Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

agack222 napisał(a):
Może i lepiej, że grzybów i nalewek etc nie można sprzedawac.
Zawsze może znalesc sie niedoświadczony grzybiarz który bedzie przekonany, że sprzedaje same jadalne grzybki, sprzeda niejadalnego i co wtedy? to sa ogromne konsekwencje etc..
Co do nalewek domowej roboty wydaje mi sie, ze w jakis sposob chodzi o gwarancje producenta, ktos kto sprzedaje domowe nalewki nie daje takiej gwarancji..gdyby komus cos po takiej nalewce sie stalo to sprzedajacy ponosi konsekwencje owej smierci.. wiec to tylko moze byc niepotrzebny problem, ze nieprzebadane, ze zatrute, ze to tego tamtego.

Trochę zdziwił mnie Twój wpis ap-ropo nalewek :roll: Robię nalewki od lat i nie wiem co komu mogłoby niby się stać? poza tym, że może się uchlać jak przedawkuje :roll:
Przyczyna dlaczego nie można, jest prosta. Bo alkohol to towar wymagający akcyzy. Państwo zarabia miliony na akcyzie, więc konkurencji nie trawi :evil_lol: Poza tym, żeby sprzedawać alkohol np: już z banderolką czyli akcyzowy potrzeba mieś specjalne zezwolenie, za które też trzeba słono zapłacić, dlatego tez nie każdy sklep ma wyszynk alkoholu :roll:
Nie wiem jak nasze prawo ustosunkowało się do nalewek domowej roboty. Jeśli chodzi o robienie ich to można tak jak wino na cele domowe.
A jak np: jest z innymi własnymi wyrobami z innych dziedzin? Może tez wg prawa nie można ich sprzedawać jak nie ma się zarejestrowanej działalności. Jak sądzisz? :p

P.S
też kupowałam od Bianki0 grzyby i nie tylko od niej i cała moja rodzina przeżyła i ma się świetnie :diabloti:

Posted

[quote name='LeCoyotte']Widzę, że pojawił się wątek na przyszłą listę zablokowanych userów. Ja mam pomysł w odwrotną stronę;) Lista polecanych sprzedających. Każdy zakończony i rozliczony bazarek owocowałby dodatkowym punktem w rankingu (przyznawanym przez moda chyba).Taka nagroda w pozytywnym szkoleniu userów:lol:Zgłaszasz się na ochotnika w wyszukiwaniu takich perełek?:evil_lol: Sam chyba zauważyłeś na przykładzie swoich trzech bazarków że to nie jest takie proste - myślałeś że jest ok a było tylko w hmm pewnej części. Nie chcę nikogo urazić - ale w tym momencie nie przypominam sobie osoby której wszystkie sprawdzone wątki bez problemu zostałyby przeniesione do Archiwum...

3x czas na rozliczanie był, ponad dwa lata. Teraz lepiej nie zakładać bazarków zanim nie sprawdzisz czy wszystkie Twoje bazarki (starsze niż 3 miesiące) zostały rozliczone. Jeśli coś jest nierozliczone szybko to napraw i zgłoś moderatorowi. Jeśli mod się zabierze za to przed Tobą - nowe bazarki zostaną zablokowane.

Odnośnie towarów zakazanych - nie toczcie bezowocnych dyskusji - jeśli jest podstawa prawna wg której możemy tym handlować na bazarku - bardzo proszę o informacje. Będziemy zmieniać. Nie ma najmniejszego problemu. Chodzi tu tylko nie łamanie prawa.

