Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dziękuję Wam radośnie wszystkim za rady co do szamponu, który spowodował według Was stan skóry jaki ma oraz grzyby czy świeżbowca-może jeszcze coś innego ale to będzie wiadomo dopiero po otrzymaniu wyniku zeskrobin-powinnam wcześniej się przygotować w aparat fotograficzny i zrobić zdjęcia-z uwzględnieniem miejsc które sa widoczne jak na dłoni-tam nie ma sierści równomiernej jak w innych miejscach-wygląda to tak jak łysienie plackowate-czy rozumiecie, że ona się drapała jak przyszła? miała na skórze coś jakby strupki, jej włoski są ładnie odrośnięte ale nie na całym ciele-tam gdzie się najbardziej drapie-jest prześwitująca skóra-miejscami zaczerwieniona. Jutro weterynarz pobierze Viktorii cały komplet badań-to co wcześniej było opisane. poza tym też nie do końca Lothia trafne porównanie Twego Chińskiego Grzywacza do suczki ktróra była makabrycznie zapuszczona-czy trudno sobie wyobrazić to co pod tymi zwałami dredów działo się jej na skórze przez minimum 2 lata? Nie wpadam w panikę-wierzę, że uda się to wyleczyć i stan jej skóry się poprawi...

P.S. co do Twojego nika Malawaszka to fakt-przekręcone ale niecelowo-zauważyłam-na tym wątku zwracano siędo mnie Oliwka-ale nie przeszkadza mi to:p mogę być i Olimpią czy Ofelią:razz: zaś Oktawia to mój nik i zarazem moje prawdziwe imię, a to jakaś paranoja bo nic obraźliwego nie napisałąm-nie bądźmy dziećmi-mam problem bo jeśli ona ma świeżbowca albo grzybka to moje 2 psy również będą do leczenia-rozumiesz powagę sytuacji?

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Oktawia, a może to uczulenie na pchły? Mój Fido to ma, wystarczy że jedna koło niego przejdzie a on drapie się jak opętany :roll: .
A przecież Wiktoria dostała preparat na pchły dopiero co, musi minąć jakiś czas, żeby to się uspokoiło. Jak będzie wet to może poda jej lek przeciwświądowy (nawet jeśli to coś innego, to i tak należy wytłumić nadmierne drapanie, bo podrażnia skórę i robi się błędne koło).

Posted

oktawia6 napisał(a):
----------------------------------------------------------------------
proszę Ci Malawszka...wykąpałam ją wieczorem w sobotę-w szamponie za prawie 100 zł-wyszuszyłam śiwżym ręcznikiem i cichą suszarką-czarna woda leciała, potem zakropliłam na kark preparat na pchły i kleszcze-mimo, że pcheł o dziwo nie ma
Od kąpieli do zakroplenia spot - onem powino minąć co najmniej 48 godzin. Jeśli zakropliłas ją wcześniej, to preparat może nie zadzialac dobrze (nie rozniesie się po skórze).
Poza tym, jeśli Wiki na chora skórę, to w ogóle nie powinnas jej zakraplać :shake: Czego konkretnie używałaś?

oktawia6 napisał(a):
-niestety w schronie wcześniej była kąpana Nizoralem:crazyeye: tego się nie robi!!! głupota ludzka mnie poraża :flaming:
Jak najbardziej się to robi. Nizoral świetnie sprawdza się u psów z problemami skórnymi, mimo, ze jest szamponem dla ludzi.

Mam nadzieję, że Wiki jak najszybciej znajdzie świetny domek :kciuki:

Posted

Fakt. Nizoral stosuje się u psów z podejrzeniem świerzbowca lub grzyba. Jest też tańszy Nizoxin (bodajże). Zamiast kąpieli - w końcu trudno kąpać psa codziennie, można tymi szamponami po prostu przecierać skórę pod włos (jak włosa brak - tym lepiej :) ). Więc, Oktawio, nie panikuj. Keep smiling :)

Posted

Viktorię jutro wet obejrzy-a ja? take it easy JNK:ylsuper:to nie problem Viktorię jeśłi zajdzie potrzeba będę kąpać codziennie-ale musi być stwierdzone co dokładnie jej wychodowano a póki co Nizoral sama sobie nakładam:cool3: niech ma wyznaczoną płukankę lub szampon wykonany na zamówienie-ph skóry człowieka jest inne niż u psa-Viktoria miała i ma nawet zmianę przy sutkach-czerwona plama.

