Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 840
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Poza tym, że chętniej i pewniej podchodzi do człowieka to niewiele sie zmieniło. Ona teraz się już regularnie cieszy, podskakuje, macha ogonkiem itp. Mogę już za każdym razem wygłasiać pysio. Ale nadal utrzymuje dystans i dla pewności odskakuje, pogłaskanie jej to trudne zadanie. To wszystko oczywiście na otwartej przestrzeni i w towarzystwie psa/psów. Jak jest sama to ogon w dół i umyka kątami.. :(

Nie mogę nic obiecać, ale może uda się Górkę ulokować w domu w celu dalszej socjalizacji.

Posted

faktycznie cięzko będzie o domek. Chyba, że znajdzie sie ktoś taki jak my z dogo, których nie przeraża lekko wycofany psiak, cholerka boje się tylko, że jakby chętny się znalazł, to czy Góreczka nie wróci do poprzedniego stanu.

Posted

To dobrze,że ma szansę na pobyt w domku. Mieliśmy przez prawie 3 miesiące taką wycofaną sunię , Tami z banerka.
Myślę,że takie psy jak Górka i ona mają szanse na socjalizację z człowiekiem tylko w domu i to najlepiej bez innych psów, żeby nie mogły znajdować w nich oparcia.
Tami poszła do DS i robi dalsze postępy , jest jedynym psem.

Posted

Doszło 290 zł od erki :)

Póki co pracuję z Górką w boksie. Przedtem było to niemożliwe, bo wbijała się w budę i nie reagowała na żadne smaczki itp. Teraz już sama podchodzi do krat gdy mnie widzi. A z budy wychodzi po smaczki i ładnie zgarnia łakomczuch jeden :) Mam nadzieję, że w końcu przekona się też do głasków.

Posted

malutkimi kroczkami zawsze dojdziemy do celu.
Mureczko robisz niesamowitą robotę Ty, Twoja rodzinka.
Pamiętam nasz pierwszy kontakt lat temu dużoooo, to był psiaczek z Niska.

Posted

Muszę powiedzieć, że od czasu kiedy przesiaduję u Górki w boksie jest coraz z nią lepiej. Na wybiegu czasem niemal trąca ręce nosem domagając się smaczka :) Czasem obskakuje mnie tak jak jej towarzysz spacerów - Nero (ma na nią zły wpływ :) ). Zamierzam wyprowadzać Górkę na dodatkowy spacer na smyczy, ale nie chcę jej stresować wyciąganiem na siłę z budy (na wybieg wybiega sama). Popróbuję po dobroci, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

Posted

Są po prostu wyjątkowe... :)
Ale powiem Wam, że Górka przechodzi samą siebie, właśnie wróciłam od niej z wybiegu i najnormalniej w świecie wpychała mi nochal do kieszeni w poszukiwaniu smakołyków! Dała się pogłasiać po główce :) Hihi, zapomina się powoli... cos czuję, że jeszcze chwila i się złamie całkowicie.

Jak się nie speszy przy TZie to Wam pokażę jej obecne wybryki. A może mi się uda samej coś nagrać.

Posted

Bardzo się cieszę z postepów Góreczki.:)

A teraz rozliczenie, opóźnione, nie całkiem z mojej winy.
Poprzednie było na str.28 i stan konta wynosił 870 zł.

Wpłaty/ od lutego/:
10 zł - Ciecien
10 zł - AnnaA
2 zł - Bjuta
1 zł - izzie1983
10 zł - MARUDA666
15 zł - ATOMOOWKA_AK
5 zł - agata51
2 zł - Livka i Nikus
20 zł - Ania!
6 zł - MELKA
6 zł - Aguezi
5 zł - Polubek
5 zł - agusiazet
2 zł - bela51
10 zł - MAGENKA1
10 zł - AnnaA
5 zł - Obraczus87
2 zł - Bjuta
5 zł - agusiazet
5 zł - gonia66
10 zł - Ciencien
10 zł - Maruda666
1 zł - izzie1983
5 zł - Yennefer
5 zł - agata51
2 zł - Livka i Nikus
6 zł - MELKA
20 zł -Ania!
5 zł - Polubek

Razem - 200 zł

870 +200= 1070 zł

Na konto Murki przelałam 7.03.10 290 zł / 270 zł - hotel , 20 zł szczepienie/
30 zł - to deklaracja stała Malibo57, wpłata bezpośrednio do Murki.

Saldo na 16.03.10 wynosi : 1070 -290= 780 zł

Bardzo dziękujemy wszystkim ofiarodawcom!:):):):)

Posted

Poker napisał(a):
To dobrze,że ma szansę na pobyt w domku. Mieliśmy przez prawie 3 miesiące taką wycofaną sunię , Tami z banerka.
Myślę,że takie psy jak Górka i ona mają szanse na socjalizację z człowiekiem tylko w domu i to najlepiej bez innych psów, żeby nie mogły znajdować w nich oparcia.
Tami poszła do DS i robi dalsze postępy , jest jedynym psem.

