Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Akcja ta trwa w całej Polsce przez tydzień ustalony odgórnie. W tym roku było jakoś chyba w marcu o ile dobrze pamietam, więc nie wiem czy będzie jeszcze powtórzona w tym roku

• Replies 605
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Diabełkowa,
jeżeli nie zmienisz diety i utrzymasz optymalną dawkę ruchu, to po kastracji nie powinien utyć. Jest jedno "ale". Psy do roku - półtora rosną i rozwijają się. W związku z tym potrzebują więcej pożywienia (i trochę innego rodzaju), niż psy trochę starsze. Stąd problemy z tyciem po kastracji / steryzlizacji: młode zwierzę, ale już po fazie wzrostu, wykastrowane / wysterylizowane, a żywione jak dotychczas - tyje. A wcale nie chodzi o zabieg, ale o potrzebę zmiany diety na "dorosłą".

Reasumując,
jeżeli będziesz dbała o dopasowanie żywienia do wieku Logana i jego aktywności, a aktywność utrzymywała na wysokim pozniomie, wszelkie nagrody i przekąski to będą psie chrupki, albo świerze warzywa i owoce, to nie musisz się martwić, że Twoje psisko utyje ;)

Jeśli zaś chodzi o zmiany psychiczne.
Zarówno u znanych mi psów wykastrowanych, jak i u moich własnych wykastrowanych, obserwuję jak na razie wyłącznie zmiany pozytywne. Psy są spokojniejsze, bardziej zrównoważone i dojrzałe w swoch zachowaniach, skoncentrowane na opiekunie. Nie oglądają się za sukami, nie włóczą się, nie podsikują maniacko wszystkiego, co podsikać się da.

Moje dwa psy są wykastrowane. Trzeci zostanie, gdy trochę dojrzeje - ma ok. 10 mies. i nadal jest strasznym dzieckiem, nazywamy go "nastolatkiem" ;) Suki to samo. Jednorazowy wydatek, żadnego więcej pilnowania, no i znacznie mniejsze ryzyko wszelkich chorób. Warto!

Posted

Zaleta sterylizacji suki (mam suke i tylko z nia doswiadczenie ;)) jest to, ze wszelkie wyjazdy z psem planuje "pod siebie" nie muszac liczyc sie z niespodziankami cieczkowymi.
Sunia jest zawsze gotowa do drogi ;)

Posted

zolly, jeśli moge coś podpowiedzieć
jesteś z Lublina, postaraj sie zagadać z jakimś studentem weterynarii, jeśli powie,że to jego suka to na uczelni powinni zrobić zabieg po znacznie obniżonej cenie (przynajmniej gdy ja studiowałam tak było)

Posted

albo zobaczcie też tutaj
http://sterylizacje.pl

Ja za Tośkę (wielkosc dorbnego ON) płaciłam normalnie 130zł, metoda ciecia normalnego. W cene wliczona tez była dawka 24godzinna leku przeciwbólowego - potem jeśli sunie coś boli można jechac na zastrzyk p/bólowy - za dodatkową opłatą lub czopki pyralginum we własnym zakresie. Tośka wcale bólu nie okazywała - tylko pierwszego dnia. Potem już szczekała na sąsiada i chciała hasać ale jej nie pozwalałam, bo rana świeża. Suka, że tak powiem - wytrzymała :D

Posted

[LEFT]Warto jednak robić zabieg u weterynarza stosującego metodę krótkiego cięcia (rana ma 3-4 cm) i najlepiej, gdy zakłada szwy środskórne. Już następnego dnia suka zachowuje się prawie normalnie, żadnych oznak bólu. Przez kilka dni podaje się antybiotyk w tabletkach (co nie jest konieczne, jeżeli rana goi się dobrze).

Tak samo z wykastrowanym psem - szew śródskórny, dzięki czemu zwierzę mniej interesuje się raną i często nie trzeba wcale kołnierza (czy kubraka w przypadku suki) i antybotyk w razie potrzeby. Dzień po zabiegu moje psy zachowywały się, jak gdyby nigdy nic i na siłę ograniczałam im aktywność.

Przedostatnio sterylizowanej suce weterynarz założył szwy rozpuszczalne, a kolejnej właśnie szew śródskórny. Ta druga w ogóle nie interesowała się raną, a w trzy tyg. po zabiegu blizna była ledwo widoczna. Również szwy śródskórne dostały oba psy po kastracji i jeden z nich po operacji stawu kolanowego. Wg mnie wszystko goi się o wiele lepiej, niż przy normalnych szwach.
[/LEFT]

Posted

Udało mi się to wysłać do:
Teleexpressu,
Panoramy,
Wiadomości na TVP 1,
TVP 1,
Tvn,
Grupa ITI,
Tvn Siedem,
Tvn 24,
Tvn Meteo,
Itvn ( nigdy o tym nie słyszałam),
Tvn Style,
TVN GRA

Posted

Greven napisał(a):
Warto jednak robić zabieg u weterynarza stosującego metodę krótkiego cięcia (rana ma 3-4 cm) i najlepiej, gdy zakłada szwy środskórne. Już następnego dnia suka zachowuje się prawie normalnie, żadnych oznak bólu. Przez kilka dni podaje się antybiotyk w tabletkach (co nie jest konieczne, jeżeli rana goi się dobrze).

Tak samo z wykastrowanym psem - szew śródskórny, dzięki czemu zwierzę mniej interesuje się raną i często nie trzeba wcale kołnierza (czy kubraka w przypadku suki) i antybotyk w razie potrzeby. Dzień po zabiegu moje psy zachowywały się, jak gdyby nigdy nic i na siłę ograniczałam im aktywność.

Przedostatnio sterylizowanej suce weterynarz założył szwy rozpuszczalne, a kolejnej właśnie szew śródskórny. Ta druga w ogóle nie interesowała się raną, a w trzy tyg. po zabiegu blizna była ledwo widoczna. Również szwy śródskórne dostały oba psy po kastracji i jeden z nich po operacji stawu kolanowego. Wg mnie wszystko goi się o wiele lepiej, niż przy normalnych szwach.

Cio do metody krótkiego cięcia ostatnio miałam dwie suczki sterylizowane o godzinie 12tej, a juz o godzinie 19tej culy sie jak zawsze juz nawet chcialy na spacerze biegac;) I faktycznie nie widać aby sunie okazywała jakiśkolwiek ból.
A moja sunia co miala ciecie na calym brzuchu byla bardzo dlugon na przeciwgolowych bo tak ja bolalo:shake:

Posted

oktawia6 napisał(a):
super-super może wyemitują ten film zamist podpasek "które mówią językiem twojego ciała":shake:

fajnie by bylo ale podpaski placa za siebie a niestety ten film nie:shake: mijmy nadzieje ze tv znajdzie troszke funduszy zeby wyemitowac ten film :razz:

Posted

Dziewczynki! Nie dramatyzujmy, musimy myśleć i nawet być przekonane że się uda. Ja z niecierpliwością czekam na jakikolwiek e-mail. Od razu , oczywiście dam wam znać, jak dostanę e-mail. Tylko , że jest jeden problem , jeżeli ktoś napisze do mnie w okresie 23.07-6.08.06 to mu nie odpiszę. Wyjeżdżam.