Tianku Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 i jest okazja do sprzeciwu i do wyrażenie opinii o tym co działo się w schronisku... Quote
Tianku Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 pytanie czy to muszą być jakieś twarde dowody typu dokumentacja medyczna? wydaje mi się że nie.. ogólnie opis i zdjęcia chyba wystarczą.. tylko czasu mało Quote
Sowa Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Dowody muszą być nie do podważenia od strony prawnej. Jeśli np zgłoszę fakt, ze adoptowałam psa bardzo chorego, z koniecznością natychmiastowej operacji (nie jednej!!!), to może okazać się, że np kierownik nie miał możliwości zatrudnienia weta w większym wymiarze godzin. Albo że zostałam poinformowana o chorobach psa i zdecydowałam się na adopcję mimo to. Dowodów nie ma. Jeśli wolontariusze przedstawią jakiekolwiek problemy, mogą zostać oskarżeni o zaniechanie przekazania takich informacji wcześniej - dowodów brak. A może by tak zażądać od tzw. decydentów - dla uczczenia nadania imienia oczywiście, jakby inaczej! - sfinansowania dodatkowych kojcy, wybiegów, wyposażenia gabinetu weterynaryjnego, opłacenie lek.weta w większym wymiarze godzin? Może to będzie korzystniejsze dla zwierząt niż protesty? Quote
Jaaga Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Jeśli ktoś napisze mi tekst na pw odnosnie zaniedban np. przy Borysie, ktory musial ze schroniska wyjezdzac na taczkach tak byl slaby i pogryziony, czy Greya, gdzie nikt nie wiedzial nawet ze pies jest niewidomy, to wyślę ze swojego maila i dołączę zdjęcia. To akurat są zaniedbania personelu za który odpowiadał kierownik. Niestety ani dziś, ani jutro nie mam czasu i głowy do układania tekstu. Te psy byly na mnie, więc mogę opisać. Pozostałe najlepiej jak opiszą opiekunki. Np Jo37 2 lata płaci za pobyt Luny, która tak brutalnie była łapana na chwytak, że do dziś nie daje się dotknąć, co wyklucza praktycznie szansę na adopcję. I kazdy inny, który wychodził jako wrak psa. Quote
Sowa Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 No to żeby akcja dała coś dobrego dla zwierząt, trzeba by najpierw pozbawić funkcji wnioskujących o nadanie imienia (jeśli nie robili tego w ciemno, to wiedzieli co jest grane, a jeśli nie wiedzieli, to tym gorzej). Oby się Paniom udało, ale ja jestem bardzo starą pesymistką. Wiadomo już, kto kandyduje na nowego kierownika? Quote
ala123 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Nie muszą być twarde dowody, każdy głos jest istotny. Jeżeli wpłyną pisma z całej Polski, to może ci radni, którzy są za uhonorowaniem kierownika, pukną się w głowę i dotrze do nich, że protesty ludzi godzą też w urząd miasta. Piotr Łachno był pracownikiem UM jako pełnomocnik ds schroniska, prowadził także własną działalność gospodarczą, w ramach której był hyclem. Nie wiem, jakim cudem dało się to pogodzić od strony prawnej... Był bardzo wygodny dla wszystkich ekip rządzących, nie domagał się środków na schronisko, z każdą sprawą odsyłano do niego, a on obrastał w piórka i robił co chciał i ze zwierzętami i z ludźmi, którzy chcieli im pomagać. Quote
ala123 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/42084,zamosc-co-z-uhonorowaniem-piotra-lachno-nowi-radni-zwlekaja?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3sPyKTesaBos8jnVQ8_zIGwfk4Rcv_9voVUQg8jzO1LTvBom2d30Y9uOg_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw&mibextid=xfxF2i Quote
Aska7 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Za 2023 ponad 800 tys. Poproszę w ramach dostępu do informacji publicznej o konkretne kwoty dla kogo. Na rok 2024 przewidzieli w uchwale 185 tys. ??? 2 Quote
