Justyna Lipicka Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 pekińczyki mają sierść czy włos?? jak często je kąpać?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 [quote name='Justyna Lipicka']pekińczyki mają sierść czy włos?? jak często je kąpać??[/QUOTE] Każdy pies ma sierść. Sierść niektórych psów (zazwyczaj nieposiadających podszerstka) przypomina strukturą ludzki włos, dlatego zwyczajowo nazywa się je "psami z włosem", jednak z technicznego punktu widzenia nie jest to zbyt poprawne określenie ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balbina. Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 [quote name='evel']Każdy pies ma sierść. Sierść niektórych psów (zazwyczaj nieposiadających podszerstka) przypomina strukturą ludzki włos, dlatego zwyczajowo nazywa się je "psami z włosem", jednak z technicznego punktu widzenia nie jest to zbyt poprawne określenie ;)[/QUOTE] Prawda.Mnie zawsze to dziwiło-,że niby jak one nabyły ten włos ludzki?Krzyżowały się z [I]homo sapiens[/I] czy co? Ludzie czasem gadają a nawet nie wiedzą co:roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Justyna Lipicka Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 tak więc jak często mogę go kąpać?? raz w miesiącu może być czy za często?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vutz Posted September 9, 2011 Share Posted September 9, 2011 ja ma dwa owczarki niemieckie i nie kąpię ich praktyce wcale. sukę myłam raz - jak przyjechała ze schronu 3,5 roku temu, a chłopaka też raz 4 lata temu jak mieszkał miesiąc w kojcu (normalnie to "kanapowce"). moje psy są po prostu wczesywane. każdy pies ma zapach swój własny - jednym śmierdzi, a drugim pachnie. futro psa jest podszyte zapachem wiatru. czasem wyczuwa się zapach lanoliny i to nie każdy toleruje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Z moich obserwacji wynika, że im częściej się kąpie, tym szybciej nabiera zapaszku - taka samonapędzająca się machina ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aleola Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 [quote name='Justyna Lipicka']tak więc jak często mogę go kąpać?? raz w miesiącu może być czy za często??[/QUOTE] To przecież zależy od Twojego indywidualnego odczucia. Jeżeli pies się ubrudzi, cuchnie tak, że Ci przeszkadza- kąpiesz. Nie ma co się trzymać regularnych terminów, tak sądzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beta ata Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Też sie zgadzam z tym, że to indywidualna sprawa. Zdarzylo mi sie kąpać tymczaska trzy razy w jednym tygodniu, bo uwielbial tarzać sie w padlinie, a tu u mnie na łakach zawsze znajdzie sie jakiś martwy kret czy nornik... Trudno, jak pies cuchnie, to musisz wykąpać. Ja w takich przypadkach stosuje "Szampon jodoforowy dr.Seidla", polecil mi go wet dla mojej suni z problemami skórnymi, ale można go oczywiście stosować u psów ze zdrowa skórą, zabija mikroby, likwiduje zapachy i pokrywa sierśc lanoliną. Dobre jest to, że po wyschnięciu sierśc jest bezzapachowa, także dla psa, bo szampony zostawiające ładny dla ludzi aromat natychmiast prowokuja psa, żeby pozbyć sie wstretnego dla psa smrodu :-D i czym prędzej biegna sie na nowo wytarzać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Justyna Lipicka Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 ja też mam dla mojej małej szampon Dr Seidla tylko dla szczeniąt i psów ze skórą wrażliwą, bezzapachowy:) dzięki za wszystkie odpowiedzi, będą ją kąpać tylko jak będzie tego wymagać a nie jak minie określony czas ;) to mój pierwszy pies i dlatego takie głupie pytania zadaje :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 [quote name='Justyna Lipicka']ja też mam dla mojej małej szampon Dr Seidla tylko dla szczeniąt i psów ze skórą wrażliwą, bezzapachowy:) dzięki za wszystkie odpowiedzi, będą ją kąpać tylko jak będzie tego wymagać a nie jak minie określony czas ;) to mój pierwszy pies i dlatego takie głupie pytania zadaje :P[/QUOTE] A hodowca co uważa na temat kąpieli? Nie ma głupich pytań, po to jest forum, żeby pytać ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jota67 Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Ja mojego yorka kąpię raz w tygodniu. Miałam kiedyś pekińczyka i również kąpany był co tydzień. Dożył szczęśliwych...17 lat!:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Justyna Lipicka Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 to