Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cieszę się, że Teo dostał kolejną szansę na dobre psie życie. Mam nadzieję, że szybko stanie się spokojnym i rozsądnym psem. Mocno trzymam za to kciuki i równie mocno, za tak daleką  podróż Murka z Teo. Może warto psu podać wcześniej  jakiegoś uspakajacza i dopiero go zabrać do klatki? Wtedy będzie spał spokojnie. Można popytać w tej sprawie weta? Trzymam kciuki za całokształt :). 

Posted

Prowadzę bazarek, z którego po 35 % mają otrzymać mój podopieczny Canis i Huzar, którego jestem skarbnikiem, a 30 % Teo.

Ponieważ Teoś będzie potrzebował dużo kasy, zmieniam proporcje. Canis i Huzar otrzymają z tego bazarku po 25 %, a Teo 50.

Posted
1 minutę temu, Alaskan malamutte napisał:

Elu, bardzo serdecznie dziękujemy!!!! 

Nie ma za co Asiu :) Teo jest obecnie w największej potrzebie spośród tych psiaków więc zrobiłam to, co dyktowało mi serce. Mam nadzieję, że Canis i Huzar nie będą miały mi tego za złe :)

Posted
10 minut temu, elik napisał:

Nie ma za co Asiu :) Teo jest obecnie w największej potrzebie spośród tych psiaków więc zrobiłam to, co dyktowało mi serce. Mam nadzieję, że Canis i Huzar nie będą miały mi tego za złe :)

Eliku kochany, zbieram fanty i zrobimy kolejny bazar!!

Posted
10 minut temu, Alaskan malamutte napisał:

Eliku kochany, zbieram fanty i zrobimy kolejny bazar!!

Chyba jest nam to pisane :)

Widzę, że Teo nie ma jeszcze banerka, a z pewnością by mu się przydał.

Może jakaś dobra duszyczka zrobi Teosiowi banerek   599e9d2766d69_gifproszcy.gif.3afb5af1e5d90d8e3ef7c1bddce07ab7.gif

Posted

Na razie podróż przebiega bez przygód. Teo dostał uspokajacz w płynie do pyska (TZ wstąpił po drodze do naszego weta); sedalin był ryzykowny, ale wet polecił inny preparat, tylko było ryzyko czy uda się go psu podać. TZ podał mu z zaskoczenia i działa rewelacyjnie. Teo jest bardzo spokojny i grzeczny. Oczywiście nie obyło się bez wymiotów na trasie, ale TZ na to był przygotowany.

Posted

I jeszcze ciekawa obserwacja dotycząca Teo: o ile pies nie reagował agresją na psy hotelowe podchodzące do ogrodzenia jego wybiegu, o tyle jak wczoraj wieczorem u sąsiadów pojawił się kundelek to reakcja Teo była taka sama jak na asystenta weta: pies zesztywniał i tylko bulgotanie było słychać spod fafli. 

Mam ogromną nadzieję, że Teo da sobie pomóc i pod fachowym okiem stanie się psem z szansą na dom.

Posted
3 minuty temu, Murka napisał:

I jeszcze ciekawa obserwacja dotycząca Teo: o ile pies nie reagował agresją na psy hotelowe podchodzące do ogrodzenia jego wybiegu, o tyle jak wczoraj wieczorem u sąsiadów pojawił się kundelek to reakcja Teo była taka sama jak na asystenta weta: pies zesztywniał i tylko bulgotanie było słychać spod fafli. 

Mam ogromną nadzieję, że Teo da sobie pomóc i pod fachowym okiem stanie się psem z szansą na dom.

Psy hotelowe, należały do miejsca, do którego Teo przyjechał. Asystent weta i kundelek, pojawiły się jako coś nowego, czego nie było wcześniej. Tak myślę. On chyba jest niezłym stróżem ;). Pewnie i na nowym miejscu, Teo będzie początkowo w miarę spokojny, dopóki nie poczuje się pewniej. Wtedy zacznie sprawdzać, ile mu wolno. 

Posted

Gdyby jego agresja kończyła się na obcych psach i osobach to by nie było problemu. Problemem było to, że mnie znał od początku i mimo to zareagował jak zareagował.

Najważniejsze, że jedzie w fachowe ręce.

Posted

Teo prawdopodobnie, sądząc z opisu,  toleruje znajomych ludzi o tyle, o ile mu nie przeszkadzają w osiągnięciu tego, czego sam chce.  Dobrze, że ostrzega, a nie od razu wali także znajomego zębami - więc jest szansa na przekonanie zwierzątka, że to człowiek jest od decydowania. Ale może być niełatwo o dom, w którym właściciele wystarczająco potrafią podporządkować sobie takiego psa..

• Upvote 2
Posted
Przed chwilą, Murka napisał:

Teo już na miejscu. Na dzień dobry chciał zjeść kota... a teraz spaceruje po długiej podróży.

To damy jeszcze p. Leszkowi trochę czasu i TZ będzie dzwonił ok. 20.30.

Posted
8 godzin temu, elik napisał:

Elik kochana, bardzo dziękuję http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,031_hC_orig.gif

Koszty utrzymania Teo są spore, teraz dojdą koszty przewozów, transportu do p. Leszka, badania krwi, kastracji, więc każda pomoc jest potrzebna.

Posted

Tz jest po rozmowie z p. Leszkiem - wg niego budowa Teo to 90 % BOSa (te brakujące 10 % to ogon i ciut przydługie łapy), charakter będzie dopiero oceniany.

P. Leszek zwrócił uwagę na niedowagę psa (3 - 4 kg) - przyczyną może być długoletnie zarobaczenie?  jakaś choroba? (oby nie) -  w najbliższych dniach wykażą to badania.

Teo na dzień dobry nie wykazał agresji, dał się wyprowadzić na spacer i umieścić w boksie - kombinezon ochronny nie był potrzebny, ale wszystko może się zdarzyć - zobaczymy co przyniosą kolejne dni. Pamiętajmy o tym, że pies dostał leki uspokajająće.

Jutro  zostanie umówiony na kastrację.

W czasie pierwszego kontaktu chętnie przyjmował łakocie.

Jak pisała Murka, Teo jest psem na koty, prawdopodobnie nie będzie mógł żyć  z nimi pod jednym dachem.

P. Leszek zainteresował się miejscem znalezienia psa i będzie próbował ustalić, z jakiej pseudohodowli na wschodzie pochodzi Teo.

Wszystkie te informacje pochodzą z 1 godziny pobytu Teo w Chacie Leona.

Oczywiście będą kolejne informacje i zdjęcia (podobno piękne).

Jeśli Teo znajdzie dom, będzie miał zapewnioną do końca życia bezpłatną opiekę behawiorysty (jeśli będzie taka potrzeba), podobnie jak każdy pies wyadoptowany z Chaty Leona.

• Upvote 4