Jump to content
Dogomania

Ligota-KONIEC PSIEGO DRAMATU!!! A jednak jest jeszcze coś do zrobienia!!! :(

Recommended Posts

Posted

dziuba napisał(a):
Jeśli uważniej poczytalabyś odpowiedź minikity - to może zrozumiałabyś, że wszystko o czym piszesz zostało zrobione. Kolejne dowody cały czas zbieramy. Gdybyśmy nie gadali z nimi po dobroci, to w ogóle nie zostalibyśmy wpuszczeni do środka. Nie poznalibyśmy ani astki Mamby, ani huskyego które już stamtąd pojechały. Myślisz że schron zamkną ot tak po programie w telewizji? Myślisz telewizji pokaża te zwierzęta w najgorszym stanie? Myślisz, że my tam sobie jeździmy na wycieczki i przy kawce i ciasteczku rozmawiamy o zwierzątkach?

Schronu ot tak się nie zamknie bez zakończenia dochodzenia i innych pierdół, domow nawet dla tych zdrowych jak widać nie znajduje się na ulicy, a schroniska same z siebie z otwoartymi rękami nie przyjmą psów spoza swojego rejonu.

Husky i malamut nie pojechały do Krakowa - dojechaliśmy do wylotówki z Wrocławia i tam samochód zakończył swój żywot.

dziuba - ja nie będę polemizować już więcej co jest lepsze a co nie - podeprę się słowami innej dogomaniaczki - "jak zamknięliby schronisko to chociaż więcej psów nie straciloby tam zycia, a tak?uratujemy jednego a kolejne 50umrze.."

powiedz mi kto oprócz dogo wie o tym schronie - pewnie nikt! a gdyby więcej ludzi wiedziało o nim, to uważasz,ze więcej domów by się dla psów nie znalazło? uważasz,że gdyby to naglośnili to jakieś schroniska nie zgodziłyby się wziąć po parę psów? nie pomożemy wszystkim - na to nie licz! 150 czy 160 domów się nie znajdzie. A jeśli nie zamkną tego schronu, to nie jeden, nie pięć tylko dziesiątki będą tam umierać zamknięte np. tak jak astka i nawet nikt o niej słyszeć nie będzie!
to tyle ode mnie

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

andzia69 napisał(a):
dziuba - ja nie będę polemizować już więcej co jest lepsze a co nie - podeprę się słowami innej dogomaniaczki - "jak zamknięliby schronisko to chociaż więcej psów nie straciloby tam zycia, a tak?uratujemy jednego a kolejne 50umrze.."

powiedz mi kto oprócz dogo wie o tym schronie - pewnie nikt! a gdyby więcej ludzi wiedziało o nim, to uważasz,ze więcej domów by się dla psów nie znalazło? uważasz,że gdyby to naglośnili to jakieś schroniska nie zgodziłyby się wziąć po parę psów? nie pomożemy wszystkim - na to nie licz! 150 czy 160 domów się nie znajdzie. A jeśli nie zamkną tego schronu, to nie jeden, nie pięć tylko dziesiątki będą tam umierać zamknięte np. tak jak astka i nawet nikt o niej słyszeć nie będzie!
to tyle ode mnie

Mam wrazenie, ze polowa moich wypowiedzi ginie gdzies w zaswiatach.

Schronisko nie zostanie zamkniete tylko dlatego, ze pokaza go w interwencji czy napisza w gazecie!!!!!!!!!!! Wiekszosc psow zostalaby stamtad usunieta (zanim potencjalni adoptujacy zdazyliby tam dofrunac), sciany pomalowane, kontrole wykazalyby super warunki, a po chwili wszyscy by o nim zapomnieli - bo media nie zajmuja sie jakims tematem z dobrego serca.
Ligota okazalaby sie przytuliskiem z prawdzwego zdarzenia, w ktorym jacys pomyleni obroncy zwierzat wymagaja, zeby kazdy z psow mial osobna kanape.

