Jump to content
Dogomania

Cecylka - poprzez DT u Anuli już w DS :) powodzenia czarnulko!!!

Recommended Posts

Posted

Basieńko wiem,że to Twoje rodzinne miasto,cieszę się,że poznałam krajankę.Dopiero wróciliśmy z Lecznicy.Lecznica zapakowana chorymi zwierzakami.Pan dr.bardzo miły-dokładnie przebadał Cecylkę-i oto opis:płuca osłuchowo czyste,silna reakcja na dotyk tchawicy.Diagnoza:Podejrzenie zapaści tchawicy przy ewentualnej wiotkości,anemia.
Opis badań laboratoryjnych:
Hematokryt:30,00% Hemoglobina 13,30g|dl
Erytrocyty:4,24 mln|mm3 Leukocyty 18,70 tys|mm3 Trombocyty 401,00 tys|mm3
Zastosowane leki:
BETAMOX LA250ml inj.0,5ml
TOLFEDINA inj0,5 1ml
od środy:SYNERGAL 50mgx10 tabl.
Recepta:
Thiocodin 2x0,25
Tardyferon 1x1
Pan dr.raczej wyklucza kaszel kenelowy ponieważ:oczy czyste,nos czysty,brak temp,brak ślinienia tj.białej piany przy kaszlu,brak wymiotów,płuca i oskrzela czyste,brak biegunki - to co usłyszałam.
Jeżeli po wybraniu leków nie ustąpi kaszel trzeba będzie zgłosić się na prześwietlenie krtani i dalsze leczenie.Aha i ma spowolnioną pracę serca,zęby zaniedbane i ocenił wiek Cecylki na pięć lat pomimo tych żółtych zębów bo powiedział,że nie tylko zęby świadczą o wieku Cecylki.I jeszcze to,że przy chorobie CHushinga skóra robi się jak papier,Vetoryl kazał podawać jak wcześniej zalecono.Cecylka waży 5,5kg.No chyba wszystko napisałamco zalecił wet i powiedział.A Cecylka w drodze do Lecznicy popiskiwała w samochodzie,siedziała na kolankach a w drodze powrotnej tak się ucieszyła,że ma swój ulubiony kocyk na którym śpi,zaraz wlazła pod niego i przeleżała spokojnie aż dojechaliśmy do domu.A w domku dopiero była radość:Miki,miseczka jedzonka i woda i swój domek.TZ mówi może tak reagowała piszczeniem bo myślała,że wraca do schroniska-no nie wiem.

• Replies 801
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Anulka dziękuję! Jestem spokojniejsza, że mała nie ma tego paskudnego wirucha!

Może wyniki nie są powalające, ale ostrożnie z tą anemią i pasieniem smaczkami, lepiej, żeby Cecylka nie przybrała w zbyt szybkim tempie ;)

Buziaki dziewczyny :* I dla TZta też buziak :*

Posted

Na tą anemię ma przepisane żelazo a ja jutro rano sparzę wątróbkę drobiową i dam jej,wiem,że wątróbka krwista bardzo podbija morfologię jednak nie dam jej surowej-boję się.Cecylka nadal kaszle pomimo tych dwóch zastrzyków.Jak Tz do niej zagada przestaje kaszleć-dziwne!.Dziś był nasz syn w odwiedzinach bo reszta towarzystwa się rozchorowała,nacykał zdjęć Cecylce aby pokazać rodzince nasz nowy nabytek.Cecylka z entuzjazmem przyjęła wizytę.A Cecylka Agnieszko tylko rano dostaje jednego smaczka i Mikuś też.Cecylka nie je RC woli gotowane a Miki na gotowane-bee.

Posted

I jeszcze o najważniejszym zapomniałam napisać-Agnieszko wielka prośba -zamów Vetoryl i szybciutko prześlij,będę spokojniejsza jak będę mieć zapas ponieważ dr.powiedział,że Vetorylu nie należy przerywać bo może pies źle się czuć i nawet może dojść do omdlenia.Bardzo proszę!

Posted

[quote name='togaa'][B]Malej[/B] to teraz tylko ptasiego mleka brakuje....Szcześciara !:lol:[/QUOTE]
No jeszcze do ptasiego mleka jej daleko-no ale robimy co możemy i na ile nas stać.Cecylka dzisiaj zjadła miseczkę sparzonej wątróbki z drobniutkimi kluseczkami z surową startą marchewką-baaardzo smakowało jeszcze było mało no ale dopiero dostanie wieczorem to samo jeżeli po marchewce nie będzie żadnych sensacji.Kaszel rano był bez zmian,teraz smacznie śpi na swoim posłanku i na swoim ulubionym kocyku przywłaszczonym od Mikiego.Oczywiście Miki nie ma nic przeciw temu.Posłanek jest trzy-do wyboru do koloru.Lubię na nią patrzeć jak ona śpi,jest taka beztroska,spokojna,łapki wyciągnięte-jest śliczna-kocham ją.

