Jump to content
Dogomania

Dramat - Laszczyny - Podkarpacie - potrzebne wsparcie w akcji ratunkowej chorych psów

Recommended Posts

Posted

weronika1 napisał(a):
Pewnie nikt nie dostał odpowiedzi bo ja też nic nie dostałam, ale może ktoś po tych pismach zareaguje i zastanowi się .

Zostały te biedaki skazane na dalsze cierpienie wraz z p. Stasią i jej chorym bratem i to mnie najbardziej niepokoi.:shake:

Mnie tez, czy nie mozna tych biedakow wziasc moze baba sie ich zrzeknie za drobna sume sama sie dozuce

• Replies 680
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja też wciąż myślę o tych psich skazańcach, które nie miały tyle szczęścia i musiały zostać w tym piekle. Nie mogę zapomnieć Rudaska, którego pseudo wet wywleka z samochodu i z powrotem oddaje "pod opiekę" p. Stasi. Gdyby była jakaś zbiórka na wykupienie tych psiaków - można na mnie liczyć.
Tylko, czy one jeszcze żyją....

Posted

Nie wiem czym zasłużyłam sobie na uznanie ale przedwczoraj dostalam odpowiedż na mojego maila z Gminy Grodzisko .
Dziekuje Panie Wójcie - czuje sie wyróżniona.
W skrócie mniej więcej to tak wygląda że : Do dnia4 marca u p.Stanisławy przebywało kilkanaście psow i wyspecjalizowane służby weterynaryjne nie sygnalizowały dotychczas zagrożenia dobrostanu zwierząt. Psy były szczepione przez lekarza wet., a w styczniu 2009 dokonano kontroli warunków bytowych zwierząt z udzialem m.in. Powiatowego Lek.Wet./ to wtedy pewnie po naszym pierwszym zgłoszeniu/ .W dniu 2 marca psy znowu zostały zbadane przez Lek. Wet.
Obecnie na terenie posesji p.Stanislawy przebywa 2 psy /:crazyeye: /, mają założone książeczki zdrowia i są pod opieką lekarza wet./ spodziewam sie że tego, co wyciągnął z auta małego rudaska/.
Dobrostan tych psów nie jest zagrożony, co potwierdza opinia kolejnego Lekarza Wet. z 15 marca oraz protokół lustracyjny wykonany przez Powiatowego Lek. Wet. w dniu 19 marca.
Pani Stanislawa posiada pełne prawa publiczne i nie ma podstaw prawnych by uznać, że nie może ona utrzymywać zwierząt. I takie dalej ble-ble, jak to spolecznośc miejscowa i gmina ej pomaga.
A teraz najlepsze na koniec : że wyłapywane dotychczas bezdomne zwierzęta umieszczane byly w lecznicy dla zwierząt w Grodzisku Dolnym / pewnie wciąz u tego samego weta/, a nastepnie poszukiwano właściciela, a gdy to było niemożliwe - zwierzęta przekazywano do adopcji.
Ciśnie sie mi na usta wiele ironicznych pytań ale poczekam na wasze refleksje.
Pierwsze moje pytanie jest takie : to dlaczego po naszym pierwszym styczniowym zgłoszeniu o fatalnym stanie zdrowotnym kilku psów - wójt nie wydał decyzji o zabraniu ich do Lecznicy w Grodzisku skoro takowa jest, tylko rozłożył ręce że schroniska ich nie chcą i nie ma co z nimi zrobić ? To Lecznica w Grodzisku przetrzymuje wyłapane bezpańskie psy, a te chore wymagające natychmiastowej pomocy lekarskiej już nie ?
Drugie pytanie: jak to się stało że p.Stanisława ma obecnie 2 psy skoro dla jej dobrego samopoczucia i zdrowia psychicznego jeszcze niedawno były potrzebne 4 ? i jeden wydarty silą z samochodu żeby robił za czwartego?
Kolejne refleksje zostawiam dla was póki co, bo mnie juz krew buzuje.
Jak dla mnie - to jedna wielka kpina.

Posted

Beciu - chyba nie musisz czuć się wyróżniona - też dostałam odpowiedź, sądząc po cytatach które przytaczasz - dokładnie taką samą ( mającą się skądinąd absolutnie nijak do mojego listu, ale cóż). Prawdopodobnie teraz wszyscy którzy pisali zostaną potraktowani tym samym pismem...
A ja się tak zastanawiam - bo fakt, że u pani S. zostały 4 psy+ krowa jest akurat bardzo dobrze udokumentowany, ze świadkami, zdjęciami itd. więc chyba należy zapytać kompetentne osoby, co się w międzyczasie stało z resztą zwierząt, prawda?

