kami_23 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='wiking042']Wielka woda naciąga nad stolicę! Fala kulminacyjna na Wiśle dotrze do Warszawy już jutro rano, ale najgorzej ma być z piątku na sobotę kiedy to woda w rzece ma osiągnąć poziom 8 metrów. Najbardziej zagrożone są: Praga-Północ, Wybrzeże Helskie, rejon ulicy Ratuszowej, Ogrodu Zoologicznego oraz mostu Gdańskiego. Jeśli woda zaleje wybiegi w zoo, trzeba będzie zabić dzikie zwierzęta. To jakieś bzdety z super expressu. Ktoś tam już w komentarzu prostował tą informację. Quote
basia Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Widziałam rozmowę z dr zoo w Wawie. Mówił, że są przygotowani do odstrzały jedynie w sytuacji kiedy zwierzęta wpadną w panikę i będą zagrażać sobie wzajemnie!! Jeżeli się pokaleczą i któreś miałoby zdychać w męczarniach, bo nie będą mu mogli udzielić pomocy weterynaryjnej, wtedy będą MUSIELI strzelać. Quote
Anusian Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Trafiłam tu wczoraj przez Facebooka, przeczytałam cały wątek i nie mogę myśleć o niczym innym. Dziewczyny jestem pełna podziwu dla Was, postaram się pomóc jak tylko będę mogła! Pozdrawiam wszystkich, Ania Quote
marlenka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='basia']Widziałam rozmowę z dr zoo w Wawie. Mówił, że są przygotowani do odstrzały jedynie w sytuacji kiedy zwierzęta wpadną w panikę i będą zagrażać sobie wzajemnie!! Jeżeli się pokaleczą i któreś miałoby zdychać w męczarniach, bo nie będą mu mogli udzielić pomocy weterynaryjnej, wtedy będą MUSIELI strzelać. Po prostu świetnie , nastepni ... wiecie co juz conajmniej od wczoraj wiadomo było że jest zagrożenie zalania zoo , a od dłuższego czasu że powodzie beda , pada i padać będzie jeszcze długo więc dlaczego takie miejsca połozone na terenach które sa blisko rzek i narażone na powódź nie ma planu ewakuacji wcześniej . Przeciez nie wezmą słonia w żuka i nie przewiozą . Powinni już zaczac ewakuację zwierząt - na co czekają aż woda będzie się przelewała przez wał ??? Nie portafię zrozumieć takich działań a raczej ich braku . Niech już zastrzelą połowę zwierząt druga niech sie utopi a co tam ... przeciez to nie będzie ich wina zawsze znajda wytłumaczenie swoich błedów :( Quote
malawaszka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='basia']Widziałam rozmowę z dr zoo w Wawie. Mówił, że są przygotowani do odstrzały jedynie w sytuacji kiedy zwierzęta wpadną w panikę i będą zagrażać sobie wzajemnie!! Jeżeli się pokaleczą i któreś miałoby zdychać w męczarniach, bo nie będą mu mogli udzielić pomocy weterynaryjnej, wtedy będą MUSIELI strzelać. tu można posłuchać: http://wiadomosci.onet.pl/2682,2172684,wydarzenie_lokalne.html Quote
Gibutkowa Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 marlenka napisał(a):Po prostu świetnie , nastepni ... wiecie co juz conajmniej od wczoraj wiadomo było że jest zagrożenie zalania zoo , a od dłuższego czasu że powodzie beda , pada i padać będzie jeszcze długo więc dlaczego takie miejsca połozone na terenach które sa blisko rzek i narażone na powódź nie ma planu ewakuacji wcześniej . Przeciez nie wezmą słonia w żuka i nie przewiozą . Powinni już zaczac ewakuację zwierząt - na co czekają aż woda będzie się przelewała przez wał ??? Nie portafię zrozumieć takich działań a raczej ich braku . Niech już zastrzelą połowę zwierząt druga niech sie utopi a co tam ... przeciez to nie będzie ich wina zawsze znajda wytłumaczenie swoich błedów :( A gdzie przenieść taką ilość dzikich zwierząt? Do innego zoo, które raz że ich nie pomieści, a dwa że za dwa dni tez będzie zalane? To jest dużo trudniejsza sytuacja niż w przypadku schroniska. Już nawet ewakuacja stadniny koni to spore wyzwanie, gdzie koń ci ręki nie odgryzie. Przeprowadzka jednego niedźwiedzia to cała zorganizowana akcja a gdzie setki a czasem tysiące zwierząt?? Co z tygrysami, co z wilkami, niedźwiedziami? Co z fokami - niewiele ogrodów zoologicznych ma fokaria. Takie ośrodki jak ZOO powinny być budowane na bezpiecznym terenie, żeby potem tragedii nie było ale zawsze liczy się kasa i budują najmniejszymi środkami finansowymi, więc na najtańszym terenie zalewowym :( Quote
