ilon_n Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='carolinascotties']ja slyszalam o ewakuacji - nie pamietam, czy w US, czy u naszych zachodnich sasiadow... http://dziennik.pl/wydarzenia/powodz/article610792/Powodziowy_mord_zwierzat_z_zoo_Mozliwe.html Powodziowy mord zwierząt z zoo? Możliwe Władze stolicy szykują się do walki z wielką wodą. Szef MSWiA powiedział, że "wiele wskazuje na to, iż Warszawa wyjdzie z batalii obronną ręką". Ale budynki położone blisko Wisły są zagrożone. W nadwiślańskim zoo przygotowano się do odstrzału zwierząt, które mogą wpaść w furię. Szef warszawskiego zoo powiedział w TVN24, że odstrzał będzie ostatecznością. Taki scenariusz zostanie zrealizowany tylko wówczas, gdy zwierzęta wpadną w furię i zaczną się ranić. Jeśli woda z Wisły podmyje pastwiska z żubrami czy jakami, zwierzęta zaczną tłoczyć się na wysepkach i mogą zacząć walczyć. NIestety, nie ma możliwości przetransportowani zwierząt. Szef MSWiA Jerzy Miller zapewnił, że Warszawa jest dobrze przygotowana do walki z nadciągającym żywiołem. "Fala przesuwa się wzdłuż Wisły w stronę Warszawy. Wojewodowie mazowiecki i lubelski identyfikują wszystkie słabe strony obwałowań, identyfikują też obiekty wrażliwe na zalanie i koncentrują wszystkie siły na wypadek ewentualnej ewakuacji ludności" - powiedział Miller na konferencji prasowej. Jak to nie ma możliwości przetransportowania zwierząt?? żubry mogą stanąć na ogrodzonym pastwisku gdziekolwiek, gdzie woda nie zagraża!! To na tym polega ochrona ginącego gatunku??!! Quote
marlenka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 kami_23 napisał(a):Ten dyrektor mówił, że te ZOO w Warszawie ma górkę i ten zwierzęta mogą się tam schronić a inne zostały zabezpieczone. Ten z KK tez mówił ze zwierzęta sa bezpieczne a gdzie jest 11 zwierząt ? Quote
MORETA/KEYA Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Wracając do tematu schroniska w K-K,to myślę,że są jakieś przepisy,którymi można takiego bylego pana kierownika usadzić.Jak mógł tak narazić zwierzęta.Może jest coś wyżej niż rejonowy TOZ?Nie znam procedur ale coś musi być na niego Quote
wiking042 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='Wisełka']Ja przez rzekę nie przejeżdżam w drodze do pracy. Słyszałam ze 2 godziny temu tu rozmowę że w porównaniu z dniem wczorajszym poziom wody w Wiśle bardzo się podwyższył. Jutro będę jechała po 16.00 na Pragę to sama się przekonam co i jak... :roll: Ok, dzięki Wisełka. Jakby co, to Gibutkowa też nas bardzo dobrze informuje. Ważne, że jesteście tam, na miejscu i informacje są z pierwszej ręki! Dzięki! Quote
Anusian Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 KarolinaB napisał(a):Przed chwilą dzwonił kolega. U nas ogłosili alarm powodziowy (mieszkam kilometr od Wisły), a na Pradze podobno (co podkreślam) rozpoczęto ewakuację ludności. Mam nadzieję, że uda mi się dziś pójść na szybki spacer wzdłuż wału i zobaczyć, czy w okolicy nie ma przywiązanych lub uwięzionych w jakikolwiek inny sposób zwierząt. Karolina ja też jestem z okolic Warszawy, mogę iść z Tobą. Jak wygląda sytuacja na chwilę obecną? Quote
feliksik Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 basia napisał(a):Mieszkam w Ustroniu (niedaleko miejscowości Wisła) i u mnie pada, niewiele ale pada a wczoraj padało jeszcze mocniej, więc... Basia a Wisła u was nie wylała? mieszkam ok 30km od ciebie Quote
basia Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Gibutkowa napisał(a):Czesi nie zrzucali, chyba tylko z jednego zbiornika ale nie na wysoką tylko na długą falę - sa jakieś tam sposoby zrucania żeby fala nie była wyższa a dłuższa. Obawiam się powtórki która ma być w poniedziałek - jeśli będzie mocno padać, tym razem na pewno zrzucą wodę... Tak, Czesi nie zrzucali ale ostrzegali, były prognozy - u nas się je zlekceważyło. W '97 roku było tak samo. Zawsze się lekceważy jak u nas w górach coś się dzieje, dopiero reagują jak woda na nizinach pokazuje co potrafi. Quote
lika1771 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Czekamy na wiadomosci co z kotami i piesiem moze sie znalezli i jak pozostałe zwierzatka Quote
basia Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 feliksik napisał(a):Basia a Wisła u was nie wylała? mieszkam ok 30km od ciebie Nie, u nas nie ale małe dopływy Wisły. Zalało centrum Ustronia, i dzielnicę Nierodzim, Bładnice. Droga krajowa 81 na wysokości Wiślicy (Skoczów) była podmywana i w końcu pękła. Teraz jest nie przejezdna!! Quote
Gibutkowa Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Przy ZOO na razie suchutko, kumpel "ucieka" z pracy i idzie na "przegląd wód". Quote
