rozi Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Właśnie, wystawianie bazarku jest dobrowolne, dlatego osoba wystawiająca bierze na siebie wszelkie konsekwencje. Teraz konsekwencje ponoszą psy tylko dlatego, że wpłaty nie są przekazywane natychmiast, nie są wykorzystywane natychmiast. Gdyby tak było sprawa skomplikowałaby się znacznie, prawda? Dla mnie rzecz ma się następująco: ktoś wystawia fant, ktoś inny kupuje, płaci, pieniądze trafiają do psa, a fant należy dostarczyć. Kto odpowiada za niedostarczenie? Pies ma odpowiadać? Ma oddać swoją miskę jedzenia, czy tam lekarstwo, bo bazarkodawca się omsknął? Quote
Poker Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Ja mam zapytanie w sprawie rozliczania bazarków? Czy jest jakaś abolicja przewidziana i za jaki okres? Quote
Alaa Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 gameta, dziekuje za info. No tak, tego nie wzielam pod uwage - akcyza. A na Sandomierz zaglosowalam:-) Quote
LeCoyotte Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 [quote name='rozi']Ta wpłata ma pomóc psom, nie jest zwykłą zapłatą za fanty, nie należy do osoby sprzedającej, więc jakim prawem zabiera się ją psom? [/QUOTE] Wg mnie wpłata jak najbardziej należy do sprzedającego, który zgodnie z ideą bazarku zobowiązuje się przekazać ją na psy. To sprzedający zbiera pieniądze sprzedając swoje rzeczy (albo usługi) i to on finansuje psy. Nie kupujący. [QUOTE] Teraz konsekwencje ponoszą psy tylko dlatego, że wpłaty nie są przekazywane natychmiast, nie są wykorzystywane natychmiast.[/QUOTE] A co w sytuacji, gdy bazarek się kończy, od razu przelewasz pieniądze na konto celu, a po kilku tygodniach okazuje się, że pies poszedł do adopcji, a pieniądze leżą i się kurzą... Quote
rozi Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 [quote]Wg mnie wpłata jak najbardziej należy do sprzedającego[/quote] A jakim prawem? Przedmioty, które sprzedaje, zostały podarowane psu w chwili założenia bazarku. Quote
rozi Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 [FONT=Times New Roman][SIZE=3]LeCoyotte, pominęłam drugą część Twojego wpisu, ponieważ musiałam się nad tym chwilę zastanowić.[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ja jestem zwolennikiem pomagania w sposób bardzo konkretny – na sterylkę, na szczepienia, na lekarstwa, na karmę. Taką pomoc należy wykorzystać od razu, czyli zrobić zabieg, kupić leki i leczyć, kupić karmę i karmić. Zbieranie na ogólniejszą jakąś pomoc ma sens, kiedy ktoś opiekuje się wieloma zwierzakami, jak JolaK, Budrysek, FZNJR, czy inne bardzo zaangażowane osoby. Wtedy pomagamy ludziom ratować zwierzęta.[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Sama doświadczyłam sytuacji, kiedy pies poszedł do DS. w chwili uzbierania sporej kwoty, a potrzeby okazały się wyolbrzymione. Przelałam wtedy część (na specjalistyczną karmę) a resztę rozdysponowałam – za zgodą kupujących – na ledwie żywe psy zabrane interwencyjnie.[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Robiąc bazarek trzeba obserwować wątek docelowy, jeśli chce się pomagać z sensem, bo zwierząt w nędzy jest mrowie i zawsze można wspomóc biedne przytulisko, gdzie zwyczajnie brakuje podstawowych rzeczy.[/SIZE][/FONT] Quote