marlenka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Właśnie dlatego ze ewakuacja zoo jest o wiele trudniejsza powinni sie nad tym zastanowić wczesniej , a własnie wyczytałam ze wały przy zoo sa w najgorszym stanie . Nie szkoda słów .... naprwadę . W naszym kraju na nic nie ma pieniedzy .... Quote
Wisełka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='wiking042']Jeszcze nie ma decyzji. Powiedzieli przed chwilą, że to ostateczność. Warszawa może przetrwać falę powodziową 8 m, a przewidują, że będzie 7,80. Miejmy nadzieję, że tak będzie... Wisełka, czekamy na informacje... Ja przez rzekę nie przejeżdżam w drodze do pracy. Słyszałam ze 2 godziny temu tu rozmowę że w porównaniu z dniem wczorajszym poziom wody w Wiśle bardzo się podwyższył. Jutro będę jechała po 16.00 na Pragę to sama się przekonam co i jak... :roll: Quote
Gibutkowa Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Szczerze to nie słyszałam o ewakuacji jakiegokolwiek zoo w czasie powodzi. Jedyne co to ewakuowali zoo na terenie objętym działaniami wojennymi - chyba w Iraku ale pewna nie jestem... Quote
carolinascotties Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 ja slyszalam o ewakuacji - nie pamietam, czy w US, czy u naszych zachodnich sasiadow... http://dziennik.pl/wydarzenia/powodz/article610792/Powodziowy_mord_zwierzat_z_zoo_Mozliwe.html Powodziowy mord zwierząt z zoo? Możliwe Władze stolicy szykują się do walki z wielką wodą. Szef MSWiA powiedział, że "wiele wskazuje na to, iż Warszawa wyjdzie z batalii obronną ręką". Ale budynki położone blisko Wisły są zagrożone. W nadwiślańskim zoo przygotowano się do odstrzału zwierząt, które mogą wpaść w furię. Szef warszawskiego zoo powiedział w TVN24, że odstrzał będzie ostatecznością. Taki scenariusz zostanie zrealizowany tylko wówczas, gdy zwierzęta wpadną w furię i zaczną się ranić. Jeśli woda z Wisły podmyje pastwiska z żubrami czy jakami, zwierzęta zaczną tłoczyć się na wysepkach i mogą zacząć walczyć. NIestety, nie ma możliwości przetransportowani zwierząt. Szef MSWiA Jerzy Miller zapewnił, że Warszawa jest dobrze przygotowana do walki z nadciągającym żywiołem. "Fala przesuwa się wzdłuż Wisły w stronę Warszawy. Wojewodowie mazowiecki i lubelski identyfikują wszystkie słabe strony obwałowań, identyfikują też obiekty wrażliwe na zalanie i koncentrują wszystkie siły na wypadek ewentualnej ewakuacji ludności" - powiedział Miller na konferencji prasowej. Quote
NatiiMar Posted May 20, 2010 Author Posted May 20, 2010 A pieniądze wciąż wpływają! Dzękujemy za pomoc! Quote
basia Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Szczerze to nie słyszałam o ewakuacji jakiegokolwiek zoo w czasie powodzi. O ile się nie mylę nawet jak Katrina zagrażała N. Orleanowi to nie było ewakuacji zoo. Niemniej jest to ogromnie przykre. Jednak fakt jest faktem - nas na południu Czesi ostrzegali już ze dwa tygodnie temu, że u nich będzie padać, że mogą zrzucać spore ilości wody. Wtedy nikt się tym nie przejmował a teraz rozpacz. Quote
marlenka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 kurcze moze niech dadzą tym zwierzakom jakiś zastrzyk usypiający , żeby się nie tłukły , mają przeciez jakies pawilony na zimę gdzie moga zamknąc zwierzynę prawda ??? Quote
NatiiMar Posted May 20, 2010 Author Posted May 20, 2010 Nie ma w schronisku ani jednego kota, było ich 10. Brakuje tez jednego psa. Narazie nie wiem nic więcej. W przytulisku natomiast sytuacja bez zmian. Jest cięzko,ale nie krytycznie. W Koxlu woda opadła o kilkadziesiąt centymetrów. Ale mówią,żeby sie nie cieszyć. W poniedziałek będzie druga fala. Jedyna pociechą jest to,że jeśli nie zacznie padac, to ta woda powinna do poniedziałku wsiąknąć i zrobić miejsce dla kolejnej... Quote
marlenka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 egoist napisał(a):czekamy na nowe wieści z K-K Dokładnie , co z kotami czy wogóle były jakieś koty w schronisku ?? Quote
