Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Gorka jest od kilka dni na stronie niemieckiej fundacji i pojawila sie dla niej szansa : mialaby, doswiadczone w pracy z lękliwymi psami, DT w Niemczech, jest tez zainteresowana pani Goreczka, to juz bylby DS, ale nie bylo jeszcze wizyty przedadopcyjnej. Adopcja prowadzona przez Fundacje Dobermana, z ktora wspolpracuje schronisko mieleckie. Do wyjazdu potrzebny full paszport oraz Gorka.

Czy zgodzicie sie na wyjazd Gorki do DT lub ew. DS jesli okaze sie dobry? Bedziemy wiedziec w najblizszych 2-3 tygodniach co z tym DS.

• Replies 840
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ulka18 napisał(a):
Gorka jest od kilka dni na stronie niemieckiej fundacji i pojawila sie dla niej szansa : mialaby, doswiadczone w pracy z lękliwymi psami, DT w Niemczech, jest tez zainteresowana pani Goreczka, to juz bylby DS, ale nie bylo jeszcze wizyty przedadopcyjnej. Adopcja prowadzona przez Fundacje Dobermana, z ktora wspolpracuje schronisko mieleckie. Do wyjazdu potrzebny full paszport oraz Gorka.

Czy zgodzicie sie na wyjazd Gorki do DT lub ew. DS jesli okaze sie dobry? Bedziemy wiedziec w najblizszych 2-3 tygodniach co z tym DS.

Ja jestem ZA!!!!:):) jaki koszt tego paszportu?

Posted

Oczywiście, uważam,że jest to jedyna nadzieja na dom dla Górki, w Polsce raczej nie ma szans.
Ostatnio jest tak fatalnie z adopcjami, że nie można znaleźć domów dla bezproblemowych, pięknych psów, nawet dla szczeniaków, a co dopiero psów takich, jak Górka.

Ulka18, bardzo dziękujemy za pomoc:):), daj znać, jak bedzie coś więcej wiadomo.
Trzymam kciuki,żeby sie udało:).
Myślę,ze Murka też jest tego zdania, bo rozmawiałysmy wcześniej na ten temat.

Posted

Jestem również ZA. Górka to bardzo trudny pies, nie wyobrażam sobie znaleźć dla niej dom w Polsce. Jeśli nawet ktoś się znajdzie to albo oddadzą sunię następnego dnia albo im ucieknie... W Niemczech mają doświadczenie z takimi psami, psie szkoły, psi psychologowie są na porządku dziennym.
Trzeba będzie solidnie Górkę zabezpieczyć na wyjazd.

Cieszę się, że pojawiła się dla niej szansa :)

Posted

Die Pflegestelle hat Erfahrung mit ängstlichen Hunden.
Sie haben bereits eine ängstliche Hündin, die sie "aufgebaut" haben.

Die Interessentin für das Zuhause muss ich erst noch prüfen.

Ten DT ma doswiadczenie ze strachliwymi psami. Mieli juz strachliwa sunie, ktora 'odbudowali'.
Zainteresowana pani (DS), musi najpierw zostac sprawdzona.

Adopcje Gorki prowadzi i opiekuje sie Andrea, ktora pracuje w policji federalnej, takze o Dt/DS jestem spokojna.

Posted

Bardzo sie ciesze, że dla Góreczki pojawiła sie szansa. Ja zawsze wole, gdy psiak jest w PL, ale po tym jak obserwowałam adopcje Buby - mam do dziewczyn zaufanie :)

To w takim razie trzeba tak czy siak zrobić Bubie paszport.

Posted

Gdyby nie Ulka18, Buba do dzis dnia pewnie szukałaby domu. Domki, które znajduje Ulka sa super. Górka jest zdecydowanie psem trudnym i napewno tam jej pomogą. Górka to śliczna sunia.

Posted

To nie ja znajduje domy, ale Fundacja, z ktora wspolpracujemy juz ponad 3 lata. Jesli chodzi o strachliwe,nieufne psy to oni jakies cuda tam robia i psy wychodza na prosta jak np. Brawurka czy Gapcia. U nas nikt takich tchorzy nie chce. Nie chca tez zwyklych,dobrych psow jak Buba; tyle lat sie nasiedziala w schronie, a tam jest kochana i ma swietne warunki.

Posted

Ulka18 napisał(a):
To nie ja znajduje domy, ale Fundacja, z ktora wspolpracujemy juz ponad 3 lata. Jesli chodzi o strachliwe,nieufne psy to oni jakies cuda tam robia i psy wychodza na prosta jak np. Brawurka czy Gapcia. U nas nikt takich tchorzy nie chce. Nie chca tez zwyklych,dobrych psow jak Buba; tyle lat sie nasiedziala w schronie, a tam jest kochana i ma swietne warunki.

ulka, my tam wiemy swoje. Góreczko, gdyby ci się udało!

Posted

Wczoraj pani zadzwoniła pytając a Hektora. Jak powiedziałam, że jest to pies po przejściach i niestety jest bardzo lękliwy to od razu zrezygnowała. Może to i dobrze, bo pies nie miałby dobrze a on potrzebuje człowieka, który zechce mu poświęcic trochę uwagi i czasu.