Niektóre psy faktycznie nie mają możliwości "resocjalizacji", a inne socjalizują się tylko częściowo. Niestety to zależy od tego, jak socjalizacja wyglądała w poszczególnych okresach w wieku szczenięcym. Czasami rzeczywiście jest lepiej, żeby dzikawy pies (nie wycofany, ale niesocjalizowany) był w domu z człowiekiem bez towarzystwa innych psów. Niekiedy te psy nieco przeszkadzają, szczególnie, jeśli są choć trochę niepewne i wycofane. Natomiast w wielu przypadkach dobrze socjalizowane, pewne siebie, z dobrymi nawykami psy są wsparciem i nauczycielami życia dla takiego biedaka. Tak więc każdy przypadek jest troszkę inny. W większości takich sytuacji socjalizuję psiaki (szczególnie młode psy i szczenięta) z pomocą innych sprawdzonych już i dobranych ze względu na psychikę psów. Potem pracuję z dzikusami osobno, bez udziału pozostałych psów, najlepiej w domu. Nic nie robi takiemu psu lepiej, jak wspólna sypialnia z pańcią/pańciem i ciągły kontakt. Jak moja Verka władowała się pierwszy raz na łóżko, wiedziałam, że mamy wielki przełom. ;)

Górka robi wielkie postępy i chwała Ci, Murko, za to. :) :loveu:Niestety jak uda się znaleźć dla Górki tego upragnionego właściciela, to praca może zacząć się od nowa z nowym opiekunem i z tym trzeba się liczyć. Bo Górka nie tyle jest wycofana, ile niestety pozbawiona odpowiedniej socjalizacji w wieku szczenięcym. Ale jeśli ktoś ją pokocha i będzie miał odrobinę doświadczenia i wiedzę, to powinien sobie poradzić.:) Oby tylko ten domek znalazł się jak najszybciej.:razz:

Posted

Tego, że Górka w nowym miejscu będzie wymagać pracy od nowa jestem pewna, reaguje panicznym strachem na widok obcego człowieka :( Ogólnie jest bardzo wrażliwa i z byle powodu wypłasza się. Muszę nawet uważać jak bawię z innym psem, np. aportem, bo wówczas dezorientuje się i nawet smakołyki jej nie kuszą. Wszelka zmiana, nawet coś nowego na wybiegu czy korytarzu boksu ją płoszy. Kiedyś tak się wystraszyła piecyka stojącego w wejściu do boksów wewnętrznych, że nie mogliśmy jej przez ponad godzinę skłonić do wejścia do boksu mimo, że piecyk odsunęliśmy z jej pola widzenia.

Dlatego m.in. dlatego tak się ociągam z zaproszeniem Górki do domu, bo może to być nie lada wyzwanie, a u nas w domu wciąż nam rozrywek nie brakuje. Teraz np. mamy suńkę z cieczką i trzy niekastrowane psiaki - wszystko w domu... prócz tego wszystkich psiakow w domu 7 :) Zdecydowanie nie jest to dobry czas na adaptację wypłoszonej suni...

Przy okazji: czas na rozliczonko...

Stan konta na 22 luty wynosił +13 zł
Wpłaty:

30 zł Malibo57
290 zł erka
Razem: 333 zł

Koszty:
300 zł hotelowanie
20 zł szczepienie p. wirusówkom + dojazd weta
Razem: 320 zł

333 zł - 320 zł = 13 zł
Stan konta na 24 marzec wynosi +13 zł.

Posted

Miałam sunię na DT przez prawie 3 miesiące z zachowaniem podobnym jak u Górki.Robiła postępy powoli , były momenty ,że się cofała.Najlepiej czuła się z naszymi psami i na dworze, który był dotychczasowym jej domem.
Pojechała do DS i wcale się nie cofnęła, powiedziałabym,że zaczęła nawet szybciej robić postępy , bo ten dom jest bez innych zwierząt, więc chcąc nie chcąc musiała się zbliżyć do człowieka. Oczywiście DS czeka jeszcze z nią kupa pracy,ale musi być dobrze.
Czyli wpłacamy na góreczkę za następne miesiące.

Posted

tak POker wpłacamy - ta prawde powiedziawszy to chyba nas czeka troszke długoooo wpłacania, ale w sumie - kurcze jesteśmy tu po to, aby pomagac psiaczko. Jedne wymagają dłuższego pobytu a inne króciutkiego.

Posted

Przelałąm dzisiaj na konto Murki 270 zł /30 zł deklaracja stała Malibo57/.

Poprzednie rozliczeni było 16.03 post 314, stan konta wynosił 780 zł.

Od tej pory wpłynęła tylko jedna wpłata od kaskadaffik - 10 zł.:)

(780 +10 ) - 270 = 520 zł

Góreczka musi sie pospieszyć z tym domkiem, bo wpłat coraz mniej, nie wiem , co będzie .

A my jeszcze mamy ogromny problem z Albinką , na którą musimy nazbierać dużą kasę.:(

http://www.dogomania.pl/threads/177257-5000-zA-na-dignostykAE-i-operacjAE-Albinki-albo-eutanazja