ilon_n Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='Gibutkowa']A gdzie przenieść taką ilość dzikich zwierząt? Do innego zoo, które raz że ich nie pomieści, a dwa że za dwa dni tez będzie zalane? To jest dużo trudniejsza sytuacja niż w przypadku schroniska. Już nawet ewakuacja stadniny koni to spore wyzwanie, gdzie koń ci ręki nie odgryzie. Przeprowadzka jednego niedźwiedzia to cała zorganizowana akcja a gdzie setki a czasem tysiące zwierząt?? Co z tygrysami, co z wilkami, niedźwiedziami? Co z fokami - niewiele ogrodów zoologicznych ma fokaria. Takie ośrodki jak ZOO powinny być budowane na bezpiecznym terenie, żeby potem tragedii nie było ale zawsze liczy się kasa i budują najmniejszymi środkami finansowymi, więc na najtańszym terenie zalewowym :( Fokarium w stacji badawczej Helu na pewno przyjmie foki!! Trzeba wysyłać zapytania do wszelkich ogrodów zoobotanicznych .. na pewno uda się zorganizować jakoś pomoc dla części zwierząt .. u nas w Toruniu właśnie przenoszą niedźwiedzia himalajskiego do nowej zagrody, stara jest mała, ale pewnie wolna!! Trzeba pytać!! rozsyłać!! Quote
Wet-siostra Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 NatiiMar napisał(a):Nie ma w schronisku ani jednego kota, było ich 10. Brakuje tez jednego psa. .............. Quote
KarolinaB Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Wisełka napisał(a):Ja przez rzekę nie przejeżdżam w drodze do pracy. Słyszałam ze 2 godziny temu tu rozmowę że w porównaniu z dniem wczorajszym poziom wody w Wiśle bardzo się podwyższył. Jutro będę jechała po 16.00 na Pragę to sama się przekonam co i jak... :roll: Przed chwilą dzwonił kolega. U nas ogłosili alarm powodziowy (mieszkam kilometr od Wisły), a na Pradze podobno (co podkreślam) rozpoczęto ewakuację ludności. Mam nadzieję, że uda mi się dziś pójść na szybki spacer wzdłuż wału i zobaczyć, czy w okolicy nie ma przywiązanych lub uwięzionych w jakikolwiek inny sposób zwierząt. Quote
basia Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Jedyna pociechą jest to,że jeśli nie zacznie padac, to ta woda powinna do poniedziałku wsiąknąć. Mieszkam w Ustroniu (niedaleko miejscowości Wisła) i u mnie pada, niewiele ale pada a wczoraj padało jeszcze mocniej, więc... Quote
marlenka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 NatiiMar napisał(a):Nie ma w schronisku ani jednego kota, było ich 10. Brakuje tez jednego psa. Narazie nie wiem nic więcej. W przytulisku natomiast sytuacja bez zmian. Jest cięzko,ale nie krytycznie. W Koxlu woda opadła o kilkadziesiąt centymetrów. Ale mówią,żeby sie nie cieszyć. W poniedziałek będzie druga fala. Jedyna pociechą jest to,że jeśli nie zacznie padac, to ta woda powinna do poniedziałku wsiąknąć i zrobić miejsce dla kolejnej... Miałam nadzieję ze jednak kotów tam nie było :( Ciekawe jak sie czuje Pan KIEROWNIK schroniska pijąc ciepła kawkę w domu . Czy bedzie umiał wytłumaczyc braku 11 zwierząt ?? Dziewczyny jeśli ma iśc druga fala moze warto jednak przenieśc psy do opola ??? Tak na wszelki wypadek zebyśmy za kilka dni mogły choć trochę spokojnie spać ... nie tak jak dzis w nocy :( Quote
Gibutkowa Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 basia napisał(a):O ile się nie mylę nawet jak Katrina zagrażała N. Orleanowi to nie było ewakuacji zoo. Niemniej jest to ogromnie przykre. Jednak fakt jest faktem - nas na południu Czesi ostrzegali już ze dwa tygodnie temu, że u nich będzie padać, że mogą zrzucać spore ilości wody. Wtedy nikt się tym nie przejmował a teraz rozpacz. Czesi nie zrzucali, chyba tylko z jednego zbiornika ale nie na wysoką tylko na długą falę - sa jakieś tam sposoby zrucania żeby fala nie była wyższa a dłuższa. Obawiam się powtórki która ma być w poniedziałek - jeśli będzie mocno padać, tym razem na pewno zrzucą wodę... Quote
kami_23 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Ten dyrektor mówił, że te ZOO w Warszawie ma górkę i ten zwierzęta mogą się tam schronić a inne zostały zabezpieczone. Quote
Recommended Posts