Greven Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 A ja mam pitbulle, które myję, jak śmierdzą. A jak nie śmierdzą, ale czuję, że futro już "nie takie", to też myję. Śpią ze mną w łóżku, więc muszą być czyste i miłe w dotyku. Wodowanie pod prysznicem raz na miesiąc-dwa, a jeśli trzeba to i co tydzień (kompiele lecznicze). Jeśli mi jakiś OSZOŁOM powie, że za często myję psy i skracam im tym życie (już widziałam podobny tekst w tym wątku), to ja się zapytam OSZOŁOMA, czy swego psa prowadzi zgodnie z naturą - trzyma na dworzu i zmusza do walczenia w sforze o pożywienie, nie odpchla i nie odrobacza, o szczepieniach nie mówiąc. Mój pies jest dla mnie, a ja jestem dla mojego psa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yuveza Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Dobrze mówisz [B]Greven[/B] niektórzy mówią że częste mycie jest "niezdrowe" a mi nawet sama pani weterynarz a zarazem fryzjer powiedziała że jak chcecie to kąpcie ją sobie nawet co dziennie, skoro kupiliśmy białego psa to niech będzie biały a nie szary:evil_lol: że jeżeli pies ma jakieś zapalenia skóry lub wrażliwą skórę to wtedy tak, trzeba się trochę oszczędzić z kąpielami ale jeżeli nie;) Ja tez śpię ze swoją suczką i raczej musi być czysta- zresztą lubi kąpiele:) A psy wystawowe to niekiedy są co dzień przed wystawą kąpane;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarna_Owieczka Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Ja nie mam określonej reguły, że 'kąpię co 3 tygodnie', myję kiedy tego wymaga, podobnie jak u Graven, kiedy po prostu jest brudny bądź brzydko pachnie ;) wydaje mi się, że najważniejsze jest to by psią skórę zachować w takiej czystości, aby była zdrowa ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sachma Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 mój ma kąpiel raz w miesiącu, czasem częściej czasem rzadziej.. w sezonie wystawowym jest kąpany przed każdą wystawą - inaczej sierść się nie nadaje do pokazania. Śpi ze mną w łóżku, moja mama jest alergiczką - pies musi być czysty, przeważnie kąpie kiedy zaczyna śmierdzieć, czyli właśnie co miesiąc, czasem kiedy nie mam czasu (to około 3h roboty, bo trzeba od razu suszyć suszarką i rozczesywać inaczej robią się kołtuny..) zadowalamy się porządnym wyczesaniem.. ale staram się nie kąpać rzadziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnnaAntonina Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Sprawa z moją psiną sama się rozwiązała. Po miesiącu u mnie stał się małym brudaskiem. Dzisiaj na dodatek wytarzał się w zbutwiałych liściach, które wyłoniły się spod śniegu, kiedy ten stopniał. Przyznam, że bardzo się bałam. Nigdy wcześniej nie kąpałam psa. Myślałam też, że przeszkodą będzie to, że nie mam wanny tylko kabinę prysznicową. Na dodatek Kuba bywa nerwowy. Ale wszystko skończyło się dobrze. Chyba tylko dzięki poradom, które wyszukałam w różnych miejscach na dogomanii. Bardzo się cieszę, że mamy tą pierwszą kąpiel za sobą. Teraz nie boję się już następnej, choćby miała być i jutro, bo Kubie znów się spodobają zgniłe liście:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta23t Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 przy długiej sierści kąpałam raz w tygodniu raz na dwa- raz czysty włos łatwiej rozczesać, dwa - osikiwały sobie okolice łap. po obcięciu raz na miesiąc, dwa, trzy. kosmetyki all systems i espree / mam nadzieję, że nie zrobiłam literówek a nie mam sił iść wyciągać i spisywać nazw hehe/: szampon plus odżywka. dodatkowo przy dłuższej sierści preparat do rozczesywania. o spacerach jeśli jest błoto spłukuję łapy i brzuch - to co niespłukane wycierają w pościele:/ maltańczy i shih tzu. beagla kąpię w razie potrzeby:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulix Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Ja swoje pseudo sznaucery kąpię raz na trzy tygodnie mniej więcej, z racji tego, że mieszkam na wsi, często są całe w błocie, więc trzeba. Latem rzadziej, ewentualnie w razie potrzeby... Używam aktualnie Dr. S... coś na s :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neshia Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Paulix, pewnie chodzi Ci o szampon dr Seidla :) Ja sama go używam, aktualnie jodoforowego, uważam, że jest dobry. Zwykle jedna butelka była wyrzucana z częścią zawartości, gdyż na jednego małego psiaka dużo nie trzeba, a data ważności się kończyła :lol: Teraz, przy 2 futrach, zużywam tę nieszczęsną butelkę, chociaż nadal kąpie je rzadko. Zwykle 4-6 razy w roku, pomijam oczywiście kąpiele latem na ochłodę (nie używam wtedy szamponu) oraz nadprogramowe szorowanie, bo wspaniałym tarzaniu się w odpadach :angryy: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulix Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 [quote name='nattis']Paulix, pewnie chodzi Ci o szampon dr Seidla :) Ja sama go używam, aktualnie jodoforowego, uważam, że jest dobry. Zwykle jedna butelka była wyrzucana z częścią zawartości, gdyż na jednego małego psiaka dużo nie trzeba, a data ważności się kończyła :lol: Teraz, przy 2 futrach, zużywam tę nieszczęsną butelkę, chociaż nadal kąpie je rzadko. Zwykle 4-6 razy w roku, pomijam oczywiście kąpiele latem na ochłodę (nie używam wtedy szamponu) oraz nadprogramowe szorowanie, bo wspaniałym tarzaniu się w odpadach :angryy:[/QUOTE] Tak, chodzi o ten szampon. Gdyby nie zapędy do upiększania swojej sierści przez wytarzanie się w błocie i... to pewnie kąpałabym psy kilka razy do roku :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annica Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Ja moją czarno-białą kundelkę myję 2-3 razy do roku, bo więcej nie potrzebuje. Nie tarza się w niczym (raz się zdarzyło, jak szczeniakiem była :) ), jest ogólnie czystym psem, chociaż ma średniej długości sierść. Nie śmierdzi, w nocy śpi w łóżeczku i nic się nie dzieje :) . Myślę, że wszystko zależy od trybu życia psa i rasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ACTINA Posted February 1, 2011 Share Posted February 1, 2011 Ja jak jest potrzeba - więc ciężko mi określić ile razy... przyjmijmy, że 4 razy w roku.Za to znacznie częściej używam suchych szamponów. Same łapki myję częściej czasami nawet kilka razy w tygodniu ale to zależy od pogody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia_1982 Posted February 1, 2011 Share Posted February 1, 2011 moja suka ma juz 16 miesiecy. Do tej pory kapiel z szamponem miala 3 razy. I to tylko dlatego ze malpa wlazla w bagno - takie prawdziwe z smierdzaca polplynna mazia. Wybrudzila sie cala i cuchnela niemilosiernie. Myslalam ze jedna kapiel nie da rady jej z tego wyczyscic ;) Po jesiennych spacerach splukanie woda i wyczesanie tego co zostalo wystarcza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asia&Kleo Posted February 1, 2011 Share Posted February 1, 2011 Supła (8lat) kąpię w razie potrzeby, czyli jak sierść już brzydko pachnie lub jak znalazł jakieś ciekawe miejsce godne do wytarzanka (ryba, koopa, padlina) i był brudny. Kleo mam 4 miesiące i kąpana była z 3 razy, od razu jak ją wzięłam ze schronu i 2 razy w celach leczniczych (zapalenie skóry). Po błotnych spacerach lub po wyjeździe nad morze spłuczę kundle wodą, bez szamponu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mare Posted February 1, 2011 Share Posted February 1, 2011 Mój pies w ogóle nie jest kąpany i jeśli sam nie skorzysta z naturalnego zbiornika wodnego, ja mu kąpieli organizować nie zamierzam :) Ale mam szczęście, bo futro łatwe do pielęgnacji, wystarcza szczotkowanie. No i w ogóle nie śmierdzi :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dogue Posted