Pasavera Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 orsini napisał(a):Pass no mi sie ten psiak super podoba!widzialam go na zywo i z tych psow co widzialam to on mial najladniejsza glowe!!dluuuuuuuga i wąska!pikna! no i psiak zdobyl jak byl pokazywany ponad 220 razy Best Of Breed plus jakies tam BOB na Montgomery czyli takiej klubowce amerykanskiej:))czy jak to nazwac:)))) Wiedziałam, że podoba Ci się ten psiak :lol: Quote
marisia Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 [quote name='orsini']TO JEST OWŁOSIONE????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: moze jak na sredniaka, bo jakby byl miniaturą to rzekłabym, że byłby łysą miniaturką:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Nie przesadzaj, brodę ma chyba troszkę dłuższą od Wiktorka i od ”ponad 220 razy Best Of Breed” :cool3: a łapy są na pewno specjalnie skrócone, średniak zbyt ciężko wygląda z pozostawionym zbyt długim włosem :loveu: . Orsini Ty lubisz na czarne powiedzieć, że jest białe :evil_lol: . Nie wiedziałam, że obfitość włosa jest dla Ciebie kryterium podstawowym :loveu: . Quote
marisia Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 [quote name='orsini']Pass no mi sie ten psiak super podoba!widzialam go na zywo i z tych psow co widzialam to on mial najladniejsza glowe!!dluuuuuuuga i wąska!pikna! no i psiak zdobyl jak byl pokazywany ponad 220 razy Best Of Breed plus jakies tam BOB na Montgomery czyli takiej klubowce amerykanskiej:))czy jak to nazwac:)))) No tak, hmmmm.......... orsini już mi się wyraźnie klaruje Twój ideał sznaucerka miniaturki: - głowa dłuuuuuuuuuga i wąska, jak :cool3: ........ u krokodyla :klacz: , - szyja długa, jak :cool3: ......... pewnie u żyrafy :klacz: , - kłąb silnie zaznaczony, pewnie ma się zaczynać w połowie wysokości dłuuuugiej szyi a kończyć, gdzie :cool3: ...... skoro piesek powinien być króciutki, .... to pewnie tam, gdzie wg orsini wyrasta ogon u niemieckiej miniatury :klacz: , - owłosienie ozdobne, hmmmmmm.....obfite, gęste i długie, jak ........... u ... zabrakło mmi porównania :niewiem: , ale pewnie orsini coś wymyśli, wierzę w jej pomysłowość :loveu: :loveu: :loveu: . Tyle, że jak patrzę sobie na tego pięknego „ponad 220 razy Best Of Breed” to, szyja nie jest bardzo długa, taka w sam raz dopasowana do zwartego, o silnym korpusie pieska :lol: . Generalnie sylwetka jest dosyć masywna a czepiłabym się oczywiście kątowania, zupełnie spionowane przednie kończyny :shake: , zupełny brak zaznaczonego przedpiersia :shake: , kończyny tylne życzyłabym sobie troszkę głębiej katowane, ale może to tylko psiak na zdjęciu tak stoi :lol: . Kłąb owszem zaznaczony, ale nie jest wcale bardzo wydatny :nono: . Ładna górna linia, ja wolę bardziej opadającą, ale to znowu jest być może kwestia ustawienia psa :lol: . No i chyba najważniejsze ten piesek wcale nie ma, aż tak strasznie obfitego włosa ozdobnego, broda raczej umiarkowanej długości, pompony na łapach też raczej umiarkowane :lol: . Quote
Mek Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 Po tym wszysktim co tu wyczytuje to nasuwa mi się tylko jeden wniosek; wartość psa/suki zależy głównie od tego do kogo on należy. I jeszcze nie przeczytałem tu ani razu ,żeby była zgoda chociaz co do jednego sznaucerka . Wiec proponuje niechaj każdy zrobi sobie ranking swoich najnajnaj w kazdej klasie i płci i kolorze i bedzie po dyskusji (jałowej ? ). Quote
