Jump to content
Dogomania

Dramat - Laszczyny - Podkarpacie - potrzebne wsparcie w akcji ratunkowej chorych psów

Recommended Posts

• Replies 680
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Właśnie - na krowę i koty jest jakiś pomysł? Koty może być trudno choćby policzyć, o wyłapaniu nie wspomnę - jeśli chodzą luzem. To, że mogą chodzić swobodnie daje im przewagę nad psami, ale wydaje mi się, że zostać tak nie mogą.

Posted

Jesli odpadnie im wyzywienie psów,z kotami wg mnie dadza rade,chyba,ze stwierdzi się zaniedbanie czy choroby.Koty daja sobie rade w gorszych warunkach.Tam,podejrzewam łapia myszy,maja dom,piec i wolnosc która kotom jest potrzebna.Schronisko koty znosza o wiele gorzej niz wiekszosc psiaków.

Posted

Wystarczy napisać na wątku miał że z interwencji będą kotki... myślę że i im znajdą się wspaniałe domki, nie warto ich zostawiać samym sobie...zaraz poszukam dziewczyn z poprzedniego tematu które oferowały pomoc kotom.

Posted

Za bardzo sie na tym nie znam, ale na początek można w mieście zrobić zbiórke jedzenia i pieniędzy na leczenie i ogłoszenia na tablicach ogłoszeń , w gazecie albo lokalnej telewizji może znajdą sie domy.
A wet nie mógł by przyjechać na miejsce i obejrzeć psy? Wiem że napewno by chciał za wizyte kase ale mozna by było mu zapłacić po zbiórce, napewno by sie znaleźli ludzie o dobrym sercu...

Posted

Natala92 napisał(a):
Za bardzo sie na tym nie znam, ale na początek można w mieście zrobić zbiórke jedzenia i pieniędzy na leczenie i ogłoszenia na tablicach ogłoszeń , w gazecie albo lokalnej telewizji może znajdą sie domy.
A wet nie mógł by przyjechać na miejsce i obejrzeć psy? Wiem że napewno by chciał za wizyte kase ale mozna by było mu zapłacić po zbiórce, napewno by sie znaleźli ludzie o dobrym sercu...

Po pierwsze - ogłaszanie na razie nie ma sensu, bo ludzie psów nie chcą oddać - stąd potrzeba interwencji.
Po drugie - na chwile obecną nie sądzę, żeby którykolwiek z psów się nadawał do adopcji
Zbiórka karmy jak najbardziej, zbiórka pieniędzy też.

Posted

wiem, że wszyscy chcecie dobrze...ale odnośnie karmy powiem tyle, my tam jeździłyśmy z worami żarcia , zostwiałyśmy im, zostały wory makaronu dla psów do ugotowania i sucha karma ....chodzili potem po wsi i się chwalili, że dobra ta karma i słodka, jedzą ją sobie garściami.....czy musze cos jeszcze dodawać, widziałam, że kocia karma była nasypana do jakiejs miski i kociaki to chrupały, wory z makaronem przez miesiąc czasu nie tknięte.....nie potrafią nalać psom wody do misek ( przywiozłyśmy tam dużą ilość misek, dla każdego psa była oddzielna), prosiłyśmy kobietę, żeby pamietała o nalewaniu wody, bo psom się chce pić, ona na to : kawy im ugotuję.

To jest totalna patologia, która tam w okolicy nikogo nie dziwi......

Posted

majuska napisał(a):
wiem, że wszyscy chcecie dobrze...ale odnośnie karmy powiem tyle, my tam jeździłyśmy z worami żarcia , zostwiałyśmy im, zostały wory makaronu dla psów do ugotowania i sucha karma ....chodzili potem po wsi i się chwalili, że dobra ta karma i słodka, jedzą ją sobie garściami.....czy musze cos jeszcze dodawać, widziałam, że kocia karma była nasypana do jakiejs miski i kociaki to chrupały, wory z makaronem przez miesiąc czasu nie tknięte.....nie potrafią nalać psom wody do misek ( przywiozłyśmy tam dużą ilość misek, dla każdego psa była oddzielna), prosiłyśmy kobietę, żeby pamietała o nalewaniu wody, bo psom się chce pić, ona na to : kawy im ugotuję.

