Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kama ( 291) wiek : 13 lat wielkość ; duża miejsce odłowienia : Wyszków

Obraz nędzy i rozpaczy 
Niedźwiedzia łapa i bardzo słaby tył. Suka zaczyna już słabo chodzić.
Zna smycz i do ludzi jest bardzo przyjazna.
Do psów na ten moment obojętna.

Dziewczyny z Ostrołęki jeżdżą do schroniska i ogłaszają psy na fb. Zobaczyłam zdjęcie schroniskowej suni, 13-letniej owczarki niemieckiej. Dylemat, bo mam wolny kojec, i czas: czy ją zabrać, bo małe ma szanse na adopcję, czy zabrać psa, który szybko znajdzie dom, będąc u nas na dt. 

Od sobotniego wieczoru, czyli od kiedy podjęłam decyzję "zabieramy" i Tomek pokiwał głowa na tak, do poniedziałku strasznie dużo czasu... 

W poniedziałek: 

Dzwoniłam przed 9.00. Nikt nie odebrał. Odczekałam pół godziny. Nikt nie odebrał. Zadzwoniłam po 10.00. Nikt nie odebrał.

Ale za chwilę pan oddzwonił, przepraszał, ale trwało karmienie (tak  i ja pomyślałam, i miałam dzwonić znów po południu) i bardzo sympatycznie opowiedział o Kamie: do schroniska trafiła z Wyszkowa 16 grudnia, 30 grudnia skończyła kwarantannę, została odrobaczona i odpchlona, ma książeczkę zdrowia, oraz zaszczepiona p-ko wściekliźnie. Pan się sumitował, ze nie sterylizowana, ale w jej wieku - odradził lekarz z Ostrowi. I że jest sympatyczna, spokojna, i ze ma kłopoty w wypróżnianiem. Jak trafiła do schroniska, nie mogła się załatwić, podano jej Lactulozę. Ale może za dużo dostaje karmy, może suchej nie bardzo toleruje? 

Dziś ją pan przywiezie!

I przywiózł.

Jest!

Przyjechała, wskoczyła z klatki przewozowej, energiczna, pociągnęła pana pod krzaki, zrobiła duuuuże siusiu. Pan złożył jej moja obróżkę i zamknęliśmy sunię w kojcu. Ciemno już było, ale po zapachu wnioskowaliśmy, że i kupala posadziła. 

Wpływy:

wujek Nuncek  - 50 zł, dziękuję serdecznie!

11.01. - b-b 20 zł dzięki!

Moja Siostra Anna 100 zł (jak dobrze mieć taką Siostrę!)

wujek Nuncek 50 zł

Nadziekja z bazarku 35 zł 

Nadziejka z bazarku 25.02.2021  - 20 zł Dzięki!

Odżywki od Skarpety Owczarkowej 126,20 zł

beataczl z bazarku Nadziejki 16 zł 🙂

koja cegiełka z bazarku Nadziejki 30 zł, dzieki!

wujek Nuncek 50 zł (marzec) - ogromne dzięki za pamięć!

Mari23 10 zł

aagataa8 15 zł 

Figunia 100 zł 

wujek Nuncek 50 zł (kwiecień)

od ONkowej adoratorki Kamy 🙂 - 150 zł na sterylizację

wujek Nuncek 50 zł  maj

wujek Nuncek 50 zł czerwiec

Aldrumka bazarros - 245 zł

WYDATKI:

krople do oczu - 37 zł

olej parafinowy 20,10 zł 

Taninal tabletki 12 zł

Nifuroksazyd tabl. 6 zł 

Fitmin 15 kg 168,80 zł 

badanie krwi, kału, usg, wizyta lekarska - 100 zł

wyróznienia ogłoszeń 36 zł

kolejne wyróznienia   2+ 17.40 zł

i mięsko, ryż, makaron, smaczki, gnatki  przez dwa miesiące: 100 zł

bravecto 100 zł

witaminy duże opakowanie Megavit  - 21 zł

kolejne wyróżnienie ogłoszenia 17.81 (20.03.2021)

Z zooplusa karma, smaczki - 100 zł

Sterylizacja, guzek, paliwo - 330 zl

Fitmin - 15 kg 115 zł

Dolina Noteci - 66 zł

ee49d52090cc.jpg

• Like 2
Posted

Poszłam z miską z gotowanym jedzeniem - sunia wyglądała sobie z budki, zakopana w słomie (z resztą jak wyszła z budy, to z tą słoma, niestety...). Podeszła do mnie, pomachała ogonem, i zabrała się do jedzenia, ale nie łapczywie, spokojnie. Za chwilę wypuściłam Dianę i Bezię, wąchały szalenie zaciekawione miejsce przy kojcu, ale ...chyba nie zauważyły przybysza...Ani sunia nie dała znać, że jest.

Jutro rano się obejrzymy dokładniej :)

• Like 5
Posted

Rzeczywiście obraz nędzy i rozpaczy. Owczarki niemieckie źle znoszą zamknięcie i starość.

Ale wyjdzie jeszcze na prostą w domowych warunkach otoczona miłością i troskliwą opieką.

