Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

kadencja może być najwyżej "następna"

mam dla Ciebie radę - nie chodź na marsze, nie rób nic, a najlepiej nie przeszkadzaj mądrzejszym, to wolny kraj a ten wątek nie służy dyskusji o stosunku do polityków - jest zgoła o czymś zupełnie innym

Posted

[quote name='Saeta']

Kopiowanie jest niezgodne z prawem!

wreszcie!!!!

co to oznacza ,jak to rozumiec?
jakie konsekwencje poniosa weterynarze kopiujacy ?jakie konsekwencje poniosa osoby dajace do kopiowania?
jak to wyglada z wyzlami u mysliwych?

Posted

kahoona napisał(a):
kadencja może być najwyżej "następna"

mam dla Ciebie radę - nie chodź na marsze, nie rób nic, a najlepiej nie przeszkadzaj mądrzejszym, to wolny kraj a ten wątek nie służy dyskusji o stosunku do polityków - jest zgoła o czymś zupełnie innym

Nie masz się po co denerwować .Rada od asystenta posła to jest coś , bo też jesteś ważna figura prawie tak jak polityk a polityk musi mieć silne nerwy . Wiem bo w radiu tak mówili . Tak sobie myśle że jakby marsze pomagały na coś to ludzie nic by nie robili tylko maszerowali . Po mojemu w polityce zaczeło się już wiecowanie a przy okazji coś się psom skapło i ważne że się skapło bo wcale nie musiało .
Nie wiem o co chodzi z tą następną kadencją .

Posted

Kajko napisał(a):
Nie masz się po co denerwować .Rada od asystenta posła to jest coś , bo też jesteś ważna figura prawie tak jak polityk a polityk musi mieć silne nerwy . Wiem bo w radiu tak mówili . Tak sobie myśle że jakby marsze pomagały na coś to ludzie nic by nie robili tylko maszerowali . Po mojemu w polityce zaczeło się już wiecowanie a przy okazji coś się psom skapło i ważne że się skapło bo wcale nie musiało .

Szkoda, że nie śledziłes miesięcy ciężkiej pracy wielu ludzi. Najłatwiej jest klepać w klawiaturę. Żadna ze mnie figura, ale miałam zaszczyt pracowac przy tworzeniu nowelizacji. A z kadencją chodzi o to, że masz problemy z ortografią.

Posted

[quote name='bobroska.']xxx - suuper! Wreszcie np. dogi niemieckie będą szczęśliwe, bo oprócz ogonów będą sobie obijały do krwi uszy! Jeee!

To dlaczego nie uszczesliwilas swojego doga do konca i nie obcielas mu ogona ? :shake:

[quote name='bobroska.']Tu trzepnie o ścianę, tu o blat, krzesło, cokolwiek. W takiej sytuacji albo robi się krwiak który trzeba przecinać i spuszczać krew/ropę, albo ucho się paskudzi i nie chce zagoić

Masz jakies dane statystyczne na ten temat ? ja nie moge znalezc ,a szukam tam gdzie zabronione jest kopiowanie uszu ponad 100 lat !

Kennel Club, na życzenie ówczesnego księcia Walii, późniejszego króla Edwarda II zabronił kopiowania uszu. Po 31.III 1895 roku żaden pies angielski o przyciętych uszach nie mógł wygrać na wystawie.

Posted

Kajko napisał(a):

a zebys wiedzail ,ze dzieki wielu marszom protestacyjnym wiele mozna osiagnac ,szczegolnie jezeli chodzi o milosnikow zwierzat.
Politycy bardzo zwazaja na opinie spoleczna ,stad wiele owocnych jest protestow np.ostatnie protesty (Berlin) przeciwko klatkowej hodowli-milosnicy zwierzat osiagneli swoj cel.U naszych zachodnich sasiadow co pewien czas odbywaja sie protesty ,i to bardzo skutkuje.Dla osiagniecia celu protesty sie powtarza.Wczoraj odbyl sie tysieczny protest w magdeburgu .Ludzie poubierani byli w kostumy zwierzat futerkowych.Mial na celu przekazac ,ze zwierzata dzikie ,w zoo , nie sa tylko pluszowymi zwierzatkami tylko maja swoje wymagania i potrzeby.Cyrki sa pod presja ,zeby nie wykorzystywac zwierzat dzikich do wystepow z wyjatkiem koni,psow czy koz.odbywaja sie bojkoty wystepow z udzilaem zwierzat dzikich.

