Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
23 godziny temu, Tola napisał:

To było 15 listopada, miały ok. 4 mies.

Też według mnie to te same maluchy :( Martuniu, masz może więcej info. tzn. czy one są znowu na kwarantannie,aż właściciel je odbierze?

Posted
On 1/28/2019 at 7:22 PM, Tola said:

Mam jeszcze informacje o Kredce i Koksiku - czarnym rodzeństwie - p. Ola z Dt zgłaszała, że kocurek prawdopodobnie nie słyszy no i wetka po badaniu potwierdziła te informacje:(.

Rozmawiałam dzisiaj z p. Olą z DT no i doszłyśmy do wniosku, że ten dom pod Warszawą, który był chętny adoptować oba kociaki odpada, rodzina zawsze miała wychodzące koty, nie dadzą rady upilnować Koksika:(. Juz powiadomiłam rodzinę.

Wcześniej pisałam, że Kredka już tak nie pilnuje brata, jakby wiedziała, że jest bezpieczny -  dziewczyna chodzi swoimi ścieżkami po domu ;). Po dzisiejszej rozmowie z p. Olą myślę, ze jak najbardziej nadal szukamy domu dla obu kociaków, ale można jednocześnie spróbować zrobić oddzielne ogłoszenia; Kredka da sobie radę sama, Keksik powinien mieć dom z drugim kotem, potrzebuje przewodnika.  To zwiększy szansę na adopcję.

Witam,

Wreszcie udało mi sie tu dotrzeć. Zacznę od Dorotki, rośnie dziewczyna jakby chciała moją Avę przerosnąć :) Co nie przeszkadza jej dalej próbować  spać na grzbiecie Avy.

dorotka1.jpg.116d65c36507fd725fd0409d2d63c907.jpg

Koksik faktycznie jest kociakiem bardzo mocno niedosłyszącym. Z tego powodu jest kociakiem dość autystycznym, ale  jest niesamowicie przytulaśny i mruczy jak mini traktor :)

koksik2.jpg.bbde5bee57cebe8ed3c29470ec27af4d.jpgKoksik1.jpg.dc834f22e5a218d281e4b74743e05eaa.jpg

A tu Kredka

kredka1.jpg.fcbf91bb4dbd2d214fc6915fabcbc51a.jpg

Kredka2.jpg.b784c38c83910e475be41354917c8b28.jpg

A tu z moimi kocurami

Z Elvisem:

trio1.jpg.8e9fb6f91d127ea95e60384555eb7985.jpg

( "No prosze jakie mam cudne dzieci")

I z Piper'em:

Piperteeth.jpg.df671b3d349f83ffc988db917ee3f4de.jpg

• Like 5
  • Upvote 3
Posted
1 godzinę temu, DT-Karmelki napisał:

Witam,

Wreszcie udało mi sie tu dotrzeć. Zacznę od Dorotki, rośnie dziewczyna jakby chciała moją Avę przerosnąć :) Co nie przeszkadza jej dalej próbować  spać na grzbiecie Avy.

dorotka1.jpg.116d65c36507fd725fd0409d2d63c907.jpg

Koksik faktycznie jest kociakiem bardzo mocno niedosłyszącym. Z tego powodu jest kociakiem dość autystycznym, ale  jest niesamowicie przytulaśny i mruczy jak mini traktor :)

koksik2.jpg.bbde5bee57cebe8ed3c29470ec27af4d.jpgKoksik1.jpg.dc834f22e5a218d281e4b74743e05eaa.jpg

A tu Kredka

kredka1.jpg.fcbf91bb4dbd2d214fc6915fabcbc51a.jpg

Kredka2.jpg.b784c38c83910e475be41354917c8b28.jpg

A tu z moimi kocurami

Z Elvisem:

trio1.jpg.8e9fb6f91d127ea95e60384555eb7985.jpg

( "No prosze jakie mam cudne dzieci")

I z Piper'em:

Piperteeth.jpg.df671b3d349f83ffc988db917ee3f4de.jpg

Witamy nową dogomniaczkę:)

DT Karmelki - bardzo się cieszę, że jesteś z nami :)

Teraz będziemy już mieć najnowsze wieści o Kredce, Koksiku  no i o Karmelce jak to się mówi   - z pierwszej ręki;)

• Upvote 1
Posted

Ja nie zrobiłam jeszcze oddzielnych  ogłoszeń Kredce i Koksikowi - może jutro czas mi pozwoli...

