Tola Posted June 22 Author Posted June 22 Dnia 18.06.2026 o 10:05, Jaaga napisał: Chciałam tu oficjalnie bardzo podziękować Toli za nieocenioną pomoc i ogromne zaangażowania w zbiórkach na dwa koty, które u nas są i szukałam dla nich ratunku. Jedynie Tola, czyli fundacja Zea zgodziła się bezinteresownie pomóc. Mimo, że koty nie są pod ich opieką ani w jakikolwiek sposób z nimi związane. Moja córka po przeczytaniu treści zbiórek powiedziała, że ta Pani, czyli Tola potrafi przepięknie wszystko opisać. Dzięki temu koty będą żyły Zbiórka znalezionej połamanej Basi idzie jak burza, dzięki Toli i również Rozi. Rozi, bardzo dziękuję za udostępnianie Baśki i pomoc dla niej od Twoich znajomych Dziękuję również wszystkim, którzy udostępnili oraz wsparli kocie zbiórki. Po raz kolejny więc bardzo dziękuję dogomaniaczkom za pomoc i wsparcie w sytuacji, kiedy myślałam że zostanę sama z problemem. Basia jest zabezpieczona. A ja dziękuję Weronice z portalu Ratujemy Zwierzaki, która zareklamowała zbiórkę Basi na ich profilu na FB. Dzięki tej reklamie w terminie 15.06.2026 - 21.06.2026 r. udało się zebrać: 1 052,00 zł. Dziękuję https://www.ratujemyzwierzaki.pl/basiazea 1 Quote
Murka Posted June 24 Posted June 24 Dwie małe kitki mają się świetnie. Jedyne ostre zdjęcia udało się zrobić wysoko na drapaku Jeszcze się brudzą bardzo przy jedzeniu (wchodzą do miseczek łapkami itd.), codziennie muszę je trochę powycierać na mokro, ale już lepiej z jakością kupek. Na początku robiły bardzo rzadkie przez co brudziły sobie poopki, tylne łapki i ogonki i wszystko trzeba było myć. Jest już dużo lepiej, ale jeszcze jedna kocia (ta ciut mniejsza) ma zaczerwieniona poopkę i smaruję jej Sudocremem. Jeszcze nie zawsze trafiają ze wszystkim do kuwet, ale i tak jest dużo lepiej niż na początku, kiedy załatwiały się dosłownie wszędzie Małe rozrabiają aż miło. Niczego się nie boją, obłążą człowieka, wspinają się po nogach, głośno domagają się uwagi i cudownie mruczą. 6 Quote
Tola Posted June 24 Author Posted June 24 Dziękuję Kasiu za zdjęcia, wstawię je na profil fundacji, może już komus wpadną w oko. Obie są bardzo urodziwe. Quote
rozi Posted June 25 Posted June 25 Dnia 24.06.2026 o 21:55, Aska7 napisał: Mają urodę pluszaków. Odwrotnie. 1 Quote
mari23 Posted June 27 Posted June 27 Dnia 16.06.2026 o 08:50, mari23 napisał: Ten jasny po 10 latach w schronisku chyba już nie pamięta, co to wolność. Czarny "tylko" 6 lat za kratami, ale bardziej spanikowany. Trzeba czasu, bo spokój i dobrą opiekę mają zapewnioną Wciąż myślę o Bajce, starym owczarku, koleżankach z boksu Gaji, Kolusiu, dwójce przerażonych, co z budy nie wychodzą... one wciąż na pomoc czekają... Na Fb schroniska jest informacja, że zakończona została akcja przenoszenia psów z boksów ogólnych do tych nowych. Myślę o tym, jak zniosły to te najbardziej przerażone, jak sobie radzą w nowych kojcach. Dla niektórych taka zmiana to trauma, ale cieszą zmiany na lepsze. 1 Quote
Tola Posted June 27 Author Posted June 27 Dnia 27.06.2026 o 15:16, mari23 napisał: Na Fb schroniska jest informacja, że zakończona została akcja przenoszenia psów z boksów ogólnych do tych nowych. Myślę o tym, jak zniosły to te najbardziej przerażone, jak sobie radzą w nowych kojcach. Dla niektórych taka zmiana to trauma, ale cieszą zmiany na lepsze. W lipcu jest zaplanowany remont pawilonu, w którym psy przebywały od 1999 r, czyli od momentu powstania schroniska. 1 Quote
