monikapf Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 tym bardziej, że zwierzaki mają zostać same na noc Może lepiej by było gdyby ktoś z nimi został Quote
kaskadaffik Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Nie ejstem w stanie wszystkiego przeczytać od rana, ale z tego co widze, to nie zginęły żadne zwierzęta. Matko jaka ulga, oby już nie zalewało !!!!! Quote
Ellig Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='__Lara'][FONT=Verdana](20.05.2010 / 15:02) - Po południu w czwartek do Warszawy dotrze wstępna część fali kulminacyjnej. Ratusz apeluje do warszawiaków mieszkających w sąsiedztwie rzeki o przygotowanie się do nadejścia fali i ewentualnego braku prądu, wywiezienie samochodów i zabezpieczenie wartościowych rzeczy. Punkt kulminacyjny fala osiągnie jutro w późnych godzinach popołudniowych. Wysokość fali kulminacyjnej szacowana jest na około 780 cm. Zdaniem dr. Piotra Kuźniara z Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Warszawskiej, najbardziej zagrożone tereny w stolicy to rejon ogrodu zoologicznego, ale także Łuk Siekierkowski. Ratusz apeluje do mieszkańców o śledzenie kolejnych komunikatów dotyczących sytuacji meteorologicznej i hydrologicznej na obszarze miasta oraz stosowanie się do zaleceń i wskazań służb ratowniczych. Informacji na temat bieżącej sytuacji udziela CZK pod numerem telefonu (22) 196 56.[/FONT] I ani slowa o zwierzakach wydano konkretne instrukcje jak postepowac co ze soba zabrac tylko zapomnieli o zwierzakach. http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=aktualnosci&ak_id=22312&kat=3 Nad Wisla w Warszawie zyja na dzialkach i na wolnym terenie psy i koty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
ewajanka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Bardzo się cieszę że zwierzaki żyją ale nie wiem czy rozsądne jest aby zostały na noc bez opieki. W obliczu takiej tragedii ja bym tak nie postąpiła.:crazyeye: Quote
AniaGucio Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 [quote name='Ellig']I ani slowa o zwierzakach wydano konkretne instrukcje jak postepowac co ze soba zabrac tylko zapomnieli o zwierzakach. http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=aktualnosci&ak_id=22312&kat=3 Nad Wisla w Warszawie zyja na dzialkach i na wolnym terenie psy i koty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Właśnie mówią, że spodziewają się w W-wie fali koło 21:00 :( Wstyd się przyznać, ale nie znam za dobrze dzielnic, które są zagrożone. I co będzie z tymi psami i kotami?? :( Quote
Ellig Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 To ta sama strona co Zoo, lewa strona , gdzie krzaki rosna!!!!!!!!!!!!!nie moge sie dodzwonic do UM Quote
AniaGucio Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Ellig napisał(a):To ta sama strona co Zoo, lewa strona , gdzie krzaki rosna!!!!!!!!!!!!!nie moge sie dodzwonic do UM Sprawdziła - rzeczywiście, są działki :( Quote
malami Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Ellig napisał(a):To ta sama strona co Zoo, lewa strona , gdzie krzaki rosna!!!!!!!!!!!!!nie moge sie dodzwonic do UM Bo jest po 16 wiec zapewne w UM nikogo do odbieranie tal poza centrum kryzysowym nie ma. Quote
zofia Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Ellig To ta sama strona co Zoo, lewa strona , gdzie krzaki rosna!!!!!!!!!!!!!nie moge sie dodzwonic do UM One tam nie są uwiązane i z pewnością zdążą uciec.Fala nie wyjdzie górą wałów, tylko ewentualnie jako przecieki. Quote
ilon_n Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 AKCJA PRZECIWPOWODZIOWA DLA SCHRONISKA W TORUNIU:: http://www.dogomania.pl/threads/185986-TORU%C5%83-przygotowania-do-ewakuacji-schroniska-miejskiego-POTRZEBA-OK.-70-TYMCZAS%C3%93W?p=14710992#post14710992 Quote