Posted

Viris napisał(a):

3x czas na rozliczanie był, ponad dwa lata. Teraz lepiej nie zakładać bazarków zanim nie sprawdzisz czy wszystkie Twoje bazarki (starsze niż 3 miesiące) zostały rozliczone. Jeśli coś jest nierozliczone szybko to napraw i zgłoś moderatorowi. Jeśli mod się zabierze za to przed Tobą - nowe bazarki zostaną zablokowane.

wiem tylko tyle, że na niektórych bazarkach nie mogłam uzyskać potwierdzenia, że pieniązki z bazarku wpłyneły do osobu - do celu
bo ja przelewałam wszystko to mam pewnośc
tyle, że jak przelewłam na prywatne konta to nie wiem czy ot tak mogę sobie szastać danymi z przelewu poprzez publikację tegoż
poczekam, zobaczę ile moich bazarków modzi uznają za nierozliczone i wtedy będę się zastanawiać co dalej
myslę, ze jest wiele więcej osob nie do końca i dużao bardziej niż ja nierozliczonych z bazarków
ale niezbadane sa bany od modów ;)

Posted

Nikt nie każde danych upubliczniać, dowody przelewów bankowych są wysyłane na maila do moderatora i na tej podstawie bazarek uznaje się za rozliczony (jednostronnie). Oczywiście moderator zobowiązuje się do niewykorzystywania danych osobowych.

Posted

Viris napisał(a):
Nikt nie każde danych upubliczniać, dowody przelewów bankowych są wysyłane na maila do moderatora i na tej podstawie bazarek uznaje się za rozliczony (jednostronnie). Oczywiście moderator zobowiązuje się do niewykorzystywania danych osobowych.

aa to co innego
to ja dzisiaj przysiąde i któregos moda uszczęśliwię ;)
a poki co powklejam co mogę na bazarki gdzie otrzymujący nie potwierdzili mi, że otrzymali pieniązki

btw
zupełnie nie zgadzam sie z tym, że moderator zobowiązuje się do niewykorzystywania danych
mod też człowiek a ludzie sa zmienni
i nie podwazam tutaj wiarygodności modów bo ich zwyczajenie nei znam
tyle że wyrazam swoje własne zdanie o ludziach ogólnie

Posted

[quote name='Viris'] Teraz lepiej nie zakładać bazarków zanim nie sprawdzisz czy wszystkie Twoje bazarki (starsze niż 3 miesiące) zostały rozliczone. Jeśli coś jest nierozliczone szybko to napraw i zgłoś moderatorowi. Jeśli mod się zabierze za to przed Tobą - nowe bazarki zostaną zablokowane.

no dobrze, a co ja mam zrobić w takiej sytuacji gdy: wszystkie wpłaty zebrane, pieniądze przekazane ale wciąż nie mogę wysłać kupionej książki, bo osoba, która ją kupiła nie podaje mi adresu! zero kontaktu, pw zatkane - co mam zrobić???

[quote name='Viris']Nikt nie każde danych upubliczniać, dowody przelewów bankowych są wysyłane na maila do moderatora i na tej podstawie bazarek uznaje się za rozliczony (jednostronnie). Oczywiście moderator zobowiązuje się do niewykorzystywania danych osobowych.

a jeżeli pieniądze przekazałam w gotówce do ręki??? wystarczy potwierdzenie tego gfaktu przez osobę, pod której opieką pies się znajduje na wątku bazarku?

Posted

[quote name='jambi_']

a jeżeli pieniądze przekazałam w gotówce do ręki??? wystarczy potwierdzenie tego gfaktu przez osobę, pod której opieką pies się znajduje na wątku bazarku?

jambi, jesli jest we wpływach na watku to jest ok, niezaleznie od formy przekazania :)

Posted

jeśli rozliczenie pojawi sie na watku celu to juz jest to potwierdzenie otrzymania wpłaty

w innym wypadku- tak to wystarczy
jeszcze musi sie potem znaleźć rozliczenie w watku celu, ale wtedy to juz nie twój problem tylko osoby, która kase dostała

no dobrze, a co ja mam zrobić w takiej sytuacji gdy: wszystkie wpłaty zebrane, pieniądze przekazane ale wciąż nie mogę wysłać kupionej książki, bo osoba, która ją kupiła nie podaje mi adresu! zero kontaktu, pw zatkane - co mam zrobić???
a ta osoba wchodzi na dogo?
możesz jeszcze spróbować napisać na maila, jak ci nie odpisze to widocznie tej rzeczy już nie chce
pisalismy juz wczesniej, ze jesli kupujacy nie zgłosił w ciągu 2 miesięcy, że nie dostał przesyłki, to jest ok.

Posted

[quote name='Pianka']jeśli rozliczenie pojawi sie na watku celu to juz jest to potwierdzenie otrzymania wpłaty

w innym wypadku- tak to wystarczy
jeszcze musi sie potem znaleźć rozliczenie w watku celu, ale wtedy to juz nie twój problem tylko osoby, która kase dostała.

Pianko dziękuję za tą odpowiedź! :)

[quote name='Pianka'] a ta osoba wchodzi na dogo?
możesz jeszcze spróbować napisać na maila, jak ci nie odpisze to widocznie tej rzeczy już nie chce
pisalismy juz wczesniej, ze jesli kupujacy nie zgłosił w ciągu 2 miesięcy, że nie dostał przesyłki, to jest ok.

wchodzi, wchodzi - próbowałam się z nią już skontaktować na jej wątku - bezskutecznie, PW niemożliwe - permanentnie skrzynka zapchana, innych namiarów nie mam, na moje wielokrotne nagabywania - najpierw o wpłate potem o adres dostałam taką wiadomość - na wątku bazarku:

;15593194 napisał(a):
Rany...mam skleroze i nie mam czasu...zaraz

to "zaraz" trwa już 2 tygodnie...

[quote name='Diora']A na przelewie bankowym? Tam musi być adres...

tak, na przelewie jest, ale wysyłka miała być na inny adres, bo pod adresem z przelewu nie mieszka

Posted

[quote name='Viris']Zgłaszasz się na ochotnika w wyszukiwaniu takich perełek?:evil_lol:

Nie zrozumiałaś mnie;) Sprzedający dostawał by punkt w momencie przeniesienia wątku do archiwum (przez moda) lub po jednostronnym rozliczeniu sprzedającego. Czasem dobrze wiedzieć, czy ma się do czynienia z zupełnym nowicjuszem, czy starym wyjadaczem bazarkowym. Mnie możesz już dopisać:diabloti:

Sam chyba zauważyłeś na przykładzie swoich trzech bazarków że to nie jest takie proste - myślałeś że jest ok a było tylko w hmm pewnej części.

Z mojej strony bazarki były rozliczone - widziałaś potwierdzenia przelewów, które zatwierdziłaś, a wszystkie przesyłki dotarły. To nie mój problem, że cel bazarku się nie rozliczył. Piszę to dla jasności, bo to co pogrubione można interpretować na różny sposób...

Posted

jambi_ napisał(a):

wchodzi, wchodzi - próbowałam się z nią już skontaktować na jej wątku - bezskutecznie, PW niemożliwe - permanentnie skrzynka zapchana, innych namiarów nie mam, na moje wielokrotne nagabywania - najpierw o wpłate potem o adres dostałam taką wiadomość - na wątku bazarku:

spróbuj jeszcze maila

jak chcesz możesz mi podac na pw link do bazarku i która osoba ci nie podała adresu, ja spróbuje jeszcze sie z nia skontaktować

nie panikujcie nikogo nie bedziemy wpisywac na liste z takich błahych powodów.
ewentualne wątpliwości zawsze można zgłaszać do moda i razem z nim ustalać

a watek z blokadami co jakis czas sprawdzajcie, bo będą się tam pojawiac osoby;)

Posted

LeCoyotte napisał(a):
Nie zrozumiałaś mnie;) Sprzedający dostawał by punkt w momencie przeniesienia wątku do archiwum (przez moda) lub po jednostronnym rozliczeniu sprzedającego. Czasem dobrze wiedzieć, czy ma się do czynienia z zupełnym nowicjuszem, czy starym wyjadaczem bazarkowym. Mnie możesz już dopisać:diabloti:

Z mojej strony bazarki były rozliczone - widziałaś potwierdzenia przelewów, które zatwierdziłaś, a wszystkie przesyłki dotarły. To nie mój problem, że cel bazarku się nie rozliczył. Piszę to dla jasności, bo to co pogrubione można interpretować na różny sposób...
Zrozumiałam doskonale, chcesz nam dołożyć jeszcze jeden obowiązek, mimo że już brakuje rąk do pracy. Mamy 400 stron bazarków zakończonych do rozliczenia. Jak już będzie spokój z tym, pomyślimy o przyjemnościach ;) Z resztą plan takiego punktowania za transakcje bazarkowe (wystawiane podobnie jak komentarze na allegro) jest już od dłuższego czasu przedstawiony Administracji. Moderatorzy na prawdę mają za dużo roboty żeby jeszcze tym się zajmować.

Odnośnie nie rozliczających celów to jest również problem wystawiającego bazarek - mam nadzieję że nauczycie się wystawiać bazarki na cele które prowadzą dokładne rozliczenia - wystawiając bazarek na cel który olewa rozliczenia przyczyniasz się do tego że rozliczenia dalej są olewane
"bo kasa i tak leci". Dopiero teraz rozliczamy bazarki "z podziałem na strony" bo przez to wielu sprzedających miałoby kasowane bazarki. Ale do tej pory za rozliczony bazarek uznawało się tylko takie rozliczone ze strony sprzedawcy i ze strony celu.

Z Twoimi bazarkami jeszcze nie skończyłam - cel się miał chyba zmienić czy coś?

Posted

Pianka napisał(a):
spróbuj jeszcze maila

jak chcesz możesz mi podac na pw link do bazarku i która osoba ci nie podała adresu, ja spróbuje jeszcze sie z nia skontaktować

nie panikujcie nikogo nie bedziemy wpisywac na liste z takich błahych powodów.
ewentualne wątpliwości zawsze można zgłaszać do moda i razem z nim ustalać

a watek z blokadami co jakis czas sprawdzajcie, bo będą się tam pojawiac osoby;)

a bazarki z których sie nie rozliczyły?
bo jako niewzorowy użyszkodnik własnie odgrzebuję swoje bazarki i szukam potwierdzenia wpłat
ale wolałabym nie zawisnąc na liscie a tym bardziej nie miec zablokowanej możliwości robienia bazarków
bez szansy na uzupełnienie

oj no weźcie napiszcie ze mod to też człowiek ;)

Posted

Zrozumiałam doskonale, chcesz nam dołożyć jeszcze jeden obowiązek, mimo że już brakuje rąk do pracy.

Nie, ja Wam nie chcę dokładać pracy, bo...
plan takiego punktowania za transakcje bazarkowe (...) jest już od dłuższego czasu przedstawiony Administracji.

sami ją sobie dołożyliście, jak napisałaś:eviltong: A tak BTW, ile modów aktywnie działa na bazarku i pwp?

Odnośnie nie rozliczających celów to jest problem wystawiającego bazarek - mam nadzieję że nauczycie się wystawiać bazarki na cele które prowadzą dokładne rozliczenia

Skoro widzę, że cel przykładnie się rozlicza, a nagle po mojej wpłacie z bazarku przestaje to robić i znika, to co ja mogę? ... Masz przykład z moimi bazarkami
[quote name='Viris']
Z Twoimi bazarkami jeszcze nie skończyłam - cel się miał chyba zmienić czy coś?

Tak, zwrot dostałem dzisiaj, czekam tylko na nr konta, żeby zrobić przelew na nowy cel. I powiedz mi jak mam zmienić cel, żeby Wam się spodobało? Wystarczy napisać w pierwszym poście bazarku, że cel zmieniony i wkleić link?

Posted

LeCoyotte napisał(a):
Nie, ja Wam nie chcę dokładać pracy, bo...

sami ją sobie dołożyliście, jak napisałaś:eviltong: A tak BTW, ile modów aktywnie działa na bazarku i pwp?

Tak, zwrot dostałem dzisiaj, czekam tylko na nr konta, żeby zrobić przelew na nowy cel. I powiedz mi jak mam zmienić cel, żeby Wam się spodobało? Wystarczy napisać w pierwszym poście bazarku, że cel zmieniony i wkleić link?
Oj nie, nie. Ty chcesz aby to moderatorzy tworzyli listę i punktowali. My poddaliśmy projekt skryptu który dawałby możliwość punktowania przez zadowolonych Kupujących. To dwie różne opcje ;) Na Bazarku aktywnie działa chyba trójca (Czarodziejka, Pianka, Viris). Nie wiem jak PWP bo to nie mój dział.

Odnośnie zmiany celu - wybierz cel, przelej kasę (tylko poproś o rozliczenie) i w bazarku w pierwszym poście napisz że z takich i takich przyczyn cel został zmieniony. I podaj link do celu a potem info do mnie na PW.

Posted

Viris napisał(a):
Moderator to potwór z piekła rodem.

tak myslalam ;)
dlatego powygrzebywałam swoje bazarki i poszukalam potwierdzeń

a i tak nie znam dnia ani godziny co i kiedy mi wyciagniecie ;)

Posted

[quote name='Viris']Oj nie, nie. Ty chcesz aby to moderatorzy tworzyli listę i punktowali. My poddaliśmy projekt skryptu który dawałby możliwość punktowania przez zadowolonych Kupujących. To dwie różne opcje ;)

aha to teraz rozumiem;)

Odnośnie zmiany celu - wybierz cel, przelej kasę (tylko poproś o rozliczenie) i w bazarku w pierwszym poście napisz że z takich i takich przyczyn cel został zmieniony. I podaj link do celu a potem info do mnie na PW.

Ok, dzięki.

Posted

Trochę zdziwił mnie Twój wpis ap-ropo nalewek :roll: Robię nalewki od lat i nie wiem co komu mogłoby niby się stać? poza tym, że może się uchlać jak przedawkuje :roll:
Przyczyna dlaczego nie można, jest prosta. Bo alkohol to towar wymagający akcyzy. Państwo zarabia miliony na akcyzie, więc konkurencji nie trawi :evil_lol: Poza tym, żeby sprzedawać alkohol np: już z banderolką czyli akcyzowy potrzeba mieś specjalne zezwolenie, za które też trzeba słono zapłacić, dlatego tez nie każdy sklep ma wyszynk alkoholu :roll:
Nie wiem jak nasze prawo ustosunkowało się do nalewek domowej roboty. Jeśli chodzi o robienie ich to można tak jak wino na cele domowe.
A jak np: jest z innymi własnymi wyrobami z innych dziedzin? Może tez wg prawa nie można ich sprzedawać jak nie ma się zarejestrowanej działalności. Jak sądzisz? :-P

P.S
też kupowałam od Bianki0 grzyby i nie tylko od niej i cała moja rodzina przeżyła i ma się świetnie :diabloti:
Ale czy ja mowie cos na temat dzialalnosci Bianki0? czy mowie cos na temat rzeczy jakie sprzedaje ? nie mowie o niej, mowie ogolnie. Spoko, dobrze, ze jest to osoba godna zaufania..nie mam nic do niej, nic jej nie zarzucam, pisze o tym, że są osoby ktore nie do konca znaja sie na rzeczach ktore sprzedaja. Moze byc tu zarejestrowany ktos, kto raz drugi trzeci sprzeda np grzyby i wszyscy beda zadowoleni, za czwartym razem sprzeda tak, ze ktos nie zdazy byc zadowolonym czy tez niezadowolonym.

A jak np: jest z innymi własnymi wyrobami z innych dziedzin? Może tez wg prawa nie można ich sprzedawać jak nie ma się zarejestrowanej działalności. Jak sądzisz? :-P
Wyczuwam ironie z Twojej strony. Zapewne chodzi Ci o moja bizuterie hand made z bazarku.
Według ustawy o swobodzie działalnosci gospodarczej, ja nie prowadze dzialalnosci zawodowej wykonywanej w sposób zorganizowany i ciagly, tak samo osoby ktore sprzedaja na bazarku alkohol czy grzyby tez takiej dzialalnosci nie prowadza.
Nie jest to dzialalnosc zorganizowana i ciagla...Roznica jest w tym, ze np na sprzedaz alkoholu potrzebna jest koncesja, bez wzgledu na to, czy ktos prowadzi dzialalnosc zorganizowana i ciagla czy nie :]
Ja tylko tlumacze..i jeszcze raz mowie, ze do osob ktore sprzedaja alko czy grzyby ja nic nie mam.
Zaraz mnie pewnie zjedzie pare osob o to, ze probuje cos wytlumaczyc.
Zreszta, nie interesuje mnie to co inni powiedza na fakt, ze sprzedaje bizuterie.
Sprzedaje bo musze, poza tym mam okreslony cel, warty poswiecenia.
Jakby sie uprzec to na wszystko trzeba byłoby miec pozwolenia i koncesje.

Posted

Jak juz mam na bazarku rozliczenie z kupujacymi (2 strona, w drugim poscie) i na watku celu jest rozliczenie co za ile zostalo kupione (1 strona, w pierwszym poscie) to teraz wystarczy ze jakiemus moderatorowi wysle na pw zdjecie pisemnego potwierdzenia od schroniska ze otrzymali te rzeczy? Czy to wszystko?

Posted

kagome19 napisał(a):
Jak juz mam na bazarku rozliczenie z kupujacymi (2 strona, w drugim poscie) i na watku celu jest rozliczenie co za ile zostalo kupione (1 strona, w pierwszym poscie) to teraz wystarczy ze jakiemus moderatorowi wysle na pw zdjecie pisemnego potwierdzenia od schroniska ze otrzymali te rzeczy? Czy to wszystko?
Tak wystarczy, chyba że coś się nie będzie zgadzało - ale to będziemy oczywiście mówić.

Posted

ja mam taki mały problemik ;) założyłam ostatnio dwa bazarki, postanowiłam w obu trochę obniżyć ceny - zrobić promocję, żeby ściągnąć więcej chętnych. W jednym udało mi się zmienić tytuł, że promocja. Ale w drugim mimo wielokrotnych prób mi się to nie udało. A wszystko robiłam tak samo. Czemu więc ten tytuł się nie chce zmienić? :)
http://www.dogomania.pl/threads/195032-Bazarek-dla-Iskierki-obrazki-bajkowe-na-%C5%9Bcian%C4%99!-%29-do-14-listopada-godz.-20.00 to link do bazarku z niezmienialnym tytułem ;)

Posted

[quote name='Vlk']ja mam taki mały problemik ;) założyłam ostatnio dwa bazarki, postanowiłam w obu trochę obniżyć ceny - zrobić promocję, żeby ściągnąć więcej chętnych. W jednym udało mi się zmienić tytuł, że promocja. Ale w drugim mimo wielokrotnych prób mi się to nie udało. A wszystko robiłam tak samo. Czemu więc ten tytuł się nie chce zmienić? :)
http://www.dogomania.pl/threads/195032-Bazarek-dla-Iskierki-obrazki-bajkowe-na-%C5%9Bcian%C4%99!-%29-do-14-listopada-godz.-20.00 to link do bazarku z niezmienialnym tytułem ;)

może ci posty przeskoczyły
spróbuj edytowac drugi post - tam tez masz tytuł i moze jak tam edytujesz to sie zmieni
ja tak w jednym mialam, ze mi posty przeskoczyły , drugi post wskoczył mi na miejsce pierwszego i jak chcialam zmienic tytuł to przez edycję drugiego postu ;)