marisia Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 [quote name='Mek']Po tym wszysktim co tu wyczytuje to nasuwa mi się tylko jeden wniosek; wartość psa/suki zależy głównie od tego do kogo on należy. I jeszcze nie przeczytałem tu ani razu ,żeby była zgoda chociaz co do jednego sznaucerka . Wiec proponuje niechaj każdy zrobi sobie ranking swoich najnajnaj w kazdej klasie i płci i kolorze i bedzie po dyskusji (jałowej ? ). Mek – dyskutujemy sobie na temat wzorca szanucera i różnic pomiędzy amerynańskim a tym hmmmm....:hmmmm: opisanym we wzorcu FCI . Czasem sobie dowcipkujemy, żeby nie było zbyt nudno :shake: . Nie traktuj tego tak serio :nono: . Co Ci przeszkadza, że wklejamy różne zdjęcia i opisujemy różnice. Myślę, że dzięki temu wszyscy uczymy się patrzeć na sznaucera :lol: . A o czym jest ten wątek :cool3: ? Quote
dorotak Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 marisia napisał(a):Myślę, że dzięki temu wszyscy uczymy się patrzeć na sznaucera :lol: . A o czym jest ten wątek :cool3: ? Ja też uważam, że to bardzo cenny wątek. Oczywiście to co podoba się jednemu nie musi podobać się drugiemu. Ale dopóki dyskusja jest merytoryczna, to czemu nie? Ja na przykład dzięki zdjęciom, które wstawiłaś, przedwczoraj wygoliłam Atosowi brzuch i przód. Do tej pory bałam się jak będzie wyglądał, ale na tych zdjęciach wyglądało to całkiem fajnie. I bardzo jestem zadowolona :loveu: Quote
madzior_ka Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 Do tej pory bałam się jak będzie wyglądał, ale na tych zdjęciach wyglądało to całkiem fajnie. I bardzo jestem zadowolona :loveu: Denis też ma wygolony przód i grzbiet i mimo ze nie średniak to upodabnia sie do starszego kolegi:) teraz czekamy na zdjecia:) my równiez jestesmy zadowoleni z Deniskiem z jego nowej fryzurki;) Quote
orsini Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Marysiu Ty jak zwykle bredzisz- tyle Ci powiem. Jak Phantom dla Ciebie nie ma szyi to gratuluje!!!Dla mnie i nie tylko dla mnie ten pies jest prawie idealem sznaucera amerykanskiego!!!niby tyle wiesz, a wciaz udajesz , ze nie wiesz-sznaucer amerykanski jest w grupie TERIERÓW!!!wiec nie powinno Cie dziwic, ze nie ma przedpiersia. 2. spionizowany przod nie przeszkadza ani temu psu ani wielu innym miec super ruch. Ja w przeciwienstwie do Ciebie widzialam psa na zywo:)))))Ty natomiast na pewno widzialas jego dzieci: a wiec Zw.Europu itd. Sasquehanna Foremniak i Zw. Europy + BOB, Zwyc.Świata_BOB Matraszepe Silver Rainbow. I co????pewnie tez paskudne sa, a sedziowie sie nie znaja, ze wygrywaja takie psy , a nie docenili Wektorka, bo przeciez BYŁ w Tulnn i co????i jajco:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
orsini Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 marisia napisał(a):No. No i chyba najważniejsze ten piesek wcale nie ma, aż tak strasznie obfitego włosa ozdobnego, broda raczej umiarkowanej długości, . WOW:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: to obfitość owłosienia równa się dlugości brody????:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: to bardzo ciekawe co piszesz, bardzo ciekawe....hmmm tylko, że psy żyjące w kennelach z reguły mają króciutkie brody-taki mały szczegół!!! :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
marisia Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 [quote name='orsini']Marysiu Ty jak zwykle bredzisz- tyle Ci powiem. Ja bredzę :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: :modla::modla::modla: [quote name='orsini'] Jak Phantom dla Ciebie nie ma szyi to gratuluje!!! Nie napisałam, że nie ma szyi – to jest Twoja nadinterpretacja. Napisałam : "szyja nie jest bardzo długa, taka w sam raz dopasowana do zwartego, o silnym korpusie pieska" W tym zdaniu nawet nie ma krytyki :niewiem:. [quote name='orsini'] Dla mnie i nie tylko dla mnie ten pies jest prawie idealem sznaucera amerykanskiego!!!niby tyle wiesz, a wciaz udajesz , ze nie wiesz-sznaucer amerykanski jest w grupie TERIERÓW!!!wiec nie powinno Cie dziwic, ze nie ma przedpiersia. 