Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
8 minut temu, bakusiowa napisał:

Tak się pospieszyliście z zakupem tabletki. 

Trudno,stało się.Najwyżej albo poda się w odległym czasie albo i nie.Zależnie jak ten hotelik jest usytuowany,może tam jest mniej kleszczy.W woj. lubuskim sporo jest i trzeba zapobiegać.

Posted

Kupiłam ją bo ten lekarz ją tak zachwalał i kilka razy podkreślał i uczulał nas i potencjalnych przyszłych właścicieli jeżeli będą, że on w najbliższym czasie nie może zachorować na babeszjozę, bo może już z niej nie wyjść. No i kupiłam no.

Ale powiem wam że on się zmienił na pysku i w zachowaniu bardzo przez ten tydzień. Ktoś pytał o stosunek do kotów, więc podobno olewczy. Dziecka na razie nie mieliśmy żadnego wolnego żeby sprawdzić:) Jest też miły dla każdego napotkanego psa. Jedynie pozostał mu trochę dystans do facetów i nie można rękami szybko wykonywać ruchów bo się kuli i mruży oczy. Lekarz też zmienił opinię co do jego wieku, ze staruszka zszedł na około pięciu lat. Ale jak popatrzyłam na zdjęcia to faktycznie na tych z soboty, kiedy go pierwszy raz widziałam to ma smutny, siwy pysk i taki starszy się wydaje. A wczoraj cały czas miał postawione uszy i ogon i sylwetkę sprężystą. I tak fajnie robił rozpoznanie terenu, co chwilę wracał do nas i coraz dalej zwiedzał. Cieszę się ale i mam nadzieję że nie zacznie zbytnio dokazywać w tym hotelu:)

Posted

Grom z tabletką, to najmniejszy problem.

On się podnosi do życia. Nie ma nic piękniejszego, niż zwierzątko, które samo wyłazi z bagna na łąkę tylko dlatego, że ktoś okazał życzliwość i pozwolił uwierzyć, że to nie koniec.

• Upvote 2
Posted

Moja Bliss w typie ON, od kwietnia 2015 r, po przebytej babeszjozie cały czas jest na Bravecto . Stosowana przez lata skuteczna profilaktyka p. kleszczowa(obroża z permetryną, fiprex spray) , tym razem zawiodła. Znalazłam jednego opitego kleszcza na samym końcu ogona. To wystarczyło. Po kilku dniach, piorunująca babeszjoza. Od tej pory, za poradą lekarza, daję jej Bravecto przez cały rok, z przerwą 3 miesiące w okresie zimowym. Pierwsze Bravecto dostała w 2 tygodnie po leczeniu imizolem. Oczywiście, nie była poprzednio wyniszczona głodowaniem, tak jak to jest w przypadku Michasia. Jak dotąd, wszystko z nią OK. My mieszkamy na zakleszczonym Mazowszu, gdzie dużo psów zapada na babeszjozę i wiele umiera. Mniej boję się nieudokumentowanych w 100 % działań ubocznych Bravecto, niż doskonale znanych działań ubocznych imizolu i skutków samej babeszjozy, nawet jak uda się ją wyleczyć. W dodatku, praktycznie prawie codziennie chodzimy z psami po lesie i po polach i łąkach. Każdy z nas sam decyduje, jak i przed czym chronić swojego psa. 

• Upvote 2
Posted

To tabletkę podacie kiedy indziej... jak już wydobrzeje...  przecież nie musicie (i nie powinniście) teraz jej podawać ;).

Mój pies dwa razy umierał na babeszjozę (i tak, zawsze był niby zabezpieczony kropelkowo-obrożowo)... za drugim razem wetka powiedziała, że następnym razem na cud by nie liczyła... więc nie mogę dopuścić do 3x. Wszystko ma skutki uboczne.

Co do jedzenia, teraz ważne by jadł w sposób kontrolowany. Powinno mieć rękę na pulsie, wiedzieć co i w jakiej ilości zjadł. I ile przytył... to naprawdę istotne. Nie powinien jeść z innymi psami, no chyba że nie zaglądają sobie do misek, a właścicielka hoteliku kontroluje to, co jest w miskach.

• Upvote 1
Posted

Mój Elfik też na Bravecto. Tak jak konfirm31 robię dłuższą przerwę w zimie. Nic innego nie skutkowało ( obroża, kropelki ). Nie chce patrzeć jak mój pies umiera a ja nie mogę mu pomóc. Babeszjoza dwa lata temu bardzo go wyniszczyła, długo dochodził do siebie. Też miałam opory przed tabletką , szukałam informacji, czytałam wypowiedzi ... Tak jak pisze Tyś(ka) wszystko ma skutki uboczne ale coś trzeba wybrać. U nas na Roztoczu kleszczy ogromna ilość. Życzę Misiowi dużo zdrowia i dobrego domku.

• Upvote 1
Posted

Zmieniam temat radykalnie. Mam już trzy maty, ciąg dalszy nastąpi po dostawie kocyków (nagle w "tanich Armanich" kocyki przestały bywać. Musiałam się wspomóc Pepkiem i to legionowskim). Kocyki przyjadą w przyszłym tygodniu. Jeśli przygotowujecie bazarek, na razie weźcie te trzy, a resztę dorobię i powiem, kiedy będą gotowe. W sumie powinno ich być sześć. Zdjęcia wstawię po południu, dobrze?

• Upvote 4
Posted
6 godzin temu, irenas napisał:

Zmieniam temat radykalnie. Mam już trzy maty, ciąg dalszy nastąpi po dostawie kocyków (nagle w "tanich Armanich" kocyki przestały bywać. Musiałam się wspomóc Pepkiem i to legionowskim). Kocyki przyjadą w przyszłym tygodniu. Jeśli przygotowujecie bazarek, na razie weźcie te trzy, a resztę dorobię i powiem, kiedy będą gotowe. W sumie powinno ich być sześć. Zdjęcia wstawię po południu, dobrze?

Grypa mnie załatwiła i nic nie zrobiłam w kwestii bazarku, ale tak szykujemy bazarek i Magdaad już przygotowała swoje fanty. Ja może przygotuję w weekend ale najpewniej w przyszłym tygodniu. Irenas, dziękujemy pięknie za fanty wstawię je, proszę tylko przyślij zdjęcia i opis i za ile wystawić. Wyślę Ci mój adres mojego maila na priv

Posted

Wstawiam zaległe zdjęcia z pierwszego dnia w hoteliku, w tle ta piękna biała buda:)

9316527_Misiek08.JPG

Michaś poznaje nowego kolegę, tak wygląda po tygodniu spędzonym w lecznicy, gdzie Pan i Pani Doktorowa wrócili go do życia, chudzinka ale zainteresowany i ciekawy. Dziś waży 26 kg,  do normalnej wagi brakuje mu około 10 kg.

9316521_Misiek09.JPG

Michaś jest łagodny, psy się poznają

9316526_Misiek12.JPG

I kto by powiedział oglądając zdjęcia z przed tygodnia, że tak szybko dojdzie do siebie:)

9316525_Misiek11.JPG

• Upvote 3
Posted

Darek mówi, że Michaś będzie piękniejszy niż mój Leoś, bo jak się spotkali przy przewożeniu do hoteliku to wyglądali jak bracia bliźniacy, tylko jeden gruby a drugi chudy:) Zresztą porównajcie sami:) Zdjęcie Michasia troszkę ciemne ale podobieństwo widać.

Doszliśmy do wniosku że na Mazowszu możemy zarejestrować rasę psa o nazwie Canem Terra (łac.)  i to mogą być pierwsze dwa osobniki do rejestracji:):)

Eksterier: klapnięte ucho,

Charakter: pakowanie się w kłopoty

Michaś2.jpg

Leon2.jpg

• Upvote 2
Posted

Piękne zdjęcia, bo i model przecudnej urody - i jak to model wychudzony wciąż bardzo - chociaż poprawa imponująca i tak nastąpiła. Oby dalej szło ku dobremu. Cudny chłopak. Poproszę o numer konta. Grosik prześlę.

• Upvote 1
Posted
23 minuty temu, agat21 napisał:

Piękne zdjęcia, bo i model przecudnej urody - i jak to model wychudzony wciąż bardzo - chociaż poprawa imponująca i tak nastąpiła. Oby dalej szło ku dobremu. Cudny chłopak. Poproszę o numer konta. Grosik prześlę.

Przepięknie dziękujemy, każdy grosik to cegiełka zdrowia dla Michasia

roze+czerwone+pies7_M.gif

Posted
4 minuty temu, Zagrodowy pies polski napisał:

Jesteś wspaniała i pomysł z książkami dla dzieci jest świetny. Wieczorem do poczytania do poduszki są niezawodne i książki pięknie wydane:)

Znalezione obrazy dla zapytania książka

To moje wnuczęta robiły porządek u siebie na nowy zaczynający się rok szkolny.Przynosząc do mnie powiedziała wnusia:babciu rób szybko bazarek dla psiaczków bo  my zrobiliśmy luz dla innych książek.No i cóż było robić,bazarek powstał dla Michasia w większej części z wnusiowych fantów. 

• Upvote 1
Posted
9 godzin temu, Anula napisał:

To moje wnuczęta robiły porządek u siebie na nowy zaczynający się rok szkolny.Przynosząc do mnie powiedziała wnusia:babciu rób szybko bazarek dla psiaczków bo  my zrobiliśmy luz dla innych książek.No i cóż było robić,bazarek powstał dla Michasia w większej części z wnusiowych fantów. 

Fajne masz wnuki.

Posted

Michaś najpierw powiedział wszystkim, że jest panem podwórka i pokaże jaki z niego "macho". Pobiegał, polansował się i poszedł spać. I tyle z jego "chojrakowania":)

Misiek 2.jpg

• Upvote 1
Posted
12 godzin temu, Anula napisał:

2 godziny temu, UlaFeta napisał:

Fajne masz wnuki.

Jak mówi przysłowie

Jaka Mać, taka Nać   59b4f63e1bc73_serce3.gif.b4ba95b664c9c385109b249f4241d020.gif

• Upvote 2
Posted
34 minuty temu, Zagrodowy pies polski napisał:

Michaś najpierw powiedział wszystkim, że jest panem podwórka i pokaże jaki z niego "macho". Pobiegał, polansował się i poszedł spać. I tyle z jego "chojrakowania":)                                                  

Misiek 2.jpg

Macho trzeba jeszcze co nieco podtuczyć, żeby był prawdziwym macho :)

Bidulkowi jeszcze każde żebro widać :(

Posted

Poczytałam sobie wątek Michasia.Chłopak ma szczęście,że napotkał na swojej drodze życia tak wspaniałe osoby,które uratowały mu życie!:) Jest cudny, a jak nabierze ciałka to dopiero będzie z niego przystojniak! Będę zaglądać do Michasia....

• Upvote 1