Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 25.10.2022 o 21:16, Tyśka) napisał:

Tolu, a szukasz konkretnie suni? Bo szukam miejsca takiemu pieskowi: 《klik》

Nie wiem czy on kwalifikuje się jeszcze do małych psów, dla mnie tak. Wiem, że zamojszczaki mają pierwszeństwo, ale pisze o nim, bo też niedługo może stać się zamojskim biedakiem. Chyba że to nie chodzi o to, że nie ma takich psiaków, ale nie masz czasu podjechać to przepraszam. Czytam pobieżnie. 

Tola miala sunię, ktora miala do nas przyjechać, bo być może  dom szykuje się dla Tosi. Jednak do mnie nie może trafić mlody niekastrowany pies z powodów czysto praktycznych 😉 

Posted

W lecznicy w jednej z podzamojskich wsi na miejsce w gminnym kojcu czeka taki psiak. Dzisiaj dzwonił pracownik tej gminy, prosił o pomoc, bo kojce ma pełne, nie ma gdzie biedaka umieścić. Pies był znaleziony ranny, nie wiem czy po wypadku, czy pogryzieniu.

IMG-20221027-WA0014.jpg

IMG-20221027-WA0015.jpg

Posted
Dnia 27.10.2022 o 22:08, Tola napisał:

W lecznicy w jednej z podzamojskich wsi na miejsce w gminnym kojcu czeka taki psiak. Dzisiaj dzwonił pracownik tej gminy, prosił o pomoc, bo kojce ma pełne, nie ma gdzie biedaka umieścić. Pies był znaleziony ranny, nie wiem czy po wypadku, czy pogryzieniu.

IMG-20221027-WA0014.jpg

IMG-20221027-WA0015.jpg

Rozmawiałam z pracownikiem gminy - piesek jest młodziutki, ma ok. 6 miesięcy.  Został znaleziony na poboczu drogi; nie ma żadnych widocznych ran, natomiast kuleje. W lecznicy na wsi żadnych innych badań nie można niestety zrobić. 

Posted
Dnia 28.10.2022 o 09:58, Tola napisał:

Rozmawiałam z pracownikiem gminy - piesek jest młodziutki, ma ok. 6 miesięcy.  Został znaleziony na poboczu drogi; nie ma żadnych widocznych ran, natomiast kuleje. W lecznicy na wsi żadnych innych badań nie można niestety zrobić. 

Ta łapka to może byc wada i powód dlaczego ktos go wyrzucił. Operacje ortopedyczne sa teraz bardzo drogie. Nie wiem, jak w innych spanielach, ale w cavalierach badamy  u rodziców szczeniat stawy własnie ze względu na skłonność do dysplazji stawów łokciowych i kolanowych.

Posted
Dnia 28.10.2022 o 10:16, Jaaga napisał:

Nie wiem, jak w innych spanielach, ale w cavalierach badamy  u rodziców szczeniat stawy własnie ze względu na skłonność do dysplazji stawów łokciowych i kolanowych.

Cavaliery są przesłodkie i przekochane, miałam dwa i kiedy spotykam cavisie na ulicy, to szybciej bije mi serce ale... nigdy więcej cavaliera.

Posted
Dnia 28.10.2022 o 10:25, Isiak napisał:

Cavaliery są przesłodkie i przekochane, miałam dwa i kiedy spotykam cavisie na ulicy, to szybciej bije mi serce ale... nigdy więcej cavaliera.

Przesłodki to jest moj pies, którego umieściłam u kolezanki. Moje suki to czasem zołzy, a do tego jazgotliwe. najmłodsza jest najgrzeczniejsza, ale musi być bez matki i siostry. W tej rasie wiele zależy od linii. Mnie trafiła się linia zdrowa, ale upierdliwa. Większosć ludzi na grupach rasy pisze tylko o chorobach, moje są jedynie szczepione i odrobaczane. Przebadane i zero problemów, ale może w innych spanielach też sa problemy ze stawami i jakiś pseuduch młodego wyrzucił, bo nie potrafił sprzedać?

Posted

Moje miały cudowne charaktery, obie, ale zdrowie to już nie bardzo. Pierwsza miała dysplazję łokciową i biodrową, z osteofitami w łokciach, a o drugiej to nie piszę, bo miejsca by zabrakło.

Podobno spaniele są bardzo podatne na dysplazję i często u nich występuje (wszystkie spaniele).

Posted

Może i nam rozumy pozabierał spanielek bo po Rambim powiedziałam sobie,że nie będę się angażować w branie pod opiekę tej rasy pieska. No ale....

Wczoraj późnym wieczorem Martunia podesłała mi jego zdjęcia i zapytała czy mam jakiś na niego pomysł bo psiaka czeka zapewne jakieś nieciekawe lokum w pobliskiej wsi, jeżeli gmina wyda go do adopcji. Wiedziałyśmy,że Hania zastrzegła,że nie przyjmuje spanieli więc tym bardziej jak pomóc? Mimo wszystko dzisiaj zadzwoniłam i zapytałam czy jednak wyrazi zgodę i go przyjmie.Po konsultacji z Piotrkiem otrzymałam wiadomość,że  przyjmą za co i tu na wątku zamojszczaków bardzo dziękuję 💓

Czeka nas zapewne sporo wydatków związanych z transportem,hotelikowaniem a później ze zdiagnozowaniem co faktycznie jest z tą łapką oraz ewentualnym leczeniem. Mam nadzieję,że chociaż w tym wszystkim jego charakter nie okaże się zbyt problematyczny dla Hani i przyszłej adopcji.

• Like 5
Posted
Dnia 28.10.2022 o 20:56, Bogusik napisał:

Może i nam rozumy pozabierał spanielek bo po Rambim powiedziałam sobie,że nie będę się angażować w branie pod opiekę tej rasy pieska. No ale....

Wczoraj późnym wieczorem Martunia podesłała mi jego zdjęcia i zapytała czy mam jakiś na niego pomysł bo psiaka czeka zapewne jakieś nieciekawe lokum w pobliskiej wsi, jeżeli gmina wyda go do adopcji. Wiedziałyśmy,że Hania zastrzegła,że nie przyjmuje spanieli więc tym bardziej jak pomóc? Mimo wszystko dzisiaj zadzwoniłam i zapytałam czy jednak wyrazi zgodę i go przyjmie.Po konsultacji z Piotrkiem otrzymałam wiadomość,że  przyjmą za co i tu na wątku zamojszczaków bardzo dziękuję 💓

Czeka nas zapewne sporo wydatków związanych z transportem,hotelikowaniem a później ze zdiagnozowaniem co faktycznie jest z tą łapką oraz ewentualnym leczeniem. Mam nadzieję,że chociaż w tym wszystkim jego charakter nie okaże się zbyt problematyczny dla Hani i przyszłej adopcji.

Bardzo się cieszę z takiej Waszej decyzji, dziękuję też Hani, że maluch będzie mógł do nich pojechać.❤️🌹❤️.  Dzisiaj miałam trudny dzień, więc już nie będę nic ustalała i nigdzie dzwoniła, ale jutro spróbuję wstępnie porozmawiać o transporcie, najgorzej będzie chyba  ponownie zebrać pieniądze do Nowej Soli🙄 Dzisiaj za nic się nie biorę, nic mi nie wychodzi, jest mi bardzo źle😓 Odebrałam kolejne wyniki naszej Florki i niestety, pomimo leków i diety są jeszcze gorsze, boję się, że to nowotwór😓. 

Posted

Boguniu..my wszystkie tu na dogo przypadki szczególne🙃

Zdrowy rozsądek to towar deficytowy😄

Bardzo się cieszę, że spanielek będzie zaopiekowany..glowkowalyśmy z Tolą...

To najlepsza wiadomość dzisiaj ❤❤❤

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

Mam nadzieję,że chociaż w tym wszystkim jego charakter nie okaże się zbyt problematyczny dla Hani i przyszłej adopcji.

Masz na myśli agresję, która występuje u cocker spanieli? Podobno ten gen wrodzonej agresji mają tylko spaniele czarne i złote, kolorowe nie. Dlatego ponoć nie wolno w hodowli krzyżować spanieli kolorowych z jednokolorowymi, aby nie przenieść tego genu również na kolorowe, które są od niego wolne. Tak słyszałam, ale nie wiem, czy to prawda. W każdym bądź razie koleżanka miała czarnego spaniela, któremu codziennie o siódmej wieczorem odbijała palma na kilka minut i wtedy rzucał się na domowników.

Dnia 28.10.2022 o 21:37, Tola napisał:

Odebrałam kolejne wyniki naszej Florki i niestety, pomimo leków i diety są jeszcze gorsze, boję się, że to nowotwór😓. 

Ojej, współczuję...

Posted

Bogusik, Anula! Ale wiesci! ja ogłaszam tego spanielka na fb jako znalezionego, ale cieszę się, że nie będzie miał traumy bycia w gminnym kojcu. I Pikselek "mój" na razie ciut bezpieczniejszy będzie! 🙂

Posted
Dnia 28.10.2022 o 22:06, Isiak napisał:

Masz na myśli agresję, która występuje u cocker spanieli? Podobno ten gen wrodzonej agresji mają tylko spaniele czarne i złote, kolorowe nie. Dlatego ponoć nie wolno w hodowli krzyżować spanieli kolorowych z jednokolorowymi, aby nie przenieść tego genu również na kolorowe, które są od niego wolne. Tak słyszałam, ale nie wiem, czy to prawda. W każdym bądź razie koleżanka miała czarnego spaniela, któremu codziennie o siódmej wieczorem odbijała palma na kilka minut i wtedy rzucał się na domowników.

To mnie pocieszyłaś. Kiedy Szafirka odmowiła Alaskan wzięcia czarnej spanielki Blanki, to było mi jej żal. Jak moj mąż dowiedzial się, że ma do nas przyjechac, to tez byl niezadowolony, bo chyba wszyscy wiedza jakie bywają czesto spaniele. Oby Blanka okazała się mila i nie będę żałować decyzji, bo nie mam gdzie oddzielić psa. Musi być z Faflem i Polą.

Posted
Dnia 29.10.2022 o 10:17, Jaaga napisał:

To mnie pocieszyłaś. Kiedy Szafirka odmowiła Alaskan wzięcia czarnej spanielki Blanki, to było mi jej żal. Jak moj mąż dowiedzial się, że ma do nas przyjechac, to tez byl niezadowolony, bo chyba wszyscy wiedza jakie bywają czesto spaniele. Oby Blanka okazała się mila i nie będę żałować decyzji, bo nie mam gdzie oddzielić psa. Musi być z Faflem i Polą.

Z informacji wolontariuszki i pracownika Blanka to fajna sunia. Co do spaniela...hmmm..może i przypomina, ale to kundelek😁

• Like 1
Posted
Dnia 29.10.2022 o 10:20, Alaskan malamutte napisał:

Z informacji wolontariuszki i pracownika Blanka to fajna sunia. Co do spaniela...hmmm..może i przypomina, ale to kundelek😁

Każdy bez udokumenowanego pochodzenia to kundelek 😉  Mielismy mixy różnych ras i jak najbardziej wykazywały cechy typowe dla rasy. Slyszalam, że do ludzi jest ok, bardziej chodziło mi o relacje z psami. Żeby nie było, że Fafel przestanie jeść, bo go nie dopusci do jedzenia.

Na początku listopada wyjeżdża na co najmniej miesiac Zoja na szkolenie, ale Blanki i tak nie będę mogła puścić luzem ze względu na Andżelę. Na naszej trasie spacerowej jest mega jazgoczacy głupawy cavalier i po drugiej stronie równie zajadly w darciu dziuba mix czarny spaniel. Andżela co najwyżej przystaje, ale jak to robi, to widzę, że miałaby najwieksza ochotę uciszyć każdego z nich. Dlatego unikam jej spotkań z naszymi cavalierkami, a przynajmniej kiedy nie jest na smyczy.

Posted

Nie ma co wrzucać charakteru psów do jednego wora bo można zrobić krzywdę psu.Miałam,mam pekinka, we wszystkich przypadkach to są  bardzo fajne psy.Jednak często się słyszy,że pekinki nie mają dobrych charakterów.Myślę,że podobnie jest ze spanielami.

Posted

Bardzo wszystkim dziękuję za aprobatę i wsparci naszej decyzji 💓 Spanielek nie jedzie,ponieważ zgłosił się właściciel.Taką wiadomość otrzymałam od Martuni. Możemy tylko mieć nadzieję,że to jakiś jednorazowy przykry przypadek,że znalazł się sam bez opiekuna na jakiejś drodze a dom jest ok.

Ja osobiście też bardzo ostrożnie podchodzę do oceny psów pod względem agresji. Jeżeli ma się go od szczeniaka i odpowiednio prowadzi to naprawdę można z niego zrobić ułożonego "baranka".Tu w większości przypadków tkwi błąd wychowawczy choć niestety ale nie można wykluczyć zmian psychicznych przekazanych genetycznie. Myślę,że pseudo,które krzyżują psy i do tego kazirodczo robią to największe zło a później są takie a nie inne skutki.

Co do czarnego spaniela to swego czasu znałam i miałam częsty z nim kontakt,ponieważ mieli go moi znajomi.Rodzina z dwójką małych dzieci i nigdy tam nie doszło do jakiś oznak agresji z jego strony. Wspaniale ułożony,przyjazny do obcych i kochający swoją rodzinę a jego ulubionym miejscem do spania był dziecinny pokój.