Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam na wątku, dopiero co tu trafiłam. Leon zostaje na DT czy DS? (albo przeoczyłam albo nie doczytałam :oops:) A czy on jest wykastrowany? Może głupie pytanie, bo na lęki separacyjne kastracja nie pomoże. A behawiorystę już macie? Pytam, bo znam z Katowic p.Beatę L. Pomagała nam przy psach z naszego schronu i przy naszych tymczasach. Jakby namiary były potrzebne to służę.

Posted

czy w schronisku tez demolowal klatke?? z tego co wiem to lezal w swoich odchodach, wiec moze to nie jest zaden lek separacyjny tylko najzwyklejszy w swiecie stres na skutek traumatycznych przezyc

Posted

No wiesz w tym mieszkaniu był w sumie 3 tygodnie, chyba czuł się już tam bezpiecznie. A szkody zrobił jakieś gigantyczne. W sumie najlepiej jakby ta dziewczyna pogadała z behawiorystą - ja się niestety nie znam...

Posted

Bjuta napisał(a):
No wiesz w tym mieszkaniu był w sumie 3 tygodnie, chyba czuł się już tam bezpiecznie. A szkody zrobił jakieś gigantyczne. W sumie najlepiej jakby ta dziewczyna pogadała z behawiorystą - ja się niestety nie znam...

no jasne, ze moze pogadac, nawet byloby to wskazane
tylko z jakims dobrym i sprawdzonym
czy Ty Beatko masz jakis kontakt z ta dziewczyna co chce Leonka adoptowac?

Posted

Ponieważ psiak jest w katowickim schronie to może warto by przyszła właścicielka Leona podjechała do schronu, gdy będzie tam wolontariat i pogadała ze szkoleniowcem z Wesołej Łapki, który prowadzi tam zajęcia z wolontariuszami. Tylko nie wiem czy szkoleniowiec jest w każdą sobotę. Warto zapytać na wątku wolontariatu albo wysłać PW do soboz4.
Wątek wolontariatu: http://www.dogomania.pl/threads/173289-Wolontariat-w-schronisku-w-Katowicach-Ruszamy-szukamy-chAE-tnych

Posted

Lu_Gosiak napisał(a):
no jasne, ze moze pogadac, nawet byloby to wskazane
tylko z jakims dobrym i sprawdzonym
czy Ty Beatko masz jakis kontakt z ta dziewczyna co chce Leonka adoptowac?

Mam kontakt z jej koleżanką - Klaudią - która raz się na wątku odezwała (od października regularnie się będziemy widzieć) Będę też miała stały kontakt z inną studentką, która będzie sublokatorką Leona.
Wiem, że można się bać studenckich adopcji. Mam jedno dobre doświadczenie. Jeszcze inna koleżanka z roku Klaudii wzięła z ewakuacji psa z krakowskiego schronu - oczywiście tylko na parę dni (wynajmowane mieszkanie, nieregularny tryb życia - kupę zajęć itd). No i rzecz jasna Oszust (udaje że nic nie dostał do jedzenia, nigdy w życiu!) chodzi na wszystkie zajęcia i jakoś już rok to trwa.

maciaszek napisał(a):
Ponieważ psiak jest w katowickim schronie to może warto by przyszła właścicielka Leona podjechała do schronu, gdy będzie tam wolontariat i pogadała ze szkoleniowcem z Wesołej Łapki, który prowadzi tam zajęcia z wolontariuszami. Tylko nie wiem czy szkoleniowiec jest w każdą sobotę. Warto zapytać na wątku wolontariatu albo wysłać PW do soboz4.
Wątek wolontariatu: http://www.dogomania.pl/threads/173289-Wolontariat-w-schronisku-w-Katowicach-Ruszamy-szukamy-chAE-tnych

Właśnie myślałam o Wesołej Łapce, bo znam Jacka Gałuszkę. Pogadam! Dzięki!!

Posted

ja akurat tez mam dobre doświadczenia z adopcjami psiaków przez studentów:):)
super, ze jest opcja osobistego spotkania i rozmowy ze szkoleniowcem
trzymam kciuki za szczęśliwe zakończenie historii Leonka...i czekam niecierpliwie do 4.10;)

Posted

O Jacku Galuszce slyszalam dobre rzeczy, odwiedzilam tez kiedys jego strone (Wesola Lapka). Moze pomoze Leonowi.
Gosiak, bede z Toba czekac niecierpliwie do 4 pazdziernika.

