Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

oktawia6 napisał(a):
Wymacałam przy sutku Vikorii guzek:roll: jest ruchomy-w wielkości ziarna fasoli-poproszę lekarza by zrobił USG lub ew, BAC czy PCI-taka procedura jest u ludzi-niech zadecyduje co będzie alternatywą-

:shake: Obawiam sie,ze alternatywy nie ma, ze teraz piorytetem jest usuniecie guzka-listwy-a przy okazji i wskazana kastracja.:shake:
Usg i rtg pluc przed:shake: i potem histopatologia guzka:shake:

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Oktawia, napiszę tak: ja tez uważam, że skoro pies jest w potrzebie, po przejściach, to czy musi mieć najtańsze leki, środki - a właśnie ja uważam, że jemu należy się to co najlepsze.
Jesli miałas taka mozliwość - to super.
Wiadomo, są koszty związane z tymczasami i dlatego jest AFN i nasza pomoc. Jesli ktoś nie chce wspierać danego psa - nie musi przecież.
Oktawia - tak trzymaj, sunia jest coraz śliczniejsza - będzie ok i znajdzie idealny dom.

Posted

OKTAWIO:lol: rob to co CI dyktuje serduszko a wszystko bedzie dobrze-wiem jak znakomicie dbasz o swoje cudowne gryfoniki i trudno sie dziwic, ze sznaucerka pieknieje u CIEBIE:multi: :multi: :multi: pozdrawiam:lol: mizianki dla pieseczkow

Posted

Supergoga popieram, psiakowi po przejsciach należy sie (w ramach mozliwości)wszytsko co najlepsze.Jeśli ktos w tym wypadku Oktawia chce i moze jej to zapewnić to chwała jej za to.
jestem przerażona bo czytam juz kolejny wątek, w którym osoby , które pomagają psiakom są "obrzucane błotem".Dobro psów schodzi na dalszy plan, przykro to czytać.
Dziekuje Ci Oktawio i podziwiam za to co robisz dla piesków a w szczególności dla Wiktorii.
Duża buzka i mizianko dla pieknej psinki:loveu:

Posted

:razz: Nie mozna Ciebie SKLONOWAC? ile biedaczkow byloby wiecej uratowanych!!!!!!!!!!!!!!!!;)
Krytykami nie przejmuj sie ,ja jestem ciagle krytykowana,nie slucham ,i nie biore sobie do serca,gdyz mam przed oczami i w glowie tylko dobro sierotek!

Posted

Trzymam kciuki za dobre wyniki badań Wiktorii.Może ten guzek nie będzie kolejnym wyzwaniem dla tej dzielnej suni ??Tyle już przeszła ....Wystarczy jak na jedno psie życie .

Posted

:hmmmm: Kto tu kogo obrzuca błotem?
Ale ja nie o tym...
Ja wcale nie twierdzę, że psiak ze schroniska nie zasługuje na wszytko co najlepsze. Zasługuje jak najbardziej! Ale pod warunkiem, że go na to stać...
Jestem z natury pesymistką i jakoś nie wierze, że w ciągu tego miesiąca sunia znajdzie stały domek, choc oczywiście życze tego z całego serca. Ale to nie będzie łatwa adopcja. A nigdzie nikt nie napisał, co stanie się z Wiki, jesli po miesiącu domek sie nie znajdzie. Dlatego przeraziły mnie trochę te luksusy, które chce zapewniać jej Oktawia, podczas gdy sunia nie ma zabezpieczonej przyszłości :shake: W sytuacji, gdy Wiki prawie nic nie ma na koncie fundowanie jej sterylizacji chyba najdroższej o jakiej słyszałam widzi mi się fanaberią. Bo co Wiki po szałowej fryzurze, czy kosmetycznym szwie, jeśli razem z tą fryzurą i szwem wróci do schronu, bo na hotelik nie będzie kasy?
Jeśli natomiast Oktawia może zapewnić Wiki tymczas do skutku, to jasne, że nie ma o czym gadać ;)

I z pewnością napisalabym te swoje przemyślenia łagodniejszym tonem, gdyby nie kolejna bezpodstawna napaść Oktawii, na kolejną juz osobę w tym wątku.

ps. Oktawio, kiedy będziesz szukać Wiki domku (bo rozumiem, że wstrzymujesz się na razie do czasu, pelnej diagnozy i sterylizacji?), to daj znać. Nie moge pomóc jakoś spektakularnie, ale choc te kilka plakatów powieszę w dośc obleganych przez psiarzy okolicach.