Posted

[quote name='Anula']No jeszcze do ptasiego mleka jej daleko-no ale robimy co możemy i na ile nas stać.Cecylka dzisiaj zjadła miseczkę sparzonej wątróbki z drobniutkimi kluseczkami z surową startą marchewką-baaardzo smakowało jeszcze było mało no ale dopiero dostanie wieczorem to samo jeżeli po marchewce nie będzie żadnych sensacji.Kaszel rano był bez zmian,teraz smacznie śpi na swoim posłanku i na swoim ulubionym kocyku przywłaszczonym od Mikiego.Oczywiście Miki nie ma nic przeciw temu.Posłanek jest trzy-do wyboru do koloru.Lubię na nią patrzeć jak ona śpi,jest taka beztroska,spokojna,łapki wyciągnięte-jest śliczna-kocham ją.[/QUOTE]
Znam to uczucie, kiedy biedactwo jest już bezpieczne, najedzone i... Serce rośnie:)

Posted

[quote name='togaa'][B]Anulko![/B]
ustawilaś poprzeczkę tak wysoko, że trudno będzie znależc domek gdzie Jej bedzie lepiej...:razz:[/QUOTE]
Tak domek musi spełniać najwyższe kryteria ponieważ Cecylka wymaga specjalnej troski do końca swojego życia musi brać Vetoryl aby normalnie żyć i musi być kochana ponad wszystko-bo inaczej jej nie oddam.I jeszcze wspaniała wiadomość Cudeńko mniej kaszle-rano było bez zmian a teraz jest o wiele,wiele lepiej-jesteśmy szczęśliwi oby te leki pomogły,od jutra ma przejść na antybiotyk w tabletkach.

Posted

[quote name='Anula']Tak domek musi spełniać najwyższe kryteria ponieważ Cecylka wymaga specjalnej troski do końca swojego życia musi brać Vetoryl aby normalnie żyć i musi być kochana ponad wszystko-bo inaczej jej nie oddam.I jeszcze wspaniała wiadomość Cudeńko mniej kaszle-rano było bez zmian a teraz jest o wiele,wiele lepiej-jesteśmy szczęśliwi oby te leki pomogły,od jutra ma przejść na antybiotyk w tabletkach.[/QUOTE]
Super wiadomości!:)

Posted

[QUOTE] domek musi spełniać najwyższe kryteria ponieważ Cecylka wymaga specjalnej troski do końca swojego życia [/QUOTE]

coś o tym wiem i czasem juz tracę nadzieję...:roll:

Posted

[quote name='togaa']coś o tym wiem i czasem juz tracę nadzieję...:roll:[/QUOTE]
Nigdy nie trzeba tracić nadziei .Ten domek na pewno gdzieś jest i to dobry domek z godnym sercem tylko nie wie o Lolito.Ja dwa lata temu też żyłam swoim życiem i nie wiedziałam,że tyle psiaków jest w potrzebie!

Posted

to super ,że malutka czuje się lepiej.
Ja tez jeszcze 4 lata temu nie wiedziałam ,że można pomagać psom będąc DT. Dzięki Dolarkowi wiem.

Posted

A to moja "[B]Cecylka[/B]" jak do mnie trafiła 3 lata temu....Teraz wiesz czemu tu jestem....:lol:

[IMG]http://img59.imageshack.us/img59/8840/11vd81.jpg[/IMG]

Posted

Aaaa! to rzeczywiście zrozumiałe.
Cecylka nadal kaszle.Widać ewidentnie,że nie lubi zimna,jak wychodzi na dwór to szybko załatwia swoje potrzeby i pędem do domu pomimo,że jest zawsze ubierana w kubraczek.Staramy się utrzymać w domu temperaturę 21" a pomimo tego lubi być przykryta-nie ma podszerstka,który by chronił ją przed zimnem.

Posted

[quote name='AgaiTheta']Anula właśnie przyszedł Vetoryl, jutro wysyłam.
Buziaki![/QUOTE]
Agnieszko serdeczne dzięki już będę spokojna i bardzo proszę wyślij poleconym bo może zwykła przesyłka zaginąć-mogę zwrócić koszty za polecony jeżeli będzie trzeba.

Posted

[quote name='Edi100']Anula, czy kaszel ustępuje? Mam nadzieję, że jest choć ciut lepiej[/QUOTE]
Jest lepiej ale nie tego co ja oczekuję.Cecylka dalej kaszle tylko w mniejszym stopniu i rzadziej.Przy kaszlu występuje takie chlupanie chyba w gardle,szczerze mówiąc trudne do określenia.Przeszczegam ściśle zaleceń dr.a tak ogólnie dobrze je jest radosna tylko przy zabawie z Mikim kaszel się wzmaga.Takie spostrzeżenie:jeżeli ktokolwiek z domowników wyjdzie Cecylka czeka na powrót w przedpokoju,dopiero szczęśliwa wraca na swoje posłanko jak wszyscy domownicy są w domu.

Posted

Kochana sunia,te małe szkraby takie sa moja tez taka była.Jak wyszłam z domu to na parapecie siedziała i czekała.Moja mama mowiła ze nie zdazyłam wejsc do klatki a Ona wiedziała ze ide moja kochana Kiczocha