Aska7 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 To są zupełnie inne kwoty niż pół roku wcześniej. Gmeranie uchwałami Rady przy budżecie jest nagminne. I Kulik powinien beknąć. Na szczęście nie działa już źle pojęta solidarność zawodowa weterynarzy i jest dokumentacja medyczna do każdego psa i ewidentne naruszenie art 4. o zawodzie lekarza weterynarii i może trzeba wystąpić o pozbawienie/zawieszenie praw wykonywania zawodu tego pana. I faktury płacone ze środków publicznych też do sprawdzenia. 1 Quote
agat21 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Dnia 19.06.2024 o 17:09, Aska7 napisał: Teraz jako sukcesor działalności pana Łachno hyclem będzie pani Lidka. Wg wpisów w CEIDG. Żartujesz?! Quote
Aska7 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Dużo tych Lidek, trzeba sprawdzić która jest która . Żarcik. Reszta do wyjaśnienia w trybie dostępu, bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Tym niemniej w danych CEIDG jest sukcesja działalności. Czyli firma działa, wyłapuje i odstawia do schronu. Biznes się kręci. Quote
Tola Posted June 19, 2024 Author Posted June 19, 2024 Mam nadzieję, że chociaż część osób, które zaglądają tutaj i były zaangażowane w pomoc psom z zamojskiego schroniska, poprze ten protest i wyśle swoje opinie, to bardzo ważne. Od lat jesteśmy ich głosem - patronem psów nie może zostać człowiek, który zgotował tak straszny los tak wielu z nich. 1 1 Quote
agat21 Posted June 19, 2024 Posted June 19, 2024 Dnia 19.06.2024 o 21:50, Tola napisał: Mam nadzieję, że chociaż część osób, które zaglądają tutaj i były zaangażowane w pomoc psom z zamojskiego schroniska, poprze ten protest i wyśle swoje opinie, to bardzo ważne. Od lat jesteśmy ich głosem - ich patronem nie może zostać człowiek, który zgotował tak straszny los tak wielu z nich. Jutro wyślę maile. 1 Quote
elik Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 19.06.2024 o 21:50, Tola napisał: Mam nadzieję, że chociaż część osób, które zaglądają tutaj i były zaangażowane w pomoc psom z zamojskiego schroniska, poprze ten protest i wyśle swoje opinie, to bardzo ważne. Napisałam. 2 Quote
agat21 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 19.06.2024 o 21:50, Tola napisał: Mam nadzieję, że chociaż część osób, które zaglądają tutaj i były zaangażowane w pomoc psom z zamojskiego schroniska, poprze ten protest i wyśle swoje opinie, to bardzo ważne. Od lat jesteśmy ich głosem - patronem psów nie może zostać człowiek, który zgotował tak straszny los tak wielu z nich. Ja też dziś wysłałam maila. Quote
elik Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Warto byłoby jutro przed godzinami obrad (tak żeby widzieli wchodzący radni) zrobić pikietę przed budynkiem urzędu miasta. 1 Quote
Poker Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Co piszecie w mejlach. Podeślijcie tu tekst, to też wyślę. 1 Quote
Aska7 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Wysłałam dzisiaj 23 maile do wszystkich radnych o treści : Szanowni Państwo, jestem osobą, która przewoziła psy z zamojskiego schroniska do DT/stałych od marca 2021 roku do dziś - kilkadziesiąt psów. W ramach bezpłatnego wolontariatu. Psy w większości w stanie tragicznym, zagrażającym ich życiu. Jeśli będzie taka potrzeba, to opiekunki przekażą dokumentację z gabinetów weterynaryjnych w celach dowodowych. Nie znam spraw o zaniedbania z lat 2007-2009, ale wiem jak wygląda „opieka” z lat bieżących. Jest to zaniedbanie nie tylko behawiorystyczne, gdzie psy się zagryzają w boksach, ponieważ ani kierownik ani personel (podobno przeszkolony) nie jest w stanie zapewnić psom optymalnego bytowania w stanie stresu, ale jest to przede wszystkim zaniedbanie weterynaryjne. 