2. spionizowany przod nie przeszkadza ani temu psu ani wielu innym miec super ruch. Ja w przeciwienstwie do Ciebie widzialam psa na zywo:)))))Widziałaś GO O... jestem pod wrażeniem :crazyeye::crazyeye::crazyeye: i strasznie Ci zazdroszczę :mdleje: . Ja się nie dziwię, jesteśmy jednak na forum, gdzie są właściciele różnych sznaucerków i omawiamy różnicę, w sierści, w budowie. Możesz mi powiedzieć, jak można dyskutować na temat różnic nie pisząc o nich :loveu::loveu::loveu: ? [quote name='orsini'] Ty natomiast na pewno widzialas jego dzieci: a wiec Zw.Europu itd. Sasquehanna Foremniak i Zw. Europy + BOB, Zwyc.Świata_BOB Matraszepe Silver Rainbow. Matraszepe Silver Rainbow bardzo mi się podoba i zasłużenie wygrała w Tulln :klacz: . Natomiast akurat co do Foremniaka, to z hodowli Sasquehanna wyszły psy, które mi się bardziej podobają. I to wcale nie świadczy źle o hodowli :niewiem: . [quote name='orsini'] I co????pewnie tez paskudne sa, To Twoja nadinterpretacja. Nigdzie nie napisałam, że są paskudne :nono: . [quote name='orsini'] a sedziowie sie nie znaja, ze wygrywaja takie psy , a nie docenili Wektorka, bo przeciez BYŁ w Tulnn i co????i jajco:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Każdy sądzi moja droga orsini podług siebie :diabloti: . Żadne jajco, Wektor dostał ocenę doskonałą i bardzo ładny opis :Cool!: a jak wiesz sędzina dosyć dużo dała ocen bdb :loveu: a na Europejskiej w 2003 ten kiepski wg. Ciebie Wektorek zdobył V.2 i R.CAC-a w pośredniej w stawce 8 szt, więc nie jest z nami tak źle. Natomiast Ty z Wiktorkiem w Tulln, w szczeniakach odniosłaś spektakularny sukces :sweetCyb: . Szczeniaków było aż sztuk 2 :sweetCyb:. Na koniec orsini zamiast się czepiać, drwić, wyśmiewać, może byś jakiś konstruktywny głos do dyskusji wniosła, ale nie chce Ci się :motz: . Rozumiem, że forum jest dla Ciebie pożywką. Tutaj rozładowujesz swoje emocje. Ja nawet nie skrytykowałam Phantom-a, chociaż nie jest w moim typie, ale oczywiście zgodnie z zasadą uderz w stół .......... :roflt: Quote
marisia Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 Matraszepe Silver Rainbow Cieszę się orsini, że Ci się podoba ta suczka :hand: . Jak spojrzymy w jej rodowód, to jest wynikiem skrzyżowania sznaucera amerykańskiego z suczką z Holandii i dalej rodowód sięga nawet do Finlandii, Norwegii, Szwecji, Włoch.....:klacz: Enjoy`s Phantom of the Opera – poniżej inne jego zdjęcie: Zdjęcie suczki nie jest zbyt wyraźne, ale widać, że ma trochę inaczej ustawiony front od swojego tatusia :nono: . Przedpiersie mogłoby być bardziej wydajne, ale generalnie jest to śliczna suczka :Cool!: . Ale ta szyja – orsini :shock: nie jest przypadkiem dla Ciebie zbyt krótka :hmmmm: ? Sunia na żywo wygląda znacznie lepiej niż na tym zdjęciu. W rodowodzie tej suczki zawiera się to do czego ja zmierzam w swoim wywodzie. Piękne są miniatury amerykańśkie, ale poszły zbyt daleko w kierunku teriera a u nas z pewnych wad zrobiono niemalże zaletę :nono: . Inne jest ustawienie frontu szanucera FCI a inne w AKC :shake: . Amerykańska miniatura wnosi ze sobą problemy z sierścią. Słynne obdzieranie psa do gołej skóry :angryy: , żeby miał sierść przyzwoitej jakości :placz: . Problemy z kolorem, nigdy nie wiadomo do końca, czy z ciemnego szczeniaka ze srebrnymi znaczeniami nie wyjdzie nam przypadkiem czarno-srebrny pieprzak :niewiem: . Amarykanie nie mają podziału na kolory. Na ich ringach dominuje kolor p&s. Pewnie dlatego mamy w Europie ładniejsze czarne miniatury i całe szczęście bo zachowały swój sznucerowy :lol: a nie terierowy charakter :shake: . Temperament, większość amerykańskich miniatur jest pozbawiona temperamentu. I raczej do agillity się nie nadaje :shake: . Natomiast są oczywiście pozytywne cechy, które można wziąć z amerykańśkiej miniatury. Tak robi wiele europejskich hodowli i taka praca hodowlana mi się podoba :thumbs: . Wykorzystać pozytywne cechy amerykańskich linii (np. mocniejsza kość, bogatsza ozdobna szata, co dodaje psu niewątpliwie elegancji) A wiesz dlaczego ta suczka wygrała w Tulln :hmmmm: ? Bo się pięknie prezentowała, nie straciła pomimo dużej ilości amerykańskiej krwi , temperamentu prawdziwego sznaucera :cool2: . Przyjemnie było na nią patrzeć, rewelacyjnie prezentowała ją Rosjanka :Cool!: . Natomiast Foremniak niestety przegrał z nią tym swoim stoickim spokojem i brakiem temperamentu :cool3: . Quote
orsini Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 marisia napisał(a):JaNatomiast Ty z Wiktorkiem w Tulln, w szczeniakach odniosłaś spektakularny sukces :sweetCyb: . Szczeniaków było aż sztuk 2 :sweetCyb:. ale juz na BIS Puppy tych szczeniakow bylo tak jakby wiecej, a mimo to Wiktorek sie na tyle spodobal sedziemu, ze nas wybral do scislego finalu-ile tam bylo nie pamietam-6 sztuk???7????i co zle?????:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
orsini Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 A Matraszepe Silver Rainbow mi sie podoba. Mimo ze nie jest to czysta ameryka, ale jej ruch powoduje, ze pozostale wady sie chowaja. Rusza sie rewelacyjnie wprost. Marysiu ja poprostu lubie ŁADNE sznaucerki:))))) Quote
marisia Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 orsini napisał(a):ale juz na BIS Puppy tych szczeniakow bylo tak jakby wiecej, a mimo to Wiktorek sie na tyle spodobal sedziemu, ze nas wybral do scislego finalu-ile tam bylo nie pamietam-6 sztuk???7????i co zle?????:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Aha jestem pod wrażeniem, „już był w ogródku..........” :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: , ale to oznacza :hmmmm: , że skoro w Szombathely mój Wektorek wygrał BOB-a z pieskiem, który zaraz potem był I na Best of Junior :lol: i z suczką, która następnego dnia w Oberwart była I na BOG :lol: to niby jest sukces :siara: ??? Quote
marisia Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 [quote name='orsini']A Matraszepe Silver Rainbow mi sie podoba. Mimo ze nie jest to czysta ameryka, ale jej ruch powoduje, ze pozostale wady sie chowaja. Rusza sie rewelacyjnie wprost. Marysiu ja poprostu lubie ŁADNE sznaucerki:))))) No orsini, ja tu w sobotę wieczorkiem i w niedzielę rano – niestety u nas lało :shake: , cholewka, jakby Pan Bozia mało miał roboczych dni do polewania :placz: – kontynuując... tyle nabredziłam a tu orsini tak skromniutko :shake: . Aha, orsini to jakie wady ma Matraszepe Silver Rainbow, pomijając fakt, że nie jest to Twoja suczka i nie ma rodowodu 100% USA :loveu: :loveu: :loveu: ? Quote
Mek Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 Marisia cos mi sie zdaje :lol: , ze i Orini juz znudziła ta dyskusja :roll: bo mnie to już dawno:p i dawałem Ci to do zrozumienia :mad: w moim ostatnim poscie.:eviltong: Ty :cool3: nie dyskutujesz :cool1: ty;lko starasz sie udowodnić ze masz najnajnajnajnajnajnajnajnaj:Dog_run: . Pozdrawiam:Rose: i życze zdrowia :stupid: Quote
orsini Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 Mek napisał(a):Marisia cos mi sie zdaje :lol: , ze i Orini juz znudziła ta dyskusja :roll: bo mnie to już dawno:p i dawałem Ci to do zrozumienia :mad: w moim ostatnim poscie.:eviltong: Ty :cool3: nie dyskutujesz :cool1: ty;lko starasz sie udowodnić ze masz najnajnajnajnajnajnajnajnaj:Dog_run: . Pozdrawiam:Rose: i życze zdrowia :stupid: Mek czy juz Ci mowilam, ze jestes GENIALNY?:))))))))))))))))))))))wprost REWELACYJNY!!!! Quote