To jest totalna patologia, która tam w okolicy nikogo nie dziwi......

Kochana Majusko! Że zawożenie tamtym ludziom karmy nie ma większego sensu, wiem doskonale
Raczej miałam na myśli zbiórkę karmy dla Emira. Przecież muszą czymś te bidy karmić, jak już je przejmą...

Posted

Wiecie co, apropos kotow czy krowy to moje zdanie jest takie, ze powinno sie zrobic wszystko, zeby ci ludzie dostali sądowy DOZYWOTNI ZAKAZ POSIADANIA JAKICHKOLWIEK ZWIERZĄT. Niedopilnowanie tego zaowocuje w przyszlosci taką sama sytuacją, jaką mamy teraz.... Mysle, ze jest to do zrobienia dla Emir na spokojnie :) Dziewczyny, swiadkowie, policja, gmina. Mozna im na spokojnie udowodnic, ze nie są w stanie zadbac o samych siebie a co dopiero o cudze życia... Powinna im sie tez przyjec opieka społeczna, bo podejzewam, ze Ci ludzie sami potrzebują pomocy. Śledzilam rozne akcje Emir i wierze, ze bedzie dobrze :)

Posted

Tym ludzom pomaga Gminny Osrodek Pomocy,poswiadczaja to mieszkancy miejscowosci.Ale to jest mentalnosc wiejska,wiec zwierzetami podejewam bardzo sie nie interesuja.Tym ludziom na spokojnie i nijak nie przetłumaczysz.Oni sa przekonani,ze sie opiekuja dobrze,a jak mówiłysmy,ze psiaki wygłodzone,kobieta powiedziała,ze da im troche wiecej jesc,obiecywała,przysiegała płaczac...My swoje,ona swoje.

Posted

Izis1984 napisał(a):
(...) powinno sie zrobic wszystko, zeby ci ludzie dostali sądowy DOZYWOTNI ZAKAZ POSIADANIA JAKICHKOLWIEK ZWIERZĄT. (...) Mysle, ze jest to do zrobienia dla Emir na spokojnie :) (...)

Niestety, to nie jest do zrobienia nawet dla Emir, choć szczerze bym sobie życzyła mylić się. W polskim prawie nie ma przepisu, który orzeczeniem sądowym zakazywałby posiadania zwierząt.

Posted

Uważam , ze najistotniejsze na dzień dzisiajszy zabrać zwierzaki oczywiście zgodnie z literą prawa a następnie postarać się o zakaz trzymania jakichkolwiek istot żywych dla tych ludzi. Liczę na Fundację Emir. W dniu odebrania zwierząt musimy sie zmobilizować i wspierać Emir.
Choć brak mi sił, trzymam mocno kciuki za powodzenie.

Posted

majqa napisał(a):
Niestety, to nie jest do zrobienia nawet dla Emir, choć szczerze bym sobie życzyła mylić się. W polskim prawie nie ma przepisu, który orzeczeniem sądowym zakazywałby posiadania zwierząt.

Wydaje mi się że jesteś w błędzie, bo z tego co mi wiadomo taki zakaz może być wystawiony......i co najlepsze egzekwowany...

Posted

Zakazy wydaje w orzeczeniu sąd , ale rzadko się zdarza, na ogół są kary nieduże , bo to tylko pies lub kot. Też będzie zależało czy wogóle ktokolwiek wystapi do sądu.
Jeśli ktoś pamięta Promyczka, co prawda był to tylko jeden zagłodzony pies, ale Gmina wydała decyzję o zabraniu zagłodzonego psa i do dzisiaj nie było rozprawy a Marysia już głodzi drugiego.