Viktoria dzisiaj otrzymała 200 zł (green Evil przyniosła) dziękuję wszystkim:Rose:

proszę o dalsze wpłaty na konto AFN-Alarmowy Fundusz Nadzieji z dopiskiem "na leczenie Viktorii"

a tak poza tym to z Viktorii jest straszna kokoszka :Cool!: jak się zaczniemy bawić to takie dżwięki wydaje, jak krokodyl:crazyeye: ma bardzo niski ton "głosu" mruczy i gaworzy a podgryza też niczego sobie jak ręce jej zabieram to atakuje stopy a jak oduwam stopy to za nogawki mnie pogdryza:evil_lol: -na jedną rzecz fatalnie reaguje-gdy obejmie się ją oburącz w boczkach:nerwy: :eek2: prawie do ziemi się kładzie, cofa się podkulona-to straszne, musiała być ewidentnie bita i znęcano się nad nią:placz: , poza tym strasznie sięcieszy jak wychodzimy na spacer:multi: gdy zakładam jej szelki to ledwo z radości może usiedzieć:eviltong: .
Jutro zdam relacje po wizycie lekarskiej która odbędzie się o godzinie 10:00.

Posted

może też mieć nużycę i wiele innych rzeczy nikt nie stwierdził że napewno ma uczulenie,nie wiem czemu zaraz się tak irytujesz,wiadomo że opinia weta jest najważniejsza i wiadomo że chcesz jak najlepiej dla psa

Posted

Wielkie gratulacje Oktawio, że tak dbasz o Wiktorię. Lepiej niż niejeden właściciel. Jestem pod wrażeniem! :crazyeye:

I każdemu psiakowi życzę takiego domu tymczasowego, a najlepiej stałego. :loveu:

Posted

Pan doktor był punkt 10:00 i Vikotoria miała pobraną krew z rozmazem, biochemią, zostały pobrane wyskrobiny, ze zmian skórnych na 3 szkiełka-włącznie z włosem (doktor zapytał kto jest kierującym na te badania odpowiedziałam, że ja jestem kierującą:evil_lol: ), opowiedziałam doktorowi historię Viktorii, był bardzo poruszony-on z koleji przekazał to dalej i panie w laboratorium jeszcze bardziej się poruszyły :bigcry: i Viktoria w prezencie od nich z lecznicy na Gagarina 5 ma gratis antybiogram oraz posiew:Rose: :Rose: .

Po wyniki krwii jadę do lecznicy dzisiaj wieczorem
wyniki zeskrobin będą do odebrania 23.08.
wyniki posiewu i antybiogramu 06.09.

Wymaz z ucha będzie kolejnym razem-dlatego, że Viktoria żucała się na pana doktora z zębami-nie dała przy sobie nic zrobić-gdy zaczął pobierać krew zawarczała i chciała gryźć w rękę-owinęłam jej główkę ręcznikiem, posadziłam na kolanka i trzymałam-tym sposobem wszystkie czynności odbyły się bez pogryzienia-oczywiście doktor wcale się nie zdziwił-bo Viktoria jest po przejściach i może tak reagować-ja zakroplam jej kropelki, mogę zajrzeć w zęby, potarmosić ją-ona mi pozwala.

Z pieniędzy Viktorii dzisiaj zapłaciłam tylko 196 zł
w domu mam 104 zł na jej leczenie
rachunki za badania zamówiłam-więc na pokrycie wydatków mam rozliczenie co do grosza i f-rę dostanę dzisiaj przy odbiorze wyników badań.

Jeśli ktoś może wesprzeć Viktorię to proszę wpłacać pieniążki na AFN-Alarmowy Fundusz Nadzieji z dopiskiem "na leczenie Viktorii" :modla:

- niezbędna jest sterylizacja Viktorii oraz obowiązkowe wykonanie EKG przed zabiegiem.

P.S. dzięki Evra-Viktoria jakby była świnką też była miała full service:p tak już jest:lol:

Posted

Viktorii wyniki morfologii i biochemii już są-są dobre-do tego mam rachunki co ile kosztowało-wynik antybiogramu i posiewu-jak napisałam powyżej. Sunia musi mieć jeszcze EKG przed sterylizacją-jakieś wpływy są na jej koncie?
U mnie w domu ma 100 zł-rozmawiałam z profesorem Karczewskim-ginekologiem/położnikiem/ z rabatem dla Viktorii zabieg sterylizacji kosztowałby 400 zł-jest to człowiek znany w całej Polsce jako najlepszy-podobnie jak dr Garcarz-okulista, wiodący w kriochirurgii-tylko już inna dziedzina ale marka ta sama. Musi przejść jak najszybciej zabieg sterylizacji-prof. wraca w przyszłym tygodniu-moje Gryfoniki są przed kastracją-więc cieczka w domu z samcami jest wykluczona-nie ma możliwość stwierdzenia kiedy nadejdzie jej cieczka-za 2 tygodnie czy za 5 miesięcy.
Ewatr-dziękuję Ci bardzo:p

Posted

Dorzuce stowke na Vikunie w przyszly pn. albo wtorek (po wyplacie :evil_lol: ).

Niestety przerwano mi moje trzy dni urlopu i jutro bede w robocie :mad: Ale moze jeszcze mi sie uda pod koniec przyszlego tygodnia wyskoczyc z maluchami na lono natury :cool3:

Ucaluj Viki i powodzenia ;)

Posted

to w sumie mi zostało 100 zł na Viktorię na jej koncie jest 100 kolejne, Super Gosia da jej 100:modla: :Rose: to razem 300 zł do sterylizacji brakuje 100 zł + na EKG oraz rewizytę po zabiegu ale to póżniej, zobaczymy jakie będą wyniki jej zeskrobin i co lekarz zaleci ale skupiając się na streylizacji to 100 zł + EKG-jesteśmy już bardzo blisko. Kropelki dostaje jak w zegarku.

P.S. SuperGosia z drugiej strony to i może lepiej, że już po uropie:evil_lol: zapraszam Cię do Viktorii w odwiedziny !!!:great:bardzo serdecznie;) Viktoria od wczoraj reaguje z radością jak zakładam jej szeleczki i zapinam smycz na spacer:painting: wcześniej tak nie ragowała-wogóle nie reagowała-od wczoraj to się zmieniło-do tego gdy wchodzę do domu skacze do góry z radości-wspina się do mnie do pasa:sweetCyb:-moje małe się złoszczą:motz: :motz: bo we dwóch chcą być pierwsze do witania i takie zamieszanie-mając do myśli "wyjście" mam na myśłi wyjście na 1 godzinę po zakupy-to jest nasza rozłąka i jeszcze jedna rzecz-gdy moje zaczynają szczekać gdy usłyszą domofon-ona też się podłącza:errrr: do tego grubo powarkując co na początku było nie do pomyślenia-tak poza tym wcale nie szczeka-nawet jak coś na zewnątrz usłyszy to nie zawraca sobie głowy-tylko przy domofonie jest alert-cała watacha w gotowości:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .

SuperGosia-jak do nas wpadniesz to weź aparat by Viktorii zrobić sesję zdjęciową-by jej zdjęcia były w Allegro-jak już będzie po sterylizacji-czekamy i zapraszamy!!!

Posted

Oktawio, skontatuj sie może z ARKĄ? Jej znajoma pani weterynarz sterylizuje dużo taniej, a na pewno nie gorzej, ma duze doświadczenie (sterylizowała suczki z przytuliska Marzeny Krzetowskiej). Na dodatek operuje tzw. metodą małego cięcia, dzięki czemu rekonwalescencja suczki przebiega błyskawicznie i bezproblemowo. Czy dr Karczewski również stosuje tę metodę?

Posted

Oktawia, bedziemy w kontakcie telefoniczno-PW ;) Ten weekend niestety odpada - przykra sprawa - Tomkowi zmarl kolega. W przyszly mnie nie ma, a wiec dopiero albo za dwa tygodnie, albo jakims cudem znajde czas po pracy, z czym bedzie teraz ciezko :p. Ale mam nadzieje, ze jakos damy rade :cool3:

Tysiek strasznie brudny przyjechal, ale przynajmniej rozczesany, bo po codziennym hasaniu po lesie (tak, tak Shih Tzu zasuwal po lesie :evil_lol: ), musialam sie albo zmobilizowac, albo po powrocie lapac za nozyczki ;)

Cztalam o problemach ze skora Vikusi :( Mam nadzieje, ze to tylko uczulenie; moze na karme, a moze faktycznie na szampon. Kiedys wykapalam Tysiatko w nowym (podobno lepszym) cholerycznie drogim szamponie dla psow i maly nie dosc, ze sie drapal, to jeszcze szorowal pupskiem po podlodze. Pierwsze, co pomyslalam, to ze robale gdzies zlapal, dopiero pozniej skojarzylam, ze byl w uzyciu nowy szampon :oops: Podobna sytuacja miala miejsce przy karmie RC wersja weterynaryjna i zwykla. Karmilam zawsze weterynaryjna, ale jakas mi sie probka zaplatala i tez za bardzo nie wiedzialam, czemu psy sie czochraja... Czekamy na wyniki badan,

Trzymajcie sie dziewczyny i chlopaki :cool1:

Posted

asher napisał(a):
Oktawio, skontatuj sie może z ARKĄ? Jej znajoma pani weterynarz sterylizuje dużo taniej, a na pewno nie gorzej, ma duze doświadczenie (sterylizowała suczki z przytuliska Marzeny Krzetowskiej). Na dodatek operuje tzw. metodą małego cięcia, dzięki czemu rekonwalescencja suczki przebiega błyskawicznie i bezproblemowo. Czy dr Karczewski również stosuje tę metodę?

-----------------------------------------------------------------------
to nie jest doktor tylko profesor-też stosuje tę metodę oraz dodatkowo narkozę wziewną:roll: -tak poza tym z centrum do Janinowa na sterylizację trochę daleko oraz tuż po zabiegu tymbardziej-chyba że ona jest w Warszawie:hmmmm: -a ta pani doktor ma uprawnienia chirurga? wiem, wiem, teraz wiele lek.med robi zabiegi-kiedyś zapytałam się lek.med ogólnej czemu robi zabiegi operacyjne (sterylizacja i kastracja) odparła, że to prosty zabieg, dalej spytałam się czy jak ją boli ząb to idzie do stomatologa czy ginekologa? wkurzyła się:motz: chyba i odparła, "że to są psy"...
ale swoją drogą tak czy owak Asher zapytam się-dzięki;)

Posted

oktawia6 napisał(a):
-----------------------------------------------------------------------
to nie jest doktor tylko profesor-też stosuje tę metodę oraz dodatkowo narkozę wziewną:roll: -tak poza tym z centrum do Janinowa na sterylizację trochę daleko oraz tuż po zabiegu tymbardziej-chyba że ona jest w Warszawie:hmmmm: -a ta pani doktor ma uprawnienia chirurga? wiem, wiem, teraz wiele lek.med robi zabiegi-kiedyś zapytałam się lek.med ogólnej czemu robi zabiegi operacyjne (sterylizacja i kastracja) odparła, że to prosty zabieg, dalej spytałam się czy jak ją boli ząb to idzie do stomatologa czy ginekologa? wkurzyła się:motz: chyba i odparła, "że to są psy"...
ale swoją drogą tak czy owak Asher zapytam się-dzięki;)

Wetka jest troche blizej niz Janinow:cool1: ale narkozy wziewnej nie stosuje. No niechby sie cos stalo Wiktorii, to oktawia6 chyba by mnie:grab:

Jak ma weta, ktoremu Ona ufa, niech robi tam.

ps. niektore zabiegi, Oktawio, moga robic technicy wet, maja takie uprawnienia.

Nie pytaj mnie ktore,nie wiem, ale moga, jest to w ustawie weterynaryjnej.
Oktawia, a ten Pan Profesor to gdzie przyjmuje, na SGGW?

