Cockermaniaczka Posted July 2, 2015 Posted July 2, 2015 Wszystko zalezy od rasy,tego czy pies jest wystawowy czy nie... Znam wariatow co po kazdym spacerku z afganami podcinaja koncowki i piora podwozie... Ja np nie widze wiekszego sensu w praniu psow krotkowlosych co miesiac czy psow podworkowych...No po co... Ale majac psy dlugowlose(spaniel,pudel) no niestety musze je kapac dosc regularnie,rozczesywac i pielegnowac... Jak bym miala owczarka czy boksera to pewnie bylby kapany raz w roku ;p Znajoma ma Jack Russel teriera i kapie go moze dwa razy do roku...Wlos szorstki,nie brudzi sie... To jest dopiero wygoda ^^ Quote
Monieq Posted July 2, 2015 Posted July 2, 2015 Jasne, nie ma jednej recepty na to, kiedy psa wykąpać, wszystko w zależności od rasy i gustu właściciela. Inaczej będzie kąpany pies, który śpi w łóżku, a inaczej podłogowiec. W moim przypadku wystarczy psa nawet z błota wytrzeć, bo reszta się z firany i tak obsypie, a jak nie to szybko mąką, potem odkurzanie i spokój ;) Ale wiadomo, ze spanielem,czy yorkiem będzie większy problem. Dlatego mówię, podziwiam, bo mi by się nie chciało :D Krótkowłose psy to mokrą szmatką i w ogóle koniec pielęgnacji:D ale za to te igiełki ]:-> Quote
Wilczocha Posted July 2, 2015 Posted July 2, 2015 Z collie tez nie jest tak łatwo :P Co najmniej raz w miesiącu pranko, a i tak przedłużam bo ona to co 2 tygodnie powinna xD Quote
Passja Posted July 2, 2015 Posted July 2, 2015 Podobnie z Ritą, ona ma umiłowanie do takich powrotów ze spacerów https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/304481_363882467026565_332011596_n.jpg?oh=0bdcf851cfe2b5f0d1a1db71c589c531&oe=55E882AD (kiedyś było mi wstyd wracać z takim kocmołuchem :D ), i o ile "opadnie" jak wyschnie albo wytarza w trawie, to i tak trzeba kąpnąć za jakiś czas po kilku takich super zabawach w wodzie i piasku :DAle to chyba zależy i od psich i od właścicieli preferencji i tak :P Quote
marta1624 Posted July 2, 2015 Posted July 2, 2015 No zgadzam się z Cocermaniaczką :) Ja mam "szczęście" mieć onka i jamniora, wystarczy kąpanie raz w roku albo po ich tarzanku w cudownych rzeczach :) A psy śpią że mną :D Quote
Monieq Posted July 2, 2015 Posted July 2, 2015 Passja, Tobie było wstyd wracać z psiakiem ubłoconym (ale za to jaka przeszczęśliwa! :D), to wyobraź sobie, co ja czułam, jak wracałam autobusem z parku z psem okupionym :> Niezapomniane przeżycie dla współpasażerów ]:-> W sumie psy kąpiemy dla siebie i swojego komfortu, im to do szczęścia potrzebne nie jest ;) Więc kąpać tak często jak komu się chce i jak długo wytrzyma :D Quote
Passja Posted July 2, 2015 Posted July 2, 2015 Już się nareszcie przyzwyczailam i wszyscy dookoła też wiedzą, że jednak nie stoję nad psem i nie każę mu siedziec w błocie tylko sam wskakuje :D Ale wytarzany w pachnącej kupie a później do autobusu... no dobra, wygrałaś :D Quote
