Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z wielkim żalem i przykrością napiszę, że nie wezmę Fenka pod opiekę.

Rozmawiałam z Martą z Suśca  i opowiedziała mi o piesku. Okazuje się, że kompletnie nie jest zainteresowany człowiekiem. Cały czas siedzi w budzie. Jego siostra trafiła do DT i też zachowuje się podobnie. Pan, który się nią opiekuje wynosi ją na rękach.

Wiadomo, że pies po znalezieniu się w innych warunkach może zmienić zachowanie, ale nikt nie jest w stanie przewidzieć czy tak się stanie. 

Anecik nie ma warunków, żeby zająć się nim indywidualnie, a ja nie mogę zostać z psem na utrzymaniu   w hoteliku na parę lat, może do końca jego  albo mojego życia. 

Mam nadzieję, że zrozumiecie moją decyzję chociaż nie czuję się z nią dobrze. 

• Like 2
  • Upvote 1
Posted

Tak żal mi wszystkich psiaków 😭😭😭😭. Biedny Fenek, wzięłabym go chętnie na DT, ale to nie jest już takie proste, jak kiedyś. 

Mieszkam w Centrum Katowic, mój tato jest po operacji bajpasów i teraz mieszka u mnie. 

Posted
Dnia 7.06.2026 o 23:11, Poker napisał:

Rozmawiałam z Martą z Suśca  i opowiedziała mi o piesku. Okazuje się, że kompletnie nie jest zainteresowany człowiekiem. Cały czas siedzi w budzie. Jego siostra trafiła do DT i też zachowuje się podobnie. Pan, który się nią opiekuje wynosi ją na rękach.

Wiadomo, że pies po znalezieniu się w innych warunkach może zmienić zachowanie, ale nikt nie jest w stanie przewidzieć czy tak się stanie. 

Anecik nie ma warunków, żeby zająć się nim indywidualnie, a ja nie mogę zostać z psem na utrzymaniu   w hoteliku na parę lat, może do końca jego  albo mojego życia. 

Doskonale rozumiem Twoją decyzję Poker, pewnych rzeczy nie jesteśmy w stanie przeskoczyć.

• Like 1
Posted
Dnia 8.06.2026 o 06:33, Gabi79 napisał:

Doskonale rozumiem Twoją decyzję Poker, pewnych rzeczy nie jesteśmy w stanie przeskoczyć.

Dzięki za zrozumienie.

Posted
Dnia 7.06.2026 o 23:11, Poker napisał:

Rozumiem, bardzo dziękuję za chęć pomocy. 

Posted

Rodzeństwo Rudzia bez ogonka, Kropka i Duduś  zabrane spod Carrefoura w Zamościu w DT i p. Kamili🥰 Koty są zaszczepione, po testach ( ujemne), po zabiegach kastracji i bardzo wyczekują swoich własnych domów

IMG-20260606-WA0029.jpg

IMG-20260606-WA0013.jpg

IMG-20260607-WA0007.jpg

IMG-20260606-WA0005.jpg

IMG-20260606-WA0002.jpg

• Like 2
Posted

Na FB na profilu schroniska w Zamościu piszę o jakimś małym czarnym  zabiedzonym Bobiku , coś o nim wiadomo ?

Posted
Dnia 12.06.2026 o 09:02, Onaa napisał:

Na FB na profilu schroniska w Zamościu piszę o jakimś małym czarnym  zabiedzonym Bobiku , coś o nim wiadomo ?

Zapytam wolontariuszkę w czasie dzisiejszej rozmowy.

Posted

Dnia 12.06.2026 o 09:16, Tola napisał:

Bobik jest bardzo stonowany, ułożony, jeszcze na kwarantannie..

Posted

Dnia 12.06.2026 o 09:16, Tola napisał:

Bobik jest bardzo stonowany, ułożony, jeszcze na kwarantannie. Mały 10 kg, moze mieć kolo 6-7 lat

Posted
Dnia 19.05.2026 o 12:39, Tola napisał:

Ten jest od 2016 roku
Ma 13 lat

IMG_20260519_101110.jpg

Dnia 16.05.2026 o 13:49, Tola napisał:

SuczkaIMG-20260516-WA0019.jpg

IMG-20260514-WA0012.jpg

Suczka, która na sam widok człowieka ucieka do budynku

Czarny piesek ( który jednak nie jest suczką ;)) i ten jasny piesek  dzięki dwóm wspaniałym niewiastom: Aśce7 i kikou - jutro przemierzą całą Polskę "wszerz" - szczęście się do nich w końcu uśmiechnęło. 

Przed Aśką7 ogromna trasa, przed kikou ogromna praca z dwoma schroniskowymi dzikuskami - oby nie przysporzyły jej zbyt wielu problemów. 

Gdyby ktoś chciał się przyłączyć do pomocy ( grosikiem, dobrym słowem, radą i otuchą!) tej dwójce - jest wątek:

https://www.dogomania.com/forum/topic/414176-od-lat-za-kratami-mają-szansę-na-szczęśliwą-starość-poza-schroniskiem/

I bazarek imienny dla czarnego pieska zaprasza:

• Like 3
Posted

To już dzisiaj ten wielki dzień dla Michasia i czarnego... 

Oby "wyciąganie" ze schroniska nie było dla psiaków wielkim stresem a podróż spokojna i bezpieczna.

