Jump to content
Dogomania

Paputek za TM :( :(:( Płaczemy ze szczęścia - Pszeniczny już w swoim domu w Warszawie :)

Recommended Posts

Posted

Po oględzinach potwierdziło się, że jest to podrażnienie skóry po strzyżeniu, zapalenie skóry się mu zrobiło. Dostał zastrzyki i powinno być ok. :)

Wapno podałam jednorazowo, żeby złagodzić objawy do czasu oględzin weta. Miałam musujące i wet powiedział, że może takie być. Nie za bardzo smakowało Pszenicznemu ;)

Od Toli wiem, że ktoś się zgłosił zainteresowany adopcją psiaka - może coś z tego będzie :)

TZ nazywa Pszenicznego Paulaner ;) To takie piwo pszeniczne ;)

Posted

Murko,dziękujemy za relację z wizyty u weta.Takie alergie zdarzają się bardzo często.Nie wiemy w jakim szamponie Pszeniczny był kąpany,ale nawet jak pisze anty alergiczny i z multum atestów,to też nie jest 100% gwarancji.Podejrzewam,że to od szamponu,a nie chyba strzyżenia.Bądź jedno i drugie...Miejmy nadzieję,że zalecone zastrzyki pomogą

Trzymam za to mocno kciuki,jak również za odzew ewentualnego domku! :)

Posted

Dobrze ,że tylko po strzyżeniu.

Wspaniale by było , gdyby tak szybko znalazł się DS.

To może nazwać go Laner? trochę od lnu i od nazwy piwa.

Posted

Niestety zmiany rozchodzą się już doszły do połowy tułowia: czerwone plamki, zdarzają się pęcherzyki z ropą, w dwóch miejscach go swędzi i sobie wygryza. Centrum tych zmian, wygląda na to, jest pozostałość po odparzeniu.

Weta na razie nie ma w domu, ma być wieczorem i jak już będzie to ma mi dać znać, podjedziemy z psiakiem.

On podejrzewa, że jest to reakcja uczuleniowa na strzyżenie, zalecił mi podanie psu wapna (co już zrobiłam), a w lecznicy prawdopodobnie trzeba będzie dać coś przeciwświądowego, przeciwzapalnego i może antybiotyk.

To może być Hot-spot lub łojotokowe zapalenie skóry, bardzo dobrze działa jodyna w rozcieńczeniu 1 część jodyny, trzy części wody na przemian z otiseptem. Należy wystrzyc dokładnie miejsca objęte plamami i ropą i pryskać oraz przemywać jodyną. Fajnie jest nabrać roztwór w strzykawkę i kropelkowo nanosić na zmienione miejsca. Po kilku dniach zaczyna obsychać. jak skóra swędzi i psina się drapie można podać hydroksizinę w syropie i należy unikać przebywania w pełnym słońcu. Przerabiałam to z moim psiakiem już trzy razy w tym roku.

Posted

Ja wierzę(szereg własnych psich doświadczeń) w Pigmentum Castellani, http://www.doz.pl/leki/p710-Pigmentum_Castellani -  aplikowane punktowo  na zmiany skórne za pomocą patyczka z watą.

Oczywiście, miejsca dookoła, należy wystrzyc. I tak - do skutku(do zagojenia) - 1-2 razy na dobę. Moja pierwsza i trzecia psica miała często hot-spoty, a Max miał  ropne zmiany na pysku. W każdym przypadku - pomogło. Oczywiście, zawsze lepiej  skonsultować z wetem.

Zdrowia dla psiaka :)

Guest TyŚka
Posted

Łał, juz zainteresowanie psiakiem - trzymam kciuki.

Za zdrówko również!

Posted

Właśnie nadrobiłem kilka stron zaległości - od momentu oczekiwania na wyciągnięcie zza krat :)

Bardzo się cieszę, że (póki co) Pszeniczny wychodzi na prostą :) Pozwolę sobie podziękować wszystkim, którzy się do tego przyczynili, a w szczególności Toli :)

Liczę, że zapalenie skóry szybko minie...

Co do imienia w ogłoszeniach to faktycznie niecodzienne imiona w tytułach przyciągają ludzi. Co nie znaczy, że trzeba tak na niego wołać jeśli się nie chce ;) Jeśli ma mieć zmienione imię to Paulaner, czy też w skrócie Paul (Pol) jakoś do mnie przemówiło. Nie żebym był piwoszem :D Mi się jakoś zawsze "brodate" psy kojarzyły z poważnymi charakterami, stąd mój jamnikowaty terierek ma na imię Alfred, mimo, że ma ADHD :) Jeszcze z tego gatunku podoba mi się Dorian, Herbert i Bernard, ale czy do niego pasują to już indywidualna kwestia gustu :) Czy też może idąc najprostszym tropem - Kłaczek ;) Może bazarek imienny to najsprawiedliwsze i przy tym dochodowe rozwiązanie :)

Posted

Skóra już całkowicie ok, zostało parę drobnych strupków :)

Paulaner się rozkręca, coraz częściej ogonek jest w górze i coraz częściej zdarza mu się nim pomachać. Nadal bardzo lubi wylegiwać się na trawie.

Jeszcze ani razu nie szczeknął, nawet nie pisnął.

DS zapowiada się fajnie, pani dziś do mnie dzwoniła, żeby wypytać o psiaka. Będzie wizyta :)

• Upvote 1
Guest TyŚka
Posted

Łał, to kciukujemy :)
Bardzo cieszą mnie te wieści.