Jump to content
Dogomania

Cecylka - poprzez DT u Anuli już w DS :) powodzenia czarnulko!!!

Recommended Posts

Posted

Cecylka trafiła do schroniska w Elblągu 01 grudnia.
Tego dnia od samego rana trwała walka o jej życie, o uratowanie jej, o wyciągnięcie z rzeki do której wpadła, albo została wrzucona...
Cecylka zaklinowała się pomiędzy bryłami lodu. Nie można było się do niej dostać.
Dzięki ludziom o wielkich sercach Cecylka trafiła bezpieczna do schroniska.
Początkowo myśleliśmy, że jest w zaawansowanej ciąży. Brakuje miejsc więc Cecylka zamieszkała u mnie w biurze. Po kilku dniach obserwacji ta ciąża wydawała nam się podejrzana. Cecylkę obejrzał wet i jest już pewne, że to nie ciąża... Pierwsze podejrzenie to choroba Cushinga... Musimy zrobić jej badania :(
Nie mamy za co... Ogromne przepełnienie, zima, nie dajemy rady już finansowo...
Cecylka to starsza sunia, maleńka, wesoła, ona chce żyć!
[IMG]http://img807.imageshack.us/img807/8370/cecylka.jpg[/IMG]
[IMG]http://img163.imageshack.us/img163/1272/cecylka1.jpg[/IMG]

• Replies 801
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie wiem ile dokładnie kosztuje to badanie w Laboklinie. Jutro rano zadzwonię. Jak się okaże, że Cecylka na to choruje to będzie musiała brać leki, dawkę trzeba będzie dostosować, koszt leków, to ok 200 zł miesięcznie.

Posted

Trafiłam do Cecylki z wątku Pachcia:-(
Agaitheta!
Jak dużo pije i dużo siusia,to oprócz Cushinga może być cukrzyca,moczówka prosta lub nawet ropomacicze!
Jest co badać! Chyba,że USG wykluczające ciążę nie stwierdziło też ropomacicza.

Posted

[quote name='epe']Trafiłam do Cecylki z wątku Pachcia:-(
Agaitheta!
Jak dużo pije i dużo siusia,to oprócz Cushinga może być cukrzyca,moczówka prosta lub nawet ropomacicze!
Jest co badać! Chyba,że USG wykluczające ciążę nie stwierdziło też ropomacicza.[/QUOTE]

Znajomej suczce też wywaliło ostatnio brzuszek- właśnie ropomaczice.Jesli to ropomaczice, to ona nie ma czasu. Oczywiście Cushinga jej nie życzę.

( z USG to czasem róznie bywa- byłam kiedyś z naszą dalmatką
[*] u trzech wetów (nie w eblągu) trzy razy USG- każdy mówil co innego, jeden widział coś, czego na USG zobaczyć nie mógł (skonsultowalam wyniki z ludzkim lekarzem) i tylko jeden zauwazył coś, co był powinien zauważyć.)

Posted

Tak Charly - z odczytywaniem obrazu USG wielu wetów ma problemy:-(
Wielu też już od dawna popadło w rutynę:-( Piszę to na podstawie własnych doświadczeń z moją najwspanialszą sunią:placz:
Też nagle dużo piła i dużo siusiała - większość/ 5 szt!/ uparła się,że to ropomacicze,więc i 5 USG było!
Jeden /i to powszechnie ceniony w Krakowie/ zaczął myśleć o przysadce mózgowej,ale kazał czekać,aż oddech się unormuje:mad:
Ostatni,młody - najpierw dostrzegł zbyt mały ciężar właściwy moczu,a po osłuchaniu psa,od razu stwierdził,że już woda w płucach:placz:
Mimo odpowiednich leków,serce było tak osłabione,że nie zdążyłyśmy do następnej wizyty:placz:
Nie leczona moczówka bardzo osłabia serce:-(

Posted

[quote name='epe']Tak Charly - z odczytywaniem obrazu USG wielu wetów ma problemy:-(
Wielu też już od dawna popadło w rutynę:-( Piszę to na podstawie własnych doświadczeń z moją najwspanialszą sunią:placz:
Też nagle dużo piła i dużo siusiała - większość/ 5 szt!/ uparła się,że to ropomacicze,więc i 5 USG było!
Jeden /i to powszechnie ceniony w Krakowie/ zaczął myśleć o przysadce mózgowej,ale kazał czekać,aż oddech się unormuje:mad:
Ostatni,młody - najpierw dostrzegł zbyt mały ciężar właściwy moczu,a po osłuchaniu psa,od razu stwierdził,że już woda w płucach:placz:
Mimo odpowiednich leków,serce było tak osłabione,że nie zdążyłyśmy do następnej wizyty:placz:
Nie leczona moczówka bardzo osłabia serce:-([/QUOTE]

nie mogę tego czytać. to straszne.
(Kiedy rozmawialam z tym jednym wetem, który coś tam odczytał, mówil mi, ze on chodził na szkolenie. Nie zapytalam czy szkolenie jest obowiązkowe. Choć myślę, ze kazdy weterynarz, który kupi do gabinetu USG chyba ma/chce miec pojęcie, jak to działa)

Wracają do Cecylki mam nadzieję, że nie ma żadnego świństwa, powróci do zdrowia i znajdzie domek...

Posted

Padam na mordkę...

Ropomacicze wykluczone, macica jest ok. Z morfologii wyszedł stan zapalny. No ale sunia pływała w lodowatej wodzie, więc może stawy, może kości.
Na Cushinga w sumie też to wszystko nie wygląda, ale krew poszła na badanie. Podejrzenia padły na tarczycę, więc od razu w zleceniu dopisaliśmy ft4.
Na USG wyszedł pęcherz strasznie wypełniony i powiększony, musimy jeszcze zbadać mocz. Ja jestem na "niby urlopie"...

Basia musicie jutro jakoś złapać mocz Cecylki, a ja podjadę w ciągu dnia i zawiozę do labolatorium.

[img]http://img576.imageshack.us/img576/1537/21532615.jpg[/img]
[img]http://img440.imageshack.us/img440/797/48391394.jpg[/img]
[img]http://img600.imageshack.us/img600/7898/94645370.jpg[/img]

Czekamy na wyniki...

Posted

Charly!
Wklejam info o ciężarze moczu:

[B]Ciężar właściwy moczu [/B]określa [B]zdolność nerek do zagęszczania moczu[/B] w zależności od stopnia nawodnienia. Prawidłowo ciężar właściwy moczu waha się w granicach od 1016 do 1022 g/l i w głównej mierze od ilości wydalonych substancji takich jak mocznik, sód, potas oraz od ilości wydalonej wody.
[LIST]
[*]Wzrost wartości ciężaru właściwego moczu (powyżej 1022 g/l) występuje, gdy w moczu pojawia się nadmiar glukozy, białka, niektórych leków a także przypadku odwodnienia.
[*]Zmniejszenie ciężaru właściwego moczu występuje w moczówce prostej a także w zwiększonej diurezie po wypiciu dużej ilości płynów lub stosowaniu leków moczopędnych.
[*]Stały ciężar właściwy moczu w granicach 1010 - 1012 g/l, niezależny od stopnia nawodnienia jest charakterystyczny dla przewlekłej niewydolności nerek czy przewlekłych nefropatiach śródmiąższowych
[/LIST]Przy moczówce prostej występuje taka zależność: brak w organizmie wazopresyny,która reguluje gospodarkę wodną organizmu. Woda nie jest wiązana w komórkach,dlatego następuje cykl pragnienie-siusianie. I komórki ciągle nie nawodnione!