Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 840
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A my z Górką zaczęliśmy dodatkowe sesje z wychodzeniem na smyczy. Po dobroci się nie dało ;) Górka oczywiście z wielką chęcią sięgała po smakołyki, wychodziła nawet do połowy z budy, ale nie było mowy, aby ją zapiąć na smycz... więc nie było wyjścia, wychodzimy tak jak na początku zapinając się troszkę pod przymusem... To jedyny sposób, aby Górkę wygłaskać i mam nadzieję, że w ten sposób pokona lęk przed człowiekiem. No i przed smyczą, bo z tym też jesteśmy trochę na bakier. Na razie nic a nic się te nowe spotkania z Murką Górce nie podobają, ma cały czas ochotę wrócić do swojej budki i nawet nie chce smaczków zjadać będąc na smyczy. Ale poczekamy zobaczymy. Jak nam będzie dobrze szło, to przygotujemy miejsce w domku :)

Posted

Doszła wpłata od erki 270 zł :)

Z Górką jest już ciut lepiej, z chodzeniem na smyczy jest wciąż na bakier, ale samo zapinanie i wychodzenie z boksu idzie nam już bardzo sprawnie (opukać!). Korzystam z okazji, że Górka nie ma ochoty chodzić na smyczy i głasiam, głasiam, głasiam... A Górce wydaje się to nawet podobać :)
Smakołyków nadal nie chce wziąść, ale do wszystkiego dojdziemy z czasem.

Posted

Najpierw musimy nauczyć się chodzić w miarę na smyczy i na smyczy załatwiać potrzeby, bo w takiej formie będziemy długi czas wychodzić z domu (o wypuszczeniu luzem i powrocie do domu na pewno nie będzie mowy na początku). Nam to ułatwi życie i dla suni nie będzie szokiem po zmianie miejsca.
Górka załatwiała się już na spacerach na początku jak chodziliśmy na smyczy i ogólnie ładnie trzyma czystość, więc nie powinno być z tym większych problemów. Niech tylko się nieco przyzwyczai do bycia "na sznurku", bo na razie nie bardzo się jej podoba takie ograniczenie i więcej czasu spędzamy na głasianiu się i tłumaczeniu, że jest śliczna, kochana i że nie musi się niczego bać i że musi się przyzwyczaić do smyczy niż na przemieszczaniu się ;)

Przy okazji oddziczania Górki oswajamy też Loriego, naszego największego i najbardziej przerażonego lokatora :) Wychodzimy przed jego boks i się głasiamy i sobie gadamy, a Lori wychodzi do krat i się przygląda temu widowisku :)

Posted

Troszkę się otworzył (np. bierze jedzonko z ręki, wychodzi z budy), ale w jego przypadku nie oczekujemy cudów, praca z nim jest o tyle trudniejsza, że musimy czekać na jego ruch i dobrą wolę, bo póki sam nie podejdzie do mnie to nie zaryzukuję sięgnięcia mu do obroży i zapięcia go na smycz czy pogłaskania (choć przy karmieniu daje już pogłasiać morduchnę), łebek ma jak wiaderko, a mi ręce się jeszcze przydadzą ;)

Wiem, że banerek nie działa, spróbuję to dziś poprawić, bo mi wciąż ucieka...

Posted

Mureczko powiedz czy Górka jest gotowa do adopcji? ja w sumie niestety nie jestem przekonana, że ona poradzi sobie na chwile obecna w nowym domku- top tylko takie moje zdanie.Pytam, bo chciałam jej serię ogłoszeń zrobić, ale gdzieś czuję niedosyt i niepewność.

Posted

Górka to jednak czarodziejka, kolejny jej kolega ze spacerów jedzie do domku... Znów będzie jej trudno przyzwyczaić się do nowego towarzystwa.
Te spacerki, a właściwie spotkania smyczowe robią dobrą robotę, bo Górka jest minimalnie śmielsza bez smyczy, chyba zaczaja, że człowieka nie trzeba się bać. Już sama wychodzi z budy gdy ją wołam. Wychodzi co prawda nie do mnie tylko do kącika i tam "czeka co będzie dalej", ale to i tak super sprawa, bo mogę podejść i ją zapiąć na smyczkę.

Basiu... Górka nawet jak się nieco bardziej otworzy to i tak będzie potrzebować wyjątkowego domu, który tego nie zaprzepaści i który prawdopodobnie od początku - choć może z mniejszym trudem - będzie musiał z nią pracować. Także wg mnie - ogłaszać trzeba. A nuż się trafi ktoś odpowiedni :)

Posted

Górka dzisiaj już trochę poszła na smyczy. Myślałam, że jak większośc psów przyzwyczai się po prostu i po paru próbach nie będzie to dla niej problemem, ale cały czas zapierała się i ciągnęła do boksu. Raz czy dwa troszkę poszła, ale zaraz zawracała. Strasznie ta smycz ją paraliżuje, tzn. chyba niemożność ucieczki.
Więc zaparłam się dzisiaj i powiedziałam Górce, że wrócimy do boksu dopiero jak przejdziemy do końca działki, że nie ma tak dobrze, musi się nauczyć chodzić na smyczy, żeby znaleźć domek. Troszkę było ciągnięcia na siłę, trochę wyrywania się i zapierania (przysmaki bierze owszem jak się jej podtyka pod pysk, ale nie motywują jej do podejścia do mnie). Ale w końcu Górka dała za wygraną i zaczęła iść ze mną :multi:
Oczywiście często przystawała, trochę się zapierała, ale ogólnie było jak na nią całkiem dobrze. W kierunku boksów to już zupełnie problemu nie było :evil_lol: silna jest jak koń, ale reaguje gdy się jej mówi, aby nie ciągnęła. Tzn. przestaje i za chwilę znów ciągnie :razz:

Posted

no to identycznie jak z moja Tolką. Spacer wygląda tak, że zapiera się, sapie zipie i w ogóle, po chwili idzie prawie normalnie, nasłuchuje i gdy usłyszy jakis odgłos jest odwrót. W drodze powrotnej do domu pędzie jak szalona, a przy tym na tyle siły, że ja /waga 44 kg/ ona /waga 15 kg/ że ciągnie jak koń, ma trudności z jej utrzymaniem. No niestety tak mają niektóre psiaki.
U mnie wyjście z domu odbywa sie tak, że przez próg przejdzie, a na zakrętach klatki schodowej odwraca się i w górę pędzi.

Posted

Cioteczki - mam problem. Wg mnie TŻ zaprzepaścił fiszkę Górki, on twierdzi, że przelał za kwiecień. Możecie to sprawdzić? Grosik niewielki, ale zawsze. Bałaganiara jestem, ale w finansach lubię mieć porządek. Przepraszam za kłopot.

Posted

Przedstawiam kolejne rozliczenie Górki/obejmuje wpłaty od 30.03 do 16.04./ Poprzednie było 29.03 post nr 323, stan wtedy wynosił 520 zł.

Wpłaty:
5 zł - Obraczus87
2 zł - bela51
2 zł - BJuta
10 zł- Maruda666
10 zł - Magenka1
10 zł - Ciencien
10 zł - AnnaA
15 zł - Rudzia-Bianca i kuzynka/ za 04-06/
12 zł - Agnezia / 03-04/
2 zł - Livka i Nikus
6 zł - MELKA