malawaszka Posted April 27, 2006 Posted April 27, 2006 masakra - jakby mu zmienić kolor to airedale jak nic :shake: Quote
Ka-Vanga Posted April 27, 2006 Posted April 27, 2006 Mek napisał(a):Kak dla mienia to bolszo daljeko :):):):) Bo to jest na koncu swiata ;) , jak bylam tam po Nafke to byla akurat zima i duuuuuuuuuuuuuuuzo sniegu wiec jak mowie wygladalo jak na kocu swiata ;) . Quote
Romas Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Uh , te rosyjskie sznuacery olbrzymy ( i nie tylko ) rzucaja mnie na kolana. Ciekawe czy oni sami dopracowali sie takich pieknych psow czy maja dobre importy . Jak dla mnie to jednak sznaucer musi byc silny i elegancki a nie tylko elegancki,to pies uzytkowy ( olbrzym) i nie powinien byc laleczka.Choc oczyiwscie na pierwszy rzut oka te amarykanskie olbrzymy podobaja sie ,potem dopiero widze ,z glowka malutka i przedpiersia brak i jak go postawic kolo ruska to odrazu widac roznice. Ty to Ola odwazna jestes :-) A nie masz jakiegos zdjecia mojej Bianki z Cavano ? sorry za wtret nie na temat :-) Quote
Czarne Gwiazdy Posted April 28, 2006 Author Posted April 28, 2006 [quote name='Czarne Gwiazdy'] Nie skomentowaliście tego psiaka :P Quote
marisia Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Czarne Gwiazdy napisał(a):Nie skomentowaliście tego psiaka :P No bo co można napisać. Najprawdopodobniej jest to młodziutki pies jeszcze w fazie rozwojowej, dlatego też ma 0 owłosienia na łapach. Sylwetka ogólnie nie można się przyczepić, brakuje jeszcze rozbudowanej klatki i generalnie sprawia wrażenie trochę drobnokościstego, ale trzeba wiedzieć, że najszybciej rozwijają się miniatury, średniaki nawet do 3 lat rozbudowują muskulaturę. Myślę, że olbrzymy równie długo. Jak Lars miał prawie 2 lata to jeszcze był młodzieżowy a masy nabrał w okolicy 3 lat. Generalnie jest to jednak cecha osobnicza, widziałam sznaucery, które w wieku 1 roku wyglądały już, jak w pełni rozwinięte dorosłe okazy. U miniatur chyba jest podobnie. Są egzemplarze, które rozwijają się dłużej. Jest chyba nawet taka prawidłowość, że te, które tak szybko wyglądają jak dorosłe, szybciej też się starzeją. Natomiast te długo trzymające młodzieżowy wygląd dłużej też zachowują formę;) . Quote
Czarne Gwiazdy Posted April 28, 2006 Author Posted April 28, 2006 Generalnie to on ma prawie 4 lata ;) Quote
marisia Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Czarne Gwiazdy napisał(a):Generalnie to on ma prawie 4 lata ;) No to nic na to nie poradzę, że taki młodzian nadal z niego;) Quote
madzior_ka Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 skoro temat jes założony by mówić swoje zdanie to i ja je powiem, krótko i zwięźle:)) generalnie uwazam że ze względu na pochodzenie sznaucerów nie powinno sie z nich robić napuszonych pudelków itd, ale nie przecze że ładnie zrobione puszyste łapy u MINIATUR mi się podobają, nie mówie o długich ledwie trzymających się na lakieru włosach, ale o gęstych, raczej krótszych ładnie przyciętych w kolumny to jesli chodzi o miiatury do tego psiak 'kwadratowy' krótki, ale mocnej budowy raczej uszato-ogoniasty, mocnej budowy... jesli zaś chodzi o sredniaki i olbrzymy to moim zdaniem robienie z nich psiaków w typie amerykańskim mija sie z celem (podkreslam ze to tylko moje prywatne zdanie) i szczerze mówiąc nie podoba mi si tern napuszony olbrzym... zamiast sprawiac wrazenie mocnego, uż7tkowego psa wygląda jak bezbronna laleczka.... (sorki za okreslenia ale tak naprawde w moim mniemaniu wygląda)... dla mnie zarówno olbrzym jak i średniak powinien być również kwadratowy MOCNEJ budowy, z ładną klatą, przedpiersiem i kłębem, umięśniony, dobrze zbudowany z ładną głową i u tych psiaków podoba mi się raczej szorstkoi włos na łapach, nie do przesady zeby był łysy na nich ale napewno nie kolumny, po