Posted

ARKA napisał(a):
:shake: Obawiam sie,ze alternatywy nie ma, ze teraz piorytetem jest usuniecie guzka-listwy-a przy okazji i wskazana kastracja.:shake:
Usg i rtg pluc przed:shake: i potem histopatologia guzka:shake:

Kurczę, a może najpierw biopsje zrobić? Bo to nie musi być nowotwór i wtedy nie trzeba wycinać. A jak nowotwór, to może uda się za pomocą biopsji dowiedzieć, czy paskudztwo jest złośliwe, czy nie, bo od tego zależy dalsze postepowanie z guzem - obszar cięcia.
Ale biopsja jest dośc nieszczegółowym badaniem, to dodatkowe koszta, bo potem tak się robi badanie hp, więc może faktycznie ciąć od razu i to z zapasem - listwą? :niewiem:
No, ale o tym na pewno najlepiej zdecyduje weterynarz. Z doświadczenia wiem, że usunięcie guzka i sutków można smiało połączyć ze sterylizacją - moja sunia była tak operowana, tak poelcał też zrobić dr Jagielski (onkolog). Tyle, że wtedy oczywiście rana będzie nieco większa, niż przy samej sterylce, no ale unika się dwukrotnej narkozy, dwukrotnej rekonwalescencji, itd...

Okatwio, dokladnie obmacaj Wiki sutk, tak je "miętol" kawalek, po kawałku, w ogóle całą ją dokładnie obmacaj. Bo może mieć jeszcze inne guzki i najlepiej byłoby usuąć je za jednym zamachem (w miarę możliwości oczywiście). Pisze o tym, bo sama mam niezbyt miłe doświadczenia w tym temacie, moja Sabina miała w sumie pięć operacji usuwania guzków z rożnych części ciała, podczas gdy spokojnie można było to wszystko powycinać na trzy razy :roll:

Posted

asher napisał(a):
Kurczę, a może najpierw biopsje zrobić? Bo to nie musi być nowotwór i wtedy nie trzeba wycinać.

Guz...sutek...chcialbym aby nie ale....kazda szkola dobra weterynaryjna mowi usuwac.
Ja mojej suni robilam biopsje ale wlasciwie nie wiem sama po co:shake: i tak wyszlo,ze zlosliwy a jakby nie byl to i tak nie spalabym spokojnie. Biopsja to nakłucie w dwoch roznych miejscach guzka a w trzecim miejscu moga zaczac sie zmiany nowotworowe:shake: Takze biopsja nie ma naprawde sensu-guz....sutek..

I mysle,ze sens jest moze wtedy kiedy miejsce jest nieoperacyjne..

Oczywiscie wet oceni, moze jakis cud, moze jakis ropien itp..

Posted

Pewnie masz rację, niestety...
Jeszcze RTG płuc, jak pisałaś, przydałoby się zrobić, sprawdzić, czy nie ma przerzutów. Ale USG jamy brzusznej, to chyba niekoniecznie, bo Wiki miała robione badania biochemiczne krwi i są ok, tak?

Posted

[quote name='asher']Pewnie masz rację, niestety...
Jeszcze RTG płuc, jak pisałaś, przydałoby się zrobić, sprawdzić, czy nie ma przerzutów. Ale USG jamy brzusznej, to chyba niekoniecznie, bo Wiki miała robione badania biochemiczne krwi i są ok, tak?
Jak najbardziej konieczne, moga byc przerzuty na rozne narzady wewnetrzne, wezly chlonne wewnatrz moga byc tez np. powiekszone.To bardzo duzo mowi, usg lek.wet.
Moja sunia, po miesiacu miala w tym samym miejscu guz i dwa przerzuty w srodku:shake: :shake: Na plucach nic, a nerki siadly:shake: :shake:

Ale skoro Wiktoria ma dobra morfologie-AP i leukocyty to naprawde moze byc calkiem dobrze. Dobrze, ze Okrawia guzek wymacala.

