Jump to content
Dogomania

Cecylka - poprzez DT u Anuli już w DS :) powodzenia czarnulko!!!

Recommended Posts

• Replies 801
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='basia0607']Ja cały czas wierzę , że będzie dobrze .[/QUOTE]
Musi być dobrze,jeżeli nie przestanie całkowicie kaszleć będziemy dalej szukać przyczyny.Ponieważ Cecylka dużo je,dzisiaj rano dałam trochę mniej gotowanego to reakcja była taka,że przeprosiła RC suche i sobie pojadła a Mikiego warczeniem odwaliła od michy tj.chciała chyba pokazać-kto tu rządzi-a Miki był tak zdziwiony i nie wiedział o co jej w ogóle chodzi bo micha stoi przecież cały czas napełniona.Nie dawało mi spokoju,że Cecylka tyle przyjmuje leków i pognałam do apteki , kupiłam Probiolac plus na osłonę żolądka i będę podawała raz dziennie.Dziś rano pierwszy raz wskoczyła na kanapę i położyła się obok mnie trącając noskiem aby ją głaskać-to takie nowe spostrzeżenie.

Posted

[quote name='Anula']Jest lepiej ale nie tego co ja oczekuję.Cecylka dalej kaszle tylko w mniejszym stopniu i rzadziej.Przy kaszlu występuje takie chlupanie chyba w gardle,szczerze mówiąc trudne do określenia.Przeszczegam ściśle zaleceń dr.a tak ogólnie dobrze je jest radosna tylko przy zabawie z Mikim kaszel się wzmaga.Takie spostrzeżenie:jeżeli ktokolwiek z domowników wyjdzie Cecylka czeka na powrót w przedpokoju,dopiero szczęśliwa wraca na swoje posłanko jak wszyscy domownicy są w domu.

To wygląda na to,że należy sprawdzić drugą sugestię wetów o tej krtani,czy przełyku wiotczejącym?
Było coś takiego pisane na wątku!
Ja wierzę w przeznaczenie - skoro Cecylka jednak wreszcie trafiła do Was,to przecież po to,aby było dobrze - więc tak będzie;)

Posted

Anulka jak kaszel Cecylki? Moja Tajra nadal kaszle :(

Zobaczcie kto śledzi wątki Cecylki:

Witam serdecznie!piszę do Państwa, żeby powiedzieć jak bardzo jestem szczęśliwa że CECYLKA znalazła nowy dom.To ja w dniu 1 grudnia rano idąc z moim psem zauważyłam, że dostała się pod lód, na wysokości ul FREDRY.Sama bym nie dała rady jej wyciągnąć, ale dobrzy ludzie, pomimo że spieszyli się do pracy pomogli mi i właściciel sklepu KUBA, wspólnymi siłami uratowaliśmy ją. Była przemarznięta i w lodzie, bo był wtedy mróz. Udało mi się ją złapać. Była tak przestraszona!! Zabrałam ją do domu nakarmiłam i byłam zdziwiona, że tak pije.Myślałam, że jest w ciąży. Zadzwoniłam do Państwa, bo nie mogłam jej zatrzymać, bo mam pieska spanielka. Bardzo chciałam, żeby jej los się zmienił i to się spełniło. Bardzo Wam dziękuję że jej pomogliście. Oboje z mężem przekażemy nasz 1% dla schroniska, dla polepszenia losu tych biednych bezbronnych istot, którym ludzie zgotowali taki los. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego. Danuta Elbląg

Wytłumaczyłam Pani, że wspaniały domek Anuli jest DT i bardzo podziękowałam za determinację i zareagowanie na tak wielką tragedie tego maleńkiego psiaka.

