lubor Posted March 5, 2015 Share Posted March 5, 2015 Ja kąpie 2 razy w roku :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ares_biz_pl Posted March 6, 2015 Share Posted March 6, 2015 Zdecydowanie za mało,tym bardziej jeżeli pies przebywa w domu,ja swoją sunię kąpe raz w miesiącu,ale to też zależy od pogody bo jeżeli jest plucha i błoto to oczywiście jest to częściej,pamiętajmy również o tym aby zawsze używać dobrego i skutecznego szamponu który będzie odpowiedni do długości sierści naszego psa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aśka Belkowska Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Ja sądzę, że to zalezy os psa. Wczoraj mojego kąpałam po ok. 2 miesiącach, leciał brud jak talala. Ale on ma włosy. Znajoma ma akite - pies bezobsługowy. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IlonaS Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Nie wiem, czy tak częste kąpanie psa jest odpowiednie dla niego, nie mam tu na myśli pluskania się w wodzie, ale kąpiele ze stosowaniem różnych szamponów itp., Ja psa kąpię latem, raz do roku dokładnie, a za to czeszę go regularnie. Nie ma on nieprzyjemnego zapaszku bynajmniej. Łapy zawsze ma wycierane po wejściu do domu, a podbrzusze wedle potrzeby. Z takiego częstego stosowania chemii też mogą powstawać różne alergie, preparaty te nie dla każdego psa są obojętne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wet_CBDNA_pl Posted March 23, 2015 Share Posted March 23, 2015 Zimą czy jesienią kiedy pies jest narażony na siedlisko brusu,kurzu i błota,to kąpę go zdecydowanie częściej,natomiast latem rzadziej,zdarzyło się raz nawet że było to dwukrotnie na okres dwóch miesięcy,wszystko zależy od naszego psa,sierści i dobrego szmaponu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lux Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Mój zbiera brud jak ścierka z mikrofibry, po okolo miesiącu po prostu trzeba go umyć bo wystarczy pogłaskać i zostaje brud na rękach. Chętnie kąpałabym go rzadziej, bo to operacja wymagająca zamknięcia się z psem pod prysznicem... także można sobie wyobrazić jak potem wyglądam :D Kąpiemy się w beaphar, fajnie dopiera białą sierść... tylko zapach ma trochę taki niebardzo przyjemny:/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daisowicz Posted April 11, 2015 Share Posted April 11, 2015 Cocker spanielkę myje 3-4 razy w roku. Zdarza sie, ze wytarza sie w padlinie albo innym syfie, wtedy częściej. Używam szamponu & odżywki Botaniqa Love Me Long. Yorka kapie raz na dwa tygodnie w szamponie i odżywce Champion dla tej rasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konradzik Posted April 23, 2015 Share Posted April 23, 2015 Ja swojego kapie ok 2x w tygodniu, codziennie nakladana odzywka i 2-3x dziennie czesanie 5-10minutowe. Pies rasy Yorkshire terier. Wlos w dotyku niesamowicie jedawbisty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gojka Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Ja swojego kapie ok 2x w tygodniu, codziennie nakladana odzywka i 2-3x dziennie czesanie 5-10minutowe. Pies rasy Yorkshire terier. Wlos w dotyku niesamowicie jedawbisty DWA razy w tygodniu? :0 Trzy raz dziennie czeszesz? A zdąży pies w przerwach między tymi czesaniami się poczochrać ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balbina. Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Ja swojego kapie ok 2x w tygodniu, codziennie nakladana odzywka i 2-3x dziennie czesanie 5-10minutowe. Pies rasy Yorkshire terier. Wlos w dotyku niesamowicie jedawbisty Nienormalne..A piesek ma szansę wyjść na normalny spacer do lasu, ubrudzić się, wykąpać w jeziorze czy to zagraża "w dotyku niesamowicie jedwabistemu" włosowi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konradzik Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 po spaniu pies jest czesany 5minut to chyba nic zlego? w ciagu dnia i przed snem?! na spacerach jest 4-5x dziennie po ok 30min wiec ruchu mu nie brakuje ;) to taki zle ze ktos dba o psa? ;) pies ma dluga szate wiec wymaga troche wiecej pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balbina. Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 To absolutnie nic złego ,że chcesz dbać o psa, ale mycie dwa razy w tygodniu i codzienne nakładanie odżywki nie jest rozumiane jako dbanie. Pies to nie człowiek i trzeba w obcowaniu z nim przestawić się z ludzkiego myślenia na psie. To tak jak ludzie myślą ,że najlepszy rarytasik dla psa to chudziutka pierś z kurczaka, podczas gdy on będzie najszczęśliwszy, jak damy mu ładną, obrośniętą mięskiem kość :) Pomijam już "psie szczęście", ale mycie dwa razy w tygodniu jest zwyczajnie niezdrowe. Zmywasz psu całą warstwę ochronną, taka wyjałowiona skóra to świetna miejscówka dla wszelkich drobnoustrojów. A nakładanie codziennie odżywki? Rozumiem ,że nie bezzapachowej? Bo większość tych "dobrych", które wąchałam miały bardzo intensywny zapach, porównywalny do ludzkich kosmetyków. A przecież pies czuje kilkadziesiąt razy mocniej niż my.