Posted

[quote name='xxxx52']wreszcie!!!!

co to oznacza ,jak to rozumiec?
jakie konsekwencje poniosa weterynarze kopiujacy ?jakie konsekwencje poniosa osoby dajace do kopiowania?
jak to wyglada z wyzlami u mysliwych?
Nie "wreszcie!!!", bo zakaz kopiowania istnieje od 1997 r.! Było to oczywiste dla wszystkich - władz weterynaryjnych, prawników i wszystkich obywateli, którzy nabyli w szkołach umiejętność czytania ze zrozumieniem! Niestety, z przyczyn czysto komercyjnych kierownictwo ZKwP upierało się, że przepisy są dla nich "niejasne" i przy współudziale urzędasów z ministerstwa rolnictwa tworzyli kolejne głupawe uzasadnienia, jak np. to, że obcinanie psom uszu i ogonów jest "zabiegiem wyn ikającym z technologii produkcji" psa rasowego! Dzięki czemu miłośnicy poprawiania psiej urody skalpelem czuli się bezkarni.

Jak to rozumieć? Rozumieć tak, że z chwilą wejścia w życie nowelizacji, nikt już nie będzie miał żadnych wątpliwości, że KOPIOWANIE JEST NIEZGODNE Z PRAWEM. Nawet najmniej rozgarnięte rzesze kopistów ze Związku Kynologicznego. W nowelizacji wskazano wyraźnie, że kopiowanie jest zakazane i stanowi ZNĘCANIE SIĘ NAD ZWIERZĘCIEM (art. 6 ust. 2 pkt 1 po nowelizacji ustawy).

Kary za znęcanie się określa art. 35 ustawy - po nowelizacji:
- z ust. 1 do dwóch lat więzienia
- z ust. 2 do trzech lat więzienia
- kara grzywny do 100 tys. zł
- obligatoryjny przepadek zwierzęcia
- zakaz posiadania zwierząt do lat 10
- zakaz wykonywania określonego zawodu lub działalności związanej ze zwierzętami

Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego zarówno sprawca (weterynarz), jak i każda osoba, która mogła, a nie przeciwstawiła się takiemu czynowi (właściciel) podlega takiej samej karze!

Ustawa nie różnicuje ras psów w odniesieniu do zabiegów weterynaryjnych i aktów znęcania się. Kopiowanie jest ZAKAZANE u wszystkich ras.

Posted

[quote name='Saeta']Nie "wreszcie!!!", bo zakaz kopiowania istnieje od 1997 r.! Było to oczywiste dla wszystkich - władz weterynaryjnych, prawników i wszystkich obywateli, którzy nabyli w szkołach umiejętność czytania ze zrozumieniem! Niestety, z przyczyn czysto komercyjnych kierownictwo ZKwP upierało się, że przepisy są dla nich "niejasne" i przy współudziale urzędasów z ministerstwa rolnictwa tworzyli kolejne głupawe uzasadnienia, jak np. to, że obcinanie psom uszu i ogonów jest "zabiegiem wyn ikającym z technologii produkcji" psa rasowego! Dzięki czemu miłośnicy poprawiania psiej urody skalpelem czuli się bezkarni.

Jak to rozumieć? Rozumieć tak, że z chwilą wejścia w życie nowelizacji, nikt już nie będzie miał żadnych wątpliwości, że KOPIOWANIE JEST NIEZGODNE Z PRAWEM. Nawet najmniej rozgarnięte rzesze kopistów ze Związku Kynologicznego. W nowelizacji wskazano wyraźnie, że kopiowanie jest zakazane i stanowi ZNĘCANIE SIĘ NAD ZWIERZĘCIEM (art. 6 ust. 2 pkt 1 po nowelizacji ustawy).