prostu trzeba to wyważyć i podoba mi sie coś po środku...krótki, szorstki włos którego nie trzeba stawuiac na lakierze by ładnie się ukladał, a równo przycięty ślicznie się prezentuje....uwazam tez ze u wiekszych psów szczególnie powinna rzucać sie w oczy ich budowa, masywność, bo dodawanie im lekkości przez puchate łapy to chyba nie dla mnie...;/ u dobrze zbudowanego psa i tak najpierw patrze i podizwiam ta budowe, przedpiersie, głowe a łąpy (włos) liczy sie wtedy najmniej, ba... napuszony i dłuższy mógłby nawet przycmić zalety jego budowy:) to moje zdanie zgódźcie sie albo nie, ale go nie zmienie:))) Quote
marisia Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 Cieszę się, że z olbrzymkami trafiłam w gust chyba większości:lol:. Przynajmniej z jakąś miażdżącą krytyką się nie spotkałam. Czarne mini jakoś przeszły niezauważone:placz:. Chciałam jeszcze wrócić do średniaków p&s. Poniżej prezentuję zdjęcie amerykańskiego średniaka p&s. Może jest to skrajny przypadek:roll:, ale wydaje mi się, że prezentuje kierunek w którym niestety podąża ewolucja amerykańskich sznaucerów:shake:. A poniżej wrócę do tak niesprawiedliwie skrytykowanego psa :mad:(przypominam bez szyji i kłębu, długi, ze źle osadzonym ogonem:angryy:) a ten pies jest, moim zdaniem bardzo ładny:multi::multi::multi:. i jeszcze:multi::multi::multi:: Dla mnie Elvis jest pięknie zbudowanym psem, a poniżej inny śliczny sznaucer średni p&s:multi::multi::multi:: A dla orsini i kreski znalazłam i owłosionego:evil_lol:: Na dzisiaj wystarczy :lol::lol::lol:. Quote
bill Posted April 29, 2006 Posted April 29, 2006 Nie wypowiadałem sie w dyskusji jeszcze, co do sylwetki i przygotowania miniatur ja jestem za gestym mocnym owłosieniem łap oczywiście bez przesady, nie róbmy pudla z miniatury. Dobranie odpowiedniej długości włosa trzeba zrobic w oparciu o walory psa o jego budowę i grubość kości, typ budowy jeden pies wyglada dobrze z sierscią dłuższa, inny krutrza, wszytko to również zalezy od jakości i gestości włosa. Tak jak na ringach polskich tak i na amerykanskich zawsze mozna dostrzec róznice w przygotowaniu poszczególnych okazów, w Polsce generalnie kazdy przygotowuje jak chce, rózna długosć na konczynach i na brzuchu, rózne przygotowanie grzbietu, nie mówiac juz o detalach w przygotowaniu głowy i grzywki. Zdjec było juz sporo to ja wsadza link do filmików z Westminster Show gdzie mozna ogladnąc efekty groomingu sznaucerów 3 wielkości. Ja osobiscie jestem za takim przygotowaniem miniaturki jak na filmiku http://www.westminsterkennelclub.org/2006/video/breed/index.html Quote
Czarne Gwiazdy Posted April 29, 2006 Author Posted April 29, 2006 Muszę zwrócić uwagę, że te miniaturki też nie miały w ogóle sierści na przedpiersiu i wyglądały całkiem do ręki. Przede wszystkim optycznie to skracało całego psa, co jest logiczne, ale podobały mi się. No i u pieprzaków można dużo zatuszować :P ale to inna bajka już ;) W większości tych psów był taki fenomen, że sierść na przednich łapach była nieco krócej przystrzyżona, a na tylnych taka strasznie bujna ;) zauwazyliście to? No i niektóre psiaki miały takie okrągle pudlowate te łapy, co mi się strasznie nie spodobało. Za to przygotowanie olbrzymów mi sie podobało, ale przyjrzę im się jutro, bo idę już "lulu pać" [tak mówiłem jak byłem mały :lol:] Quote
Justa Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 a tu jest mój ideał:cool3: http://img19.imageshack.us/img19/1293/alpacinopostawa9zr.jpg :loveu: Quote
Elitesse Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 [quote name='Justa']a tu jest mój ideał:cool3: http://img19.imageshack.us/img19/1293/alpacinopostawa9zr.jpg :loveu: hihi moj synek :loveu: na dodatek strzyzony przez wlascicielke ktora nigdy wczesniej tego nie robila ! Quote
