Tola Posted May 16 Author Posted May 16 Dzisiaj go nie widziałam, bo on w budzie, a ja nie mogę wchodzić do środka Quote
Tola Posted May 16 Author Posted May 16 Dnia 16.05.2026 o 15:23, mari23 napisał: A ten ? Czy to on jest na jednym ze zdjęć? Czy wciąż w ukryciu? Wszystkie one są Quote
mari23 Posted May 16 Posted May 16 Ten czekoladowy chyba był na zdjęciu, albo inny podobny. Serce się rozrywa Quote
mari23 Posted May 16 Posted May 16 Dnia 16.05.2026 o 15:32, kikou napisał: Zwariowac mozna, jeszcze dużo tych trudnych Najgorsze, że jeśli nie my, to NIKT ich stamtąd nie wyciągnie. Quote
kikou Posted May 16 Posted May 16 Dnia 16.05.2026 o 13:49, Tola napisał: Suczka Czy to Karmelka? Wiadomo w jakim wieku jest? Quote
Tola Posted May 16 Author Posted May 16 Dnia 16.05.2026 o 15:31, kikou napisał: A te dwa biedulki? Na pewno są, dzisiaj ich nie widziałam Quote
Tola Posted May 16 Author Posted May 16 Dnia 16.05.2026 o 15:36, kikou napisał: Czy to Karmelka? Wiadomo w jakim wieku jest? Tak, to koleżanka Gajki z boksu. Tam jest jeszcze ta sunia Quote
kikou Posted May 16 Posted May 16 Dnia 16.05.2026 o 17:02, Tola napisał: Tak, to koleżanka Gajki z boksu. Tam jest jeszcze ta sunia Jaki wiek, jaki staż w schronisku? Jakie są te psiny? Quote
kikou Posted May 16 Posted May 16 A ten środkowy w jakim jest wieku? Wspominasz, że jest długo, czyli jak długo? Quote
Tola Posted May 16 Author Posted May 16 Dnia 16.05.2026 o 17:50, kikou napisał: A ten środkowy w jakim jest wieku? Wspominasz, że jest długo, czyli jak długo? Na pewno parę lat, skoro jest w boksach ogólnych. Ja nie mam tak dokładnej wiedzy, wolontariuszki tez nie. Powtarzam tylko to, co dzisiaj usłyszałam, niektóre z tych psöw pamiętam jeszcze z dawniejszych czasów. Żeby mieć tak dokładną wiedzę o danym psie trzeba odczytać jego czip, znaleźc jego książeczkę i wtedy dopiero znamy wiek i czas spędzony w schronisku. Dzisiaj prosiłam tylko o podanie wieku Bajki. Dla tych lękliwych psów w boksach ogólnych nawet taki moment wejścia pracownika i moment dotyku czytnika to zawsze ogromny stres. Quote
Tola Posted May 16 Author Posted May 16 Dnia 16.05.2026 o 17:47, kikou napisał: Jaki wiek, jaki staż w schronisku? Jakie są te psiny? Pisałam przy ich zdjęciach, że obie bardzo wycofane, lękliwe, ruda ucieka do budynku na widok człowieka przy siatce. O Karmelce pisałam tamtym razem, jak wrzucałam zdjęcie. Quote
Tola Posted May 16 Author Posted May 16 24.04. wrzucałam te zdjęcia i informacje Dnia 23.04.2026 o 09:54, Tola napisał: Poproszę wolontariuszkę o zdjęcia i info, ale w boksie ogólnym to każdy w potrzebie, bo po paru latach w tych warunkach...Jak byłam w schronisku to proszono o pomoc temu staremu owczarkowi, pokazywałam go tutaj, on w boksie jest wolontariackim Dnia 24.04.2026 o 17:31, Tola napisał: 1. Samiec, Niewielki, przerażony kontaktem z człowiekiem bardzo. Samo szczepienie kosztowalo go ogromny stres. Dnia 24.04.2026 o 17:31, Tola napisał: 2. Samiec, nie wychodzi z budy przez cały dzień, z moich obserwacji załatwia się po zamknięciu boksów kiedy robi się cicho. Panicznie boi się ludzi, niedawno miał przycinane pazurki musiał byc znieczulony Dnia 24.04.2026 o 17:33, Tola napisał: 3. Suczka, ok. 17 kg, głośno obszczekuje, nie wykazuje agresji, ale stroni od człowieka Dnia 24.04.2026 o 17:37, Tola napisał: 4. Karmelka, była zabrana do boksu wolontariackiego, ale wróciła do boksów ogólnych, bo podobno nie robiła postępów w kojcu pojedynczym, wręcz jej lek przeradzal się w frustrację. Dnia 24.04.2026 o 17:39, Tola napisał: 5. Halinka zabrana niedawno z boksów ogólnych, jest w trakcie pracy z wolontariuszami. Quote