Murka Posted July 1 Posted July 1 Rozliczenie kotków za czerwiec (Cyganek, Fiszka, Lila i Mila): -390 zł hotelowanie Cyganka 1-30.06 (zniżka ze względu na karmę) -10 zł Prinocate (tańszy odpowiednik Advocate) dla Cyganka -390 zł hotelowanie Fiszki 1-30.06 (zniżka ze względu na karmę) -80 zł odbiór Fiszki z Janowa Lub. -82 zł krople do oczu dla Fiszki (Tobradex i Yellox) -20 zł przejazdy z Fiszką na I i II szczepienie i na kontrolę oczek -416 zł hotelowanie Lili i Mili 15-30.06 (zniżka ze względu na karmę) -90 zł odbiór Lili i Mili z Biłgoraja Razem: -1478 zł Fiszka wczoraj została drugi raz zaszczepiona. Ma delikatny nawrót zapalenia spojówek, więc okulistka zaleciła znów zakraplać przez ok. tydzień. Poza tym wszystko dobrze, kicia ma apetyt i zaskarbiła sobie przyjaźń Cyganka, o którego się ociera (na początku na nią syczał i trzymał się z dala). Lila i Mila rosną jak drożdżach i są przerozkoszne. Po II odrobaczeniu (dałam im pastę, została mi po jakichś wcześniejszych kociakach) koopki zrobiły się ładne i już praktycznie wszystko ląduje w kuwecie. Maluchy próbują już jeść suchą karmę. Po weekendzie zrobię im fotki, już będzie można powoli je ogłaszać (teraz mają ok. 6 tygodni to za 2 można je będzie zaszczepić). Quote
mari23 Posted July 3 Posted July 3 Dnia 27.06.2026 o 15:36, Tola napisał: W lipcu jest zaplanowany remont pawilonu, w którym psy przebywały od 1999 r, czyli od momentu powstania schroniska. Czy są jakieś wieści od wolontariuszy - jak radzą sobie te biedne, przerażone istoty po przeniesieniu do nowych kojców? Nie mogę przestać o nich myśleć... Quote
Tola Posted July 4 Author Posted July 4 Dnia 3.07.2026 o 12:22, mari23 napisał: Czy są jakieś wieści od wolontariuszy - jak radzą sobie te biedne, przerażone istoty po przeniesieniu do nowych kojców? Nie mogę przestać o nich myśleć... Byliśmy na wyjeździe, postaram się w poniedziałek podjechać i czegoś dowiedzieć, dam znać. 1 Quote
Tola Posted July 4 Author Posted July 4 Wczoraj mieliśmy tel od 2 turystek z Warszawy o leżącej pod kościołem na podzamojskiej wsi malutkiej koteczce. Byliśmy jeszcze poza Zamościem, ale panie były na tyle pomocne, że zgodziły się dowieźć kocię do wskazanej lecznicy w Izbicy, bo tylko tam malutka może zostać na czas leczenia. Potem mamy już uzgodnione z Murką, że przyjedzie do hoteliku. Prosimy o kciuki. 4 Quote
Tola Posted July 7 Author Posted July 7 Pięknie dziękuję za wpłaty na konto ZEA: 500 zł - Joanna W. (08.06.) 60 zł - Grażka123 (12.06.) 200 zł - Luiza S. Zamość (15.05.) 50 zł - Aldrumka (16.06.) 50 zł - MikAga (17.07.) 150 zł - DS Stefci (19.06.) 30 zł - Iwona z Sosnowca (30.06.) 300 zł - Poker ( 01.07.) 40 zł - Magdalena K. Lublin (06.07.) Quote
Tola Posted July 7 Author Posted July 7 Wpłaty na koty na konto ZEA na koty: 30 zł - Iwona z Sosnowca (02.03.) 70 zł - Aldrumka (03.03.) 175 zł - Poker bazarek (03.03.) 40 zł - Magdalena K. Lublin (03.03.) 10 zł - malti (10.03.) 150 zł - DS Stefci (19.03.) 30 zł - Iwona z Sosnowca (30.03.) koty 70 zł – Aldrumka (03.04.) 10 zł - malti (10.04.) 50 zł - MikAga 13.04. 60 zł - Jo337 (13.04.) koty 30 zł - elik (17.04.) 150 zł - DS Stefci Tychy (20.04.) 400 zł - DS Alutki Kraków(20.04.) 100 zł - Anna S. Kraków (23.04.) 30 zł - Iwona z Sosnowca (30.04.) koty 70 zł - Aldrumka (05.05.) koty 40 zł - Aldrumka (05.05.) koty 10 zł - malti (08.05.) 50 zł - MikAga (12.05.) 50 zł - Jo37 (18.05.) 150 zł - DS Stefci (19.05.) 30 zł - Iwona Z Sosnowca (28.05.) 500 zł - Joanna W. (08.06.) 60 zł - Grażka123 (12.06.) 200 zł - Luiza S. Zamość (15.05.) 50 zł - Aldrumka (16.06.) 50 zł - MikAga (17.07.) 150 zł - DS Stefci (19.06.) 30 zł - Iwona z Sosnowca (30.06.) 300 zł - Poker ze sprzedaży na Allegro Razem: 3145,00zł Wydatki na koty u Murki: 478,00 zł - Hotelowanie, szczepienie Meridy i Fionki 868,00 zł - hotelownie Fiona, Merida, Cyganek 413,00 zł - hotelowanie Kimbo vel Cyganka 360,00 zł - sterylizacja Fiony, szczepienie Kimbo 1478 zł - faktura z hoteliku od Murki Razem: 3597,00 zł SALDO 07.07. : -452 zł Quote
Tola Posted July 7 Author Posted July 7 Mamy wspaniałą wiadomość dotyczącą malutkiej Fiszki - kocia ma domek i to nie byle jaki - zamieszka w Warszawie u syna Alaskan Parę lat temu ( Asia, ile to już lat?) p. Marcin adoptował fundacyjną Alpinkę, teraz przyszła kolej na następną kocię. Fiszka zakończyła leczenie oczek i już miałam w planach robienie ogłoszeń, a tu taka wiadomość! Dzistaj koteczka przyjechała z Murką do Zamościa do Alaskan, gdzie moment poczeka na przyjazd swojej Rodziny. Podobno malutka bez stresu, co widać na zdjęciach. Ma oryginalne pastelowe umaszczenie (dilute calico), taka rozmyta tricolorka 2 1 Quote
elik Posted July 7 Posted July 7 Jaka ona śliczna Wcale się nie dziwię, że zauroczyła swoją Rodzinkę Quote
Tola Posted July 7 Author Posted July 7 My bez kasy, tym bardziej cieszy każda dodatkowa wpłata. Pięknie dziękuję Poker, która dochód (300 zł ) ze sprzedaży starych fotografii przeznaczyła na nasze kocie futerka🩷 Quote
Tola Posted July 7 Author Posted July 7 Dnia 1.07.2026 o 18:18, Murka napisał: Rozliczenie kotków za czerwiec (Cyganek, Fiszka, Lila i Mila): -390 zł hotelowanie Cyganka 1-30.06 (zniżka ze względu na karmę) -10 zł Prinocate (tańszy odpowiednik Advocate) dla Cyganka -390 zł hotelowanie Fiszki 1-30.06 (zniżka ze względu na karmę) -80 zł odbiór Fiszki z Janowa Lub. -82 zł krople do oczu dla Fiszki (Tobradex i Yellox) -20 zł przejazdy z Fiszką na I i II szczepienie i na kontrolę oczek -416 zł hotelowanie Lili i Mili 15-30.06 (zniżka ze względu na karmę) -90 zł odbiór Lili i Mili z Biłgoraja Razem: -1478 zł Opłacona faktura: 1478 zł FR_32_2026.pdf Quote
Alaskan malamutte Posted July 7 Posted July 7 Dnia 7.07.2026 o 12:33, Tola napisał: Mamy wspaniałą wiadomość dotyczącą malutkiej Fiszki - kocia ma domek i to nie byle jaki - zamieszka w Warszawie u syna Alaskan Parę lat temu ( Asia, ile to już lat?) p. Marcin adoptował fundacyjną Alpinkę, teraz przyszła kolej na następną kocię. Fiszka zakończyła leczenie oczek i już miałam w planach robienie ogłoszeń, a tu taka wiadomość! Dzistaj koteczka przyjechała z Murką do Zamościa do Alaskan, gdzie moment poczeka na przyjazd swojej Rodziny. Podobno malutka bez stresu, co widać na zdjęciach. Ma oryginalne pastelowe umaszczenie (dilute calico), taka rozmyta tricolorka Malutka jest rozkoszna i cudna Alpinkę adoptował mój syn Marcin w grudniu 2015 r czyli minęło już 10 lat 3 Quote
Murka Posted July 8 Posted July 8 Jesteście gotowi na przesłodzenie? Oglądacie na własną odpowiedzialność Mila i Lila prezentują się do adopcji (za tydzień będą zaszczepione). Jeszcze mam filmiki, ale to prześlę Messengerem. 3 Quote
Recommended Posts