a_niusia Posted July 2, 2015 Posted July 2, 2015 Wszystko zalezy od rasy,tego czy pies jest wystawowy czy nie... Znam wariatow co po kazdym spacerku z afganami podcinaja koncowki i piora podwozie... Ja np nie widze wiekszego sensu w praniu psow krotkowlosych co miesiac czy psow podworkowych...No po co... Ale majac psy dlugowlose(spaniel,pudel) no niestety musze je kapac dosc regularnie,rozczesywac i pielegnowac... Jak bym miala owczarka czy boksera to pewnie bylby kapany raz w roku ;p Znajoma ma Jack Russel teriera i kapie go moze dwa razy do roku...Wlos szorstki,nie brudzi sie... To jest dopiero wygoda ^^ ja jestem moze wariatka, ale nie sadze, zeby to sie objawialo tym, ze moje psy po kazdym spacerze ida pod prysznic. w sezonie jesien-zima-wiosna moje psy maja myte lapy i brzuchy po kazdym spacerze. teraz juz jest sucho, wiec nie ma potrzeby. moje psy sa dlugowlose, meszkaja z nami w domu, wchodza na kanape, spia w lozku. i jakos tak sie sklada, ze nie lubie spac w brudzie i w piachu. dlatego tez pod prysznic i nie magadania. Quote
wet_CBDNA_pl Posted July 9, 2015 Posted July 9, 2015 Teraz latem podczas takich upałów zdecydowanei czesciej kąpiemy psa i to nie zawsze z pomocą szamponu,wystarczy czasem polać go wodą dla ochłody,szczególnie zalecam jeżeli nasz pies posida długą sierść. Quote
Furie Posted July 26, 2015 Posted July 26, 2015 Ja też. Furia ma 3 lata i szamponem jeszcze nigdy nie była kąpana. Sierść króciutka, na wystawy nie jeździmy, w g..nie się nie tarza, nie śmierdzi bo mieszka w chacie i ma dobrą, dobrze dobraną karmę. Brzydka pogoda - mycie łap i brzucha w misce, która stoi w piwnicy + wycieranie ręcznikiem. Latem trochę jeziora, jak mam po drodze, a do ochłody używamy kubraczek chłodzący, który się zamacza, wykręca, zakłada i bardzo fajnie izoluje. Quote
a_niusia Posted July 27, 2015 Posted July 27, 2015 jak zamoczysz jedna lape w takiej misce, to juz jest brudna woda. a blotem psa nie bede oblewac, wiec u mnie pod prysznic i nie ma opcji. Quote
klaki91 Posted July 27, 2015 Posted July 27, 2015 A ja tam często kąpię moją krótkowłosą sukę. Ona dużo pływa, lubi włazić w błoto i praktycznie po każdym dłuższym spacerze ląduje w wannie (ale to jest opłukiwanie wodą, czasami myciem szamponem łap i podwozia). Taką prawdziwą kąpiel ma raz na 3 tygodnie, ale wkładam ją do wanny częściej żeby ją całą opłukać, bo jestem bardzo mocno uczulona na roztocza i pyłki. Dla mnie pies myty 2-3 razy w roku śmierdzi :P Quote
sOliwia Posted August 1, 2015 Posted August 1, 2015 Ja może opowiem o Zibim, rasa shih tzu :). On ma 2 miesiące i sam tak naprawdę chce się myć :). Lubi to. Mama jak szykuje się do pracy to on za nią chodzi (tak jak za wszystkimi) i jak idą do łazienki to Zibi próbuje skakać do wanny i drapie w nią. Wtedy wiemy, że on chce już się wykąpać to na wieczór tego samego dnia to robimy :). Quote
cockermanka Posted August 1, 2015 Posted August 1, 2015 Dwumiesięczny szczeniak powinien dopiero teraz opuszczać hodowlę... Quote
sOliwia Posted August 3, 2015 Posted August 3, 2015 Dwumiesięczny szczeniak powinien dopiero teraz opuszczać hodowlę... Znaczy około :). Urodzony 4 maja ;) Quote
Ares_biz_pl Posted August 14, 2015 Posted August 14, 2015 To i tak za wczesnie,w tym wieku powinien być jeszcze przy matce,a póki co z calą pewnością odradzam kąpiele,piesek jest zwyczajnie za mały,szkoda ryzykować nawet zwykłe przeziębienie. To czy ma dwa czy też dwa miesiace i tydzień nie ma tutaj żadnego znaczenia. Quote