• Like 2
Posted

Czyli czujne psice nie wiedzą jeszcze, że mają nową koleżankę do zabawy? :) Jutro się zdziwią? Oby pozytywnie. 

Sunia wygląda na baardzo fajną :) Ale tył to rzeczywiście już nieciekawy :( Biedne te owczarkowate cierpiące przez durnych ludzi. 

• Like 2
Posted

Noc minęła cichutko, ale rano moje suczki poszły odwiedzić Nową i sobie pogadały przez kraty kojca. Moje pojazgotały, nowe zwierzątko odpowiedziało, ale ogony były w ruchu. Na razie nie będę ich zapoznawać, sama muszę ogarnąć - jak sobie radzi ze smyczą, jak te kupki, jak zęby itp. 

Śniadanie w postaci Doliny Noteci zjedzone bardzo chętnie, woda zmieniona, pies został, bo ja dziś w pracy.

Posted
1 godzinę temu, malagos napisał:

Noc minęła cichutko, ale rano moje suczki poszły odwiedzić Nową i sobie pogadały przez kraty kojca. Moje pojazgotały, nowe zwierzątko odpowiedziało, ale ogony były w ruchu. Na razie nie będę ich zapoznawać, sama muszę ogarnąć - jak sobie radzi ze smyczą, jak te kupki, jak zęby itp. 

Śniadanie w postaci Doliny Noteci zjedzone bardzo chętnie, woda zmieniona, pies został, bo ja dziś w pracy.

Pierwsze koty za płoty jak to mówią, chociaż nie lubię właściwie tego przysłowia, bo żadnych kotów za żadne płoty nie powinno się wyrzucać.

Dobre wieści, ogony mówią wszystko ;)

Posted
46 minut temu, agat21 napisał:

Pierwsze koty za płoty jak to mówią, chociaż nie lubię właściwie tego przysłowia, bo żadnych kotów za żadne płoty nie powinno się wyrzucać.

Dobre wieści, ogony mówią wszystko ;)

Na razie niech tak przez siatkę się poznają...

45 minut temu, kiyoshi napisał:

Zagladam do ślicznej suni. Będę podczytuwac sobie :) 

Witaj! :)Corgi Buzzfeed Animation GIF by BuzzFeed

11 minut temu, b-b napisał:

Poproszę o konto. po 10 postaram się coś podrzucić.

O, bardzo dziękuję! :) 

Posted

A, i jeszcze jedno wydarzenie - wyszłam na chwilkę do sklepu, śnieżyca, mokro, zimno, a tu pod autem na parkingu kuli się z zimna kociak, mały, biały, mokry... A przed świętami rozmawiałam z jedną ze sprzedawczyń, że chętnie by przygarnęła kota, do domu, najlepiej białego...to żem szybko pobiegła do niej, mówię: kot biały na parkingu czeka... Kota wzięłam na ręce, rozmruczał się cały, przytulił... No i pani zadzwoniła do córki, to przybiegła do sklepu i kota zabrała do domu :)

• Like 8
  • Upvote 1
Posted

Obejrzałam sobie suczysko po powrocie z pracy. Niewysoka, ale dobrze zbudowana, inna niż nasza Dianka czy Aria. Ale wcale nie za gruba, kosteczki czuć pod palcami. Sierść nieładna, brudna, matowa, wyłażąca, i śmierdząca (ręki nie mogłam domyć ...) Oczy - jakby trochę zaropiałe powieki, ale spojrzenie dość bystre. Słuch tez ok, bo zawołałam z daleka, nie widziała mnie, a już wyszła z budy by się przywitać.

Imię?

No właśnie, nie wiem :( Lea? Lejdi? Kama?

Posted

Cuchnąca sierść ? Znam to.

Wiozłam kiedyś metrem suczkę z zamojskiego schroniska (tę, która przenocowała u Twojej Agi ,malagos) ). Śmierdziała tak strasznie, że ludzie patrzyli na mnie z niesmakiem. Ale jak wytłumaczyłam skąd ten smród od razu zmienili nastawienie z wrogiego na życzliwe.

Posted
29 minut temu, Sowa napisał:

Czy ona na tych fotkach próbuje usiąść/wstać z siadu, czy ma już taką koszmarną deformację tylnych łap?

Było info, że sunia ma tz niedźwiedzią łapę, czyli chodzi na nadgarstkach i stępie, a do tego pewnie dochodzą zmiany w stawach biodrowych i kręgosłupie :(

• Upvote 1
Posted
5 godzin temu, Mazowszanka13 napisał:

Cuchnąca sierść ? Znam to.

Wiozłam kiedyś metrem suczkę z zamojskiego schroniska (tę, która przenocowała u Twojej Agi ,malagos) ). Śmierdziała tak strasznie, że ludzie patrzyli na mnie z niesmakiem. Ale jak wytłumaczyłam skąd ten smród od razu zmienili nastawienie z wrogiego na życzliwe.

Niestety psiaki z zamojskiego schronu strasznie cuchną. Amberkiem samochód śmierdział mi przez tydzień, nic nie pomagało :(