Na razie dodam te cudne zdjęcia kotów do aktualnego ogłoszenia.

Chciałabym, aby udało się razem wyszukać im dom...

Posted

Ja też bardzo ucieszyłam się, że DT-Karmelki będzie z nami ! To się Dorotce domek trafił ! Już wcześniej, na zdjęciu widziałam, ze Ava bardzo pokochała Karmelkę a ona sama uznała ją za swoją mamę. W żaden sposób nie poznałabym jej dzis. Urosła bardzo !

Wspaniała z Was Rodzina !

Zdjęcia Kredki i Koksika też wstawię do swojego ogłoszenia i zmienię je na Warszawę.

Posted

W razie czego mam zdjęcia w dużym formacie, jesli będą lepsze do ogłoszeń. Aha, ogłoszenia na Wrocław? Wybieram się ok 10 lutego

Dorotka waży już 3,7kg i to chyba jescze nie koniec. A miała byc takim , małym "torebkowym" psiakiem... ;)  Już prawie wyrosła z ubranka.

Posted
23 minuty temu, DT-Karmelki napisał:

W razie czego mam zdjęcia w dużym formacie, jesli będą lepsze do ogłoszeń. Aha, ogłoszenia na Wrocław? Wybieram się ok 10 lutego

Dorotka waży już 3,7kg i to chyba jescze nie koniec. A miała byc takim , małym "torebkowym" psiakiem... ;)  Już prawie wyrosła z ubranka.

Witamy na Dogo. 

Widziałam dzisiaj Adasia. Bardzo ładnie wygląda. Widać, że Pan o niego dba. Jest wesoły, otwarty na obcych.

Poprosiłam o wysłanie zdjęć bo Adaś ma ich mnóstwo. 

Posted
Dnia 29.01.2019 o 20:23, Tola napisał:

Bardzo dobry pomysł, być może wielu zrozumie, że fundacje nie mają dotacji od państwa, a często słyszę takie testy.

My zawsze do umowy dołączamy ulotkę i prośbę o przekazywanie 1 %, tłumaczymy dlaczego to dla nas takie ważne; może dlatego wśród osób, które przekazują nam ten 1 % jest spora grupa obecnych właścicieli zamojskich zwierzaków.

Jeden procent na Zea poleci tradycyjnie od mojego syna.W tym roku również p.Agata wraz z mężem,którzy zaadoptowali od nas Aleksa przekażą 1% na Waszą Fundację :)

Posted
12 godzin temu, Bogusik napisał:

Jeden procent na Zea poleci tradycyjnie od mojego syna.W tym roku również p.Agata wraz z mężem,którzy zaadoptowali od nas Aleksa przekażą 1% na Waszą Fundację :)

Jak teraz jest z tym 1%. bo teraz Urząd Skarbowy z automatu rozlicza -- musze do nich zgłosić aby wpisali 1 %?

Posted
52 minuty temu, jankamałpa napisał:

Jak teraz jest z tym 1%. bo teraz Urząd Skarbowy z automatu rozlicza -- musze do nich zgłosić aby wpisali 1 %?

Tak trzeba zgłosić.Podać KRS 0000380616.

Jest to KRS Fundacji ZEA.

Posted
1 godzinę temu, Anula napisał:

Tak trzeba zgłosić.Podać KRS 0000380616.

Jest to KRS Fundacji ZEA.

I pełną nazwę fundacji - Zamojska Fundacja dla Zwierząt i Środowiska ZEA

Posted
4 godziny temu, Tola napisał:

I pełną nazwę fundacji - Zamojska Fundacja dla Zwierząt i Środowiska ZEA

A bez pełnej nazwy do Was nie trafi? Zostanie odrzucone? Pytam bo już robiłam ludzim rozliczenia i tam wpisywałam nr KRS ale pełnej nazwy chyba nie :-(.

