Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Albo, jeśli to nie zapalenie spojówek, przemywać oczęta szkraba solą fizjologiczną.Tania jak barszcz, do kupienia (bez recepty rzecz jasna) w każdej aptece... A jakby się okazało, że to coś poważnego (tfu, tfu, tfu!) to do doktora Garncarza na Sadybę... (ale to pewnie wszyscy wiedzą i nie potrzebnie się wymądrzam).Trzymaj się Ptysiulku!

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ropiejace oczka mozna tez przemywac naparem z herbaty (letnim, a nawet zimnym oczywiscie). Zaparzyc esencje z czarnej zwyklej (nie zadnej zapachowej) herbaty i robic oklady. Mojemu boksiowi to pomagalo. Powodzenia !!

Posted

dobrze, ze ptysiek dzis sie porządnie wyspal, będzie mial więcej sily do walki z tym parszywym zwęzeniem tchawicy;)
lavinio napisz kiedy bedziesz wiedzial czy mozna go operować?

Posted

Lavinio nie chcę Ci nic sugerować, ale możesz jeszcze przeprowadzić konsultację z moim dobrym znajomym-vetem (w sprawie tchawicy, a nie oczek rzecz jasna :) ).
Podam Ci jego nazwisko i numer koma na wszelki wypadek... To bardzo dobry vet :)
Jacek Stępkowski
GSM. 602-284-445

Ona ma klinikę na Sadybie i nawet jeśli sam nie będzie w stanie pomóc to może uruchomi jakieś kontakty....
Buziaki dla Ciebie i dzielnego Ptysia :loveu:

Posted

Polecam" Doktor Wojciech Czerwiecki jest jednym z pierwszych lekarzy weterynarii w Polsce, którzy mają tytuł specjalisty chorób psów i kotów. To entuzjasta swego zawodu." numer na PW jesli zechcesz :):)

Posted

tak sobie dumam i dumam...a może te ataki, które Ptyś miewa ostatnio to nie omdlenia tylko epilepsja ??? Eurydyka wkleiła tu jakiś czas temu link do info o epilepsji, ja wtedy nie myślałam, że to może być to, ale teraz , po przemyśleniach...

wtedy kiedy Ptyś omdlewa, to po prostu słania się na nogach, głowę podpiera o podłogę i jest siny i brak mu tchu. A te inne ataki - on po prostu w sekundzie upada na grzbiet, najczęściej siusiając przy tym w sposób niekontrolowany...poza tym ten szczękościsk....no myślę i myślę i już sama nie wiem.

a może ktoś z was ma psa z epilepsją ? jak wyglądają te ataki ? może się mylę, ale coś mi tu nie pasuje...

Posted

ataki przy wypadani płatka zastawki aorty są podobne do epilepsji, w epilepsji nie ma sinicy, jest lub nie ślinotok, prężenie się, ograniczenie lub utrata świadomości, sikanie pod siebie, szcękościsk też się zdarza. niestety musisz brać pod uwagę wielkogenowe wady u malucha, skoro juz jedno jest nie tak, może być i coś innego, wady wielogenowe sa bardzo częste, tzn jeśłi psiak ma jakąś wadę genetyczną, to może być to nie jedyna jego wada wrodzona

Posted

troche inne objawy opisujesz u Ptysia, ale czesc jest podobna do tych co ma Fender podczas ataku padaczkowego

ja po ataku zawsze sprawdzam czy bije serce, bo pies sprawia wrazenie jakby nie oddychal

Posted

no i właśnie to jest dziwne wszystko, bo dla mnie to nie są typowe objawy omdlenia. On po prostu leci na podłogę jak worek kartofli zupełnie bezwładny, sztywnieje, kwiczy i ma szczękościsk. A czy Fender sinieje ?? i nie może złapać powietrza ??

Posted

Moj pies poprzedni to znaczy Boss, ten ktorego widzialas Lavinio mial prawdopodobnie epilepsje, ale jego ataki wygladaly tak, ze nagle zaczal sie trzasc tak jak by dostal drgawek,sztywnial mu ogon i wszystko i mial niwidzace oczy nie mial wtedy szczekoscisku,ale czesto po prostu sie trzasl, atak mial wtedy kiedy sie za bardzo podniecil, albo sie czyms zdenerwowal

Posted

Rozmawiałam tez z naszym wetem. Przeczytałam mu diagzonę Ptysia. Stwierdził, że jeśli to nie zapadnięcie tchawicy, ale jej zwężenie to biorąc dodatkowo pod uwage młodziutki wiek psiaka - sprawa jest ogromnie trudna. Gdyby to było zapadnięcie - to można specjalnymi pierścienami (sorry że tak nie fachowo - rybon mnie zaraz chyba zamorduje :cool3: ) uregulować. Ale w takim wypadku może byc problem.
Ja miałam pudla zchorego na padaczke, jednak ataki wyglądały inaczej - z tym że nie miał problemów z tchawicą.
Piotr obiecał, że zajrzy do ksiąg specjalistycznych i jak cos wyczyta w temacie - zadzwoni do mnie.
Ptysiu trzymaj się dzielnie - dasz radę, musisz!

Posted

Fender ma tak jak opisuje shirrapeira, tj zbiega z lozka, traci kontakt z rzeczywistoscia, pada na bok i zaczyna nim rzucac, a potem cisza, jakby juz nie zyl
pyszczek zamkniety jest, czasem posiusia sie, a po kilku minutach jakby wracal do swiata. najgorszy jest moment tej ciszy,gdy nie wiem czy on jeszcze zyje

Posted

Ptysiem nie rzuca, on tylko sztywnieje i nie może złapać powietrza.To chyba jednak nie to.....

Supergoga - Twój wet mówi mniej więcej to samo co weci we Wrocławiu - gdyby tchawica była zapadnięta, byłoby dużo łatwiej....

cóż, trzeba wyczerpać wszystkie możliwości - w poniedziałek będzie coś wiadomo może......

Posted

Mimo, że nie mam za dużo czasu i mało zaglądam na dogo wciąż trzymam kciuki za Ptysiunia. Najgorsza jest niepewność, wiem co czujesz Lavinio. Trzymaj się.

Posted

Wyjezdzalam z nadzieja ze jak wroce Ptys bedzie juz po operacji (tej we Wroclawiu)... wracam a tu takie zle wiesci... tyle nowych wiadomosci... niestety nie za dobrych. Pisalam smsa do Lavinii, poniewaz nie mialam mozliwosci wejscia na net. Nie dostalam odpowiedzi, wiec napastowalam smsowo Beatke. Caly czas trzymalam kciuki i nie przestane. Slyszysz Ptysiek? Nie przestane!! Wiec sie zlituj i wyzdrowiej. Chyba polubiles ciotke Viriske?

Posted

no pewnie ,że polubił :loveu:

a sms'a nie dostałam :shake:

a tu Ptysiek dziś na dniu ziemi ;

było bardzo miło i cieplutko, kupilismy smyczkę dla zwierzaczków z Ostrowii. Było dużo ciotek "ostrowskich", i mimo to, że niektóre udawały, że nas nie znają, to i tak było fajnie :multi:

swoją drogą dziwne - nigdy nie wiadomo, czy właśnie kiedyś tym ciotkom nie przyjdzie prosić o jakąś pomoc dla zwierzaków, róznie się w życiu zdarza. I wtedy może ja też będe ostentacyjnie udawać, że ich nie znam ???

Ptysiowi się bardzo podobało, chciał ganiać za wszystkimi psiakami i w ogóle był zachwycony. Teraz odsypia.

jutro będzie wiadomo, czy mamy szanse na operację