ata Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Przed chwilą mówili w teleekspresie, że Zwierzęta w zoo szykują do ewakuacji..... Quote
Gibutkowa Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 WROCŁAW: "20 maja 2010 g. 16.50 Komunikat z II posiedzenie powiatowego zespołu zarządzania kryzysowego Aktualnie kontynuowane są 3 przedsięwzięcia: zabezpieczenie poprzez foliowanie około 3 km wałów; informowanie przez Straż Miejską i Policję mieszkańców terenów potencjalnie zagrożonych podtopieniami; patrolowanie wałów przeciwpowodziowych i urządzeń hydrotechnicznych Przygotowano do rozstawienia przenośne zapory przeciwpowodziowe w celu zabezpieczenia części Kozanowa oraz gumowe zapory wypełnione wodą do zabezpieczenia wyspy Na Piasku. Według najnowszych danych IMGW przez Wrocław w dniu 22 maja (sobota) ok. godz. 4.00 zacznie przepływać kulminacyjna fala powodziowa o wysokości 680 cm przy planowanej prędkości przepływu ok. 1900 – 2000 m3/s (w 1997 roku było 3600m3/s). To oznacza, że fala powinna przejść przez miasto utrzymując się pomiędzy wałami. (...) Wały i nadbrzeża są stale patrolowane. W czwartek wieczorem spodziewane są pierwsze informacje z pomiarów przepływu rzeki przeprowadzonych u zbiegu Nysy i Odry. Dzięki tym informacjom otrzymamy realny, a nie tylko prognozowany obraz fali zbliżającej się do Wrocławia. Kumulacyjna fala na Odrze spodziewana jest we Wrocławiu nad ranem w sobotę (22 maja). Cały czas trwają prace zabezpieczające wały na Osobowicach oraz u ujścia Widawy do Odry." Quote
milosnicy zwierzat Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 właśnie czytam na Onecie że Wisłą w Wawie przybiera :placz: Quote
MORETA/KEYA Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Trzymam kciuki za psiny z K-K...by już dziś je ominęła ta woda. Quote
Igiełka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Witajcie Byleby tylko zwierzaki nie ucierpiały- potworna rozpacz z tym wszystkim. Quote
Cajus JB Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 I ja napiszę. Przygotowujemy listę ewakuacyjną dla toruńskiego schronu. Quote
IVV Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 psy nie powinny zostac w schronisku w K.K. bez opieki w takiej sytuacji! Quote
KarolinaB Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Poprosiłam i Pani ze strony miasta Warszawy dodała notkę, co prawda krótką, ale zawsze - http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=aktualnosci&ak_id=22314&kat=3 Czyli warto próbować. Pisałam do stacji radiowych i telewizji. Na stronach są formularze, więc napisanie kilku zdań to pestka. Można prosić także o informowanie nt schronisk, które potrzebują pomocy. Quote
obraczus87 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Problem pod Warszawa....... http://www.dogomania.pl/threads/185964-Powódz!!-Pomoż-ratować-psy Quote
koteczek555 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Rany ile jeszcze :( Ciągle wzrasta ilość schronisk :( A co z tymi wolno żyjącymi psami i kotami żyjącymi na działkach? Może ktoś mógłby choć część z nich wyłapać? Quote
Pogódka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Weszłam do domu a tu tragedia, kolejne schrony mogą ucierpieć:(:(:( Nie ogarniam już tego wszystkiego Chyba się dzisiaj spiję: (:(:( I te piesy na noc same...bidulki:placz::placz::placz: Quote
Pogódka Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Ja wszystko rozumiem, że każdy chce odpocząć, ale w takiej sytuacji ktoś tam powinien być:(:(:(i w razie czego powinna być ewakuacja przygotowana...Boshe pomóz:(:(:( Quote
Cajus JB Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 W Toruniu damy radę. Martwi mnie K-K. Co tam się teraz dzieje? Nie mam czasu czytać wstecz. Mogę prosić o skrót. Quote
Recommended Posts