Leosiu, badz grzeczny i nie demoluj juz niczego. Domek na Ciebie czeka, musisz sie teraz wzorowo zachowywac i nie robic nowej studenckiej panci klopotow. OK?

Posted

Ja słyszałam same pozytywy o Jacku Gałuszce. Jest wykwalifikowanym szkoleniowcem - behawiorystą, nie amatorem-samoukiem. Myślę, że nie powinniśmy się sugerować pojedynczymi opiniami. Z behawiorystami jest jak z lekarzami - w jednym przypadku sprosta oczekiwaniom, w drugim nie, jednemu pomoże, innemu - w jego odczuciu - nie. Jeden jest zachwycony, drugi miesza z błotem. A pamiętajmy, że behawiorysta ma tylko wskazać właścicielom jak mają pracować ze swoimi psami. Nie wykona tego zadania za nich. Jeśli ktoś nie poświęca swojemu pupilowi wystarczająco dużo czasu, niech nie oczekuje cudów. Zresztą Jacek jest obecny na Dogo, więc same możemy go zapytać jak się zapatruje na ewentualną pomoc. To Jacol123.

Posted

Mamy kontakt stały w naszym schronie ze szkoła Wesoła Łapka, w tym z Panem Jackiem pośrednio, ja polecam, dzięki szkole pięknie szkolimy psy w schronie. Na pewno pomogą.

Posted

ossa98 napisał(a):
Ja słyszałam same pozytywy o Jacku Gałuszce. Jest wykwalifikowanym szkoleniowcem - behawiorystą, nie amatorem-samoukiem. Myślę, że nie powinniśmy się sugerować pojedynczymi opiniami. Z behawiorystami jest jak z lekarzami - w jednym przypadku sprosta oczekiwaniom, w drugim nie, jednemu pomoże, innemu - w jego odczuciu - nie. Jeden jest zachwycony, drugi miesza z błotem. A pamiętajmy, że behawiorysta ma tylko wskazać właścicielom jak mają pracować ze swoimi psami. Nie wykona tego zadania za nich. Jeśli ktoś nie poświęca swojemu pupilowi wystarczająco dużo czasu, niech nie oczekuje cudów. Zresztą Jacek jest obecny na Dogo, więc same możemy go zapytać jak się zapatruje na ewentualną pomoc. To Jacol123.

Nie miałam zamiaru nikogo mieszać z błotem, piszę tylko to, co słyszałam, sama nie miałam okazji pracować z Panem Jackiem. Natomiast miałam styczność z Panią po wesołej łapce, po zastosowaniu sie do Jej rad mały problem z którym sie zgłosiłam urósł do olbrzymiego.. Mało tego Pani pięknie zostawiła nas z tym problemem i więcej się już nie odezwała.. Na gryzienie mnie przez mojego Psa poleciła dietę węglowodanową.. Nie polecam :-) choć nie stosowałam:) Ja poświęcam mojemu Psiakowi czas, uważam ,że wystarczająco.. Zdaję sobie również sprawę, że nie idzie się do behawiorysty aby wyszkolił nam psa:) Nie miałam zamiaru obrażać nikogo, ale chciałam tylko powiedzieć, to co słyszałam i już:)

Posted

Witajcie. Bylisme we trojke u Leonka w odwiedzinach. Ma sie zdecydowanie lepiej niz w izolatce. Byl z nami wspollokator Olgi, ktora bierze pieska.
Leon dostal juz od rodzicow Olgi, Mateusza i Pauliny kocyk, miske, obroze i smycz.
Nie martwcie sie o niego. Bedzie mial dobrze.
Wspanialy Pan w schronisku pracuje. Jak tylko weszlismy razem to wszystkie pieski ucieszyly sie na jego widok. Najwiekszy pozytyw z wizyty.

kolejna sprawa:
Nasza kolezanka znalazla 3 dni temu psa przy tej samej autostradzie. Krakow - Katowice. Jest po wizycie u weterynarza. Suczka ma 7 miesiecy i jest tak jak Leon mieszanka amstaffa i boksera. Dla mnie dziwny zbieg okolicznosci ale byc moze za wiele sie doszukuje.
Suczka bedzie u kolezanki dopoki nie znajdziemy mu domu.
Mysle, ze jeszcze dzisiaj zaloza jej tutaj profil oraz wystawia na allegro.
Jak tylko bede wiedziala wiecej to wysle wam link do profilu.

