Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Vectra napisał(a):
za Jariego to i Nokia i akwarium :diabloti:

Jakby był czarny to może... ale brązowy? A może to w ogóle nie doberman tylko jakiś kondel? :eviltong:

Za Jariego to może by mi grzałkę dał i 2 rybki :evil_lol:

Posted

Kiedyś było podobne ogłoszenie w sprawie DONa. Ale to w zamian za coś z elektroniki...:shake:

Już Was bardzo dobrze rozumiem, że jesteście przeciwni co do niekopiowania. Od dwóch tygodni wyczaiłam u nas szczeniaka. Na moje oko, to coś ok. 4 miesięcy.. I przez dwa tygodnie głowiłam się, jaka to rasa. Byłam pewna, że to jakiś pies z grupy myśliwskiej... po czym w sobotę mnie olśniło, że to doberman. Brązowy, niekopiowany... Ba i nikt mi nie wierzy, bo przecież doberman ma stojące uszy :shake:
Jednak co innego na zdjęciach, a co innego w realu.

Posted

A ja ostatnio wioząc tyłek tramwajem widziałam pięknego młodego, skrzywdzonego dobka :diabloti: Był piękniuśny, miał sterczące uchi i właściciele go szkolili... pan chadzał w tą i nazad a pani piesa swojego układała, ciągała i ogólnie była tą złą! ;)

Posted (edited)

A to nie gończy, bo czekoladowe też są http://www.ogaryigoncze.pl/pl/galeria/165/reproduktor-gp-droks-z-huculskiej-laki.html :diabloti:

U mnie na osiedlu pojawił się nowy szczeniak, czarny podpalany z uszami i ogonem i mu się przyglądam bo szczerze to nie wiem czy to doberman czy gończy. Stawiam na gończaka, bo uszy ma dłuższe, bardziej jamnicze, ale na 100% nie mogę powiedzieć. Jak urośnie więcej to dobek, a jak nie to gończy :eviltong:

Zakaz jest boski, że się ras nie rozróżnia. No ale w końcu chodzi TYLKO o charakter :diabloti:

Edited by Amber
Posted

Niektórzy noszą... Tak samo niektórzy kupują niekopiowane :eviltong:

Nie wiedziałam, że gończaki są jeszcze płowe:

http://www.ogaryigoncze.pl/files/galleries/id65/id505/2_gowa.jpg
http://www.podajlape.pl/fotoakt/world2010/raban.jpg
http://www*********************.avx.pl/files/kolorowe_trio_038_134.jpg

Takiego to bym nawet mogła mieć... Z wyglądu :diabloti: Jak większy jamnik. Szkoda, że charakter też pewnie jak jamnik jak nie gorszy :evil_lol:

Dlaczego 99,9% psów jak już mi się w miarę spodoba z wyglądu to ma do dupy charakter i na odwrót? :placz:

Posted

A u nas we wsi nasi dalsi sąsiedzi zakupili sobie dobermanka na Ukrainie :diabloti:
Piękny jest- czarrny palony, i pięknie obciety. Uszy ma majstersztyk :loveu: a charakterek? Miodzio, pewny siebie, inteligentny diabelsko, i wpatrzony w swoją pańcię niesamowicie...super się na ich paczy :cool3: Pięknie się szczeniak skupia, i nie wlazła bym sama do nich, pomimo tego, że to 9 miesieczny szczylek :diabloti:
Pies się nazywa Ryan :evil_lol: Widzę, że do dobków same żołnierskie imiona pasują :razz:

Posted

asiak_kasia napisał(a):

Pies się nazywa Ryan :evil_lol: Widzę, że do dobków same żołnierskie imiona pasują :razz:

Chyba,że to od Ryana Goslinga:):diabloti:

Posted

jonQuilla napisał(a):
A ja ostatnio wioząc tyłek tramwajem widziałam pięknego młodego, skrzywdzonego dobka :diabloti: Był piękniuśny, miał sterczące uchi i właściciele go szkolili... pan chadzał w tą i nazad a pani piesa swojego układała, ciągała i ogólnie była tą złą! ;)

To mi się wydaje, ze to jednak Doberman... Pysk ma dobermanii i sylwetkę też. No, ale jak dorośnie to mogę się zdziwić :lol:

noo tego koło mnie to bardzo kochają... całą drogę to ciągnie jak parowóz. Przykre, bo to dla mnie początek problemu. Pewnie będą uczyć chodzić na luźnej, jak pies będzie silniejszy :roll: a i dają przysmaki, chyba uczą psa siad, przy szczekających psach...