marisia Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 [quote name='Mek']Marisia cos mi sie zdaje :lol: , ze i Orini juz znudziła ta dyskusja :roll: bo mnie to już dawno:p i dawałem Ci to do zrozumienia :mad: w moim ostatnim poscie.:eviltong: Ty :cool3: nie dyskutujesz :cool1: ty;lko starasz sie udowodnić ze masz najnajnajnajnajnajnajnajnaj:Dog_run: . Pozdrawiam:Rose: i życze zdrowia :stupid: Mek rozumiem, że masz już dosyć i jesteś znudzony, ale jednak tu zaglądasz :lol: ? Quote
marisia Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 [quote name='orsini']Mek czy juz Ci mowilam, ze jestes GENIALNY?:))))))))))))))))))))))wprost REWELACYJNY!!!! O i znudzona orsini też nie wytrzymała i zajrzała :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Ja na razie :scared: – do zobaczenia :loveu: :loveu: :loveu: Quote
marisia Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 [quote name='orsini']A Matraszepe Silver Rainbow mi sie podoba. Mimo ze nie jest to czysta ameryka, ale jej ruch powoduje, ze pozostale wady sie chowaja. Rusza sie rewelacyjnie wprost. Marysiu ja poprostu lubie ŁADNE sznaucerki:))))) Orsini ja wiem, że jestem marudna :mdleje: , ale napisz mi proszę, jakie wady, które się chowają :hmmmm: ma ta śliczna suczka :lol: ? Quote
orsini Posted May 15, 2006 Posted May 15, 2006 [quote name='marisia']Orsini ja wiem, że jestem marudna :mdleje: , ale napisz mi proszę, jakie wady, które się chowają :hmmmm: ma ta śliczna suczka :lol: ? Marisia a znasz psa bez wad???chociaz jednego???jak znasz to powiedz mi jak sie nazywa:)))bo ja takowego NIE ZNAM. Mozesz podac jakakolwiek rase:))ulatwiam Ci zadanie:)))bo ja w zadnej rasie nie znam psa bez wad:)))))))))))))ale Ty taka mądra to moze znasz:)))) Quote
marisia Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 :razz: :razz: [quote name='orsini']Marisia a znasz psa bez wad???chociaz jednego???jak znasz to powiedz mi jak sie nazywa:)))bo ja takowego NIE ZNAM. Mozesz podac jakakolwiek rase:))ulatwiam Ci zadanie:)))bo ja w zadnej rasie nie znam psa bez wad:)))))))))))))ale Ty taka mądra to moze znasz:)))) To prawda orsini, że nie ma psów bez wad, ale są wady i WADY a skoro sama napisałaś: [quote name='orsini'] ....ze pozostale wady sie chowaja.... to znaczy, że masz własne przemyślenia na temat tej suczki, więc ja tylko chciałbym je poznać :cool3: :lol:. Co do rewelacyjnego ruchu to zgadzam się w 100% :Cool!: , to min miałam na myśli pisząc o rewelacyjnej prezentacji :lol: . W postawie również była super :lol: i ten fajny temperament :lol: , nic nie było wymuszone, miało się wrażenie, że suczkę cieszy ta zabawa w pokazywanie się na ringu :Cool!: . Rewelacyjny ruch, typowy dla danej rasy, właściwie świadczy o nienagannej budowie, dlatego te wady mnie tak zaintrygowały :cool3: . Quote
orsini Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 kurcze nie zapisalo mi:((((NIENAGANNEJ BUDOWIE????czyli suka BEZ WAD?????bo ja takiego psa/suki jeszcze nie widzialam!!!!!w zadnej rasie!!!w zadnej!!!!!ale sie chyba nie znam w takim razie, skoro sa chodzace idealy a ja nie widze, ze to sa akurat te psy bez wad-czysty wzorzec wprost:))))))) Quote
marisia Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 orsini napisał(a):kurcze nie zapisalo mi:((((NIENAGANNEJ BUDOWIE????czyli suka BEZ WAD?????bo ja takiego psa/suki jeszcze nie widzialam!!!!!w zadnej rasie!!!w zadnej!!!!!ale sie chyba nie znam w takim razie, skoro sa chodzace idealy a ja nie widze, ze to sa akurat te psy bez wad-czysty wzorzec wprost:))))))) OK., dla mnie ta suczka nie ma wad :lol: , albo ja ich nie zauważyłam :lol: , ale Ty je dostrzegłaś :cool3: , skoro się na nie powołujesz, to bądź dobrą koleżanką i podziel się :lol: . Quote
Recommended Posts