Posted
19 minut temu, AlfaLS napisał:

A bez pełnej nazwy do Was nie trafi? Zostanie odrzucone? Pytam bo już robiłam ludzim rozliczenia i tam wpisywałam nr KRS ale pełnej nazwy chyba nie :-(.

Nie wiem, ale wydaje mi się,  powinna być nazwa...

Posted
19 godzin temu, Bogusik napisał:

42 minuty temu, AlfaLS napisał:

7 godzin temu, jankamałpa napisał:

kwiat-emotikon-ruchomy-obrazek-0132Bardzo dziękujemy

To z tych wpłat możemy pomagać zwierzakom przez kolejny rok, innych nie mamy.

Posted

Miałam dzisiaj zapytanie z Warszawy o czarne kociaki, pani ma porozmawiać jeszcze z mężem, zobaczymy...

No i szukam transportu do Krakowa dla Alutki, bo pani już sporo czeka, boję się, ze zrezygnuje; ktoś coś wie?

Posted
24 minuty temu, Bogusik napisał:

Tu można sobie poczytać o odliczeniu 1%.Dosyć jasno i czytelnie wszystko opisane

https://publicystyka.ngo.pl/jak-przekazujemy-1-w-2019-r

Przeczytałam :-).

I dla mnie jako księgowej jest bez sensu wpisywanie nazwy. Wskazujemy nr KRS, w tym przypadku Fundacji ZEA. I teraz w rubryce cel szczegółowy mam znowu napisać ZEA? Innego miejsca na wpisanie nazwy tam nie ma tylko to pole cel szczegółowy. A tam przecież wpisujemy np. imię i nazwisko dziecka czy chorego na którego konkretnie chcemy przekazać darowiznę a fundacja, której KRS wpisaliśmy wyżej ma kilka czy kilkanaście osób pod opieką. Tutaj, w przypadku tej Fundacji przecież nie wyszczegóławiamy na którego konkretnie zwierzaka chcemy dać kasę tylko ogólnie, że tej akurat fundacji.

Ja w roku ubiegłym wpisywałam całą nazwę ale to raczej żeby osoba, której danego pita robiłam wiedziała na kogo poszedł jej 1 proc. a nie dla wiadomości urzędu.

W przywołanym artykule ten akapit chyba potwierdza moje myślenie:

Co w sytuacji, jeśli organizacja istnieje i posiada status OPP, ale nieaktualny jest cel szczegółowy, bo np. dziecko, na które chcieli przekazać 1%, jest już podopiecznym innej organizacji?

W takiej sytuacji środki z 1% podatku zostaną przekazane na konto OPP wskazanej w PIT. Podatnik może sprawdzić i poprawić dane w zeznaniu udostępnionym w usłudze Twój e-PIT, np. zmienić cel szczegółowy na cel aktualnie wskazywany przez OPP.

Cel szczegółowy nie będzie weryfikowany – Wykaz OPP, które mają prawo do otrzymania 1% podatku należnego nie zawiera informacji o celach szczegółowych. Jeżeli OPP znajduje się w wykazie, to otrzyma środki z 1% podatku należnego, bez względu na to czy cel szczegółowy jest aktualny czy też nie.

Posted

Nie będę cytować powyższego postu, bo nie ma potrzeby zajmować pół strony.

AlfaLS ma rację.  W rubryce "cel szczegółowy"  można wpisać:   cele statutowe.

Posted
36 minut temu, elik napisał:

Nie będę cytować powyższego postu, bo nie ma potrzeby zajmować pół strony.

AlfaLS ma rację.  W rubryce "cel szczegółowy"  można wpisać:   cele statutowe.

Może faktycznie tak trzeba napisać.Ja się nie bardzo na tym znam i interesowało mnie bardziej to,jaka jest możliwość w ogóle przekazać ten 1%  po zmianie przepisów

• Like 1
Posted

Wpisuje sie  nr KRS bez nazwy fundacji bo po numerze wiadomo jaka to fundacja. W rubryce cel szczegółowy pisze sie dla kogo jeżeli fundacja użycza komuś swoje konto. Np. ja przelewam na Fundację Goldenów a w rubryce cel szczegółowy piszę-Psy I koty ze Skierniewic.

• Upvote 1