Kary za znęcanie się określa art. 35 ustawy - po nowelizacji:
- z ust. 1 do dwóch lat więzienia
- z ust. 2 do trzech lat więzienia
- kara grzywny do 100 tys. zł
- obligatoryjny przepadek zwierzęcia
- zakaz posiadania zwierząt do lat 10
- zakaz wykonywania określonego zawodu lub działalności związanej ze zwierzętami

Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego zarówno sprawca (weterynarz), jak i każda osoba, która mogła, a nie przeciwstawiła się takiemu czynowi (właściciel) podlega takiej samej karze!

Ustawa nie różnicuje ras psów w odniesieniu do zabiegów weterynaryjnych i aktów znęcania się. Kopiowanie jest ZAKAZANE u wszystkich ras.

dziekuje za wyjasnienie ,zobaczymy jak to bedzie wygladalo w praktyce?

Posted

Saeta napisał(a):

Poproszę o dokładniejsze informacje.

Posted

Myślę, że na razie rozmowy na temat tej ustawy nie mają sensu. Gdy będzie opublikowana końcowa, ostateczna wersja ustawy podpisana przez prezydenta - wtedy będzie o czym rozmawiać.

Posted

xxxx52 napisał(a):
dziekuje za wyjasnienie ,zobaczymy jak to bedzie wygladalo w praktyce?

Mój kolejny pies będzie kopiowany!!! - wyjadę z nim do kraju, gdzie nie ma zakazu - niedaleko - Litwa, Rosja i wiele innych;-)A jak będzie trzeba to i do Stanów pojadę;-)

Posted

Doginka napisał(a):
Mój kolejny pies będzie kopiowany!!! - wyjadę z nim do kraju, gdzie nie ma zakazu - niedaleko - Litwa, Rosja i wiele innych;-)A jak będzie trzeba to i do Stanów pojadę;-)

Tylko kup sobie bilet w jedną stronę!
Nie będziemy za Tobą tęsknić:evil_lol:

Posted

Witam ! Panie. Nie warto tak się denerwować . Doginka wie czego chce i na pewno swoim sznupom krzywdy nie robi .Te z uszami ciętymi mają doskonałe warunki . Ja miałem normalnego i ciętego i cięty doskonale się czuł . U pierwszego z uszami były częste problemy . Bez bólu życia nie przeżyjemy , a są ważniejsze problemy .
U każdego kto się spotka z psem to z czasem zmienia się świadomość i staje się bardziej wrażliwy .

Posted

Grey napisał(a):

U pierwszego z uszami były częste problemy .

Coooo, biedaczek uszami o meble obijał? Częste zapalenia miał? Miej jaja, jak na prawdziwego faceta przystało, i przyznaj po prostu, że podobają Ci się bardziej z ciętymi uszami, a nie głupoty zasuwasz o problemach zdrowotnych.

Posted

Odnośnie psa to nie co mnie się podoba , a co jest dobre . Znam psy ,które miały operacje na uszach w różnym wieku i mają się dobrze . Odnośnie sznaucera ,wolałbym mieć z uszami ciętymi ( wygląd 30% , zdrowotne 70% ) , ogon naturalny nie można obcinać .

Posted

Grey napisał(a):

U każdego kto się spotka z psem to z czasem zmienia się świadomość i staje się bardziej wrażliwy .

U niektórych najwyraźniej świadomość ciągle pozostaje ta sama z epoki kamienia łupanego i mimo, że jest i był zakaz, chcą ciąć.

Grey napisał(a):
Odnośnie psa to nie co mnie się podoba , a co jest dobre . Znam psy ,które miały operacje na uszach w różnym wieku i mają się dobrze . Odnośnie sznaucera ,wolałbym mieć z uszami ciętymi ( wygląd 30% , zdrowotne 70% ) , ogon naturalny nie można obcinać .

A to niby dlaczego ogona nie można obcinać? Przecież może obijać nim o meble i sobie uszkodzić.

Posted

Kavala ,czasami człowiek postępuje tak jak jest ustalone , warto pomyśleć i zmienić zdanie .
Ogon jest ważnym organem dla psa .