90% psów wyjeżdżających ze schroniska jest zarażona pasożytami w katastrofalnym stopniu. Pies wyglądający jak wyciągnięty z mieszaniny szamba i oleju – kierownik powiedział mi w momencie odbioru, że „piesek ma problemy skórne”. GUCIO. Parwowiroza u szczeniąt przywieziona do DT skwitowana stwierdzeniem „ zaraziły się po drodze”. Opieka weterynaryjna sprawowana przez pana Kulika pod nadzorem kierownika schroniska powinna zostać zgłoszona do Izby Weterynaryjnej z potencjalnym pozbawieniem tego pana prawa wykonywania zawodu w związku z naruszeniem Ustawy z dnia 21 grudnia 1990r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko weterynaryjnych. Powinna zostać przeprowadzona kontrola czy schronisko w Zamościu spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 stycznia 2022 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt. Kolejną sprawą jest wyjaśnienie prowadzenia przez pana Łachno działalności z zakresie wyłapywania bezpańskich zwierząt oraz odbierania odpadów innych niż niebezpieczne. Zwrócę się do urzędów w województwie podkarpackim w trybie zapytania o udzielenie informacji o finansach publicznych zgodnie z Ustawą z dnia 17.12.2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych w ramach przestrzegania obowiązków gminy w związku z Ustawą z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. To pytanie czy i ile psów trafiło z okolicznych gmin do zamojskiego schroniska. W 2023 roku miasto Zamość przekazało na schronisko oraz działania opieki nad zwierzętami kwotę 823 750,00 zł. Dobrze byłoby wyjaśnić ile i na jaką kwotę zostały opłacone faktury na: Piotr Łachno Usługi Sanitarno-Porządkowe Chyża Gabinet weterynaryjny dr n. wet. Paweł Kulik Winna być dostępna przynajmniej dla pro zwierzęcych organizacji i wolontariatu ewidencja psów. W obecnych czasach w wersji elektronicznej. Ile przyjęto, ile adoptowano, ile padło – ile w związku z tym „odpadów” i kto się tymi odpadami zajął ? Ja wiem, które umarły, bo widziałam w jakim były stanie i kiedy przestały być. Mam zdjęcia każdej wizyty w schronisku. I chyba już ostatnia kwestia czyli mobbing. Pracownicy zachowywali się zupełnie inaczej w obecności kierownika, jakby chcieli się przypodobać brutalnością. Wielokrotnie tak było przy zabieraniu psów. Zabranie niewidomego Greya było chyba najbardziej niepotrzebne brutalnie. Niewidomy pies wywleczony na chwytaku. Zapakowany do klatki. Wywleczony ponownie z klatki, bo kierownik nie odczytał chipa, Defekujący i agresywny ze strachu i wpakowany mi z tym wszystkim do klatki. Wiem, że większość pracowników i wolontariuszy po prostu się bała. Do czasu wyjaśnienia powyższych proszę o nienadawanie schronisku imienia tego pana. To nie był dobry człowiek. 7 1 Quote
Aska7 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Jak powiedziałam, A to muszę powiedzieć B i muszę wygarnąć dane z gmin. Zrobiłam to już 18 lat temu i do głowy mi nie przyszło, że ten świat przez tyle lat się nie zmieni. 1 Quote
Aska7 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Nie lubię pisać jak głupek, ale jest to lepiej widziane . 1 Quote
ala123 Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Dnia 20.06.2024 o 22:14, Aska7 napisał: Nie lubię pisać jak głupek, ale jest to lepiej widziane . Super napisałaś, dzięki wielkie . WSZYSTKIM dziękuję za zaangażowanie . p.s. nie wiem, czy czegoś nie zrozumiałam, czy nastąpiła pomyłka - my jesteśmy w woj.lubelskim nie podkarpackim. 1 Quote
Recommended Posts