February 1, 2011 Share Posted February 1, 2011 Ja swoją kąpię raz na kwartał, chociaż jak się wytarza w czymś nieświeżym to częściej :) Czesanie do raz na dwa tygodnie, w okresie linienia raz dziennie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted February 1, 2011 Share Posted February 1, 2011 moje gładkowłose futra kąpie 1x szamponem,w lecie polewane są ze szlaucha(dla nich to świetna zabawa i ochloda),cao ponieważ jest cały czas na dworze i nie cierpi wody jest "prany"szamponem dla kotów na sucho i szczotkowany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ania90 Posted February 3, 2011 Share Posted February 3, 2011 ja Bobiego czyli yorka kapie co tydzien w szamponie champion dr seidla ma po nim piekne "wlosy" itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morelkaa Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 4-5 razy[czasem częściej] w roku w szamponie Senso intensyfikujący kolor. Mam psiaka w typie pudelka :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ABCtresury Posted February 9, 2011 Share Posted February 9, 2011 Chyba nie da się ustalić częstotliwości kąpania. Po prosty myjemy psa wtedy kiedy uznamy że jest taka potrzeba. Czyli mówiąc potocznie kiedy śmierdzi:) Ja swojego pieska kąpe raz w miesiącu,a w głównej mierze przebywa na dworze. To uważam za wystarczające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia_owczarzak Posted February 10, 2011 Share Posted February 10, 2011 [quote name='gryf80']moje gładkowłose futra kąpie 1x szamponem,w lecie polewane są ze szlaucha(dla nich to świetna zabawa i ochloda),cao ponieważ jest cały czas na dworze i nie cierpi wody jest "prany"szamponem dla kotów na sucho i szczotkowany[/QUOTE] Właśnie :lol: Mam Alaskankę i w okresie wczesno wiosennym i jesiennym, kiedy często padają deszcze, nie jestem w stanie utrzymać jej czystej. Czas, jaki spędzamy na spacerach oraz miejsca nie ułatwiają mi zadania. Dlatego jakiś czas temu zastanawiałam się, czy nie kupić jej szamponu do czyszczenia na sucho. Pytałam już w sklepach i nie ma problemu z jego dostaniem, ale obawiam się, czy będzie on odpowiedni dla niej, tym bardziej, że jest alergiczką [URL="http://www.czina.be"]www.czina.be[/URL] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kama & Diana Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 Mam psa w typie dobermana, kąpie ją właściwie raz albo dwa razy do roku. Ma krótką sierść, czesana jest w okresie linienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daderma Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 Rozsądni veci twierdzą ,,im rzadziej tym lepiej" Mój Donek kąpany był raz w wieku 4 m-cy.Teraz ma 4 lata.Jest oczywiście często szczotkowany.Nie jest brudny i nie śmierdzi. Nawet jak się zachlapie to jest wycierany (ale bez przezady) a jak wyschnie szczotkowany.Szpic Wizygotów( krótka sierść) ma około 8 lat kąpany był ze 4 lata temu i nie ma takiej potrzeby. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balbina. Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 ja ostanio kąpię co tydzień - co 2 tygodnie.W szamponie ISB zielone jabłuszko.I pies żyje.Skóra-stan idealny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yorkomanka Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 Mój nie był kompany najdłużej 3 tygodnie rozczesać go nie szło wtedy i drapał się o wiele częściej niż normalnie a nie kąpał się bo mi się nie chciało a nikt inny u mnie w domu tego dobrze nie zrobi:eviltong:. Dzisiaj kolejna kąpiel go czeka w następną niedziele znowu i tak do usranej śmierci:diabloti: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stevie Rae Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 Regułę mam 1-2 razy na dwa miesiące. Czasem zależy to od tego, jak podaję kropelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts