Jump to content
Dogomania

Dramat - Laszczyny - Podkarpacie - potrzebne wsparcie w akcji ratunkowej chorych psów

Recommended Posts

Posted

A wiecie? Okazuje sie, że te łańcuchy widoczne na zdjeciu, to prezent dla pani Stasi.....Podobno od gminy....To taki ich wklad w rozwiazywanie problemu bezdomności zwierząt na swoim terenie...

• Replies 680
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W któryms z pism do Stowarzyszenia Nadzieja wójt twierdził , że odebranie tych zwierzat p. Stasi nie dość, że źle wpłynie na stan jej zdrowia, ale także na same psy, bo przecież są dla p. Stasi wyjątkowe i przywiązane do niej a w schroniskach to jest tragedia...Panie wójcie w schronisku w Orzechowcach, które dobrze znam, nie ani jednego psa na łańcuchu, każdy ma ciepłą , wyścieloną słomą budę, zawsze czystą wodę w miskach i 2 razy dziennie ciepłe gotowane żarcie z dużą ilością mięsa, codziennie też prawie wszystkie psy biegaja po wybiegach, a dzięki świetnym pracownikom i wolontariuszom wiedza co to spacer, pogłaskanie i dobre słowo. Wszystkie psy są zaszczepione, odrobaczone i zaczipowane ( nie wiem czy pan wie co to jest ) dodatkowo, na ile jest możliwe z powodów czasowych i finansowych suki i kocice sa sterylizowane, a samce kastrowane ( to taka metoda zapobiegania nadmiernej populacji zwierzat - p. Stasia małe dusi i zakopuje ) Schronisko nie wydaje psów na łańcuch i robi wizyty poadopcyjne w celu sprawdzenia czy pies nie został uwiązany.
Myślałam, że taki młody czlowiek jak p. wójt gminy Grodzisko Dol. będzie miał już bardziej cywilizowane i mądre podejście do problemu bezdomności i właściwej opieki nad zwierzętami, przykre, że nawet młodzi ludzie nie rozumieja wielu rzeczy, albo nie chcą...
Śmiem twierdzić , że w orzechowskim schronisku ( być może w wielu innych , ale pisze o Orzechowcach bo je dobrze znam ) psy p. Stasi byłyby po stokroć szczęśliwsze niż u swojej chorej opiekunki, której się boją.
Zawsze jak spotkamy sie z takim miejscem i zdarzeniem , a coraz więcej ludzi zauważa takie problemy i informuje o tym , będziemy działać, piętnować i nagłaśniać takie przypadki, dobrze wiemy, że takich miejsc jest wiele, a więc wójtowie innych gmin rozejrzyjcie sie po swoim terenie, być może następna interwencja będzie u Was...

Posted

mshume napisał(a):
Napiszcie, co z pieskami, które są w klinice. Jak ten biedny białasek, żyje?

Może jak gagata wejdzie na watek to coś więcej napisze, ale białasek na pewno żyje, niestety jest w kiepskim stanie ogólnym, Nestorek mój ulubieniec też pomlutku dochodzi do siebie, niestety po tak długim czasie te psiaki muszą sie przyzwyczaić do światła, muszą się nauczyć pić wodę, musza zrozumieć, że nie krępuje ich łańcuch...młodym chyba pójdzie szybciej, gorzej z tymi staruszkami...

Posted

Psiaki wszystkie zyja, ich stan jest daleki od wymarzonego ale powolotku jakos to idzie. Maluchy zostały przeniesione do naszego szpitalika, wieksze ganiaja juz po ogrodzie, ktory maja w zasadzie na wyłączośc. Mam foty, jak złapie chwile to wkleje.
Wszelkie informacje na temat stanu zdrowia laszczyniaków sa podawane na bieżąco na naszym forum, gdzie kazdy psiak ma osobny watek.

Posted

[quote name='gagata']

A wiecie? Okazuje sie, że te łańcuchy widoczne na zdjeciu, to prezent dla pani Stasi.....Podobno od gminy....To taki ich wklad w rozwiazywanie problemu bezdomności zwierząt na swoim terenie...

że co??????????????????????????

No to juz cholera wiemy dlaczego ten baran broni tak tej kobiety.. On "se" tam zrobił prywatny "pensjonat", tak jak i pan Pałka... :roll: I ma problem z bezdomnoscią załatwiony.....

PO PROSTU ŻENADA PANIE WÓJCIE!!!!! ŻENADA!!!!!

Posted

[quote name='gagata']

:(

ja w tygodniu zamierzam pisac skargi na wojta ( z malej litery!!! bardzo malej!!!) gdzie tylko sie da...