Selenga Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='marlenka']Miałam nadzieję ze jednak kotów tam nie było :( Ciekawe jak sie czuje Pan KIEROWNIK schroniska pijąc ciepła kawkę w domu . Czy bedzie umiał wytłumaczyc braku 11 zwierząt ?? Dziewczyny jeśli ma iśc druga fala moze warto jednak przenieśc psy do opola ??? Tak na wszelki wypadek zebyśmy za kilka dni mogły choć trochę spokojnie spać ... nie tak jak dzis w nocy :( Może rozsądniej byłoby nie wieszać przysłowiowych psów na kierownictwie schroniska dopóki się nie ma do końca sprawdzonych informacji? Wpis z miau.pl: Witam wszystkich, Jestem z Kędzierzyna. We wtorek wzięłam do siebie jedną sunię ze schroniska, byli też inni którzy brali psy. Chciałam wziąć koty, ale otrzymałam informację, że kotów było 10 i wszystkie już zostały zabrane. Quote
Anusian Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Gibutkowa napisał(a):Przy ZOO na razie suchutko, kumpel "ucieka" z pracy i idzie na "przegląd wód". Chociaż tyle dobrze... Zaraz też tam pojadę. Quote
koteczek555 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Ja też z Ustronia :) U nas na szczęście nic się nie dzieje. Basia orientujesz się jak schronisko w Cieszynie? Chociaż tam chyba żadna rzeka obok nie przepływa. Quote
KarolinaB Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Anusian napisał(a):Karolina ja też jestem z okolic Warszawy, mogę iść z Tobą. Jak wygląda sytuacja na chwilę obecną? Ja mieszkam na Białołęce i jak na razie świeci słońce, brak deszczu. Wiem natomiast, że wzdłuż wału, który znajduje się w pobliżu, stoją domy. Nie wiem, czy je zaleje. Dam Ci znać, czy coś się tam dzieje. Proszę o to samo z Twojej strony w razie czego. Quote
Vlk Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 marlenka napisał(a):Właśnie dlatego ze ewakuacja zoo jest o wiele trudniejsza powinni sie nad tym zastanowić wczesniej , a własnie wyczytałam ze wały przy zoo sa w najgorszym stanie . Nie szkoda słów .... naprwadę . W naszym kraju na nic nie ma pieniedzy .... w naszym kraju pieniądze są. Bezpieczne w kieszeniach polityków. Quote
Pogódka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 To gdzie są te koty i psiurek???:placz::placz::placz::placz: Bidulki, miejmy nadzieję, że da się to wytłumaczyć... Quote
koteczek555 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Teraz w tv mówili, że najgorszy scenariusz to odstrzelenie niektórych zwierząt :( Quote
basia Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 koteczek555 napisał(a):Ja też z Ustronia :) U nas na szczęście nic się nie dzieje. Basia orientujesz się jak schronisko w Cieszynie? Chociaż tam chyba żadna rzeka obok nie przepływa. O!! Jak miło :) Schron Cieszyński był bezpieczny - pytałam u źródła. Quote
Gibutkowa Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='Anusian']Chociaż tyle dobrze... Zaraz też tam pojadę. Ale ja nie z Warszawy tylko z Wrocławia ;) Quote
Onaa Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Trzeba poprosić w radiu żeby mówili ludziom z zagrożonych terenów, żeby psy z łańcuchów spuszczali, żeby dali im szansę ucieczki. Ja pisałam maila do radia RMF ale nie wiem czy w ogóle coś mówią. To musi zrobić więcej ludzi w tej sprawie. Quote
andzia69 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='carolinascotties']TAK, TYLKO TEN TEKST O ZABICIU nie jest z TV "Wielka woda naciąga nad stolicę! Fala kulminacyjna na Wiśle dotrze do Warszawy już jutro rano, ale najgorzej ma być z piątku na sobotę kiedy to woda w rzece ma osiągnąć poziom 8 metrów. Najbardziej zagrożone są: Praga-Północ, Wybrzeże Helskie, rejon ulicy Ratuszowej, Ogrodu Zoologicznego oraz mostu Gdańskiego. Jeśli woda zaleje wybiegi w zoo, trzeba będzie zabić dzikie zwierzęta." tu pisze, że je zabiją...a nie uśpią czy przyspią do przeniesienia:( Quote
monika083 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 czy te psy z kedziezynskiego schroniska zostana gdzies przetransportowane? czy beda w tych kojcach czekaly na kolejna fale.. Quote
Pogódka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Dzwoniłam do radia katowice, ale nikt nie odbiera:( Quote
wiking042 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='Dogo07']Trzeba poprosić w radiu żeby mówili ludziom z zagrożonych terenów, żeby psy z łańcuchów spuszczali, żeby dali im szansę ucieczki. Ja pisałam maila do radia RMF ale nie wiem czy w ogóle coś mówią. To musi zrobić więcej ludzi w tej sprawie. Jasne, to trzeba zrobić. Piszmy i dzwońmy, gdzie się da! Dzięki, Dogo07! Quote
Vlk Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 NatiiMar napisał(a):Jeżeli jest tu jakis prawnik, to jego pomoc będzie nieoceniona. Szykujemy się na BYŁEGO kierownika. O ile się nie mylę BajkaB ma jakieś prawnicze kwalifikacje... Być może też TERESA BORCZ ma z tym coś do czynienia. A przynajmniej tak mi się kojarzą ;) mam nadzieję, że słusznie Quote
Recommended Posts