Pasavera Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 Hmmm a co powiecie o tym psiaku? Pewnie nikomu nie muszę go 'przedstawiać' ;) Bardzo podoba mi się taki typ sznaucerka lecz na codzień wolę takie 'szoguny' jak moja Fiśka :lol: Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 8, 2006 Author Posted May 8, 2006 hmmm, Enjoy Phantom of Opera? Czy jakoś tak? :P Jeśli chodzi o grooming to niewiele widać na tym zdjęciu, ale piesek śliczniusi :cool3: Quote
Pasavera Posted May 8, 2006 Posted May 8, 2006 Czarne Gwiazdy napisał(a):hmmm, Enjoy Phantom of Opera? Czy jakoś tak? :P :-D Tak, Enjoy's Phantom of The Opera Quote
marisia Posted May 10, 2006 Posted May 10, 2006 [quote name='Pasavera']Hmmm a co powiecie o tym psiaku? Pewnie nikomu nie muszę go 'przedstawiać' ;) Bardzo podoba mi się taki typ sznaucerka lecz na codzień wolę takie 'szoguny' jak moja Fiśka :lol: Hmmmm.....:hmmmm: ładne zwierzątko, zrobione i odpowiednio upozowane do zdjęcia :niewiem: , ale ja wolę sznaucerki bardziej sznaucerkowe :klacz: o np. takie: albo taki :klacz: : a może taki :klacz: : :laola: Quote
Elitesse Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 [quote name='marisia']Hmmmm.....:hmmmm: ładne zwierzątko, zrobione i odpowiednio upozowane do zdjęcia :niewiem: , ale ja wolę sznaucerki bardziej sznaucerkowe :klacz: o np. takie: a może taki :klacz: : :laola: moj skarbek kochany :loveu: nawet mialam przyjemnosc drapac go za uszkiem :eviltong: Quote
marisia Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Elitesse napisał(a):moj skarbek kochany :loveu: nawet mialam przyjemnosc drapac go za uszkiem :eviltong: WOW :crazyeye: a przy jakiej okazji :cool3: Quote
Elitesse Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 on przez jakis czas mieszkal w hodowli Mengo Celebration u Oksany w Bardzie Quote
marisia Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Elitesse napisał(a):on przez jakis czas mieszkal w hodowli Mengo Celebration u Oksany w Bardzie Aha, to pewnie dzieci po nim w Polsce zostały :lol: , a w naturze też taki ładny, jak na zdjęciu :cool3: , bo nie zawsze to idzie w parze :loveu: . Quote
Elitesse Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 marisia napisał(a):Aha, to pewnie dzieci po nim w Polsce zostały :lol: , a w naturze też taki ładny, jak na zdjęciu :cool3: , bo nie zawsze to idzie w parze :loveu: . ano zostawil i juz nawet swieca sukcesy na ringach :multi: mi sie bardzo podoba - nie wiem jak innym Quote
orsini Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 [quote name='marisia'] A dla orsini i kreski znalazłam i owłosionego:evil_lol:: Na dzisiaj wystarczy :lol::lol::lol:. TO JEST OWŁOSIONE????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: moze jak na sredniaka, bo jakby byl miniaturą to rzekłabym, że byłby łysą miniaturką:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
orsini Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Pasavera napisał(a)::-D Tak, Enjoy's Phantom of The Opera Pass no mi sie ten psiak super podoba!widzialam go na zywo i z tych psow co widzialam to on mial najladniejsza glowe!!dluuuuuuuga i wąska!pikna! no i psiak zdobyl jak byl pokazywany ponad 220 razy Best Of Breed plus jakies tam BOB na Montgomery czyli takiej klubowce amerykanskiej:))czy jak to nazwac:)))) Quote
marisia Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 [quote name='orsini']Pass no mi sie ten psiak super podoba!widzialam go na zywo i z tych psow co widzialam to on mial najladniejsza glowe!!dluuuuuuuga i wąska!pikna! no i psiak zdobyl jak byl pokazywany ponad 220 razy Best Of Breed plus jakies tam BOB na Montgomery czyli takiej klubowce amerykanskiej:))czy jak to nazwac:)))) A orsini, przypominam to dziewczę z kalnu, co to nie przywiązuje znaczenia do tytułów :loveu::loveu::loveu:. Quote
Recommended Posts