Emigrantka Posted November 23, 2010 Posted November 23, 2010 [quote name='Emigrantka']A ja wlasnie wycofalam swoje licytacje z bazarku ktory wg mnie byl zalozony i prowadzony zupelnie bezregulaminowo - nie ma godziny zakonczenia bazarku, nie ma licytacji pod fantami itd itp... Bazarek ma dzisiejsza date jako date zakonczenia. [url]http://www.dogomania.pl/threads/195660-mas%C5%82o-wid%C5%82o-i-powid%C5%82o-koniec-10-listopada?p=15709021#post15709021[/url] Bijcie jezeli chcecie, jestem na wielu bazarkow ale skoro kupujacy musza sie dostosowac do regulaminu to i wystawiajacy chyba tez, prawda? A pieniazki wydam po prostu gdzie indziej.... Trudno Pozdrawiam[/QUOTE] Do tej pory nie otrzymalam fantow z tego bazarku, wplacilam juz dosyc dawno 130zl. Zrobilam wpis na watku bazarku prozac o wyjasnienie: [url]http://www.dogomania.pl/threads/195660-mas%C5%82o-wid%C5%82o-i-powid%C5%82o-koniec-10-listopada?p=15794667#post15794667[/url] Quote
Czarodziejka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Napisałam maila do ANETTY, bo też mnie to zadziwia. Quote
Emigrantka Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Dziekuje - poczekamy w takim razie..... Quote
Poker Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 [quote name='Poker']Ja mam zapytanie w sprawie rozliczania bazarków? Czy jest jakaś abolicja przewidziana i za jaki okres?[/QUOTE] Czarodziejko , ponawiam pytanie . Quote
kasiek0502 Posted December 1, 2010 Posted December 1, 2010 pomóżcie proszę! nie mogę wkleić zdjęć! nie widzę ich, zmieniłam serwer z którego wklejam i dalej echo! co robić? ani wątku nie mam jak zaktualizować, ani bazarku... Quote
kagome19 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 kasiek0502, próbujesz wkleić obrazki przez [img][/img]? Quote
kasiek0502 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 musiałam zmienić serwer na zupełnie inny, ten z którego korzystałam nie działa - dzięki za radę! Quote
ala123 Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 chciałabym dostać konkretną odpowiedź, w jakich sytuacjach można rezygnowac z licytacji czy też zakupu na bazarkach? Uważam,że w regulaminie powinny być określone przypadki, w jakich można zrezygnować z zakupu ,a wycofywanie się powinno byc podyktowane jakimiś szczególnymi okolicznościami . Jest to dla mnie ważne,bo sama często kupuję na bazarkach, a także utrzymuję dzięki bazarkom kilka psów. Nie może chyba tak być,że decyzja należy do sprzedającego,bo to może prowadzić do nieporozumień na wątku,a większość z nas nie po to tutaj jest aby się kłócić. Bardzo proszę o zwrócenie uwagi na ten problem Quote
kagome19 Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 ala123, rezygnacja z licytacji jest dowolna. Jeśli ktoś nie chce już kupić/nie ma jednak pieniędzy itp. to może poprostu zrezygnować z licytacji. Nieważne z jakiego powodu. Ważne, aby poinformować osobę prowadzącą bazarek o rezygnacji Quote
taks Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 niestety mylisz się - oferta na bazarku jest wiążąca jesli ktos ją przebije to oczywiście można nie licytować wyżej [U]ale niedopuszczalne jest składanie oferty kupna i później wycofywanie się z tego[/U] - bawić się można gdzie indziej , bazarek do tego nie służy. Owszem jak to w zyciu, bywają niespodziewane zawirowania i BARDZO ważne i nieprzewidziane przyczyny dla których ktoś jest nagle niewypłacalny ale wtedy nie "wycofuje" sie tak po prostu z wczesniejszej oferty tylko wspólnie ze sprzedającym szuka rozwiązania tej przykrej sytuacji Quote
ala123 Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 [quote name='taks']niestety mylisz się - oferta na bazarku jest wiążąca jesli ktos ją przebije to oczywiście można nie licytować wyżej [U]ale niedopuszczalne jest składanie oferty kupna i później wycofywanie się z tego[/U] - bawić się można gdzie indziej , bazarek do tego nie służy. Owszem jak to w zyciu, bywają niespodziewane zawirowania i BARDZO ważne i nieprzewidziane przyczyny dla których ktoś jest nagle niewypłacalny ale wtedy nie "wycofuje" sie tak po prostu z wczesniejszej oferty tylko wspólnie ze sprzedającym szuka rozwiązania tej przykrej sytuacji[/QUOTE] Dokładnie tak samo uważam. Poinformowanie o rezygnacji nie wystarczy. Owszem,niektóre okoliczności powinny usprawiedliwiać rezygnację,ale powinny to być naprawdę ważne powody. Nie rozumiem dlaczego moderatorzy uważają ,że to kwestia dogadania się sprzedającego z kupującym. Nie zgadzam się z tym, bo takie traktowanie sprawy może dać przyzwolenie na wolną amerykankę na bazarkach. Quote