Posted

Nasz pan wójt robi się coraz bardziej medialny. Właśnie przed chwilą widzialam go w naszej lokalnej telewizji w nastepnym paradoksie tej gminy. Otóż gmina pewnemu gospodarzowi z Laszczyn zrobila w ramach nagrody za wzorowe prowadzenie gospodarstwa - drogę utwardzoną asfaltem aby do jego gospodarstwa mogły dojeżdżać ciężkie auta np.po mleko /dużo zwierząt/. Szybko droga ta stała sie drogą publiczną i teraz temu gospodarzowi przez środek podwórka jeżdżą samochody z całej okolicy.
Wygląda to w ten sposob, że jeśli facet weżmie siano czy słomę ze stodoły - musi przejśc przez drogę żeby dostać się do stajni i nakarmic zwierzeta. Gospodarz zamknął droge na swoim gospodarstwie dla cudzych aut, a gmina wystąpila do sądu o zrobienie tego przejazdu drogą gminną i sprawa jest w toku postępowania.
I to jest właśnie gospodarnośc pana wójta z Grodziska Dolnego.
Ręce opadają.

Posted

[quote name='becia66'] A teraz najlepsze na koniec : że wyłapywane dotychczas bezdomne zwierzęta umieszczane były w lecznicy dla zwierząt w Grodzisku Dolnym / pewnie wciąż u tego samego weta/, a następnie poszukiwano właściciela, a gdy to było niemożliwe - zwierzęta przekazywano do adopcji.

Ten fragment odpowiedzi wójta jest po prostu makabryczny. :smhair2: Skojarzyło mi się z koniem Boxerem w "Folwarku Zwierzęcym", który pojechał do szpitala... Już lepiej by było, gdyby wójt nic na ten temat nie napisał.

[quote name='gagata']Do nas też właśnie dotarły informacje o dwóch psach...Brakuje dwóch psiaków i krowy....Narazie sprawdzamy, o co chodzi...

A to... :no-no-no: Naiwnie myślałam, że do czegoś takiego nie dojdzie, a odebranie pozostałych zwierząt jest tylko kwestią czasu. Może podczas interwencji było mniej psów wcale nie dzięki Pani Stanisławie... Podziwiam osoby z fundacji, że są w stanie zająć się tą sprawą ze spokojem. :wallbash:

Posted

becia66 napisał(a):
Nasz pan wójt robi się coraz bardziej medialny. Właśnie przed chwilą widzialam go w naszej lokalnej telewizji w nastepnym paradoksie tej gminy. Otóż gmina pewnemu gospodarzowi z Laszczyn zrobila w ramach nagrody za wzorowe prowadzenie gospodarstwa - drogę utwardzoną asfaltem aby do jego gospodarstwa mogły dojeżdżać ciężkie auta np.po mleko /dużo zwierząt/. Szybko droga ta stała sie drogą publiczną i teraz temu gospodarzowi przez środek podwórka jeżdżą samochody z całej okolicy.
Wygląda to w ten sposob, że jeśli facet weżmie siano czy słomę ze stodoły - musi przejśc przez drogę żeby dostać się do stajni i nakarmic zwierzeta. Gospodarz zamknął droge na swoim gospodarstwie dla cudzych aut, a gmina wystąpila do sądu o zrobienie tego przejazdu drogą gminną i sprawa jest w toku postępowania.
Ręce opadają.

tego najlepszy kabaret by nie wymyślił :crazyeye: Powinni jeszcze sygnalizację świetlną załozyć :angryy:

Posted

malagos napisał(a):
tego najlepszy kabaret by nie wymyślił :crazyeye: Powinni jeszcze sygnalizację świetlną załozyć :angryy:

... albo postawić na środku podwórka policjanta z drogówki, żeby zawiadował ruchem...

Posted

becia66 napisał(a):
Jak to możliwe że 5 minut przed północą nasz ukochany wójt miał 1025 głosów, a 3 minuty po północy zaledwie 966 ?
Następny przekręt ?

Bo to się liczą ostatnie 15 dni... Za to wzrastają mu bardzo SKOKOWO głosy w ciągu dnia, i to bez bonusów.
Ale buciory są już nieusuwalne i w kategorii polityków najbardziej "zbutowanych" wójt już przedziera się do czołówki, wyprzedzając wiele osób bardzo znanych i medialnych ...:diabloti:
http://www.dobrzypolitycy.pl/ranking/but

Posted

becia66 napisał(a):
a jak to sie głosuje na tego buciora ? klikam i nic mi nie wyskakuje....

Niestety trzeba zapłacić (cena jak za bonusy). Spójrz na moją sygnaturkę. But jest starannie ukrywany przez właścicieli strony :mad: i chyba nie odejmuje punktów.

Posted

becia66 napisał(a):
Ręce opadają.

Tego gospodarza to cała wieś ma już dość.