Wilczocha Posted August 17, 2015 Posted August 17, 2015 Moja Szanti była odbierana w 7 tygodniu i wtedy też miała pierwszą kąpiel bo śmierdziała moczem. Taki szczeniaczek spokojnie może już opuścić matkę. Pierwszą kąpiel także może mieć, ale woda musi być cieplutka i zaraz po kąpieli owijamy pieska w ręczniki i trzymamy na kolanach. Quote
Monieq Posted August 17, 2015 Posted August 17, 2015 Ares_biz_pl, jeżeli piesek jest urodzony na początku maja to ma już skończone 3 miesiące, według Ciebie dopiero 3-miesięczny szczeniak może opuścić hodowlę? :O Według mnie jak najbardziej szczeniaka kąpać można, o ile jest potrzeba. Chociażby po to, żeby się przyzwyczajał do zabiegów pięlęgnacyjnych. Ale jeżeli piesek jest czysty, to po co kąpać całego? Można przemyć pyszczek po brudzącym jedzeniu albo łapki jak w coś wdepnie i tyle. Nie ma co popadać w skrajności. 1 Quote
sOliwia Posted August 19, 2015 Posted August 19, 2015 Mieszkam na wsi. Piesek lubi latać po podwórku to i też się brudzi. Byl juz po trzech szczepieniach, ma 3 miesiące i 15 dni, je suchą karmę. Nie rozumiem komentarzy mówiących o tym, że nie może jeszcze opuścić matki. A co do mycia to przecież nie stawiam go mokrego na ziemi..... Zibi jest opatulany w reczniczek i kiedy podeschnie to go suszymy i czeszemy. Piesek nie jest wpuszczany na dwór przez 1,5 h. Nie czaję tych komentarzy :). Jestem człowiekiem, mam rasowego psa i wiem jak go pielęgnować :). Nawet sam weterynarz mówi, że mycie co 2 czy 1 tygodni nie jest szkodliwe :). Jest to piesek o długim włosiu wiec jest większy z tym problem. Ludzie, nie matkujcie ;) . Quote
wet_CBDNA_pl Posted October 14, 2015 Posted October 14, 2015 To zależy od konkretnego przypadku,generalnie przy każdej kąpieli małego szczeniaczka- będą problemy,ponieważ będzie bał się wody,ale to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie szczeniak kóry może opuścić hodowlę powinein mieć około 8 tygodni,to optymalny wiek. Quote
Meg97 Posted October 1, 2024 Posted October 1, 2024 Bywało z tym różnie. Do niemal trzeciego roku życia był problem z kąpielą ale gdy w końcu mojego wilczura przyzwyczaiłam do wody to tak raz, dwa razy w miesiącu w sezonie zimowym i raz na tydzień czy dwa w okresie letnim był kąpany. A raczej prysznicowany bo wanny nie miałam tylko sporą kabinę prysznicową. Zabawne że można się było równocześnie samej wykąpać haha 🤣 Quote
Psi-smaki Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 Hej! 😊 To naprawdę ważne, zwłaszcza przy rasach z dłuższym włosem, które wymagają więcej troski. Używam delikatnego szamponu hypoalergicznego, a po kąpieli stosuję odżywkę, żeby jego sierść była miękka. Jeśli szukasz czegoś ciekawego do pielęgnacji, polecam zajrzeć na www.psi-smaki.pl. Mamy tam spory wybór naturalnych produktów – od kosmetyków po różne przysmaki. Może znajdziesz coś, co przypadnie Wam do gustu! 😊 Quote
jemi8988 Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Pielęgnacja psiaków też jest naprawdę bardzo ważna, dlatego zerknijcie na stronę https://hubun.pl/marka/over-zoo , aby znaleźć produkty najlepszej jakości. Niektóre psiaki posiadają taką sierść, która wymaga szczególnej pielęgnacji, więc trzeba dobrze dobrać kosmetyki. Quote
Recommended Posts