taks Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 no cóz , zapis a dokładniej jego brak w regulaminie wynika jak sądzę z wydawałoby się oczywistości tego o czym mówimy i założenia że wszyscy uczestnicy są dorosli ( w sensie psychicznym a nie metrykalnym). Ale jak widac dla niektorych oczywiste to jednak nie jest . "Zabawa w sklep" może byc kusząca dla zabicia czasu ale bazarki rozrywce nie służą tylko zdobywaniu pomocy dla psów więc chyba warto sie przed takimi przygodami zabezpieczyć stosownym zapisem w regulaminie Quote
ala123 Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 [quote name='taks']no cóz , zapis a dokładniej jego brak w regulaminie wynika jak sądzę z wydawałoby się oczywistości tego o czym mówimy i założenia że wszyscy uczestnicy są dorosli ( w sensie psychicznym a nie metrykalnym). Ale jak widac dla niektorych oczywiste to jednak nie jest . "Zabawa w sklep" może byc kusząca dla zabicia czasu ale bazarki rozrywce nie służą tylko zdobywaniu pomocy dla psów więc chyba warto sie przed takimi przygodami zabezpieczyć stosownym zapisem w regulaminie[/QUOTE] zgadzam się w całej rozciągłości z Twoją wypowiedzią.Chciałabym, aby ktoś z moderatorów wypowiedział się w tej kwestii na forum. Quote
Inez de Villaro Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 A ja mam pytanie, czy ktoś z Was wysyłał puszkę metalową na karmę- taką na 15 kg??? Chciałabym wystawic takie, ale nie wiem, czy koszty wysyłki nie sa zbyt duże??? I czy lepiej posłać pocztą czy kurierem? Tylko że ja mieszkam z dala od cywilizacji i firmy kurierskie tu nie zagladają :( Bardzo będę wdzięczna za podpowiedź w tym temacie!!! Quote
rozi Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 Niedawno Wiosna wystawiała, ale nie wiem, czy ktoś kupił i czy wysyłała. Quote
taks Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 Taka puszkę spokojnie można wysłać jako paczkę dopuszczalne gabaryty to : suma wysokości puszki + obwód nie może wg taryfikatora przekroczyć 3metrów a żaden z tych wymiarów nie może byc większy niz 1,5 m taka puszka na pewno jest mniejsza koszt takiej paczki to ( jesli puszka nie waży mniej niz 5 kg a pewnie tak jest) to 17 zł, jesli więcej niz 5 kg to 22 zł i radze ją zabezpieczyć tylko porządnie folią i okleic tasmą -bez pakowania w pudło bo to tylko podwyższy wagę Quote
MaDi Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 Mam pytanie założyłam dzisiaj bazarek, chciałam napisać kolejny post i wyskakuje mi angielski komunikat,że wątek zamknięty. Czy którys z moderatorów może mi podpowiedzieć co zrobiłam źle? Quote
monika083 Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 [quote name='MaDi']Mam pytanie założyłam dzisiaj bazarek, chciałam napisać kolejny post i wyskakuje mi angielski komunikat,że wątek zamknięty. Czy którys z moderatorów może mi podpowiedzieć co zrobiłam źle?[/QUOTE] ja widzialam ,nie wstawilas w pierwszy post linku do watku tego pieska. Quote
MaDi Posted December 10, 2010 Posted December 10, 2010 [quote name='monika083']ja widzialam ,nie wstawilas w pierwszy post linku do watku tego pieska.[/QUOTE] Ale to nie dotyczy jednego psiaka. Czy taki bazarek nie może istnieć? Chodzi mi o pomoc dla wielu zwierząt. Quote
Recommended Posts