nie jest rasowy pekińczyk tylko w typie pekińczyka, z dłuższą kufą ;) dostałam ją od koleżanki mojej mamy która jest posiadaczką rodowodowej pekinki i przybłędy pekińczyka który rasowy nie jest i dlatego taki mix nierodowodowy powstał. Powiedziała mi ona, że nie wymaga ona częstego kąpania, tylko trzeba wyczesywać ją:) ale wolałam też na forum popytać, jak koleżanka powiedziała, kto pyta na błądzi :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 [quote name='Justyna Lipicka']to nie jest rasowy pekińczyk tylko w typie pekińczyka, z dłuższą kufą ;) dostałam ją od koleżanki mojej mamy która jest posiadaczką rodowodowej pekinki i przybłędy pekińczyka który rasowy nie jest i dlatego taki mix nierodowodowy powstał.[/QUOTE] A może właścicielka pomyślałaby o kastracji któregoś psa (skoro upilnować nie da rady), żeby nie produkować kundelków, których mamy od groma w każdym schronisku...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yamayka Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 [QUOTE]jest posiadaczką rodowodowej pekinki i przybłędy pekińczyka który rasowy nie jest i dlatego taki mix nierodowodowy powstał. [/QUOTE] "Powstał"... Mnie w szkole uczyli, że nowe życie ot tak nie powstaje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Litterka Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 [quote name='yamayka']"Powstał"... Mnie w szkole uczyli, że nowe życie ot tak nie powstaje...[/QUOTE] Nie miałaś w szkole o partenogenezie?:evil_lol: A co do samej sprawy - fakt, właściciele mało odpowiedzialni, skoro pies nierodowodowy kryje sukę.:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Justyna Lipicka Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 podobno, nie wiem ile w tym prawdy, wcześniej udawało się upilnować samca...wiem, że to sprawa tych ludzi, ale ja bym też kastrowała. Dlatego moja nierodowodowa pekinka będzie sterylizowana :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yamayka Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 [QUOTE]Nie miałaś w szkole o partenogenezie?[/QUOTE] Ok, powinnam była napisać "...nowe życie [B]zwykle[/B] od tak nie powstaje" ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniaaboutdogs Posted September 23, 2011 Share Posted September 23, 2011 ja słyszałam, że spa nie powinno sie kąpać wcześniej niż co 3-4 miesiące bo kąpanie częściej szkodzi psu i jego skórze, także trzymam sie tej zasady i zazwyczaj 3 razy do roku kąpie psa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chau Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 To często zależy też od 'potrzeb', wiadomo, że jeżeli pies jest szczególnie wybrudzony albo zaszalał na spacerze i czujemy potrzebę wykąpania go to to po prostu zrobimy ale faktycznie nie powinno się kąpać psa za często, co 3 miesiące jest ok (chyba, że tak jak napisałam, jest potrzeba częściej ;)). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zabajka Posted October 27, 2011 Share Posted October 27, 2011 Moje suki kąpię po prostu jak uważam, że są brudne. Czasem wypada co 2 miesiące, a czasem co 2 tygodnie. Mieszkają w domu ale większość dnia chodzą sobie po ogrodzie, są zakurzone i zapiaszczone. Dobry szampon napewno psu nie zaszkodzi nawet jak się często kąpie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAJOS Posted October 28, 2011 Share Posted October 28, 2011 Raz na 4 miesiące. No chyba, że po drodze skąpie mi się w jakimś bagnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Justyna Lipicka Posted October 28, 2011 Share Posted October 28, 2011 a czy podczas cieczki można kąpać?? bo już jest brudna...ale nie wiem czy nie poczekać do końca czerwonych dni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted October 28, 2011 Share Posted October 28, 2011 cieczka nie jest przeszkodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazihh Posted November 11, 2011 Share Posted November 11, 2011 Zapraszam na mój blog [URL="http://www.mojpsiakikociak.blogspot.com"]http://www.mojpsiakikociak.blogspot.com[/URL] Dowiesz się tam więcej na powyższy temat. Pozdrawiam:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielw_2 Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Potwierdzam, że wystrczy co 2-3 miesiące kąpać pieska. Sam mam młodą labradorkę i weterynarz mi doradził kąpać właśnie w takim odstępie czasu. Pozdrawiam, Daniel [url]http://carmenmojpsiak.blogspot.com/[/url] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts