rozi Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 15:12, Tyśka) napisał: nie spodziewałam się takiego odzewu. :))) Piękny pies i takie rozpaczliwe zdjęcie dałaś, to masz za swoje :). 2 Quote
Livka Posted October 26, 2021 Author Posted October 26, 2021 Tysiu proszę przekaż wszystkie info i oferty Alaskan. Ja jestem w tej chwili uziemiona. Nie ma mnie w domu. Piszę tylko z telefonu, a to trudne. Dziękuję za wszystko! Quote
konfirm31 Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 15:31, Poker napisał: Oby z tych ofert coś wyszło , a najlepiej od razu DS. Nie zgadzam się z Tobą. Po pierwsze, ludzie oczekują nowofunlanda, a on, to po prostu duży, ciemny pies. Już prędzej leonberger, ale takie hipotezy możemy snuć na dogo, a nie na fb. Ludzie chcą nowofunlanda, a to nie on Po drugie, każdy duży pies ze schroniska ( no, z nielicznymi wyjątkami), powinien przejść przez hotel, który go ogarnie zdrowotnie, pozna jego prawdziwy charakter, bo pies w schronisku nie jest taki, jak potem w domu, w którym np mogą być małe dzieci itd itp Jestem ZA szukaniem hotelu, a nie za szybką adopcją ze schroniska, szczególnie, w przypadku naprawdę dużego psa. Każdy pies gryzie, ale duży - mocniej. Quote
Tyśka) Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Chętnym, którzy chcą pomóc podałam namiary na Alaskan Malamutte. Zobaczymy czy w ogóle ktoś zadzwoni. Zawsze ew. chętny DS może najpierw być Domem Tymczasowym 2 1 Quote
Poker Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Szanowna konfirmie, tym razem nie zgadzam się z Tobą. Idąc za Twoim tokiem myślenia wszystkie psy powinny przechodzić przez hotele albo DT. Przecież małe też potrafią gryźć , niszczyć itd. Wiele psów , dużych, mało znanych idzie do adopcji ze schronów czy uratowanych ze złych warunków, i naprawdę spora część właścicieli daje sobie radę. Nam na dogo, czasem się wydaje, że my najlepiej umiemy pomagać psom. Inni ludzie też umieją, Na moim osiedlu jest niemało psów, które właśnie zostały uratowane z lasu, z łańcucha, z bezdomności, adoptowane ze schronu. I mimo trudności ludzie dali sobie radę. Jeżeli ktoś jest chętny i miał już psa, wie jak sobie poradzić, to dlaczego nie dać szansy i psu i człowiekowi? 1 3 Quote
konfirm31 Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Niby tak, ale polecając jakiegoś psa do adopcji, poniekąd bierzesz za niego (psa) odpowiedzialność. Co innego, jak ktoś sam z siebie, bierze psa ze schroniska, lasu, ulicy itp. Ponadto, ci ludzie z fb, chcą niufka, a on nim nie jest. Ani wygląd, ani charakter(?) który jest poniekąd związany z tą konkretną rasą. O charakterze tego psa, zwłaszcza poza schroniskiem, nic nie wiemy Przypominam też, że pogryzienie przez dużego psa, a małego pieska, to zupełnie inna bajka. Dlatego tak uważam i pozostaję przy swojej opinii. 2 Quote
Alaskan malamutte Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dzwoniła pani, która na fb zadeklarowała DS dla Czarnego.. Bardzo długo rozmawiałyśmy. Pani mieszka sama, z dwójką dzieci, 2 latka i 13 lat. Mąż przyjeżdża raz w miesiącu. Pracuje za granicą. Z porywu serca pani chciała dać DS psu.....Pytała, jak do dzieci, do kota, do malutkiego psa....czy się słucha...Pani chce, aby pies swoją posturą odstraszał, bo mieszka w prywatnym domu... Nie mam takiej wiedzy, przekazałam tylko to, co widziałam na własne oczy w schronisku i to, co powiedział pracownik.... Dnia 26.10.2021 o 17:46, konfirm31 napisał: Niby tak, ale polecając jakiegoś psa do adopcji, poniekąd bierzesz za niego (psa) odpowiedzialność. W 100% sie zgadzam.... Dlatego nie koloryzowałam, tylko powiedziałam prawdę, taką, jaką sama znam... 2 Quote
Isiak Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 17:46, konfirm31 napisał: Niby tak, ale polecając jakiegoś psa do adopcji, poniekąd bierzesz za niego (psa) odpowiedzialność. Ogólnie zgadzam się z Poker i jestem za wszelkimi adopcjami, ale to zdanie konfirm31 jest bardzo ważne. Quote
Poker Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Ten pies nie jest polecany tylko ogłaszany. Polecić można tego, którego się zna. Oczywiście, że ta pani nie nadaje się na DS. 2 Quote
Keyuta Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dziewczyny , konfirm31 ma słuszne obawy. To jest mix nowofundlanda, na niektórych zdjęciach wygląda jak niuf , na innych go nie przypomina. Ludzie zareagowali emocjonalnie na zdjęcie zrozpaczonego niufa. Wydaje mi się, że przed wybraniem domu dla tego psiaka, lepiej byłoby poznać jego charakter i ocenić stan zdrowia. 3 Quote
Sowa Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Mix leonbergera to on na pewno nie jest - ocenić bodaj pi razy oko charakter to można po miesiącu w nowych warunkach - o ile pies nie jest absolutnym dzikusem, a przecież i takie są wydawane ze schronów. Czy wiadomo jak on trafił do schronu? Ktoś go przyprowadził, uciekł od poprzednich właścicieli? Jak był schwytany? Quote
Jaaga Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 18:46, Poker napisał: Ten pies nie jest polecany tylko ogłaszany. Polecić można tego, którego się zna. Oczywiście, że ta pani nie nadaje się na DS. Też myślę podobnie. Przecież trudno znaleźć mu miejsce i szukane były różne sposoby pomocy. Pokazywanie go to tylko przedstawienie ludziom, ze taki pies jest i czeka na pomoc w schronisku. Może znajdzie się ktoś z możliwościami i chęcią pomocy. Ta pani powinna zainwestować w firmę ochroniarską. Rozsadny człowiek wie, że nikt w schronisku nie będzie latał po kojcach z kotami i dzieciakami, żeby przetestować psy. Na pewno Alaskan radzi sobie świetnie w rozmowach, bo ma doświadczenie. Pies w domu tez może zachowywać się inaczej niż w hoteliku. Quote
Alaskan malamutte Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Rozmawiałam z p. Agnieszką z tego hotelu: Pani Agnieszka Tarnowska zaproponowała miejsce w swoim hotelu. Gorzów Wielkopolski. Namiary: "518 224 544 lub kontakt przez fb. https://www.facebook.com/CamCim Pani Agnieszka zaproponowała cenę 25zl doba, wystawia faktury. Współpracuje z OTOZ Gorzów Wlkp Brzmi sensownie. Czy ktoś z tamtych stron mógłby sprawdzic hotel? Chyba Sara jest z Gorzowa? 1 Quote
konfirm31 Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 19:18, Alaskan malamutte napisał: Rozmawiałam z p. Agnieszką z tego hotelu: Pani Agnieszka Tarnowska zaproponowała miejsce w swoim hotelu. Gorzów Wielkopolski. Namiary: "518 224 544 lub kontakt przez fb. https://www.facebook.com/CamCim Pani Agnieszka zaproponowała cenę 25zl doba, wystawia faktury. Współpracuje z OTOZ Gorzów Wlkp Brzmi sensownie. Czy ktoś z tamtych stron mógłby sprawdzic hotel? Chyba Sara jest z Gorzowa? Lajki się skończyły Quote
Alaskan malamutte Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Rozmwiałam też z panią Joanną G, która na fb oferuje DT dla psiaka. Szczyrk (śląskie). Ma suczkę leonbergera oraz 2 koty. Ma też 10 letniego synka. chciałaby info na temat stosunku Czarnego do dzieci, kota....Pani mieszka sama z dzieckiem, w swoim prywatnym domu... Quote
Alaskan malamutte Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 19:14, Sowa napisał: Mix leonbergera to on na pewno nie jest - ocenić bodaj pi razy oko charakter to można po miesiącu w nowych warunkach - o ile pies nie jest absolutnym dzikusem, a przecież i takie są wydawane ze schronów. Czy wiadomo jak on trafił do schronu? Ktoś go przyprowadził, uciekł od poprzednich właścicieli? Jak był schwytany? Sowo, pies nie jest dzikusem, ale zachowuje dystans. Potrafi blokować człowieka, np bokiem ciała odpychać podczas karmienia. Nigdy nie zawarczał, ani nie pokazał zębów, ale nie podchodzi sam...Dzisiaj pan go pogłaskał, ogon lekko zafalował. ale nie pozwolił na poufałość, po prostu unikal kontaktu. Nie uciekał w popłochu, po prostu odchodził.. Nigdy nie wiemy, skąd jest pies..... no chyba, że włascicielski, oddany... Quote
