Poker Posted June 7 Posted June 7 Z wielkim żalem i przykrością napiszę, że nie wezmę Fenka pod opiekę. Rozmawiałam z Martą z Suśca i opowiedziała mi o piesku. Okazuje się, że kompletnie nie jest zainteresowany człowiekiem. Cały czas siedzi w budzie. Jego siostra trafiła do DT i też zachowuje się podobnie. Pan, który się nią opiekuje wynosi ją na rękach. Wiadomo, że pies po znalezieniu się w innych warunkach może zmienić zachowanie, ale nikt nie jest w stanie przewidzieć czy tak się stanie. Anecik nie ma warunków, żeby zająć się nim indywidualnie, a ja nie mogę zostać z psem na utrzymaniu w hoteliku na parę lat, może do końca jego albo mojego życia. Mam nadzieję, że zrozumiecie moją decyzję chociaż nie czuję się z nią dobrze. 2 1 Quote
Gabi79 Posted June 8 Posted June 8 Tak żal mi wszystkich psiaków . Biedny Fenek, wzięłabym go chętnie na DT, ale to nie jest już takie proste, jak kiedyś. Mieszkam w Centrum Katowic, mój tato jest po operacji bajpasów i teraz mieszka u mnie. Quote
Gabi79 Posted June 8 Posted June 8 Dnia 7.06.2026 o 23:11, Poker napisał: Z wielkim żalem i przykrością napiszę, że nie wezmę Fenka pod opiekę. Rozmawiałam z Martą z Suśca i opowiedziała mi o piesku. Okazuje się, że kompletnie nie jest zainteresowany człowiekiem. Cały czas siedzi w budzie. Jego siostra trafiła do DT i też zachowuje się podobnie. Pan, który się nią opiekuje wynosi ją na rękach. Wiadomo, że pies po znalezieniu się w innych warunkach może zmienić zachowanie, ale nikt nie jest w stanie przewidzieć czy tak się stanie. Anecik nie ma warunków, żeby zająć się nim indywidualnie, a ja nie mogę zostać z psem na utrzymaniu w hoteliku na parę lat, może do końca jego albo mojego życia. Mam nadzieję, że zrozumiecie moją decyzję chociaż nie czuję się z nią dobrze. Doskonale rozumiem Twoją decyzję Poker, pewnych rzeczy nie jesteśmy w stanie przeskoczyć. 1 Quote
Poker Posted June 8 Posted June 8 Dnia 8.06.2026 o 06:33, Gabi79 napisał: Doskonale rozumiem Twoją decyzję Poker, pewnych rzeczy nie jesteśmy w stanie przeskoczyć. Dzięki za zrozumienie. Quote
Tola Posted June 9 Author Posted June 9 Dnia 7.06.2026 o 23:11, Poker napisał: Z wielkim żalem i przykrością napiszę, że nie wezmę Fenka pod opiekę. Rozmawiałam z Martą z Suśca i opowiedziała mi o piesku. Okazuje się, że kompletnie nie jest zainteresowany człowiekiem. Cały czas siedzi w budzie. Jego siostra trafiła do DT i też zachowuje się podobnie. Pan, który się nią opiekuje wynosi ją na rękach. Wiadomo, że pies po znalezieniu się w innych warunkach może zmienić zachowanie, ale nikt nie jest w stanie przewidzieć czy tak się stanie. Anecik nie ma warunków, żeby zająć się nim indywidualnie, a ja nie mogę zostać z psem na utrzymaniu w hoteliku na parę lat, może do końca jego albo mojego życia. Mam nadzieję, że zrozumiecie moją decyzję chociaż nie czuję się z nią dobrze. Rozumiem, bardzo dziękuję za chęć pomocy. Quote
Tola Posted June 10 Author Posted June 10 Rodzeństwo Rudzia bez ogonka, Kropka i Duduś zabrane spod Carrefoura w Zamościu w DT i p. Kamili Koty są zaszczepione, po testach ( ujemne), po zabiegach kastracji i bardzo wyczekują swoich własnych domów 2 Quote
Onaa Posted June 12 Posted June 12 Na FB na profilu schroniska w Zamościu piszę o jakimś małym czarnym zabiedzonym Bobiku , coś o nim wiadomo ? Quote