Posted

W pierwszym poście wklejone konto na które mozna wpłacać pieniądze potrzebne do ratowania zwierzaków z Laszczyn.
Będziemy wdzięczni za każdą pomoc i juz z góry bardzo dziekujemy

Posted

Czy możemy poprosic o pomoc w rozwiazaniu sprawy kotów z Laszczyn? Po wielu naradach z kociarzami doszlismy wszyscy do wniosku ( tj, Emir, załozycielki wątku i Stow. Nadzieja) ,że kotom w tym gospodarstwie, o ile nie sa więzione w domu i moga wychodzic na zewnatrz ,straszna krzywda sie nie dzieje. Nie mniej nie mozna ich tak zostawic, bo za kilka miesiecy bedzie ich tam 40.... Wymyslilismy,że te koty, (ze szczególnym naciskiem na kotki) które zdołamy tam odłowić, poddamy przegladowi wetowskiemu i sterylkom a po rekonwalescencji wypuscimy z powrotem w tym miejscu. Jesli będa chciały wrócic do tych ludzi, to wróca ale juz nie będą sie mnozyc. W związku z tym,że nie wiemy ,ile kotów odłowimy, nie możemy podać szczegółów, ale bardzo prosimy o mobilizację szczególnie te osoby, które w miare blisko mieszkaja, tj. Rzeszów, Przeworsk, Leżajsk...Chodzi o gotowośc do przechowania przez kilka dni posterylkowych kotów...
Oczywiscie,jesli jakis kot bedzie wymagał leczenia, to też je otrzyma...

Posted

To jest jakieś rozwiązanie, ale pozostaje pytanie co dalej z tymi kotami będzie. Mnożyć się nie będą, ale szczepienia? A co, jak zachorują? Z drugiej strony nie da się załatwić wszystkiego...
Ja nie do końca z okolic ( Majuska wie, gdzie mnie szukać), ale jakby co kota po sterylce mogę przechować, mogą być nawet dwa.

Posted

gagata napisał(a):
Florentynko, ja tez kocham parówki.....I Luci kibicuje...

W takim razie też wiesz, gdzie mnie szukać ;).
Kot czy dwa w każdym razie na parę dni mógłby mieć metę u mnie. I popytam jeszcze "w okolicy" - bo może hurtem bardziej by się opłacało transport zorganizować, nie?

Posted

[quote name='becia66']
Spodziewam się że może być ,,jazda'' z samą gminą bo wójt odpisał nam , że odebranie zwierząt tej kobiecie będzie wielką krzywdą dla niej samej. Spodziewamy się że może być cięzko, ostre cięcie i zdecydowanie potrzebne,wiem że kobita będzie szaleć i błagać na kolanach, a uwierzcie jest to przejmujący widok.

pewnie.. dla władz gminnych lepsze zostawienie jej zwierząt, męczenie ich więzienie , głodzenie niż odebranie ich psychicznie chorym ludziom, cholerka, dobra gmina... dba o dobre samopoczucie mieszkańców :roll: :angryy:

[quote name='majqa']Niestety, to nie jest do zrobienia nawet dla Emir, choć szczerze bym sobie życzyła mylić się. W polskim prawie nie ma przepisu, który orzeczeniem sądowym zakazywałby posiadania zwierząt.

miśka, coś mi się w głowie kotłuje, że taki wyrok był już wydany w polsce :roll:

Posted

Asior napisał(a):
pewnie.. dla władz gminnych lepsze zostawienie jej zwierząt, męczenie ich więzienie , głodzenie niż odebranie ich psychicznie chorym ludziom, cholerka, dobra gmina... dba o dobre samopoczucie mieszkańców :roll: :angryy:

miśka, coś mi się w głowie kotłuje, że taki wyrok był już wydany w polsce :roll:

sąd może orzec maksymalnie 10-letni zakaz posiadania zwierząt i zdarzało sie, że takie orzeczenia były