Posted

WARANSKA napisał(a):
Siedze,czytam i wyje jak te wszystkie psy u p.Stasi.Proponuje uwiazac w ten sposob p.wujta(koniecznie w garniturze) i niech mu p.Stasia chociaz przez dwa tygodnie kawy gotuje i byc moze zaglaska na smierc jesli to tylko zwierzeta.Moze w ten sposob p.Stasi znajdzie sie szybko miejsce w domu opieki.Panu wet.radze powrocic do szkoly i odswiezyc wiadomosci.Dogomanczycy jestescie ludzmi z przeogromnym sercem i dziekuje ze jestescie!!!!!

ojoj:shake: straszna tragedia

Posted

AKJ napisał(a):
ojoj:shake: straszna tragedia

No jest tragedia i to straszna....Nie wolno wykorzystywać chorych ludzi a juz szczególnie w ten sposób....tak jak nie wolno dręczyc zwierzat.

Posted

ANETTTA napisał(a):
sta tych psów zabranych jest w wiekszości zły ..

pomózmy je leczyć ...uratowane juz zostały ..ale ich leczenie bedzie kosztowne !!!!niestety

A czy ktos pomyślał też o tej Pani Stasi????

Posted

[quote name='AKJ']A czy ktos pomyślał też o tej Pani Stasi????

wójt myśli, cóż my "szare myszki" przy nim

ale oczywiście możesz sie zgłosić do Laszczyn bo rozumiem ze twoja troska nie kończy sie tylko na pytaniu.

W kwestii niezbędnych zakupów to podobno gmina już zadbała:
[quote name='gagata']

inne zakupy już nie przez gmine robione: takie jak karma i budy tak jak zostały niewykorzystane, widać mniej niż łańcuchy potrzebne.

.

Posted

na szczęście w księgowości w gminie łańcuchy widnieją - teraz będzie trudno zakląć rzeczywistość

a co do Stasi - wójt powinien wiedzieć, co należy robić - latami pracował w opiece społecznej, później wskoczył na stołek i wrażliwość szlag trafił

Posted

Zamurowało mnie.
Choć nie wiem czemu, bo sama się zastanawiałam skąd ta kobieta wzięła pieniądze na nowy łańcuch i na obroże i jak to przytachała do domu... Ale jakoś mi nie przyszło do głowy że to od gminy...
pan wójt i miejscowy weterynarz powinni sobie posiedzieć miesiąc na tych łańcuchach u P Stasi... Może coś by wtedy do nich dotarło...
Choć wątpię.
Całe szczęście, że zakup łańcucha przez gminę jest udokumentowany.
A miało być tak pięknie, panie wójcie, co?
I źli ludzie wszystko panu spi.....ili...
Wstyd mi, że jestem człowiekiem, jak myślę o takich ludziach jak pan.

Posted

kahoona napisał(a):

a co do Stasi - wójt powinien wiedzieć, co należy robić - latami pracował w opiece społecznej, później wskoczył na stołek i wrażliwość szlag trafił

Zakładając, że miał co szlag trafić, w co prawdę mówiąc wątpię. Praca w opiece społecznej nie oznacza automatycznie posiadania wrażliwości.

Posted

kahoona napisał(a):
na szczęście w księgowości w gminie łańcuchy widnieją - teraz będzie trudno zakląć rzeczywistość

A dlaczego nazywacie Panią Stasie zbieraczką????? Ona na swój sposób zajmowała się tymi psami!!!!!A może właśnie takie chore psy znalazła i wzięła je do siebie??? ktoś napisał że pies od szczeniaka był przwiązany łańcuchem a widział to ktoś???że od szczeniaka??? nie!!!!!!!!!:shake:

Posted

AKJ napisał(a):
Ona na swój sposób zajmowała się tymi psami!!!!!A może właśnie takie chore psy znalazła i wzięła je do siebie??? ktoś napisał że pies od szczeniaka był przwiązany łańcuchem a widział to ktoś???że od szczeniaka??? nie!!!!!!!!!:shake:

A wyobraż sobie że widział i ma na to dowody. Nawet w postaci zdjęć. Nie musimy tu o wszystkim pisać - choćby po to, żeby mieć asa w ręku. I my go mamy.
Znowu nam się troll ujawnił, aż 3 posty napisał i to wszystkie na tym wątku. Zamiast sie tu wysilać, idz lepiej na kawę do p.Stasi, najlepiej z wójtem i uradżcie razem jak jej pomóc.

Posted

A jakie to ma znaczenie? Dorosłe wolno katować? Szczeniaki pani Stasia dusiła i zakopywała - bardzo humanitarne.
Poczytaj wątek dokładnie - w okolicy pani Stanisława znana była z tego, że zbiera psy...
Jak jeszcze raz przeczytam, że się zajmowała i że to z dobroci serca to zacznę bluzgać - słowo daję. Póki co wyjaśniam - psy u pani Stasi widziały osoby, które zawiozły jej karmę dla psów, miski itp. Psy wyglądały źle. Trzy tygodnie później, przy następnej wizycie - wyglądały już tragicznie.