Posted

[quote name='ARKA']Wetka jest troche blizej niz Janinow:cool1: ale narkozy wziewnej nie stosuje. No niechby sie cos stalo Wiktorii, to oktawia6 chyba by mnie:grab:

Jak ma weta, ktoremu Ona ufa, niech robi tam.

ps. niektore zabiegi, Oktawio, moga robic technicy wet, maja takie uprawnienia.

Nie pytaj mnie ktore,nie wiem, ale moga, jest to w ustawie weterynaryjnej.
Oktawia, a ten Pan Profesor to gdzie przyjmuje, na SGGW?
---------------------------------------------------------------------
o tak ARKA-w tym się zgodzę z tobą byłoby z Tobą kruchutko:boom: , jak to to nie znasz tej sławy? prof.Karczewskiego? operuje na Różanej-na SGGW też ma wykłady.
Viktorii technik wet to ewentualnie pupke po zabiegu może przetrzeć wacikiem

Posted

[quote name='oktawia6']---------------------------------------------------------------------
o tak ARKA-w tym się zgodzę z tobą byłoby z Tobą kruchutko:boom: , jak to to nie znasz tej sławy? prof.Karczewskiego? operuje na Różanej-na SGGW też ma wykłady.
Viktorii technik wet to ewentualnie pupke po zabiegu może przetrzeć wacikiem

:p Rozana bierze udzial w corocznej akcji sterylizacji wiec zapytaj, czy Wiktoria nie moze byc jako pierwsza w ramach akcji 2007r lub jako ostatnia, jeszcze, w 2006r:p Zabieg kosztowal-150zl, mysle ze niestety ale w przyszlym roku juz bedzie 200zl:shake:

A ja nie pamietam, czy tam robia metoda tzw. hakowa tak jak wetka i np. Schroegera.

Posted

ARKA napisał(a):
:p Rozana bierze udzial w corocznej akcji sterylizacji wiec zapytaj, czy Wiktoria nie moze byc jako pierwsza w ramach akcji 2007r lub jako ostatnia, jeszcze, w 2006r:p Zabieg kosztowal-150zl, mysle ze niestety ale w przyszlym roku juz bedzie 200zl:shake:

A ja nie pamietam, czy tam robia metoda tzw. hakowa tak jak wetka i np. Schroegera.

--------------------------------------------------------------------

dziękuję jak zawsze ARKA-w przyszłym tygodniu mam rozmawiać z profesorem Karczewskim-i będę rozmawiać oraz negocjować-nacisnę jak trzeba;) . Dzisiaj kolejny dzień i Viktoria jest psem na medal-potrzebuje czuć człowieka, chodzi za mną gdy się przemieszczam po mieszkaniu-jeśli straci rachubę gdzie jestem: czy w łazience, pokoju czy kuchni-bo większych możliwości nie ma-to popłakuje-wtedy podchodzę i przytulam-merda ogonkiem i cieszy się.

Posted

Barbi napisał(a):
:loveu: :loveu: :loveu: :loveu:
Buziaki dla Wiktorii i jej całej rodzinki tymczasowej

:buzi:
I ja się nieśmiało dołączam !!!!!!!:oops: :oops: :oops:

Posted

o losie:B-fly: ile tu gości przyszło do Vikorii :multi: :multi: :multi:
Viktoria ma przyjechać na kontrolę oczu w poniedziałek lub wtorek-po południu tak przyjmuje dr Garncarz-zaraz zakombinuję z transportem na Sadybę-Pixie polecała IzaG lub Joa37 - są pomocne:loveu: więc zaraz wyślę priv by się zapytać.
Och te foty:oops: jutro bardziej profesjonalne (wiem, wiem cały czas obiecuję że będą profesjonalne-ale siostra z aparatem mieszka w innym końcu miasta więc jutro jadę to ją poproszę) a póki co dzisiaj jedna fotka z komórki:
:smilecol: :smilecol: :smilecol: :smilecol:

:smilecol: :smilecol: :smilecol: :smilecol:
P.S. jeśłi chcecie wiedzieć co robi Viktoria teraz-to właśnie się na tej kanapie rozłożyła i zaczyna lulać:sleep2:

prosimy też o przesyłanie każdej kwoty na niżej podany AFN-z dopiskiem "na leczenie Viktorii"