Posted

to jest kanapa do osbistej dyspozycji Viktorii-na niej śpi:sleep2:

Viktoria ma tylko lekko wyregulowaną czuprynkę za tydzień będzie poprawiana

i tak sobie spędzamy czas wolny:eviltong:

we wtorek na godzinę 18:30 jedziemy na konsultację okulistyczną do dr Garncarza:cool3:

P.S. Viktoria zostanie u mnie dopóty dopóki nie znajdzie dobrego domu-dobrego to mało-świadomych właścicieli-przeczytałam poprzednią stronę przed chwilą-ja jestem realistką i pesymistką również-mam świadomość że 30 dni to nie jest życzenie nr 1 może to potrwać więcej-ludziska-czy nie połapapliście się, że to był chwyt dla mojego TZ-a z tymi 30-toma dniami??:evil_lol: on wczoraj sam powiedział, że 30 dni to może się dobra osoba nie trafić i Viktoria byle gdzie nie pójdzie.

Posted

CZy moge prosić te fotki w dużej rozdzielczości na adopcje[at]sznaucery.rix.pl ? zwłaszcza ta w chusteczce MP - Wiki miała być we wrześniowym numerze, ale nie wiem czy nie będzie za późno z fotkami

Posted

malawaszka-jasne, że prześlę Ci te foty w dużej rozdzielczości-może na e-mail? czy priv? powiem więcej jak Viktoria będzie na tip top zrobiona za tydzień-to będzie kolejna sesja zdjęciowa:eviltong: .
a tak na marginesie od samego początku gdy jestem na dogo-zawsze "widziałam" Twój nik jak Malawszka-serio-nie wiedziałam o co Ci chodzi a to Malawaszka-:cool3: Wieczorem dopiero wejdę na wątek Viktorii teraz idę do mojej dziatwy:evil_lol:

To Vikusi apaszka-ma jeszcze ręcznik kąpielowy-haftowany z pluszem-bo dziewczyna musi mieć swój własny-ale spoks-to nie za pieniądze AFN tylko od mojego TZ

Posted

[quote name='malawaszka']poślij mailem na adopcje[małpa]sznaucery.rix.pl tylko jak najszybciej - mam nadzieję że nie będzxie za późno
-----------------------------------------------------------------------

adopcje małpa=@:???: ???
[email protected] - czy to jest poprawny adres???
Kasia zdjęcia są poprawnie wstawione przez host it i zformatowane do regulaminowego rozmiaru-może coś z kompem masz?-a teraz je widzisz?

Posted

Dawno mnie nie było, bo mi sprzęt nawala. I jestem w szoku - Wiktoria jest śliczna :lol: Widać, że jej się dobrze powodzi :p u cioteczki :p
Postaram się coś wpłacić na Wikusię, jak tylko coś mi skapnie. Na razie wykańcza mnie (finansowo i nie tylko) ta awaria sprzętu...

Posted

Cioteczko Oktawio, jesteś czarodziejką :Rose: Gapię się i gapię i nie mogę uwierzyć... Chylę czoła przed tym, co dla niej z TZ-em robicie!!!! Lepiej trafić nie mogła. Życzę znalezienia dobrego domu dla piękniejącej na naszych oczach Wiktorii!!!

Posted

[quote name='oktawia6']
to jest kanapa do osbistej dyspozycji Viktorii-na niej śpi:sleep2:

i tak sobie spędzamy czas wolny:eviltong:

:eviltong: cos mi sie wydaje,ze mamusia robi fryzukre córusi podobna do swojej.:loveu:
Do czego to podobne aby w domu bylo tyle chlopow. Oktawia musisz miec wsparcie babskie:loveu: U mnie cztery baby i trzy chlopy(w tym dwa kastraty):p
A TZ nie moze ciagle, ta sama, 'babe' ogladac..:eviltong:
To sa argumenty za szybka adopcja:p

Posted

miniaga napisał(a):
A ja mimo że bardzo mi szkoda tej biedulki- przeleję pieniążki dla innego potrzebującego zwierzaka. Nie podoba mi się podejście Oktawi i już.

--------------------------------------------------------------------

witam i żegnam nawet dyskutować mi się nie chce-kolejna mądra