Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 431
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja troszkę nei rozumiem dlaczego jedni inspektorzy moga odebrać inni nie?
Myślałem że powinni sie kierowac takimi samymi wyznacznikami.

Co do pisania na watku, to może pisac każdy co chce. Uważam tylko pisanie
o propozycjach które łamią prawo za nienamiejscu z kilku powodów.
Pierwsze konsekwencje prawne, drugie odstarsza o potencjalnych chetnych
którzy mimo konsekwencji byliby w stanie cos takiego uczynić dla tych psiaków.

Jak dla mnie sparwa nadal otwarta, bo psiaki sa w warunkach nagannych i tak naparwde
to jeszcze nic dla nich nie zrobiliśmy.

Posted

Asior napisał(a):
jest duża szansa, ze nasi pojutrze tam podjadą... jeśli wyrobią sie z innymi interwencjami i nie będzie to aż tak daleko od Brzeska...

Super wiadomość!!!
Trzymam kciuki!!!

Posted

majuska napisał(a):
Ogólnie:

doszłyśmy do wniosku, że są 2 możliwości: albo facet wziął sobie do serca odwiedziny policji i zaczął psa lepiej karmić ( bo policja tam była ), albo jest to przypadek i zbieg okoliczności, że akurat pozażynał większą ilośc zwierząt i psom się duża ilość resztek dostała.....nie wiemy która opcja jest prawdziwa , może jest jeszcze jakaś inna możliwość?
Siciliana na pewno będzie co jakiś czas tam jeździć i sprawdzać stan psa....
Zresztą jak wejdzie na wątek to sama od siebie też napisze o całej sytuacji.

Dokonał "uboju" paru zwierzaków a resztki typu łby, kości, wnętrzności rozrzucił wśród psów.

Posted

Asior napisał(a):
jest duża szansa, ze nasi pojutrze tam podjadą... jeśli wyrobią sie z innymi interwencjami i nie będzie to aż tak daleko od Brzeska...

do Jasła jest ponad 150 km, więc to jest dość daleko.
Są okolice mojej mamy

Posted

co u psiaków? czy coś się zadziało?

I wybaczcie, że jeszcze wtrącę krótko poniekąd na temat, bo temat dręczenia.
Ten nieszczęsny młody Misio wyjątkowo źle trafił. Ma dopiero 9 miesięcy życia, ale z tego 8 miesięcy piekła.
Dajmy Mu szansę, pomóżmy zanim ktoś odbierze Mu życie.

Przyjdźcie proszę na Jego wątek, wesprzyjcie każdy na swój sposób .. wspólnymi siłami możemy więcej!

Posted

Uważam, że należałoby przygotować obywatelski projekt ustawy dt. traktowania zwierząt.
Przed wszystkim osoby, które traktują źle zwierzęta, powinny ponosić konsekwencje prawne - np. roboty publiczne, a także ponosić koszty odebrania i dalszego utrzymania zwierzęcia (wet, hotelowanie, itp.)
Bez kastracji i sterylizacji niehodowlanych zwierząt – nigdy nie zapewnimy im właściwych warunków. Pomaga się jednemu, a na jego miejsce jest 10 kolejnych
Powinny też obowiązywać opłaty – podatki od każdego psa (egzekwowane) – wtedy unikniemy sytuacji, że ktoś trzyma 10 psów, a może zapewnić jedzenie tylko 1. Z opłat byłyby zwolnione osoby, które przygarnęły zwierzę ze schroniska.
I oczywiście obowiązkowe chipy dla wszystkich zwierząt (psów i kotów), tak jak to ma miejsce w innych krajach, a nie tylko tych rodowodowych. Rejestracja psa lub kota u powiatowego lekarza weterynarii lub w innej instytucji oraz jego wyrejestrowanie po śmierci – po uprzednim przedstawieniu aktu zgonu od weterynarza (podającego przyczynę śmierci zwierzęcia).
Przy tylu aktywnych osobach na dogomanii, myślę, że powinno się udać zebrać kilku prawników, napisać projekt ustawy i zebrać wymaganą liczbę podpisów!
Inaczej jest to walenie głową w mur, który jest nie do przebicia!!!