Posted

Minął kolejny miesiąc Góreczki u nas więc informuję, że wpłaty od erki (165 zł) i Malibo (30 zł) wpłynęły do mnie. Miesiąc Górki to teraz 240 zł. Na moim koncie jest teraz +276,50 zł. O koszty związane z wyprawieniem Górki za granicę się nie martwcie, wystawię rachunek dla Fundacji.

Górci kończy się ważność wścieklizny 1 marca, także przed wyjazdem będziemy musieli koniecznie doszczepić i to przed upływem terminu ważności, żeby się wszystko zgadzało w paszporcie. Myślę, że szczepienie zrobimy od razu razem z czipowaniem, za jednym wyjazdem do lecznicy co by oszczędzić Górci (i nam ;) ) stresu.

Posted

Przedstawiam rozliczenie Góreczki.

Wpłaty/od 1.02 do 28.02/:
5 zł - agusiazet
5 zł - Obraczus87 /luty/
10 zł - AnnaA /luty/
2 zł - BJuta
10 zł - Magenka1 /maj/
20 zł - Ania!
10 zł - Maruda666
5 zł - Polubek
6 zł - Javena /02-04/
6 zł - Melka /luty/
2 zł - Livka i Nikus
5 zł - Agata51
10 zł - Ciencien
10 zł - AnnaA /marzec/
5 zł - agusiazet /luty/

Razem: 111 zł

Bardzo serdecznie dziękujemy!:loveu::loveu::loveu:

Opłata za hotel Górki w marcu wynosi 240 zł. Przelałam dzisiaj na konto Murki 111 zł, bezpośrednio do Murki wpłaca 30 zł Malibo57, brakujące 99 zł dołoży Murka z darowizny na Górkę.

Posted

Górka już zaszczepiona na wściekliznę, dzisiaj też została zaczipowana :)

Po ostatnich doświadczeniach stwierdzam jednoznacznie, że Górka musi mieć towarzystwo innego psa. Wtedy jest spokojna, czuje się bezpiecznie, wie co robić itd. Jak jest sama to jest makabra.
Wcześniej mieszkała z Kurusiem, ale musieliśmy go przesiedlić do łazienki bo zaczął brać Furosemid i zdarzało mu się nasikać (a u Górki podłoga z płyt wiórowych). Odkąd Górka została sama, stała się bardzo nerwowa, przy każdym otwarciu drzwi do pokoju wypadała w panice i miotała się po całym domu piszcząc, ślizgając się po podłodze, obsikując wszystko po drodze i czasem gubiąc po trochu koopę. Ponadto zastrajkowała z jedzeniem.
Dokoptowaliśmy jej staruszka Rufika i od razu nastąpiła zmiana. Niestety Rufi też zaczął posikiwać na skutek Encortonu. Górka znów jest sama i trzeba baaaardzo ostrożnie do niej wchodzić, uchylać najpierw minimalnie drzwi, jeśli nie uda się jej wsadzić łapy lub nosa i nie wypaść na korytarz to przysiada na kanapie i można spokojnie wejść. Są też inne niespodzianki... musieliśmy wynieść chodnik, żeby go wysuszyć i wyprać. Odbyło się to oczywiście gdy Górka była na ogrodzie. Ale chyba nie spodobała się jej goła podłoga bo zasikała ją przez noc totalnie... Bardzo nas to zaskoczyło, bo generalnie ogromny z niej czyścioch.
I taki to egzemplarz z tej naszej Górci, trudny orzech do zgryzienia.

Posted

Górka bardzo źle znosi wszelkie zmiany, coś nowego w pokoju, brak psa, zmiana miejsca - to wszystko wywołuje u niej stres i panikę.
Co ciekawe po zapięciu na smycz uspokaja się i pozwala się bez problemu poprowadzić gdzie trzeba.

Posted

Górka już się trochę uspokoiła po "stracie" Kurusia. Co najważniejsze, zaczęła znów jeść! Jej post trwał ok. tydzień.
Jest bardziej rozluźniona, potrafi usnąć gdy jestem w pokoju i coś robię. Wyciąga wówczas głowę i tak leży z przymrużonymi oczami. Oczywiście jest czujna na każdy dźwięk lub gwałtowny ruch.
Nie wypada już z pokoju, a jak wcześniej się jej to zdarzało to już nie posikiwała. Tylko przebiegła cały dom, wpadała do naszego pokoju i wskakiwała na nasze łóżko :)
Do wyjazdu nie będziemy jej już żadnych innowacji urządzać.
Zaszczepiliśmy i zaczipowaliśmy Górkę na miejscu.

Ulka, Górka na pewno przyzwyczai się do suni, przekaż proszę, że Górka na początku może nawet kilka dni się w ogóle nie załatwiać i nic nie jeść, nie pić wody. Ona tak reaguje na każdą zmianę... I żeby jej nie wyprowadzali w szelkach, Górka jest przyzwyczajona do obroży i ładnie na niej chodzi, w szelkach się zapiera i momentalnie zrzuca - próbowaliśmy z dwoma rodzajami.

Posted

Juz pisze w sprawie Gorki, szczegolnie ta informacja nt. szelek i obrozy jest wazna. Mam nadzieje, ze Gorka sie otworzy tak jak inne strachulce, ktore tutaj nie mialy szans, a tam sa pod okiem calego sztabu specjalistow.