Tyśka) Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 19:17, Jaaga napisał: Też myślę podobnie. Przecież trudno znaleźć mu miejsce i szukane były różne sposoby pomocy. Pokazywanie go to tylko przedstawienie ludziom, ze taki pies jest i czeka na pomoc w schronisku. Może znajdzie się ktoś z możliwościami i chęcią pomocy. Ta pani powinna zainwestować w firmę ochroniarską. Rozsadny człowiek wie, że nikt w schronisku nie będzie latał po kojcach z kotami i dzieciakami, żeby przetestować psy. Na pewno Alaskan radzi sobie świetnie w rozmowach, bo ma doświadczenie. Pies w domu tez może zachowywać się inaczej niż w hoteliku. No dokładnie Mogę usunąć post, ale przecież to normalne, że zapytania na fb bywają... dziwne. Z wieloma oczekiwaniami. Nie oznacza to od razu, żeby nie ogłaszać, bo spośród wielu różnych zapytań może trafić się sensowny DT. Nieraz już tak było. I ludzie naprawdę bywają fajni, świadomi ze pies że schroniska to kundle, że wymagają pracy...i między innymi po to też nie podałam dokładnej miejscowości, aby jednak to przesianie chętnych na DT/DS było. Myślę, że nie ma co popadać w żadną ze skrajności. Nikt przecież nigdzie psa nie wciska, nie koloryzuje że pies będzie zachowywać się jak niuf. Myślę, że za bardzo emocjonalnie do tego niektórzy podchodzą, również na wątku:). 1 Quote
Tyśka) Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 19:18, Alaskan malamutte napisał: Rozmawiałam z p. Agnieszką z tego hotelu: Pani Agnieszka Tarnowska zaproponowała miejsce w swoim hotelu. Gorzów Wielkopolski. Namiary: "518 224 544 lub kontakt przez fb. https://www.facebook.com/CamCim Pani Agnieszka zaproponowała cenę 25zl doba, wystawia faktury. Współpracuje z OTOZ Gorzów Wlkp Brzmi sensownie. Czy ktoś z tamtych stron mógłby sprawdzic hotel? Chyba Sara jest z Gorzowa? Chyba Sara jest z Gorzowa. Ja niestety jestem z innej strony Wielkopolski Quote
Alaskan malamutte Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 19:34, Tyśka) napisał: Chyba Sara jest z Gorzowa. Ja niestety jestem z innej strony Wielkopolski Zaraz zadzwonię do Sary... Quote
Sowa Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 19:30, Alaskan malamutte napisał: Potrafi blokować człowieka, np bokiem ciała odpychać podczas karmienia. To zachowanie rozważne. Na plus dla psa. Quote
Tyśka) Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Pani Magdalena Ł. H. z FB deklaruje stałą w wysokości 30zł. Czyj nr konta podać? Quote
Tyśka) Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Właścicielka hoteliku "Pod Łapą" napisała w komentarzu pod postem o psiaku, że ma dla niego miejsce. https://www.facebook.com/Hotel-dla-zwierząt-Pod-Łapą-371589366548117. Mieści się on w Podgórnej (44-323, woj. śląskie). Nr telefonu: 501 149 176. Quote
Alaskan malamutte Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Jestem po rozmowie z Sarą. Jak czegoś się dowie, napisze nam tutaj na wątku. Quote
Alaskan malamutte Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 20:15, Tyśka) napisał: Właścicielka hoteliku "Pod Łapą" napisała w komentarzu pod postem o psiaku, że ma dla niego miejsce. https://www.facebook.com/Hotel-dla-zwierząt-Pod-Łapą-371589366548117. Mieści się on w Podgórnej (44-323, woj. śląskie). Nr telefonu: 501 149 176. Tysiu, czy mam zadzwonić do tej pani? Quote
Tyśka) Posted October 26, 2021 Posted October 26, 2021 Dnia 26.10.2021 o 20:22, Alaskan malamutte napisał: Jestem po rozmowie z Sarą. Jak czegoś się dowie, napisze nam tutaj na wątku. Jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania, tylu psiakom pomagasz naraz Quote
Recommended Posts