Wiekszosc pisze, ze "cos" tzreba z tym zrobic - i to COS jest juz robione, co dokladnie - odsylam do postu monikity! Dlaczego tak malo osob czyta ze zrozumieniem? Sprawa nalezy sie zajac od podstaw, uderzajac do ludzi sprawujacych nad tym miejscem kontrole, media to ostatnia deska ratunku, jak wszystkie inne opcje zostaja wyczerpane.

Pytasz, kto wiecej wie o schronie - zaskocze Cie - wiedza ludzie, ktorych praca powinna polegac na zwalczaniu takich praktyk jak ta! Jak sie okazuje - przy okazji tego tematu - wie o nim calkiem spora grupa milosnikow zwierzat, ktorzy poza tym, ze wiedza, nic wiecej w tym kierunku nie zrobili.

Czy ja powiedzialam, ze licze na to, ze wszystkim pomozecie? Ze ludzie rzuca sie na leb na szyje, az zabraknie psow do adopcji! Ponownie apeluje o czytanie ze zrozumieniem - liczylismy na to, ze w czasie, kiedy sprawa Ligoty jest rozpatrywana "na gorze", dogomaniacy pomoga nam w szukaniu domow i funduszy na wywozenie jak najwiekszej liczby tamtejszych zwierzat. Kilku z nich sie udalo. Wiekszosc dalej tam siedzi. I chocby samo CNN tam przyjechalo, niczego to nie zmieni - bo kazde chore zwierze mozna latwo "zlikwidowac", a kazdy dokument dodrukowac. Taka jest rzeczywistosc! Bo to, ze schron trzeba zamknac, nie jest zadnym odkryciem. Ale naiwnoscia jest myslenie, ze to takie proste.

Posted

Dzisiaj przyjeżdza do mnie wujek zainteresowany psem do pilnowania posesji,to moze któregos z tych bid wybierze,jakby co to bede pisać i mam pytanie,moze na wyrost ale czy transport byłby możliwy,bo my jestesmy z Olsztyna i w tej kwesti to nie bardzo.

Posted

Kate - jesli chodzi o psy pilnujace, to jest tam wiele owczarkowatych, moze wujek sprecyzuje jakiego psa konkretnie szuka.

Transport --- miesiac temu mielismy 2 samochody do dyspozycji. Dzisiaj nie mamy zadnego (oba w naprawie). Nie jestesmy w stanie rozwozic wlasnymi silami psow na takie odleglosci. Moze ktos zaoferuje pomoc?

Posted

Jak przyjedzie to pogadam z nim,chodziło mu o psa owczarkowatego,ale nie chce szczeniaka,woli psa juz odchowanego tak do 2 lat, najlepszy byłby onek długowłosy bo takiego pieska stracił niedawno,ale jak mowie narazie nic sama dokladniej nie wiem,ale mysle ze jakby zobaczył zdjecia to pewnie by sobie wybrał,narazie pokarze te trzy pieski,tylko nie wiem czy transport nie bylby przeszkodą,ewentualnie byl pociągiem w ostateczności pojechała po pieska,ale to jak juz to w ferie dopiero

Posted

Wujek u mnie był i spodobał mu sie od nas ze schroninska pies,takze narazie moja oferta nieaktualna,ale dziuba jak bedziesz miec jakies nowe zdjecia psów onkowatych to prosze cie wstaw,moze sie spodobają

Posted

Zgadzam się z dziubą, która podaje racjonalne argumenty przeciwko nadmiernemu nagłaśnianiu sprawy póki co.Nic rzeczywiście nie uda się zrobic pospiechem chociaz serce boli. Możemy wspomóc dziewczyny ratujące psy w Ligocie pieniędzmi,bo i tak straszne rzeczy muszą oglądać, niech więc chociaż nie martwią się za co tam pojadą albo jak zapłacą za rachunek jakiegoś nieszczęsnego stworzenia które uda się uratować.Ja zbieram i wkrótce wyślę, apeluję do innych o wsparcie. Lepsze jest 5 zł niż 5 stron gadania.

Posted

[quote name='VitisVini']Zgadzam się z dziubą, która podaje racjonalne argumenty przeciwko nadmiernemu nagłaśnianiu sprawy póki co.Nic rzeczywiście nie uda się zrobic pospiechem chociaz serce boli. Możemy wspomóc dziewczyny ratujące psy w Ligocie pieniędzmi,bo i tak straszne rzeczy muszą oglądać, niech więc chociaż nie martwią się za co tam pojadą albo jak zapłacą za rachunek jakiegoś nieszczęsnego stworzenia które uda się uratować.Ja zbieram i wkrótce wyślę, apeluję do innych o wsparcie. Lepsze jest 5 zł niż 5 stron gadania.

Także nie sądzę, aby nagłośnienie w tym przypadku skutkowało pozytywnie dla psów.
Pozwólmy im działać i wspomóżmy ich działania szukaniem DT i kasą.

Wiecie co będzie, gdy kierownictwo dowie się o "nalocie", a na pewno dowie się odpowiednio wcześniej ?
Usuną wszystkie dowody złego traktowania psów.
Jak, to chyba nikt nie ma żadnych wątpliwości.
Takie kreatury nie mają sumienia i nie zawahają się przed ZABICIEM DOWODÓW (czytaj - psów) świadczących przeciwko nim.

Przeczytaj:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2937251#post2937251

Posted

dziuba napisał(a):
O sznaucerze możemy powiedzieć już coś więcej - bardzo chudy !! Bardzo łagodny, spokojny, nie protestował przy strzyżeniu, dawał się przewracać na plecy.

W jakim wieku może być Frędzel?
Czy wiadomo, w jakich jest relacjach z innymi dużymi psami?

Posted

Outsi - Frędzel na pewno nie jest psem bardzo młodym, ale z dokładniejszym określeniem wieku jeszcze się wstrzymam, żeby nie popełnić błędu takiego jak w przypadku airedale teriera. Co do relacji z psami: Frędzel przebywa na łańcuchu, ale buda stoi na środku wybiegu, po którym inne psy biegają luzem. Nie widziałam u niego oznak agresji wobec innych psów, podczas strzyżenia całej operacji przyglądało się stadko ciekawskich nochali, niektóre podchodziły bardzo blisko, ale Frędzel nie zwracał na nie uwagi. Wydaje się być psem bardzo spokojnym, opanowanym, co również może wskazywać na wiek dojrzały lub bardziej-dojrzały. Inna sprawa to że przed operacją fryzjerską psiak miał trudności z poruszaniem się, rzadko wychodził z budy, teraz ubyło mu pare kg, postaram się ocenić czy miało to wpływ na jego zachowanie.

Posted

dziewczyny wiem ze staracie sie jak mozecie i robicie swietna robote ale moze by tak pzreniesc wszystkie dostepne zdjecia psiakow na 1 strone znaczy odpowiednio po sobie na 1,2, czy 3 bo ja wchodzac tu zobaczylam zdjecia na 1 stronce dalej nic i potem na ktorejs z koleji zupelnie przyppadkowo zobaczylam ze zdjec psiakow jest wiecej.

Ktos tez moze myslec ze pomocy potzrebuja tylko te z 1 stron i nie wchodzic dalej bo stron jest duzo nie sposob wejsc na kazda.

Posted

pati napisał(a):

Ktos tez moze myslec ze pomocy potzrebuja tylko te z 1 stron i nie wchodzic dalej bo stron jest duzo nie sposob wejsc na kazda.

Słuszna uwaga Pati, dzisiaj będzie aktualizacja.

Posted

Cioteczki drogie,z powodow zdrowotnych mojego dziecka dawno nie zagladalam na Dogo...dopiero dzis i w szoku :shake: jestem...straszne syfiarstwo w tym schronie...ale to juz wiemy....nie zdolalam wszystkiego przeczytac wiec wybaczcie jesli spytam ,a to bedzie juz nieaktualne....co z Onka i astka?