Pozdrawiam serdecznie

Klaudia

Posted

kamień z serca, że Leonek już niedługo opuści schron ;) mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej...

a co do tej suczki...jak dla mnie to trochę zbyt dziwny zbieg okoliczności...

Posted

k-ofeina, nie emocjonujmy się niepotrzebnie. Wszystkim nam leży na sercu dobro Leonka. Dodam tylko, że Pani po Wesołej Łapce, to nie to samo co behawiorysta zatrudniony w Wesołej Łapce (o ile dobrze zrozumiałam). Równie dobrze ja mogłabym dawać porady, bazując na podręcznikach z Wesołej Łapki i filmach instruktażowych, zamieszczonych na ich stronie. Ale na szczęście jestem od tego daleka...Przykro mi, że nie uzyskałaś pomocy takiej, jakiej oczekiwałaś. Pani pseudo - behawiorystka, skoro zostawiła Was z problemem, do profesjonalistów nie należała. Sama bym do takiej się nie zgłosiła.
Tyle na ten temat.
Jeśli nie macie nic przeciwko temu, napiszę do Jacka i zapytam czy zechciałby odwiedzić nas na wątku i ewentualnie pomóc.
Co o tym myślicie?
Czy zostawimy decyzję przyszłym właścicielom?

Posted

[quote name='klaudia.m']Witajcie. kolejna sprawa:
Nasza kolezanka znalazla 3 dni temu psa przy tej samej autostradzie. Krakow - Katowice. Jest po wizycie u weterynarza. Suczka ma 7 miesiecy i jest tak jak Leon mieszanka amstaffa i boksera. Dla mnie dziwny zbieg okolicznosci ale byc moze za wiele sie doszukuje.
Suczka bedzie u kolezanki dopoki nie znajdziemy mu domu.
Mysle, ze jeszcze dzisiaj zaloza jej tutaj profil oraz wystawia na allegro.
Jak tylko bede wiedziala wiecej to wysle wam link do profilu.

Pozdrawiam serdecznie

Klaudia

Jak takie wypadki się powtarzają, to może do policji by to zgłosić? W końcu, nie tylko pieski na tym cierpią, ale i ludzie - niczego nieświadomi - mogą się pozabijać, żeby uniknąć zderzenia z psem na autostradzie. Większość z nas nie jest mordercami psów i odruchowo kierowca macha kierownicą w bok, żeby uniknąć wypadku. Różnie się to kończy...

Bazarek też dla Maksia: http://www.dogomania.pl/threads/1930...ghlight=maksia

Posted

Witajcie. Jestem współlokatorką Olgi. Razem z chłopakiem odbieramy Leonka ze schroniska w poniedziałek, 4-go. Nie musicie się martwić, wszyscy wychowywaliśmy się z psami i zdajemy sobie sprawę, że to duża odpowiedzialność. Bardzo cieszymy się, że Leonek zamieszka z nami, przygotowaliśmy mu już podstawowy "ekwipunek", żeby od razu poczuł, że trafia do pewnego i stałego domu. Chcielibyśmy, żeby Leon jak najszybciej się zaaklimatyzował i poczuł, że jest u siebie. Nie mamy jednak doświadczenia z psami z tego typu urazami, dlatego każda porada i sugestia będzie bardzo pomocna. Nie chcemy popełniać żadnych błędów wychowawczych, dlatego będziemy bardzo wdzięczni, jeśli ktoś zechce podzielić się z nami swoim doświadczeniem. Intuicja podpowiada, żeby spędzać z nim maksimum czasu i oczywiście jak najwięcej zabierać do ludzi. Ale może istnieją jeszcze inne sposoby, żeby Leon pozbył się traumy?

Pozdrawiam,

Paulina

Posted

świetnie, że Leonkowy domek zawitał na wątku :) witamy.
Sądzę, że najlepiej, tak jak tutaj już radzono, skontaktować się z behawiorystą (czyli psim psychologiem ;) ). Fachowa pomoc jest najlepsza - my na odległość możemy tylko coś namieszać niepotrzebnie.