Aśka7 - szerokiej drogi!!! ❤️ 

Dnia 12.06.2026 o 09:57, Tola napisał:

Bobik jest bardzo stonowany, ułożony, jeszcze na kwarantannie. Mały 10 kg, moze mieć kolo 6-7 lat

Zajrzałam na Fb schroniska, jest Bobik, Bajka ( udostępniłam)  i wiele innych. I jest owczarek o którego pytała kikou:

https://www.facebook.com/photo?fbid=122196772034584417&set=pcb.122196772076584417&locale=pl_PL

711709018_122196126968584417_8031890913006421497_n.jpg

• Upvote 1
Posted
Dnia 16.05.2026 o 15:31, kikou napisał:

A  te dwa biedulki?

IMG-20260325-WA0009.thumb.jpg.c1d1c41fac389f93e4db8ab11ee7f5b6.jpg.8536957a5a9d696619c2712c21b35551.jpg

Dnia 13.06.2026 o 07:54, kikou napisał:

Ojoj jaki dziadzio 😞

To on.....

Jest nie tylko stary, ale też chory, w trakcie leczenia. Szukają mu domu na ostatni etap życia.

Posted
Dnia 12.06.2026 o 11:37, mari23 napisał:

Czarny piesek ( który jednak nie jest suczką ;)) i ten jasny piesek  dzięki dwóm wspaniałym niewiastom: Aśce7 i kikou - jutro przemierzą całą Polskę "wszerz" - szczęście się do nich w końcu uśmiechnęło. 

Przed Aśką7 ogromna trasa, przed kikou ogromna praca z dwoma schroniskowymi dzikuskami - oby nie przysporzyły jej zbyt wielu problemów. 

Gdyby ktoś chciał się przyłączyć do pomocy ( grosikiem, dobrym słowem, radą i otuchą!) tej dwójce - jest wątek:

https://www.dogomania.com/forum/topic/414176-od-lat-za-kratami-mają-szansę-na-szczęśliwą-starość-poza-schroniskiem/

I bazarek imienny dla czarnego pieska zaprasza:

Już jadą !

• Like 4
Posted

Pokazałam Bajkę na wątku staruszków zamojskich u mari23, pokażę i tutaj, jest na profilu schroniska. Jeśli ktoś może udostępnić, to bardzo proszę. 

BAJKA SZUKA DOMU 🏡

Gdyby psy mogły liczyć lata spędzone na czekaniu, Bajka byłaby prawdziwą rekordzistką.

Do schroniska trafiła w 2021 roku. Dziś ma około 9 lat i wciąż nie wie, jak to jest mieć własny dom, własne legowisko i człowieka, który codziennie wraca właśnie do niej.

Bajka nie jest psem, który będzie przewodnikiem górskich wypraw czy mistrzynią spacerów na smyczy. Tego po prostu nigdy się nie nauczyła. Ale czy każdy pies musi być idealny?

Bajka ma za to coś innego. Spokojne usposobienie, zgodę z innymi psami i ogromny potencjał, by stać się wierną towarzyszką kogoś, kto da jej szansę.

Najszczęśliwsza jest wtedy, gdy może pobiegać po wybiegu z psimi kolegami. W takich chwilach widać, że mimo lat spędzonych w schronisku nadal potrafi cieszyć się życiem.

Nie będziemy ukrywać — przydałoby jej się zrzucić kilka kilogramów. Ale przecież każdy z nas ma coś, nad czym mógłby popracować. ❤️

Szukamy dla Bajki domu, który nie będzie oczekiwał psa "bez wad". Szukamy człowieka, który spojrzy na nią sercem i dostrzeże w niej przyjaciela.

Bo po pięciu latach czekania najwyższy czas, żeby Bajka  stała się czyimś ukochanym psem.

📍 Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Zamościu

Może nie szukasz psa. Ale może znasz kogoś, kto szuka. Udostępnij Bajkę. To nic nie kosztuje, a dla niej może oznaczać wszystko. 🐾

FB_IMG_1781249575160.jpg

FB_IMG_1781249579673.jpg

FB_IMG_1781249568419.jpg

FB_IMG_1781249572148.jpg

FB_IMG_1781249564439.jpg

• Like 1
Posted

Tu wchodzi dużo osób, więc napiszę : 20.06. mogę przewieźć kota albo małego psa w kontenerku na trasie z Wrocławia do Bochni i  z Bochni do Rybotycze (lubelskie) . 23.06. w odwrotnym kierunku. Szczegóły na PW 

• Upvote 1
Posted

Fiszka już dużo lepiej. Oczka jeszcze zakraplam, ale bardzo pomogły krople, które wdrożyłam po wizycie u pani okulistki, bo wcześniej długi czas nie było poprawy.

Jest już zaszczepiona, ma apetyt jak smok i rozrabia już jak normalny zdrowy kociak. Uwielbia ludzi, mruczy, ociera się, wdrapuje na kolana. 

fisz.jpg

fisz1.jpg

fisz2.jpg

fisz3.jpg

fisz4.jpg

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

Pani okulistka nic nie policzyła za badanie oczek kici (to było przy okazji kontroli mojej Malinki, u której nadal walczymy o oczko). Musiałam tylko wykupić krople w aptece, koszt 82 zł (faktura niestety super czytelna z KSEFu):

img20260613_22222545_0119.jpg

img20260613_22230411_0120.jpg

Posted

Bardzo dziękuję Murce za zdjęcia i informacje, cieszy poprawa stanu oczek Fiszki. Mam  nadzieję,  że teraz będzie już tylko lepiej.🧡

Posted

W sobotę odbyła się wizyta PA w Siedlcach dla ostatniej z kocich sióstr - Sepii, nie ma żadnych zastrzeżeń i kocia może się pakować. Bardzo dziękuję Jo37 za tą wyjazdową wizytę i pomoc❤️🌹 Nowa rodzina przyjeżdża po malutką do Zamościa w sobotę.

Messenger_creation_B15FAC3B-86BC-4F45-BC02-147852513FDC.jpeg

• Like 1