W sumie to u nas był jeden ON... Nigdy go na oczy nie widziałam, a jak pies skończył coś około roku, to właściciel wybrał się z nim na spacer.. Psiak bardzo ciągnął, właściciel umęczony.. i tyle widziałam tego psa na spacerze:roll:

Posted

motyleqq napisał(a):
no... i co z tego? to mają go karcić za to, że inne psy szczekają, czy co?

a czy napisałam, że źle robią?
źle, ze pozwalają temu szczeniakowi ciągnąć. Natomiast dobrze, ze starają się z tym psem pracować. Niestety, tylko w tym przypadku. Choć ja, gdzie wiedziałam, że psy będą szczekać to od razu skupiam na sobie psa ;) i ćwiczyłam posłuszeństwo, paradują w tą i z powrotem.

Posted

Jak dla mnie zabrzmiało raczej neutralnie - dają smaczki przy szczekających psach. Bez wartościowania czy to akurat dobrze, czy źle ;)

Ja spóźniona, ale sto lat dla całej trójcy do zadań specjalnych :)

Posted

Z tego co widziałam to i polscy hodowcy kopiują więc nie trzeba nawet za granicę jeździć ;)

6 miesięczny doberman to maksymalny dzieciak i aż miło z takim psem żyć ;). Problemy zaczynają się potem :diabloti: Zresztą wystarczy poczytać moją galerię i zobaczyć jak się charakterek Jariego zmieniał... Bynajmniej nie na lepsze :evil_lol:

Oczywiście sporo zależy od psa, żaden nie jest taki sam ale z reguły kiedyś tym samcom rosną jaja i nie obywa się to bez konsekwencji. Nawet nie tyle jeżeli chodzi o podniety seksualne, bo akurat Jari nie ma fiksacji na tym punkcie (toteż mu te jajka zostawiłam) ale w stosunku do reszty świata :lol:

Na pewno dużą rolę odgrywa zrównoważony charakter. Traf chciał, że tylko jeden mi się taki pies trafił w stadzie ;).

Posted

Amber przyjmujesz zapisy do klubu krwiożerczych potworów? Chciłabym się zapisać jednak.... pojeździłam ostatnio po wystawach no i niestety nie kopiowany cc chyba nie przejdzie...po kilku egzemplarzach jakie zobaczyłam:roll: a że i tak zapowiada się jednak import (jak już będe miała kupe kasy za kilka lat :p)

Posted

PaulinaBemol napisał(a):
Amber przyjmujesz zapisy do klubu krwiożerczych potworów? Chciłabym się zapisać jednak.... pojeździłam ostatnio po wystawach no i niestety nie kopiowany cc chyba nie przejdzie...po kilku egzemplarzach jakie zobaczyłam:roll: a że i tak zapowiada się jednak import (jak już będe miała kupe kasy za kilka lat :p)

:diabloti:

Jak wy możecie biedne pieski tak krzywdzić :-( Jak dobrze, że mi się nie marzy żadna z ras, które są/były kopiowane :evil_lol:

Posted

PaulinaBemol napisał(a):

skąd ja znam te dylematy? :diabloti:
Miedzy innymi dlatego CCty wyleciały z mojej listy " bede miec".
Najlepszy samiec jakiego widzialam w PL to Mauro Con Amore Volturi-przynajmniej mi najbardziej sie ten typ psa podoba.
Szkoda, że uszate już nie są tak fajne :placz:

Posted (edited)

a ja jakoś mam tak że co mi się nie spodoba to import z Serbii ostatnio Sunia[FONT=Comic Sans MS] [FONT=arial]Unique Custodi Nos[/FONT][/FONT] :lol: tak wiec....ehh pomarzyć dobra rzecz może za kilka lat...
Mauro na żywo nie widziałam ale z fot śliczny. No i w jedynym słusznym kolorze...

U nich z tymi uszami to czasem i przejdą ale ostatnio zobaczyłam ze dwa takie że....Jezu a jakby mi się taki trafił ja nie wiem czy bym zaryzykowała....:shake: okropna jestem

Edited by PaulinaBemol
Posted

A polscy hodowcy nie tną? Myślę, że może to być kwestia dogadania. Oczywiście, jeżeli nie myślisz o wystawach. Ale może i na to są już kruczki? ;)

Hihi dla mnie żaden naturalny doberman nie wygląda lepiej czy gorzej. Nawet jak jest to czempion wszechświata czy jakiś mniej udany egzemplarz, ten ogon i uszy niszczą wszystko doszczętnie.

Posted

akurat te co sa podane to cięte i wszystkie co mi sie spodobały były cięte :roll: ja w sumie uważam że no dłabym rade z bio byle by nie miał uszu cockera i łeb jak wiadro bo kopiowania nie uważam za barbarzyństwo no ale w sumie zbędne jest...tyle że jeśli będę psa i tak sprowadzać to pokusa bylaby zbyt wielka żeby jednak był piękniusiii:loveu:i wymarzony. Znam siebie podchodzę realnie do tematu i tyle.

Natomiast co do dobka to Ci się nie dziwię wcale mój TŻ na wystawie nie był w stanie poznać gdzie są dobermany puki mu palcem nie pokazałam a i tak coś słabo wierzył że to to tam to doberman niby. Masz tego pecha że dobki chyba najbardziej ucierpiały na tym zakazie.