Posted

A ja bardzo żałuję,że nie mogę poznać tak wspaniałych ludzi o diamentowych sercach jak Pani Danuty,właściciela sklepu KUBA i innych i im osobiście podziękować.Bo dzięki tym osobom Cecylce jest dane nowe życie.Bo to jest wspaniała sunia o pięknym spokojnym charakterze i niesamowitej urodzie,bym określiła w typie maskotki do kochania i przytulania.
A teraz moje spostrzeżenia i działania:
Pisałam we wcześniejszym poście,że Cecylka mniej już kaszle i jest o wiele lepiej ale nie skojarzyłam,że w ten dzień nie brała Vetorylu-w tej chwili to jest namacalne,jak nie bierze go, to sporadycznie kaszle,jedynie przy piciu i to nie zawsze.W związku z tym postanowiłam podzielić dawkę na pół i podawać codziennie.kapsułka została starannie wymieszana i podzielona wg.zasad laboratoryjnych,ponieważ pracowałam ponad trzydzieści lat jako laborant i wszelkie mieszanie i dzielenie nie jest mi obce.Dziś dostała 15mg-od rana nie kaszle,czuje się bardzo dobrze.Na forum amerykańskim często jest podkreślane,że dawka powinna być przypisana indywidualnie do psa.Każdy organizm inaczej reaguje na Vetoryl.Prawie jestem pewna a piszę prawie bo na to trzeba czasu,że Cecylka czuła się źle,kaszlała jeżeli to można nazwać kaszlem,ponieważ ją mdliło i ciągnęło na wymioty w związku z przyjmowaną za dużą dawką.Dziś mija tydzień jak Cecylka jest u mnie w związku z tym trudno jest oczekiwać radykalnych zmian ale pomimo tego jest już lepiej jak było.
Antybiotyk jednak wybierze do końca,jest kupiony KELP na porost sierści ,spróbuję podać jak skończy kurację żelazowo-antybiotykową.Ma też kupione majteczki na cieczkę -tak na wszelki wypadek.A teraz z lepszych wieści:Cecylka okupuje kanapę,chce i jest blisko człowieka,jest bardzo ciekawska,nawet zwiedziła strych ,słyszeliśmy jak szczeka,bo zaszczekała dwa razy,by mogła częściej-ma bardzo przyjemny ten szczek,nie wyjdzie na dwór,czeka przed drzwiami aż założy się jej kubraczek-i taka jest ta nasza Cecylka.

Posted

podobnie miała moja Pepa chora na zespół Cushinga jak brała za duża dawkę, tylko ona od razu wymiotowała, obserwuj czy nie ma objawów coś jak zgaga - czy się nie oblizuje, nie przełyka itd - może będzie trzeba podać coś osłonowego na żołądek - moja dostaje alugastrin w płynie

Posted

malawaszka napisał(a):
podobnie miała moja Pepa chora na zespół Cushinga jak brała za duża dawkę, tylko ona od razu wymiotowała, obserwuj czy nie ma objawów coś jak zgaga - czy się nie oblizuje, nie przełyka itd - może będzie trzeba podać coś osłonowego na żołądek - moja dostaje alugastrin w płynie

Dziękuję cudowna duszyczko-malawaszko,że jesteś obecna na wątku Cecylki-dzięki za rady na pewno jeszcze nie raz się przydadzą a Cecylce teraz dodałam do antybiotyku Probiolac Plus to jest lek osłonowy na żołądek-utrzymuje w równowadze mikroflorę jelitową i nie tylko.Ona przy kaszlu trochę przełyka a później po kaszlu - ja nie umiem tego wytłumaczyć ale tak jakoś fuka przez pewien czas,nie oblizuje się.A w płynie ciężko będzie jej podać,ponieważ zaciska szczękę,jedynie tabletki zawinięte w szynkę to nie ma żadnego problemu.

Posted

basia0607 napisał(a):
Moje maleństwo ma sie coraz lepiej ale kaszle i pluje flegmą, jest po antybiotyku. Może mamy w schronisku jakąś chorobę ?

A nie może tej choroby zidentyfikować wet?

Posted

Anula napisał(a):
A nie może tej choroby zidentyfikować wet?

Trudne do zdiagnozowania. Żadnej choroby pod objawy nie można podciagnąć. Wygląda to na zwyczajne przeziębienie ale Agi pies jest w domu a mój ze schroniska.

Posted

To dobrze,że jest lepiej. Mi od razu nie podobało się podawanie leku co 2. dzień . Bo i dawka jednorazowa za duża ,a poza tym huśtawka w poziomie hormonu.Oby ta poprawa była już na stałe.