mari23 Posted May 17 Posted May 17 Dnia 16.05.2026 o 18:42, Tola napisał: Na pewno parę lat, skoro jest w boksach ogólnych. Ja nie mam tak dokładnej wiedzy, wolontariuszki tez nie. Powtarzam tylko to, co dzisiaj usłyszałam, niektóre z tych psöw pamiętam jeszcze z dawniejszych czasów. Żeby mieć tak dokładną wiedzę o danym psie trzeba odczytać jego czip, znaleźc jego książeczkę i wtedy dopiero znamy wiek i czas spędzony w schronisku. Dzisiaj prosiłam tylko o podanie wieku Bajki. Dla tych lękliwych psów w boksach ogólnych nawet taki moment wejścia pracownika i moment dotyku czytnika to zawsze ogromny stres. Quote
mari23 Posted May 17 Posted May 17 Nie da się napisać pod cytatem w tym samym poście... Pomyślałam, że dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie takiego krótkiego spisu (jak np. w ZOO na ogrodzeniu), przykładowo: "1. samiec średni, rudy, lat 10, w schronisku od 2022 2. suczka szorstkowłosa, mała, lat 8, w schronisku od 2024" Ideałem byłoby zdjęcie ale już sam opis i taka ewidencja pomogłaby i wolontariuszom, i odwiedzającym identyfikować psiaki bez czytnika i szukania książeczek. Stresu mniej i dla ludzi, i dla psów. Może przy przenoszeniu dałoby się taki spis wykonać.... Gdzieś kiedyś widziałam zdjęcia ze schroniska z taką właśnie ewidencją mieszkańców boksu. To wymaga sporo pracy, ale oszczędzi jej potem każdego dnia. 1 2 Quote
elik Posted May 17 Posted May 17 Dnia 17.05.2026 o 07:35, mari23 napisał: Gdzieś kiedyś widziałam zdjęcia ze schroniska z taką właśnie ewidencją mieszkańców boksu. To wymaga sporo pracy, ale oszczędzi jej potem każdego dnia. I zwiększa szanse psów na ich adopcje. Quote
Tola Posted May 17 Author Posted May 17 Dnia 17.05.2026 o 07:35, mari23 napisał: Nie da się napisać pod cytatem w tym samym poście... Pomyślałam, że dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie takiego krótkiego spisu (jak np. w ZOO na ogrodzeniu), przykładowo: "1. samiec średni, rudy, lat 10, w schronisku od 2022 2. suczka szorstkowłosa, mała, lat 8, w schronisku od 2024" Ideałem byłoby zdjęcie ale już sam opis i taka ewidencja pomogłaby i wolontariuszom, i odwiedzającym identyfikować psiaki bez czytnika i szukania książeczek. Stresu mniej i dla ludzi, i dla psów. Może przy przenoszeniu dałoby się taki spis wykonać.... Gdzieś kiedyś widziałam zdjęcia ze schroniska z taką właśnie ewidencją mieszkańców boksu. To wymaga sporo pracy, ale oszczędzi jej potem każdego dnia. Mari, takie opisy pojawiają się na niektórych nowych boksach, wrzucałam tutaj zdjęcia, natomiast psy z boksów ogólnych nie posiadają takiej ewidencji. Tam do tych psów właściwie nikt już nie chodzi oprócz pracowników, bo kto adoptuje psa, który nie wychodzi z budy albo ucieka na widok człowieka. To są w większości psy jak Maurycy, Gajka, Luna Myślę, że powoli wprowadzane będą kolejne udogodnienia, natomiast teraz jest jak jest i nadal trzeba używać czytnika, jeśli chce się wiedzieć więcej o jakimś psie z boksu ogólnego. Pamiętacie, że jeszcze niedawno tak wyglądało zdobywanie wiedzy o każdym psie, który opuszczał schronisko dzięki pomocy dogomanii (wiek, schroniskowym staż). Jestem jak najbardziej od zawsze za takim rozwiązaniem, ale nie mam na to wpływu. Quote
Tola Posted May 17 Author Posted May 17 Jedyny sposób na to jest nadal taki jak do tej pory - jak jadę do schroniska to muszę wiedzieć, o jakiego psa mam zapytać i o co zapytać. Ostatnio były prosby, aby pokazać psy starsze, nieadopcyjne, z długim schroniskowym stażem i zdjęcia takich psów wrzuciłam. Quote
Tola Posted May 19 Author Posted May 19 Najbardziej przyjazna z nich, zabrana z boksów ogólnych na otwarty wybieg Bajka ma 9 lat, w schronisku od 2021 r Quote
Recommended Posts