Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dlatego z satysfakcją i nutką zazdrości oglądam czasem rozprawy sądowe na animal planet/ nie tylko te prowadzone przez sędziego Gorczyńskiego, chyba ma polskie korzenie/ i orzekane tam kary za znęcanie się nad zwierzętami, a więc od paru tysięcy dolarów grzywny po prace na rzecz schroniska i kary więzienia bezwzględne/ bez zawieszania/! A u nas?... sami wiecie, albo za mało dowodów, albo niska szkodliwość społeczna czynu, bo przecież piesek tylko ...zagłodzony.Kiedy tak będzie u nas? Może za ...100lat:-(.

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zachary napisał(a):
Dlatego z satysfakcją i nutką zazdrości oglądam czasem rozprawy sądowe na animal planet/ nie tylko te prowadzone przez sędziego Gorczyńskiego, chyba ma polskie korzenie/ i orzekane tam kary za znęcanie się nad zwierzętami, a więc od paru tysięcy dolarów grzywny po prace na rzecz schroniska i kary więzienia bezwzględne/ bez zawieszania/! A u nas?... sami wiecie, albo za mało dowodów, albo niska szkodliwość społeczna czynu, bo przecież piesek tylko ...zagłodzony.Kiedy tak będzie u nas? Może za ...100lat:-(.

Nigdy tak nie będzie, stanowiący prawo i mający je stosować w dużej mierze sami często powinni być podejrzanymi w takich sprawach :shake:, to się nigdy nie zmieni :placz:

A jeśli nawet na policji trafi się osoba której los zwierzęcia nie jest obojętny to jeszcze potrzeba takiego prokuratora i sędziego - a to już są marzenia . Jeden nie da rady :(

Ale trzeba nękać, osoby zgłaszające o znęcaniu nad zwierzętami muszą pisać odwołania, zażalenia, najlepiej angażować w miarę możliwości media bo tego organy ścigania boją się najbardziej chyba.

Promyczku :thumbs:

Posted

Może to trochę smutne, ale im więcej tego typu spraw będzie trafiało do prokuratury, tym większe prawdopodobieństwo, że coś, w kwestii prawnej, się zmieni. Teraz zwierzęta traktowane są jak rzeczy, które można, bić, rozmnażać go granic możliwości, trzymać w szopkach, na łańcuchach, podrzucać po wypadku samochodnym itp. Często sama miałam przypadki, że po ujawnieniu takiej sprawy, zjawiał się pan policjant, czy pan strażnik miejski, najpierw zanosił się śmiechem, że zainteresowaliśmy się losem jakiegoś zwierzęcia. "Zwykli ludzie" reagują niestety tylko w maksymalnie ekstremalnych sytuacjach.
Dlatego zawsze, absolutnie zawsze, warto podnosić tego typu sprawy.
Zwierzęta to istota czująca, zdolna do odczuwania cierpienia - nie jest rzeczą. Jak mówi ustawa o ochronie zwierząt.

Posted

viverna napisał(a):
Tylko w Waszych marzeniach albo AŻ w Waszych marzeniach stajecie się tak samo okrutni, i zniżacie się do takiego samego poziomu, jak ci ludzie, którymi gardzicie...

Chęć odwetu, poczucia równowagi, sprawiedliwości - zrozumiałe mechanizmy tym kierują, ale jednak do niczego to nie prowadzi.

Zamiast wypisywać sposoby, w jakich byście rozprawili się z potworami na tym świecie (i tu krąg się zamyka, zła złem nie wymażemy), skupcie się na tym nieszczęsnym psie!!!

Dzięki za moralizatorski wykład.

Zaproś tych oprawców na kawę i wygłoś im wykład na temat jak powinni postepować. Na pewno zrozumieją. Powodzenia

Posted

Ja tez uwazam ze publiczne wyglaszanie planow zemsty na oprawcach wcale nie jest takie zle. Wiadomoze zla zlem sie nie wymaze, ale gdybysmy faktycznie chcieli tak zrobic to przynajmniej zrobilibysmy to komus, to w przeciwieknstwie do Promyka, moze sie bronic, mowic o tym i mimo wszystko zawsze bedzie w lepszej sytuacji niz ten pies. I nie dam sobie wmowic ze kara dla nich jest samo to ze sa alkoholikami, menelami zwyklymi... oni nie czuja tej kary.A chetnie bym sie zemscila na wlacicielach Promyka, bo kazda wine kara musi spotkac! :-x

Dziekuje ze komus serce zadrzalo slyszac piski Promyka... jeszcze wszystko bedzie dobrze!

Posted

mi się wydaje że takie odgrażanie się przynajmniej w pewnym stopniu rozładowuje złe emocje, które każdy z nas ma czytając takie i podobne historie i nie sądzę żeby którakolwiek z osób tutaj złożeczących tamtym menelom naprawdę byłaby w stanie zrobić człowiekowi krzywdę...więc ja bym sie tak nie obruszała z tego powodu;)

Posted

agaga21 napisał(a):
mi się wydaje że takie odgrażanie się przynajmniej w pewnym stopniu rozładowuje złe emocje, które każdy z nas ma czytając takie i podobne historie i nie sądzę żeby którakolwiek z osób tutaj złożeczących tamtym menelom naprawdę byłaby w stanie zrobić człowiekowi krzywdę...więc ja bym sie tak nie obruszała z tego powodu;)

Dzięki za zrozumienie intencji. Jeśli to wszystko co w różnych sytuacjach piszemy o tych ................. ( trudno powiedzieć ludziach) zrealizowałabym to dawno by mnie nie było na forum, tylko siedziałabym w przepełnionej celi w więzieniu.
A w jakiś sposób trzeba rozładować emocje, które się po przeczytaniu takich wątków pojawiają. W takim wypadku najbardziej może ucierpieć klawiatura.
Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, nie miałam takiego zamiaru.

Posted

EVA2406 napisał(a):
Jeśli to wszystko co w różnych sytuacjach piszemy o tych ................. ( trudno powiedzieć ludziach) zrealizowałabym to dawno by mnie nie było na forum, tylko siedziałabym w przepełnionej celi w więzieniu.
A w jakiś sposób trzeba rozładować emocje, które się po przeczytaniu takich wątków pojawiają. W takim wypadku najbardziej może ucierpieć klawiatura.
Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, nie miałam takiego zamiaru.

Oczywiście, że to służy rozładowaniu negatywnych emocji, ale miałam wrażenie, że przesadzacie z tym. Takie emocje są destruktywne, i niczego nie zmieniają. Lepiej skupić się na pomocy psu i tyle.