza ten kredyt, raty niespłacone, realna groźba utraty dachu nad głową

ktoś by się podjął? ja zbiórkę umiem założyć, ale pisać nie :(

Posted

jeśli chodzi o kredyt hip. powinnam do piątku wpłacić 750 CHF, żeby wstrzymać uruchomienie kolejnego etapu, czyli wypowiedzenia. na wypowiedzenie pozwalają dwie niespłacone raty. i nie na osobisty mój rachunek, gdzie jest zajecie, tylko na techniczne konto, z którego kredyt może być spłacany, o ile są dane osoby, której dotyczy

na dzień dzisiejszy nie wiadomo, co z wnioskiem o wsparcie, muszę do oddziału - możliwe konieczne ponowne złożenie wniosku - z zaznaczona inna opcja lub może się zgodzą na oświadczenie - tam był problem ze statusem bezrobotna, bo oczekiwali z UP potwierdzenia, że się zarejestrowałam. a w UP nie chcą zarejestrować, bo nie jestem zdolna do pracy i staram się o rentę..

Posted

Matematyk ze mnie żaden, ale po dzisiejszym kursie to daje 2813 zł, czy coś źle policzyłam ? Można zaokrąglić do 2900. Czy masz jakiekolwiek środki na tę ratę :nie wiem 500 zł, 1000 zl  cokolwiek? I czy jesteś pewna na 100 % że to wstrzyma procedurę  wypowiedzenia?

Posted
30 minut temu, jankamałpa napisał:

Matematyk ze mnie żaden, ale po dzisiejszym kursie to daje 2813 zł, czy coś źle policzyłam ? Można zaokrąglić do 2900. Czy masz jakiekolwiek środki na tę ratę :nie wiem 500 zł, 1000 zl  cokolwiek? I czy jesteś pewna na 100 % że to wstrzyma procedurę  wypowiedzenia?

nie mam środków nawet, żeby zapłacić za naprawę kompa, paliwo, wykupienie recepty itd itp

pewności na 100% nie mam do niczego - takie informacje udzieliła mi Pani z WIndykacji z banku

Posted
1 minutę temu, sylwija napisał:

nie mam środków nawet, żeby zapłacić za naprawę kompa, paliwo, wykupienie recepty itd itp

pewności na 100% nie mam do niczego - takie informacje udzieliła mi Pani z WIndykacji z banku

Kontaktowałaś się z Livką? Może by Ci przesłała jakąś kwotę na paliwo z bazarku tak jak poprzednio przez tą zaprzyjaźniona osobę. Albo przekazem pocztowym. Skontaktuj się z Livką i zapytaj ile jest środków, czy z tej puli można jakąś kwotę przeznaczyć na ratę kredytu i ewentualnie ile? To ważne !

Posted
3 godziny temu, sylwija napisał:

jeśli chodzi o kredyt hip. powinnam do piątku wpłacić 750 CHF, żeby wstrzymać uruchomienie kolejnego etapu, czyli wypowiedzenia. na wypowiedzenie pozwalają dwie niespłacone raty. i nie na osobisty mój rachunek, gdzie jest zajecie, tylko na techniczne konto, z którego kredyt może być spłacany, o ile są dane osoby, której dotyczy

Wpłacę coś...

Posted

Ja się zgadzam ,żeby " moje" pieniądze szły na spłatę raty. Wydawało mi się ,że Livka przelała kasę na paliwo.

Zadeklarowałam 50 zł miesięcznie przez rok. Mogę wpłacić teraz całą kwotę, czyli 600 zł ,jeżeli to pomoże w spłacie raty.

Sylwija,jeżeli pomoc ma być udzielana to i rozliczenia muszą być .Jak nie chcesz jawnie, to powysyłaj PW.

Posted
18 minut temu, jankamałpa napisał:

Livka może napisz, czy rozmawiałaś z Sylwią ? Czy masz nr tego konta do obslugi kredytu? 

Nie, tego numeru nie mam.

Posted
5 godzin temu, sylwija napisał:

zapomnij rozi, że ja tutaj podam dokładne dane

- po pierwsze, jak wiemy, nie zostaną między nami

- po drugie - dogo nie jest najbezpieczniejszym miejscem, a to są tzw dane wrażliwe..

Sylwija, nie wiem u kogo pobierasz lekcje z RODO.

Dokładne dane to Ty już dawno podałaś, z opisem stanu zdrowia włącznie. Dogo jest forum publicznym, więc je upubliczniłaś i nie podlegają zakazowi przetwarzania.

Natomiast to, ile potrzeba na badania psów, czy karmę, czy coś innego, to nie są żadne dane wrażliwe :) Są to zwykłe informacje, niezbędne do uzyskania pomocy, jeśli o taką pomoc się starasz. Na zrzutce, czy siepomaga, też musisz określić kwotę. Mówisz "potrzebne są pieniądze na weterynarza dla Pimpusia" i automatycznie pada pytanie "ile?".

Posted
2 godziny temu, Poker napisał:

Ja się zgadzam ,żeby " moje" pieniądze szły na spłatę raty. Wydawało mi się ,że Livka przelała kasę na paliwo.

Zadeklarowałam 50 zł miesięcznie przez rok. Mogę wpłacić teraz całą kwotę, czyli 600 zł ,jeżeli to pomoże w spłacie raty.

Sylwija,jeżeli pomoc ma być udzielana to i rozliczenia muszą być .Jak nie chcesz jawnie, to powysyłaj PW.

Mam dokładnie takie same przemyślenia jak Poker (ostatnio mi się to często tu zdarza ;) ). 

Także mogę jutro wysłać ekspresem całość swojej deklaracji rocznej 1200zł. Ale też chcę żeby rozliczenia były jawne, wpływy i wypływy, jak to Fundacje i osoby prywatne szukające pomocy mają w zwyczaju. Tyczy się także to wpłat z bazarków, FB, miesięcznych adopcji itd. Jak wszyscy w tym siedzimy to wszyscy, a wiedza jest tu kluczem. Będziemy wiedzieć wtedy jaka jest skala problemu i ile $ brakuje. 

Wiem, że nie jest łatwo prosić o pomoc, ale jeśli się już godzi na jej otrzymanie, to niestety ponosi sie też niematerialny "koszty" takie jak transparentność. 

• Like 1