Tola Posted June 12 Author Posted June 12 Dnia 12.06.2026 o 09:02, Onaa napisał: Na FB na profilu schroniska w Zamościu piszę o jakimś małym czarnym zabiedzonym Bobiku , coś o nim wiadomo ? Zapytam wolontariuszkę w czasie dzisiejszej rozmowy. Quote
Tola Posted June 12 Author Posted June 12 Dnia 12.06.2026 o 09:02, Onaa napisał: Na FB na profilu schroniska w Zamościu piszę o jakimś małym czarnym zabiedzonym Bobiku , coś o nim wiadomo ? Dnia 12.06.2026 o 09:16, Tola napisał: Zapytam wolontariuszkę w czasie dzisiejszej rozmowy. Bobik jest bardzo stonowany, ułożony, jeszcze na kwarantannie.. Quote
Tola Posted June 12 Author Posted June 12 Dnia 12.06.2026 o 09:02, Onaa napisał: Na FB na profilu schroniska w Zamościu piszę o jakimś małym czarnym zabiedzonym Bobiku , coś o nim wiadomo ? Dnia 12.06.2026 o 09:16, Tola napisał: Zapytam wolontariuszkę w czasie dzisiejszej rozmowy. Bobik jest bardzo stonowany, ułożony, jeszcze na kwarantannie. Mały 10 kg, moze mieć kolo 6-7 lat Quote
mari23 Posted June 12 Posted June 12 Dnia 19.05.2026 o 12:39, Tola napisał: Ten jest od 2016 roku Ma 13 lat Dnia 16.05.2026 o 13:49, Tola napisał: Suczka Suczka, która na sam widok człowieka ucieka do budynku Czarny piesek ( który jednak nie jest suczką ;)) i ten jasny piesek dzięki dwóm wspaniałym niewiastom: Aśce7 i kikou - jutro przemierzą całą Polskę "wszerz" - szczęście się do nich w końcu uśmiechnęło. Przed Aśką7 ogromna trasa, przed kikou ogromna praca z dwoma schroniskowymi dzikuskami - oby nie przysporzyły jej zbyt wielu problemów. Gdyby ktoś chciał się przyłączyć do pomocy ( grosikiem, dobrym słowem, radą i otuchą!) tej dwójce - jest wątek: https://www.dogomania.com/forum/topic/414176-od-lat-za-kratami-mają-szansę-na-szczęśliwą-starość-poza-schroniskiem/ I bazarek imienny dla czarnego pieska zaprasza: 3 Quote
mari23 Posted June 13 Posted June 13 To już dzisiaj ten wielki dzień dla Michasia i czarnego... Oby "wyciąganie" ze schroniska nie było dla psiaków wielkim stresem a podróż spokojna i bezpieczna. Aśka7 - szerokiej drogi!!! Dnia 12.06.2026 o 09:57, Tola napisał: Bobik jest bardzo stonowany, ułożony, jeszcze na kwarantannie. Mały 10 kg, moze mieć kolo 6-7 lat Zajrzałam na Fb schroniska, jest Bobik, Bajka ( udostępniłam) i wiele innych. I jest owczarek o którego pytała kikou: https://www.facebook.com/photo?fbid=122196772034584417&set=pcb.122196772076584417&locale=pl_PL 1 Quote
kikou Posted June 13 Posted June 13 Dnia 13.06.2026 o 06:23, mari23 napisał: I jest owczarek o którego pytała kikou: https://www.facebook.com/photo?fbid=122196772034584417&set=pcb.122196772076584417&locale=pl_PL Ojoj jaki dziadzio Quote
mari23 Posted June 13 Posted June 13 Dnia 16.05.2026 o 15:31, kikou napisał: A te dwa biedulki? Dnia 13.06.2026 o 07:54, kikou napisał: Ojoj jaki dziadzio To on..... Jest nie tylko stary, ale też chory, w trakcie leczenia. Szukają mu domu na ostatni etap życia. Quote
mari23 Posted June 13 Posted June 13 Dnia 12.06.2026 o 11:37, mari23 napisał: Czarny piesek ( który jednak nie jest suczką ;)) i ten jasny piesek dzięki dwóm wspaniałym niewiastom: Aśce7 i kikou - jutro przemierzą całą Polskę "wszerz" - szczęście się do nich w końcu uśmiechnęło. Przed Aśką7 ogromna trasa, przed kikou ogromna praca z dwoma schroniskowymi dzikuskami - oby nie przysporzyły jej zbyt wielu problemów. Gdyby ktoś chciał się przyłączyć do pomocy ( grosikiem, dobrym słowem, radą i otuchą!) tej dwójce - jest wątek: https://www.dogomania.com/forum/topic/414176-od-lat-za-kratami-mają-szansę-na-szczęśliwą-starość-poza-schroniskiem/ I bazarek imienny dla czarnego pieska zaprasza: Już jadą ! 4 Quote
Tola Posted June 13 Author Posted June 13 Pokazałam Bajkę na wątku staruszków zamojskich u mari23, pokażę i tutaj, jest na profilu schroniska. Jeśli ktoś może udostępnić, to bardzo proszę. BAJKA SZUKA DOMU Gdyby psy mogły liczyć lata spędzone na czekaniu, Bajka byłaby prawdziwą rekordzistką. Do schroniska trafiła w 2021 roku. Dziś ma około 9 lat i wciąż nie wie, jak to jest mieć własny dom, własne legowisko i człowieka, który codziennie wraca właśnie do niej. Bajka nie jest psem, który będzie przewodnikiem górskich wypraw czy mistrzynią spacerów na smyczy. Tego po prostu nigdy się nie nauczyła. Ale czy każdy pies musi być idealny? Bajka ma za to coś innego. Spokojne usposobienie, zgodę z innymi psami i ogromny potencjał, by stać się wierną towarzyszką kogoś, kto da jej szansę. Najszczęśliwsza jest wtedy, gdy może pobiegać po wybiegu z psimi kolegami. W takich chwilach widać, że mimo lat spędzonych w schronisku nadal potrafi cieszyć się życiem. Nie będziemy ukrywać — przydałoby jej się zrzucić kilka kilogramów. Ale przecież każdy z nas ma coś, nad czym mógłby popracować. Szukamy dla Bajki domu, który nie będzie oczekiwał psa "bez wad". Szukamy człowieka, który spojrzy na nią sercem i dostrzeże w niej przyjaciela. Bo po pięciu latach czekania najwyższy czas, żeby Bajka stała się czyimś ukochanym psem. Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Zamościu Może nie szukasz psa. Ale może znasz kogoś, kto szuka. Udostępnij Bajkę. To nic nie kosztuje, a dla niej może oznaczać wszystko. 1 Quote
Poker Posted June 14 Posted June 14 Tu wchodzi dużo osób, więc napiszę : 20.06. mogę przewieźć kota albo małego psa w kontenerku na trasie z Wrocławia do Bochni i z Bochni do Rybotycze (lubelskie) . 23.06. w odwrotnym kierunku. Szczegóły na PW 1 Quote
Murka Posted June 14 Posted June 14 Fiszka już dużo lepiej. Oczka jeszcze zakraplam, ale bardzo pomogły krople, które wdrożyłam po wizycie u pani okulistki, bo wcześniej długi czas nie było poprawy. Jest już zaszczepiona, ma apetyt jak smok i rozrabia już jak normalny zdrowy kociak. Uwielbia ludzi, mruczy, ociera się, wdrapuje na kolana. 1 1 Quote
Murka Posted June 14 Posted June 14 Pani okulistka nic nie policzyła za badanie oczek kici (to było przy okazji kontroli mojej Malinki, u której nadal walczymy o oczko). Musiałam tylko wykupić krople w aptece, koszt 82 zł (faktura niestety super czytelna z KSEFu): Quote
Tola Posted June 15 Author Posted June 15 Bardzo dziękuję Murce za zdjęcia i informacje, cieszy poprawa stanu oczek Fiszki. Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej. Quote
Tola Posted June 15 Author Posted June 15 W sobotę odbyła się wizyta PA w Siedlcach dla ostatniej z kocich sióstr - Sepii, nie ma żadnych zastrzeżeń i kocia może się pakować. Bardzo dziękuję Jo37 za tą wyjazdową wizytę i pomoc Nowa rodzina przyjeżdża po malutką do Zamościa w sobotę. 1 Quote
Poker Posted June 15 Posted June 15 Dobre wiadomości o kiciach. W takim razie zdejmuję ogłoszenie Sepii. Quote
Recommended Posts