Posted

Poker napisał(a):
To dobrze,że jest lepiej. Mi od razu nie podobało się podawanie leku co 2. dzień . Bo i dawka jednorazowa za duża ,a poza tym huśtawka w poziomie hormonu.Oby ta poprawa była już na stałe.

Jest lepiej.W zasadzie na dzień dzisiejszy obrałam metodę-prób i błędów,ponieważ trudno przewidzieć z tym Vetorylem,czy będzie gorzej,czy też będzie lepiej-czas pokarze.

Posted

W zasadzie nie wiem co napisać?Vetoryl podaję codziennie podzielony-to jest trzeci dzień-Cecylka nadal kaszle,antybiotyk się skończył,zostało żelazo do wybrania.Dostaje dodatkowo Kelp na porost sierści,witaminę A+E,witaminę C i osłonę na żołądek.Co drugi dzień daję jej surowe żółtko.Lubi kefir,serek biały.Codziennie dostaje Pedigree Denta stix na ząbki i paluszek skóry suchej,który potrafi przez cały dzień obgryzać,a to wszystko aby polepszyć chociaż trochę stan ząbków.Jest pełna życia-tylko ten kaszel!Jak wybierze żelazo jedziemy do dr.sprawdzić krew i coś dalej robić z tym kaszlem bo już straciłam nadzieję,że on przejdzie.Kaszle zawsze jak pije-postawiłam miseczkę z wodą wyżej ale to też nic nie daje-Ona się zachłystuje i kaszle- już nie wiem co mam robić.TZ napstrykał Cecylce kupę zdjęć-chciałam wstawić ale nie wyszło-będę próbować dalej.
Agnieszko serdeczne dzięki za Vetoryl-dzisiaj przyszedł.

Posted

Aniu może trzeba podać jej Mucosolvan?
Mojej Tajrze jakby lepiej po nim, ale za to teraz chora jest też koteczka Olka, a moja zaraza się rozrasta i ponoć mam zapalenie płuc, ale na RTG nie zdążyłam dzisiaj pojechać, bo dostałam zgłoszenie okropnej interwencji i dopiero weszłam do domu :( Fart będzie żył, ale chyba zdążyłyśmy na ostatni moment.

Posted

Anula napisał(a):
W zasadzie nie wiem co napisać?Vetoryl podaję codziennie podzielony-to jest trzeci dzień-Cecylka nadal kaszle,antybiotyk się skończył,zostało żelazo do wybrania.Dostaje dodatkowo Kelp na porost sierści,witaminę A+E,witaminę C i osłonę na żołądek.Co drugi dzień daję jej surowe żółtko.Lubi kefir,serek biały.Codziennie dostaje Pedigree Denta stix na ząbki i paluszek skóry suchej,który potrafi przez cały dzień obgryzać,a to wszystko aby polepszyć chociaż trochę stan ząbków.Jest pełna życia-tylko ten kaszel!Jak wybierze żelazo jedziemy do dr.sprawdzić krew i coś dalej robić z tym kaszlem bo już straciłam nadzieję,że on przejdzie.Kaszle zawsze jak pije-postawiłam miseczkę z wodą wyżej ale to też nic nie daje-Ona się zachłystuje i kaszle- już nie wiem co mam robić.TZ napstrykał Cecylce kupę zdjęć-chciałam wstawić ale nie wyszło-będę próbować dalej.
Agnieszko serdeczne dzięki za Vetoryl-dzisiaj przyszedł.

Anula, a czy wet wie, ze ona pływała w rzece?Może się wtedy napiła, zachłysneła?:(
Może byc tak, że gdzieś ta woda jej wlatuje ( tfu tfu)

Może watro by zrobić usg?

Posted

Ja nie jestem przekonana o tym,że Cecylka była,czy też jest przeziębiona,jak pisałam wcześniej dr.dobrze osłuchał Cecylkę,miała płuca i oskrzela czyste-na moją sugestię o pływaniu w rzece i kaszlu przepisał antybiotyk.Powiedział,że jak nie przejdzie to po podaniu żelaza mam przyjechać i będzie szukać przyczyny tj.zrobi prześwietlenie krtani.Ja poczekam do końca tygodnia.W przyszłym tygodniu bez względu na to żelazo pojadę do Lecznicy.