Jump to content
Dogomania

Stało się to, o czym wszyscy marzyli - 3 kg TYCIA ZAMIESZKAŁA U POKER:)Złamana łapka, porzucenie, ulica, schronisko - to wszystko jest już tylko złym wspomnieniem.

Recommended Posts

Posted

Tycia była dzisiaj bardzo grzeczna i cierpliwa. Ma złamane 2 kości - promieniową i łokciową, złamanie jest krótkie skośne. Opatrunek,który miała wcześniej nic nie dał, ponieważ nic się nie zrosło. W obrębie złamania jest cisza metaboliczna, czyli nic się tam nie dzieje, oprócz tego, że oczywiście powoli narasta tkanka łączna, a mięśnie się obkurczają. Potrzebna jest operacja, która złoży kości przy pomocy śrub i płytki tytanowej (implantu). Płytka umieszczona w obrębie zespolenia będzie odbierać cały napór, całą aktywność łapy w przyszłości. Wet nie jest w stanie zagwarantować, ani ocenić ile lat wytrzyma ta płytka, ale twierdzi, że tytanowa jest najbardziej trwała. Problemem Tyci jest to, że jest miniaturowa, kości są malutkie, a to zawsze utrudnia. Na jej korzyść działa to, że jest młoda. Kości będą się zespalać w granicach 3-6 miesięcy i tyle będzie musiała być w gipsie. Co 4-6 tygodni potrzebna będzie wizyta kontrolna, na której robione rtg będzie pokazywać w jakim stanie jest łapa. Koszt operacji w gabinecie, w którym byłam to 2000 - 2500 zł. Ortopeda powiedział, że można też spróbować w poradniach akademickich, tam zazwyczaj jest taniej, ale obawia się, że jakość materiałów jest niższa. Otrzymałam płytę z dzisiejszymi zdjęciami.  Jeżeli łapka nie zostanie zoperowana, to będzie nadal tak wisieć i Tycia nie będzie jej używać :(

Posted

Każdy spodziewał się,że łapka będzie do korekty ale na pewno nie aż takiej :( Koszt operacji bardzo wysoki ale jeżeli ma przywrócić Tyci możliwość poruszania się i to bez bólu to chyba jednak nie ma na co czekać...Ja na pewno dorzucę się do kosztów i sądzę,że wiele osób zrobi tak samo.Przecież nie zostawimy Tyci i Toli  bez pomocy...

• Like 3
  • Upvote 2
Posted
22 minuty temu, Dusia-Duszka napisał:

Ja się też dołożę. Deklaruję 100,-. Proszę o przypomnienie na pw, jak zacznie się zbieranie. 

Kochana nasza Dusia-Duszka jak zawsze na pomocowym stanowisku :)Ja również dorzucę 100zł więc mamy na dobry początek 200zł :)

Kochani,każda złotówka na wagę złota i będzie stokroć cenniejsza, jeżeli przeznaczycie ją na pomoc dla Tyc :) Pamiętajmy,że grosz do grosza już nie raz zdziałał tu na dogo cuda! :)

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

Ja też dorzucę 100 zł na operację. Malutka musi odzyskać sprawność.

Cyganka ( nie lubię takich imion, to tak jakby psa nazwać Polak albo Francuz) operacje kosztowały 7000 zł , więc  2500zł też sie uzbiera.

• Like 1
  • Upvote 1
Posted
10 godzin temu, Poker napisał:

Ja też dorzucę 100 zł na operację. Malutka musi odzyskać sprawność.

Cyganka ( nie lubię takich imion, to tak jakby psa nazwać Polak albo Francuz) operacje kosztowały 7000 zł , więc  2500zł też sie uzbiera.

Rozmawiałam dzisiaj z Martą i naprawdę wiadomości o stanie Tyci i związanych z tym kosztami ją podłamało.Jak jutro tu zajrzy,to na pewno każda deklaracja pomocy podniesie ją na duchu :) Wierzę,że tak jak i w przypadku Cyganka, też się uda zebrać na operację łapki Tyci, a przynajmniej  jakąś jej część.

Mamy już 300zł! :)

• Like 1