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konradzik Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 wszystkie kosmetyki z #1 all systems, to nie jest pies podworkowy zeby mu byla potrzebna warstwa ochronna... Do ochrony do odzywki dodawany jest preparat Lanolin Plus rozpuszczane wszystko do sprayu i pryskane do rozczesywania :) kosmetyki z tej firmy nie sa mocno zapachowe, do zapachu dostaje perfumy dla psow ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 to nie jest pies podworkowy zeby mu byla potrzebna warstwa ochronna... Każdemu potrzebna jest warstwa ochronna. Stałe wymywanie lipidów powoduje stopniowe wysuszenie skóry, w dalszej perspektywie szorstkość, później łupież. Przy współistniejącej alergii pokarmowej lub kontaktowej (która w dzisiejszych czasach każdemu może się trafić) dochodzi też wówczas do zaostrzenia objawów. Skóra jest też bardziej podatna na infekcje grzybicze i bakteryjne. Jak zabezpieczasz przed kleszczami tak często kąpanego psa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konradzik Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Każdemu potrzebna jest warstwa ochronna. Stałe wymywanie lipidów powoduje stopniowe wysuszenie skóry, w dalszej perspektywie szorstkość, później łupież. Przy współistniejącej alergii pokarmowej lub kontaktowej (która w dzisiejszych czasach każdemu może się trafić) dochodzi też wówczas do zaostrzenia objawów. Skóra jest też bardziej podatna na infekcje grzybicze i bakteryjne. Jak zabezpieczasz przed kleszczami tak często kąpanego psa? Po to wlasnie jest lanolina do zabezpieczenia skory i natluszczenia. Od kleszczy BravEcto co 3mce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Kwadratura koła - zmywać własne lipidy, natłuszczać obcymi, zmywać, natłuszczać. No ale dzięki temu rynek pet produktów ma się świetnie i rozwija skrzydła. Pediatrzy już od lat trąbią na alarm, że przesadza się z higieną niemowląt i małych dzieci, co skutkuje coraz bardziej skomplikowanymi alergiami i nieprawidłowościami w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Z psami będzie to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczocha Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Nie znam się na pielęgnacji yorków, ale czy one nie mają włosa zamiast sierści ? A taki włos z tego co słyszałam szybko się przetłuszcza. I tak jak człowiek musi swoje włosy myć co drugi dzień bo się przetłuszczają to chyba york tez musi ? Moja znajoma kiedyś miała yorka i rzadko go kąpała. Był strasznie przetłuszczony, aż dotykać się nie chciało. Tłuste włosy to nic przyjemnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konradzik Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 niektore maja wlos suchy niektore tlusty ale niestety ten wlos wymaga duzej pielegnacji. Jesli ktos strzyże psa na krotko to i raz na miesiac bedzie ok ale jesli szata jest dluzsza to troszke zabawy jest ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przyjazna Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Yorka dość często kąpie, a mojego drugiego psa raz na pół roku. W porze wakacyjnej go tylko 'mocze', aby było mu trochę chłodniej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalica123 Posted June 5, 2015 Share Posted June 5, 2015 Mam dwa mieszańce. Kąpię je raz na jakieś 2 miesiąca. W wakacje nieco częściej bo lubia się taplać w stawie i w błocie...;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwbem Posted June 5, 2015 Share Posted June 5, 2015 Ludzie, współczuję waszym psom, przecież to nie lalki, takie częste kąpanie i smarowanie kosmetykami to straszne. Rozumiem przygotowanie psa do wystawy od czasu do czasu ale codziennie? Koszmar. Ja na szczęście mam psy użytkowe, nie kąpię ich wcale chyba, że w czystej rzece czy jeziorze, mimo to są lśniące, zdrowe, nie mają żadnych brzydkich zapachów, są czyste i szczęśliwe. Zawsze mi żal psów ras ozdobnych szczególnie długowlosych bo ambitni właściciele robią z nich zabawki, nie pozwalają żyć po psiemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulina83 Posted June 5, 2015 Share Posted June 5, 2015 jakie to psy użytkowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolkablaszczyk Posted June 6, 2015 Share Posted June 6, 2015 ja swoje psy kąpie może ze dwa razy w roku maksymalnie. Ale nie jest to jakaś reguła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gojka Posted June 6, 2015 Share Posted June 6, 2015 jakie to psy użytkowe? No, takie, co są na łańcuchu przy budzie :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta1624 Posted June 7, 2015 Share Posted June 7, 2015 Ja kąpię psy jakiś raz do roku z szamponem, bo zazwyczaj raz do roku robią "niespodzianki zapachowe" (wytwarzają się w pachnących rzeczach). A tak to kąpiele w rzece, jeziorze, zalewie :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts